Logo
0 800 30 11 77

Що робити, якщо у дитини висока температура

Що робити, якщо у дитини висока температура
Читати 9 хвилин | Створено: 6 червня 2022 | Оновлено: 31 травня 2023 | 357228 357228
Підвищена температура тіла (лихоманка) — це захисна реакція організму, яка виникає у відповідь на розвиток ряду інфекційних і неінфекційних захворювань, травм.

Лихоманка може бути гострою та хронічною (якщо температура тіла підвищується протягом понад двох тижнів без встановленої причини). Підвищення температури тіла спостерігається за гострих і хронічних вірусних і бактеріальних інфекцій, за аутоімунних захворюваннях, порушень у нервовій системі, запальних захворюваннях кишечника, гострих хірургічних станах.

Висока температура в дитини — це скільки?

Нормальною температурою тіла в більшості медичних джерел вважається температура до 37,2 градусів.

Норма температури у дітей та дорослих

Вік

Пахвова

Оральна

Ректальна

Тимпанічна

Внутрішніх органів

0-2 роки

34.7-37.2

35.7-37.3

36.6-38

36.3-38

36.3-37.7

3-10 років

35.8-36.6

35.5-37.5

36.6-38

36.1-37.7

36.3-37.7

11-65 років

35.1-36.8

36.4-37.5

37-38.1

35.8-37.6

36.7-37.8

від 65 років

35.5-36.3

35.7-36.9

36.1-37.3

35.8-37.5

35.8-37.1

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця норми температури у дітей та дорослих

Таблиця норми температури у дітей та дорослих

Температура тіла може в нормі підвищуватися після прийому їжі та фізичного навантаження, на тлі емоційного стресу, у другій половині дня. Залежно від ступеня підвищення температури тіла лихоманку прийнято ділити на:

  • субфебрильну (від 37,2 до 38 градусів);
  • фебрильну (від 38 до 39 градусів);
  • піретичну (від 39 до 40 градусів);
  • гіперпіретичну (понад 40 градусів). 

Високою температурою у дитини можна вважати температуру вищу за 38 градусів. Проте важливо розуміти, що тяжкість захворювання і ризик ускладнень зазвичай не залежить від ступеня лихоманки. Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), що вимагають лише симптоматичного лікування, можуть супроводжуватися фебрильною температурою, а хронічні захворювання, які завдають шкоди внутрішнім органам дитини, можуть протікати з епізодичним підвищенням температури тіла до субфебрильних цифр.

Чим небезпечна висока температура у дітей?

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Підвищення температури тіла супроводжується симптомами інтоксикації: ознобом або пітливістю, ломотою, вираженою слабкістю, м'язовим та головним болем. Висока температура у дитини небезпечна через ризик розвитку зневоднення та фебрильних судом.

Залежно від реакції судин на підвищення температури розрізняють рожеву і білу лихоманку. При рожевій лихоманці шкіра гаряча на дотик. Біла лихоманка у дитини супроводжується спазмом дрібних капілярів, що проявляється ознобом, блідістю шкіри, синюшністю губ та похолоданням кінцівок. Біла лихоманка більш небезпечна через ризик розвитку ускладнень, тому з нею необхідно негайно звернутися до лікаря.

Яку температуру потрібно збивати, а яку — ні?

Батьки часто цікавляться, чи потрібно збивати температуру 37,5 градусів у дитини. За вірусних і бактеріальних інфекцій лихоманка є захисним механізмом, необхідним для належного функціонування імунітету, тому субфебрильну температуру збивати не рекомендується. Збивати температуру слід у наступних випадках: 

  • лихоманка від фебрильних цифр і вище;
  • випадки підвищення температури тіла у новонароджених;
  • погана переносимість підвищеної температури тіла (відсутність апетиту, млявість, виражена загальна слабкість);
  • фебрильні (температурні) судоми в дитини в минулому. 

В окремих випадках навіть невисоку температуру потрібно збивати за допомогою жарознижувальних засобів. Зниження температури менше 38,5 °C показане дітям з фебрильними судомами в анамнезі, новонародженим (віком до одного місяця), а також тим, хто страждає на хронічні серцево-судинні (наприклад, вади серця) або неврологічні (епілепсією) захворювання.

Температуру слід збити, якщо дитина безперервно плаче, важко дихає, відмовляється від пиття. Діти старшого віку можуть скаржитися на виражений головний біль, сильну ломоту та нудоту.

Збити температуру дитині в домашніх умовах можна із застосуванням жарознижувальних препаратів за погодженням з педіатром. Дозування залежить від ваги дитини. Жарознижувальні препарати випускають у формі сиропів, ректальних свічок, таблеток і капсул.

