Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Чи потрібні дітям щеплення та чи можуть вони бути небезпечними?

Чи потрібні дітям щеплення та чи можуть вони бути небезпечними?
Читати 9 хвилин | Створено: 4 жовтня 2023 | Оновлено: 4 жовтня 2023 | 7746 7746
1. Що таке вакцина (щеплення)? 2. Чим вакцина відрізняється від ліків? 3. Як працюють вакцини? 4. Як щеплення впливають на імунітет дитини? 5. Що входить до складу вакцини для дітей? 6. Скільки діє вакцина? 7. Навіщо дітям робити щеплення? 8. Коли дитині можна робити щеплення? 9. У якому разі не можна робити щеплення дитині? 10. Що належить до постійних протипоказань для вакцинації? 11. Що буде, якщо не робити щеплення дітям? 12. Чи може дитина захворіти зі щепленням? 13. Чи можна робити щеплення під час прорізування зубів? 14. Як підготувати дитину до щеплення? 15. Які аналізи слід здати дитині перед вакцинацією? 16. Скільки потрібно спостерігати за дитиною після щеплення? 17. Чи можна гуляти з дитиною після щеплення? 18. Чи можна мочити дитячі щеплення? 19. Чи може у дитини бути температура після щеплення? 20. Що робити, якщо дитина захворіла після вакцинації? 21. Які можуть бути ускладнення у дітей після вакцинації? 22. Що робити, якщо у дитини виникли ускладнення після щеплення? 23. Чи можуть щеплення викликати у дитини ДЦП, аутизм чи інші захворювання? 24. Чи можна робити щеплення дитині пізніше встановленого терміну? 25. Чи можна дитині робити кілька щеплень одночасно?
1

Що таке вакцина (щеплення)?

Вакцинація дітей — це спосіб захисту дитини від інфекційних захворювань, ускладнення яких можуть призвести до небезпечних і тяжких наслідків. Користь від щеплення значна, а ризик ускладнень після нього мінімальний.

Вакцина — це медичний препарат, що містить антиген, який викликає імунну реакцію організму та вироблення специфічних антитіл до конкретної інфекції. Щеплення містять ослаблені чи інактивовані (неживі) частки патогену (бактерії, вірусу, паразита, грибка). Щеплення дітям може проводитись у формі ін'єкцій або преоральних препаратів, рідше — назальних аерозолів.

2

Чим вакцина відрізняється від ліків?

Вакцина від ліків відрізняється складом і метою застосування. Ліки (наприклад, антибактеріальні, противірусні, антигістамінні, протизапальні препарати) лікар призначає для лікування певних захворювань або їх профілактики та підвищення імунітету (наприклад, імуномодулятори). Вакцинація проводиться здоровим дітям, її мета – захистити організм і сформувати імунітет проти конкретної інфекції.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

3

Як працюють вакцини?

Вакцинація задіює природні захисні сили організму та формує імунітет до певного збудника інфекції. Після щеплення імунна система розпізнає патоген і виробляє специфічні антитіла, які знищуватимуть збудник захворювання при потраплянні в організм і не допускатимуть розвиток хвороби.

4

Як щеплення впливають на імунітет дитини?

Щеплення сприяє виробленню імунітету до певного захворювання шляхом його моделювання: вакцинація «примушує» організм реагувати на чужорідний патоген, не викликаючи хворобу, але спонукаючи імунну систему виробляти антитіла. Таким чином, організм запам'ятовує конкретний патоген і навчається боротися з ним — «наповнюється» імунна пам'ять.

У перші два-три дні після ін'єкції у щепленої дитини імунна система виробляє антитіла до нового патогену, тому захисні сили організму до інших інфекцій слабшають. Важливо три дні після щеплення уникати людних місць через ризик виникнення інфекції.

5

Що входить до складу вакцини для дітей?

До складу вакцини для дітей входять компоненти, які забезпечують її ефективність і безпеку для організму. Компоненти щеплень:

  • антиген (нежива чи ослаблена форма певного мікроорганізму, токсини хвороботворних бактерій);
  • ад'юванти (підсилювачі імунної реакції організму);
  • консерванти та стабілізатори (дозволяють зберігати ефективність вакцини під час її зберігання та транспортування).

Вакцини регулярно проходять випробування, перевірку та контроль на предмет їх ефективності та безпеки. Сучасні вакцини для дітей містять частки збудників захворювань і незначні кількості допоміжних речовин, тому вони не токсичні для організму.

