Logo
0 800 30 11 77
Читати 4 хвилини

Як правильно промивати ніс під час нежитю чи гаймориту?

Як правильно промивати ніс під час нежитю чи гаймориту?
Читати 4 хвилини | Створено: 15 листопада 2021 | Оновлено: 15 листопада 2021 | 511884 511884
1

Навіщо потрібно промивати ніс?

Промивання носа морською водою або сольовим розчином — це простий і дієвий метод комплексного лікування нежитю та гаймориту. Регулярна іригація (промивання) носа, для якої використовується ізотонічний розчин (фізрозчин), сприяє підтримці оптимального рівня вологості в носових пазухах у холодну пору року, коли повітря в приміщеннях занадто сухе.

Крім цього, сіль бореться із запаленням, знімає набряклість, знищує збудників респіраторних вірусних захворювань. Потрапляючи в носову порожнину, фізрозчин вимиває звідти алергени, усуваючи симптоми алергічного риніту. Зробити сольовий розчин можна в домашніх умовах.

Для того, щоб полоскання носа мало позитивний терапевтичний ефект, необхідно дотримуватись простої інструкції.

2

Крок 1. Виберіть спосіб промивання носа

  • визначтеся з найбільш зручним інструментом для промивання носа в домашніх умовах — це може бути медичний шприц без голки, невелика спринцівка для носа, спеціальний іригатор або мініатюрний чайничок неті-пот;
  • виберіть різновид фізрозчину. За риніту і гаймориту, що важко протікає, може знадобитися гіпертонічний розчин — більш концентрований розчин хлориду натрію, який можна придбати в аптеці.

Вибір способу промивання носа

Поставте своє питання Отоларингологу
«ОН Клінік»

3

Крок 2. Приготуйте розчин для промивання носа

  • візьміть склянку чистої кип'яченої чи дистильованої води — її температура має бути комфортною, наближеною до температури людського тіла;
  • у воді розчиніть половину чайної ложки очищеної морської чи нейодованої кухонної солі. Якщо вам доведеться промивати ніс дитині, кількість солі слід зменшити вдвічі (чверть чайної ложки). Гіпертонічний розчин готується у співвідношенні одна чайна ложка солі на склянку води;
  • додайте маленьку щіпку харчової соди та ретельно перемішайте.

Приготування розчину для промивання носової порожнини​​​​​​​

4

Крок 3. Займіть правильну позу для промивання носоглотки

  • нахиліться над раковиною або порожньою місткістю, тримаючи голову трохи нахиленою вперед;
  • поверніть голову набік, щоб одна ніздря була вище за іншу.

Поза для промивання носа

5

Крок 4. Починайте промивання носа

  • тримайте рота відкритим;
  • прикладіть отвір вибраного інструменту до верхньої ніздрі та впорсніть (або влийте) до неї фізрозчин;
  • за правильно проведеного промивання пазух рідина, перетікаючи через носоглотку, повинна виливатися через другу ніздрю, іноді через рот;
  • висморкайтесь, прочистіть ніс серветкою і повторіть процедуру для другої ніздрі.

промивання носа фізрозчином​​​​​​​

6

Протипоказання до полоскання носа

Спосіб промивання морською сіллю або фізрозчином, незважаючи на легкість і дієвість, має низку протипоказань. Промивання носа заборонено у випадках, коли:

  • викривлена ​​носова перетинка;
  • є поліпи на слизовій оболонці носа;
  • болить вухо або розвивається отит.

У тих випадках, коли носовий прохід забитий гнійними виділеннями (наприклад, за гострого риніту), очистити носоглотку може тільки лікар в амбулаторних умовах, оскільки існує ризик разом зі струменем фізрозчину проштовхнути гній у пазухи гайморів або середнє вухо.

Промивати ніс перекисом водню можна лише дорослим, оскільки неправильно розрахована концентрація перекису може призвести до опіку слизових поверхонь у дітей.

7

Як часто можна промивати носа сольовим розчином?

За нежитю та закладеності носа лікарі рекомендують промивати носові пазухи не більше за п'ять разів на день, оскільки сіль може висушити слизову оболонку. Промивання носа слід проводити до застосування призначених лікарем медикаментів для носа, щоб не вимити лікарський препарат.

Отоларингологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Як правильно промивати ніс під час нежитю чи гаймориту? - Колісник Анна Анатоліївна
Колісник Анна Анатоліївна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 124 оцінок
Як правильно промивати ніс під час нежитю чи гаймориту?
Лікар-отоларинголог.
Як правильно промивати ніс під час нежитю чи гаймориту?
Лікар-отоларинголог. Вища кваліфікаційна категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Владислав 1 тиждень тому
Закладає то одну частину носа, то іншу, а якщо на вулиці, то легше
Відповісти
Доброго дня. Закладання носа може бути досить неприємним і впливати на ваше самопочуття. Це може бути пов'язано з різними факторами, такими як алергії, зміни в атмосферному тиску або інші респіраторні проблеми. Якщо ця проблема турбує вас, варто звернутися до лікаря для діагностики та рекомендацій щодо подальшого лікування або управління симптомами.
Олег 6 місяців тому
Моя мама промивала морською сіллю. Ніздря пробилася, а пізніше через кілька годин знов забилася. І вже скільки не промиваєм не пробивається. І не знаєм чим вже промивати, бо промивали 2 місяця. Промивали і домашнім яблучним оцетом - пів столової ложки на склянку води. Нічого не помагає.
Відповісти
Доброго дня. Якщо промивка носа не призводить до полегшення, вам слід звернутися до лікаря. Лікар зможе провести обстеження, визначити причину забиття носа і надати вам професійні поради та лікування.
Ольга 1 рік тому
Вітаю, підкажіть як уникнути рефлексу, і не притискати язика до піднебіння? Бо я так зробила боляче у вусі, коли промивала, одну ніздрю лише змогла, і в голові запаморочилося і дуже заболіло у вусі.
Відповісти
Промивання носа може бути корисною процедурою для відкриття дихальних шляхів і звільнення ніздрів від слизу та забруднень. Проте, важливо правильно і обережно виконувати цю процедуру, щоб уникнути дискомфорту і травми. Ось кілька порад, які можуть допомогти уникнути рефлексу і не притискати язика до піднебіння під час промивання носа: вибір правильного розчину для промивки. Використовуйте нормальний фізіологічний розчин або спеціальний препарат для промивки носа; коректний нахил голови. Під час промивки нахиліть голову так, щоб ніздря, через яку ви промиваєте, було вище, а інша ніздря була нижче; повільне і обережне вдихання. Під час промивки робіть повільне і глибоке вдихання через рот, щоб уникнути вдихання розчину через ніс; робіть перерви. Якщо виникає рефлекс і дискомфорт, зробіть паузу. Продовжуйте промивання обережно, коли ви відчуваєте себе комфортно. Якщо проблеми із здійсненням промивання носа тривають і ви не можете виконати промивання без дискомфорту або болю, тоді вам варто звернутися до лікаря для додаткових порад і інструкцій.
Богдана 2 роки тому
Чи можна промивати ніс боржомі? Чула про те, що вона може стати непоганою альтернативою фізрозчину.
Відповісти
«Боржомі» містить велику кількість корисних солей, але мінеральна вода (навіть без газу) не підходить для промивання носових пазух. Краще використовувати фізрозчин, оскільки його склад оптимально підходить для промивання носа.
Віктор 2 роки тому
Скільки разів на добу необхідно промивати ніс фізіологічним розчином у разі гаймориту?
Відповісти
Кількість промивань носа при гаймориті може варіюватися від трьох до п'яти разів на добу.
Таміла 2 роки тому
Скільки разів на день треба промивати ніс сіллю при нежиті для досягнення лікувального ефекту?
Відповісти
У разі нежитю та закладеності носа рекомендується робити промивання носових пазух сольовим розчином від трьох до п'яти разів на день. Не можна промивати ніс більше п'яти разів на день, оскільки сіль може пересушити слизову оболонку.
Христина 2 роки тому
Протягом останнього місяця в мене постійно закладений ніс, хоча інших симптомів хвороби немає. Цікавить, чим промивати ніс, щоб прибрати закладеність?
Відповісти
Постійна закладеність носа може бути наслідком алергічної реакції, викривлення носової перегородки, поліпів у носі або їх формування та інших причин. Необхідно звернутися до отоларинголога для уточнення причини закладеності носа.
Ігор 2 роки тому
У мене ГРВІ, яке супроводжується нежиттю і закладеністю вух. Хочу дізнатися, чи можна промивати ніс фізрозчином, якщо заклало вуха?
Відповісти
Закладеність вух може виникати на тлі ГРВІ або грипу внаслідок поширення патологічного процесу по ЛОР-органах (носі, горлі та вухах), які тісно взаємопов'язані між собою. Необхідно звернутися по допомогу до отоларинголога, який проведе огляд і направить на аналізи (загальний аналіз крові та сечі). За результатами досліджень лікар поставить діагноз і підбере коректне лікування.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!