Народні засоби від застуди та методи зниження температури, такі як обтирання спиртом, купання в холодній воді, загортання дитини в холодні простирадла застосовувати не слід. Рекомендації з фізичного зниження температури, які можна застосовувати за лихоманки в дітей за погодженням з лікарем, включають:

  • регідратацію (заповнення втрат рідини), за допомогою якої температуру тіла можна збити приблизно на 1 градус;
  • купання в теплій воді (температура води повинна бути на 1–2 градуси нижче температури тіла, купання має бути комфортним);
  • зняття зайвого одягу з дитини, при цьому дитині має бути комфортно.

Ефективним зниженням температури вважається зменшення температури тіла хоча б на один градус. Якщо температура у дитини не збивається перерахованими методами або продовжує рости, слід викликати швидку допомогу.

За якої температури варто викликати дитячого лікаря або швидку допомогу?

Найпоширенішою причиною підвищення температури у дітей є гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), також відомі як застудні захворювання. Симптоми застуди, крім підвищення температури тіла, включають нежить, кашель, біль у горлі. Самостійно лікувати дітей з підвищеною температурою і приймати препарати від застуди без призначення лікаря не слід. За підвищення температури тіла дитину слід показати педіатру. Тільки лікар зможе правильно поставити діагноз і не допустити розвитку ускладнень.

Лікування застуди зазвичай симптоматичне: для того, щоб швидше одужати, під час застуди слід більше пити. За нежитю дитині слід промивати ніс ізотонічними (0,9% вміст солі) сольовими розчинами, за закладеності носа можуть бути рекомендовані судинозвужувальні препарати. Нежить у немовляти не можна залишати без уваги, оскільки порушення носового дихання ускладнює смоктання молока.

Існують ситуації, за яких дитині з підвищеною температурою тіла може знадобитися невідкладна допомога. Викликати бригаду швидкої допомоги слід у наступних випадках:

  • піретична температура у дитини (39 градусів і вище);
  • розвиток фебрильних судом;
  • порушення свідомості (загальмованість, сонливість, галюцинації, втрата свідомості);
  • утруднення дихання;
  • висип (особливо у вигляді червоних плям і судинних зірочок).

Для точної постановки діагнозу можуть знадобитися додаткові обстеження: аналізи крові та сечі, рентгенографія органів грудної клітки, ультразвукові дослідження (УЗД).

Як не можна знижувати температуру в дитини?

Для зниження температури дітям не можна застовувати обтирання спиртом, холодні обгортання та прохолодний душ. Дітей не рекомендується загортати у теплі ковдри. Компреси також протипоказані за температури.

Температуру дітям не можна збивати аспірином та анальгіном у зв'язку з високим ризиком розвитку ускладнень (важких алергічних реакцій та впливу на склад крові). Необхідно заздалегідь проконсультуватися з педіатром, які ліки і в яких дозах можна давати дитині при температурі.

Як допомогти організму дитини боротися із температурою?

Щоб організму дитини було легше боротися із температурою, необхідно підтримувати водний баланс. Напувати дитину рекомендується малими порціями та часто. Для підтримання кількості рідини в організмі підійдуть чиста вода, теплий чай, компот та аптечні розчини для пероральної регідратації. Дітям на грудному вигодовуванні необхідно частіше пропонувати грудне молоко. Блювота та температура у дитини призводять до додаткових втрат рідини, тому за наявності зазначених симптомів споживання рідини слід збільшити.

Для полегшення стану при лихоманці необхідно підтримувати температуру повітря в кімнаті в межах 18,0–22,0 °C, регулярно провітрювати та проводити вологе прибирання. Одягати дитину слід так, щоб їй було комфортно. Харчування під час хвороби має бути простим, їжа легкою для засвоєння: пюре, м'ясо на пару, термічно оброблені овочі.

Допомога дитині за температури

Допомога дитині за температури

Чи можна гуляти, коли у дитини температура через зуби?

Температура тіла у немовлят може підвищуватися на тлі прорізування зубів. Прорізування зубів супроводжується дискомфортом, дитина стає дратівливою і примхливою, порушується сон, можуть з'являтися ознаки запалення слизової оболонки в роті. 

Гуляти на вулиці в період прорізування зубів можна, навіть якщо у малюка підвищується температура тіла. Водночас важливо правильно одягнути дитину, щоб не допустити перегріву або переохолодження.

Чому в дитини за застуди немає температури?

Не всі ГРВІ супроводжуються підвищенням температури тіла. Наявність або відсутність лихоманки під час застуди й те, як довго тримається температура за ГРВІ, визначається типом інфекції та особливостями імунної реактивності дитини.

Скільки тримається температура у дитини після щеплення?