6

Скільки діє вакцина?

Вакцини різні за своїм складом і тривалістю дії. Одні вакцини вводяться разово та формують стійкий імунітет (наприклад, від менінгококової та пневмококової інфекцій), інші (наприклад, від дифтерії, кашлюку) — з часом втрачають захисні властивості, тому потрібна ревакцинація. Дотримання календаря обов'язкових щеплень в Україні дозволяє до 16 років сформувати стійкий імунітет до небезпечних інфекційних захворювань.

Щеплення проти грипу дітям відбувається один раз на рік, оскільки форма вірусів може змінюватися. Вакцинація від грипу робиться щорічно (рекомендовано її проводити до початку циркуляції вірусів у вересні-жовтні). Склад вакцини залежить від певних вірусів, які, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, поширюватимуться у новому епідсезоні.

7

Навіщо дітям робити щеплення?

Щеплення потрібні для того, щоб запобігти розвитку певного інфекційного захворювання або полегшити його перебіг і запобігти ускладненням. Незважаючи на зменшення поширеності деяких інфекцій, їх збудники продовжують циркулювати у різних регіонах світу. Щеплення захищає дитину та її оточення, яке не може вакцинуватися через протипоказання. За даними ЮНІСЕФ, вакцина проти кору запобігла понад 21 мільйону випадків смерті в період з 2000 по 2017 роки.

8

Коли дитині можна робити щеплення?

Згідно з календарем щеплень, першу вакцинацію роблять дітям ще у пологовому будинку: у перший день життя – від гепатиту В, на третій-п'ятий – проти туберкульозу (БЦЖ). Новонароджені діти, які не отримали щеплення у пологовому будинку, мають пройти вакцинацію у педіатра.

У два місяці дитині проводиться комплексне щеплення АКДС, яке захищає від дифтерії, кашлюку та правця. У дитячому віці його потрібно зробити чотири рази. Щеплення АКДС здійснюється у два, чотири, шість і 18 місяців.

У графік вакцинації для дітей до одного року входять щеплення від поліомієліту та гемофільної інфекції. У віці одного року дитині необхідно зробити щеплення від кору, краснухи та паротиту, її ревакцинація проводиться у шість років.

Календар профілактичних щеплень

Календар профілактичних щеплень

9

У якому разі не можна робити щеплення дитині?

Щеплення має тимчасові та постійні протипоказання. Тимчасові протипоказання до вакцинації дитини:

  • підвищена температура тіла до 38°С і вище;
  • інфекційні захворювання на гострій стадії (наприклад, ГРВІ, гострі кишкові інфекції, грип);
  • нещодавно перенесені операції або травми (при зниженому гемоглобіні та ослабленій імунній системі).

Перед вакцинуванням дитини потрібна консультація педіатра. Перед щепленням лікар збере скарги, проведе огляд дитини (виміряє артеріальний тиск і температуру тіла, огляне шкіру, рот, горло, очі), при необхідності призначить клінічний аналіз крові, щоб унеможливити протипоказання та знизити ризик побічних реакцій.

10

Що належить до постійних протипоказань для вакцинації?

Постійними протипоказаннями до вакцинації є захворювання та порушення, що послаблюють імунну систему. Постійні протипоказання до щеплення:

  • гострі алергічні реакції на компоненти щеплення (наприклад, анафілактичний шок);
  • ВІЛ (вірус імунодефіциту людини);
  • ослаблений імунітет після курсів хіміо- або радіохвильової терапії;
  • стійкі неврологічні порушення (наприклад, гідроцефалія, енцефалопатія, епілепсія з частими нападами судом).

До абсолютних протипоказань до вакцинації належать гострі побічні ефекти від попереднього щеплення: підвищення температури тіла вище, ніж 40°C, набряк у місці уколу розміром більше, ніж вісім сантиметрів.

11

Що буде, якщо не робити щеплення дітям?

Без щеплення дитина наражається на ризик захворіти на небезпечні інфекційні захворювання, які можуть викликати ускладнення. Наприклад, поліомієліт може викликати параліч кінцівок, кір – запалення мозку, дифтерія – ураження серця.

Вакцинація в Україні регулюється законом «Про захист населення від інфекційних хвороб», графік щеплень для дітей затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я. Відмова батьків від вакцинації дитини може спричинити проблеми з зарахуванням до дитячих садків і шкіл.

12

Чи може дитина захворіти зі щепленням?

Ефективність вакцин сягає 97-98%. У вакцинованих дітей інфекційне захворювання протікає легше та без ускладнень.

Імунітет до певної інфекції виробляється після введення всіх доз вакцини (наприклад, курс вакцинації АКДС складається з чотирьох доз із періодичністю до кількох місяців). До формування стійкого імунітету щеплена дитина може заразитися від хворої людини.

13

Чи можна робити щеплення під час прорізування зубів?

Під час прорізування зубів можна робити щеплення дитині, якщо у неї гарне самопочуття та немає нездужання. При прорізуванні зубів з ускладненнями (підвищенням температури тіла, зубним і головним болем, розладом травлення) вакцинацію рекомендується відкласти. У разі будь-яких сумнівів необхідно проконсультуватися з педіатром.

14

Як підготувати дитину до щеплення?

Вакцинація не потребує спеціальної підготовки. У день щеплення обов'язковий огляд і консультація педіатра — дитина має бути здоровою.

Дітям не рекомендується за три дні перед вакцинацією та три дні після неї вводити нові продукти до прикорму. Якщо у дитини раніше виникали алергічні реакції, потрібно дотримуватись гіпоалергенної дієти (виключити з раціону цитрусові, шоколад, червоні сорти ягід).

15

Які аналізи слід здати дитині перед вакцинацією?

Перед вакцинацією педіатр не призначає лабораторних аналізів дітям. За бажанням батьків дитині можна здати клінічний аналіз крові, щоб оцінити стан організму та виключити наявність запального процесу.

16

Скільки потрібно спостерігати за дитиною після щеплення?

У медичному закладі необхідно наглядати за дитиною впродовж 30 хвилин, щоб уникнути негайних алергічних реакцій. За станом і самопочуттям дитини вдома необхідно наглядати (вимірювати температуру тіла, спостерігати за апетитом і дефекацією, оглядати шкіру у місці уколу) впродовж трьох днів.

17

Чи можна гуляти з дитиною після щеплення?

Після щеплення можна гуляти з дитиною на вулиці. Важливо, щоб вона добре почувалася та не мала температури.

Три дні після щеплення дитині рекомендовано уникати стресу, переохолодження, перегріву, обмежити фізичну активність (наприклад, пропустити спортивні секції), оскільки вакцинація створює навантаження на дитячий організм. Також важливо уникати місць великого скупчення людей, оскільки організм сприйнятливий до вірусів і бактерій.

18

Чи можна мочити дитячі щеплення?

Якщо у дитини немає високої температури, то її можна купати та мочити щеплення. Перші 24 години місце ін'єкції не рекомендується розчісувати, терти мочалкою або рушником, щоб не подразнювати шкіру.

19

Чи може у дитини бути температура після щеплення?

Підвищення температури після щеплення у дитини – це нормальна реакція організму, яка свідчить, що імунна система бореться з ослабленим чи неживим збудником інфекції. Не завжди може бути підвищення температури, що не означає, що вакцина є неефективною.

Збивати температуру жарознижувальними засобами слід за її підвищення у межах 38,5-39,5°С. За лихоманки у дитини більше, ніж 39,5°С, або стійкої температури понад три дні, необхідно звернутися до педіатра за консультацією.

20

Що робити, якщо дитина захворіла після вакцинації?

Якщо дитина захворіла після вакцинації, необхідно звернутися до педіатра для обстеження та призначення лікування. Захворювання на третій-четвертий день після щеплення не пов'язане з вакцинацією. Хвороба дитини не вплине на ефективність щеплення, але потребує обстеження у педіатра.

21

Які можуть бути ускладнення у дітей після вакцинації?

Після вакцинації у дітей можуть виникати ускладнення, реакція організму залежить від його індивідуальних особливостей та імунітету. Можливі симптоми після щеплень:

  • почервоніння, набряклість і болісні відчуття у місці ін'єкції;
  • загальна слабкість;
  • підвищення температури;
  • головний біль.

У новонароджених дітей після щеплення може спостерігатися примхливість, плаксивість і погіршення апетиту. Рідкісним побічним ефектом може бути алергічний висип на шкірі.

Ускладнення є природною реакцією організму та зазвичай проходять через два-три дні самостійно. У разі появи ускладнень після щеплення більше, ніж через три дні, необхідно звернутися до педіатра за консультацією.