Підвищення температури тіла є однією з поширених поствакцинальних реакцій і свідчить про те, що імунна система дитини реагує на введення вакцини. Поствакцинальна лихоманка зазвичай не перевищує цифру 38,5 градусів і зберігається в перші кілька днів після щеплення. Для полегшення стану слід дати дитині жарознижувальний препарат. Якщо лихоманка зберігається довше за три дні, досягає піретичної температури та супроводжується появою інших симптомів, слід звернутися до педіатра.

Батькам важливо пам'ятати, що лихоманка є симптомом різних захворювань і правильно встановити причину підвищення температури тіла у дитини може тільки лікар. У разі появи підвищеної температури у дитини не слід займатися самолікуванням, а необхідно звернутися по медичну допомогу до педіатра.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Що робити, якщо у дитини висока температура - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна гуляти на вулиці, якщо у дитини температура?

Якщо у дитини висока температура, гуляти не слід. Дитині необхідно забезпечити постільний режим, щоб зберегти сили організму для боротьби з інфекцією. Субфебрильна температура за умови гарного самопочуття дитини не є протипоказанням до прогулянок.

2. Чому у дитини температура без інших симптомів?

Температура у дитини без симптомів зазвичай є наслідком гострої вірусної інфекції. При температурі без симптомів необхідно діяти так само, як і за будь-якої лихоманки: забезпечити дитині спокій і достатньо пиття, зволожувати та провітрювати приміщення, при необхідності дати жарознижувальне та записатися на консультацію до педіатра.

3. Яка найнебезпечніша температура для дитини?

У дітей із піретичною температурою тіла (понад 39,0 °C) виникає ризик розвитку фебрильних судом. При температурі вище 40,0 °C прискорюється обмін речовин, з організму швидко виводиться рідина, підвищується в'язкість крові, утрудняється робота серцево-судинної системи.

4. Чому не можна збивати температуру до 38 °C у дитини?

Підвищення температури тіла — це необхідна умова для формування противірусного імунітету, тому при задовільному самопочутті субфебрильну температуру можна не збивати. Якщо при температурі до 38,0 °C дитина зазнає вираженого дискомфорту (сильний головний біль, тривалий плач, відмова від пиття), а також, якщо в минулому у дитини траплялися фебрильні судоми, таку температуру у дитини необхідно збити.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Що робити, якщо у дитини висока температура
Лікар педіатр. Вища категорія.
Що робити, якщо у дитини висока температура
Лікар-педіатр. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Саша 1 рік тому
У дитини температура і пронос. Чи потрібно давати антибіотик?
Відповісти
Діарея і підвищена температура тіла можуть бути симптомами кишкової інфекції. У разі кишкової інфекції необхідно забезпечити дитині поповнення рідини, втраченої рідкими випорожненнями. При фебрильній температурі показані жарознижувальні препарати. Антибактеріальні засоби може призначити тільки лікар за наявності ознак бактеріальної інфекції.
Карина 1 рік тому
Після перебування на пляжі в дитини піднялася температура. Чи потрібно її збивати?
Відповісти
Причиною підвищення температури тіла в літню пору на відкритому сонці може бути перегрів або тепловий удар. Дитину необхідно завести в прохолодне приміщення, умити теплою водою і напоїти чистою водою. У разі підвищення температури вище 38,0 С, дитині потрібно дати жарознижувальне і звернутися до лікаря.
Світлана 1 рік тому
Дитина двох років хворіє на ГРВІ. Чи можна ставити свічки від температури для дітей?
Відповісти
Жарознижувальні засоби для дітей можуть випускатися у формі ректальних (прямокишкових) свічок і показані в разі неможливості використати ліки для приймання всередину (у разі блювоти або відмови дитини ковтати препарат). Ректальні свічки неефективні за наявності діареї, протипоказані дітям із запальними захворюваннями кишківника, а також повільно всмоктуються за температури вище 38,5 °C, тому в перерахованих випадках для зниження температури краще використовувати сироп.
Олеся 1 рік тому
Малюк захворів після виписки з пологового будинку. Коли збивати температуру новонародженій дитині?
Відповісти
У періоді новонародженості (1-28 день життя) імунітет дитини ще не повністю сформований, тому навіть прості інфекції становлять для малюка серйозну небезпеку. При підвищенні температури у новонародженого, слід негайно звернутися до лікаря.
Марина 1 рік тому
У дитини температура 39. Викликали лікаря додому, тест показав грип. Після жарознижувального температура трохи падає, але не збивається на 36,6. Що робити?
Відповісти
Нормалізація температури тіла при грипі може відбутися на 5-7 день хвороби. Ефект від прийому жарознижувальних препаратів вважається задовільним, якщо температура знизилася на один градус від початкової.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!