22

Що робити, якщо у дитини виникли ускладнення після щеплення?

У разі ускладнень після щеплення необхідно зв'язатися з педіатром. При температурі понад 38,5°C лікар може призначити жарознижувальні препарати, при почервонінні місця уколу – мазі, гелі чи лікарські компреси. Використовувати народні засоби не рекомендується, оскільки вони можуть посилити симптоми та спровокувати алергічну реакцію.

23

Чи можуть щеплення викликати у дитини ДЦП, аутизм чи інші захворювання?

Зв'язку між вакцинацією, ДЦП, розладом аутичного спектру та іншими психічними чи неврологічними захворюваннями немає.

Побоювання щодо можливого зв'язку аутизму зі щепленнями були обумовлені наявністю у вакцині речовини тимеросалу, що містить ртуть. З 2001 року тимеросал виключили зі складу дитячих вакцин на заклик Американської академії педіатрії та Служби охорони здоров'я США. Сучасні вакцини нетоксичні та безпечні для дитини за дотримання всіх правил імунізації (щеплювати можна тільки здорову дитину) та виключення протипоказань.

24

Чи можна робити щеплення дитині пізніше встановленого терміну?

Графік дитячих вакцинацій може змінюватись залежно від стану здоров'я дитини (наприклад, при народженні з низькою масою тіла або раніше терміну, при частих хворобах). При відхиленні від графіка щеплень необхідно звернутися до педіатра. Лікар підбере оптимальний календар вакцинацій для дитини з огляду на історію хвороби й індивідуальні особливості організму.

25

Чи можна дитині робити кілька щеплень одночасно?

Одночасне запровадження дитині кількох вакцин допускається. Винятком є вакцина від туберкульозу (БЦЖ), одночасно з нею не можна робити інші щеплення. Комбіноване щеплення (наприклад, АКДС — від дифтерії, кашлюку та правця) дозволяє зменшити кількість уколів, які можуть завдавати дитині дискомфорт та спричиняти нервозність, та дозволяє відразу захистити від потенційно небезпечних для життя та здоров'я інфекцій.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Дніпро»

Чи потрібні дітям щеплення та чи можуть вони бути небезпечними? - Панасюк Ірина Анатоліївна
Панасюк Ірина Анатоліївна
Дитяче відділення «ОН Клінік Дніпро»
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чи потрібні дітям щеплення та чи можуть вони бути небезпечними?
Лікар-педіатр. Вища категорія.
Чи потрібні дітям щеплення та чи можуть вони бути небезпечними?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 5 місяців тому
Добрий день. Скільки разів дітям ставлять щеплення від кору?
Відповісти
Добрий день. Щеплення від кору робиться двічі: в один рік і в шість років. Вакцина комбінована та захищає від кору, краснухи та паротиту (КПК).
Анастасія 6 місяців тому
Добрий день. Чи можна робити щеплення дитині одразу після хвороби?
Відповісти
Добрий день. Робити щеплення дитині можна одразу після одужання (нормалізації температури тіла та зникнення симптомів застуди та ГРВІ). Перед вакцинацією педіатр повинен провести огляд дитини, щоб переконатися, що вона здорова.
Катерина 6 місяців тому
Добрий день. Що буде, якщо намочили щеплення дитині?
Відповісти
Добрий день. Мочити щеплення можна, рекомендується не розчісувати та не терти місце уколу впродовж першої доби. При почервонінні, набряклості чи болісних відчуттях у місці ін'єкції необхідно звернутися до лікаря.
Віра 6 місяців тому
Вітаю. Чи можна робити щеплення дитині при кашлю?
Відповісти
Вітаю. У період застуди та ГРВІ, що супроводжуються кашлем, ринітом (запаленням у слизовій оболонці носа) та підвищенням температури тіла необхідно відкласти щеплення до одужання. При кашлю без інших симптомів необхідно проконсультуватися з педіатром, за відсутності запалень щеплення дитині робити можна.
Олена 6 місяців тому
Добрий день! Що за щеплення робиться під лопатку?
Відповісти
Добрий день. Підшкірно під лопатку проводиться щеплення КПК (від кору, краснухи та паротиту) дітям, старшим за один рік. У віці 14 років дітям під лопатку робиться ревакцинація від дифтерії та правця.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!