Червоне м'ясо: користь і шкода

Червоне м'ясо — це м'ясо ссавців тварин і птахів, яке має червоний відтінок через наявність білка міоглобіну. Список червоного м'яса:
Також до червоних видів м'яса відносять стегна курки, індички, качки. Червоне м'ясо містить багато заліза, цинку і фосфору, креатину і вітаміну B12. Воно є багатим джерелом ліпоєвої кислоти та має невелику кількість вітаміну D.
Дієтологи виділяють три види м'яса за вмістом міоглобіну — білка, що затримує кисень у м'язах. Види м'яса:
Найбільш дієтичним і корисним вважається біле м'ясо, яке підходить людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту (виразка дванадцятипалої кишки, гастрит). Для підбору оптимальної дієти з вмістом м'ясних страв слід записатися на консультацію гастроентеролога.
Вживання м'яса позитивно впливає на організм, оскільки є джерелом амінокислот для синтезу білка, вітамінів і мікроелементів (цинку, заліза, фосфору). Але також м'ясо містить насичені жири, що підвищує навантаження на кровоносну систему. Однозначно шкідливим, на думку гастроентерологів, є оброблене для подовження терміну зберігання копчене, солоне і в'ялене м'ясо (ковбасна продукція і паштети).
Червоні види м'яса підтримують м'язову масу, нормалізують обмін речовин і знижують апетит. Користь червоного м'яса:
Корисність м'яса також у зміцненні кісток. Згідно з дослідженням, ризик переломів шийки стегна у літніх людей знижується на 69% при вживанні м'яса. Червоне м'ясо — важлива частина раціону людини і його користь безсумнівна. Вітаміни, що містяться в червоному м'ясі: РР, В1, В2, В5, В9, В12, калій, натрій, фосфор, залізо.
Вміст у червоному м'ясі насичених жирів і натрію негативно впливає на здоров'я. Шкода червоного м'яса:
Щоденне споживання червоного м'яса сприяє розвитку атеросклерозу — появі на стінках судин жирових бляшок. Оброблене м'ясо містить сіль, консерванти, барвники, ароматизатори та вважається шкідливим для здоров'я. На якість і склад червоного м'яса безпосередньо впливає спосіб його вирощування. Яловичина трав'яної відгодівлі містить менше загального жиру та насичених жирів і більше омега-3 жирних кислот порівняно з яловичиною зернової відгодівлі, тому під час купівлі м'ясних продуктів слід цікавитися, як їх було вирощено.
За даними досліджень ВООЗ і Міжнародного агентства з вивчення раку, червоне м'ясо належить до групи продуктів, які можуть спричиняти рак, але інші дослідження не підтверджують цей факт.
Дослідження ВООЗ 2015 року констатує невелике збільшення ймовірності розвитку раку товстого кишківника, підшлункової залози і простати за щоденного вживання м'яса.
Під час термообробки червоного м'яса утворюються поліароматичні вуглеводні та гетероциклічні аміни — речовини, що спричиняють клітинні мутації. Немає достовірного дослідницького підтвердження того, що Л-карнітин, який міститься в м'ясі, викликає рак. Фахівці Інституту дослідження раку рекомендують знизити споживання червоного м'яса і припинити їсти оброблене м'ясо в разі онкології.
Найбільш корисне для здоров'я м'ясо оленя. Оленина низькокалорійна, не схильна до паразитів і екологічна через розташування оленячих пасовищ. Інші корисні види червоного м'яса:
Червоне м'ясо кролика не викликає алергії і підходить навіть для людей з непереносимістю тваринних білків. М'ясо яловичини перетравлюється довше, ніж телятина, і шкідливе для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастриту, коліту). Користь м'яса червоної риби у великій кількості білка й амінокислот. Воно багате на вітамін D, що стабілізує роботу нервової системи, на калій і фосфор, які зміцнюють кістки і уповільнюють старіння.
Засмажене або обвуглене червоне м'ясо (а також м'ясо риби) за регулярного вживання збільшує ризик підвищення артеріального тиску через високий вміст холестерину. Також негативно на тиск впливає вживання м'яса сильного прожарювання. Гастроентерологи рекомендують гіпертонікам замінити червоне м'ясо на біле або м'ясо риби та відмовитися від вживання солоного й копченого м'яса.
Найчастіше трапляються B12- і залізодефіцитні анемії (патологічні стани, що характеризуються зниженням еритроцитів і гемоглобіну в крові, що погіршує передачу кисню до тканин і спричиняє їхнє кисневе голодування). Червоне м'ясо багате на залізо та вітамін B12, тому дієтологи рекомендують їсти його щодня людям із діагностованою анемією. Також червоне м'ясо слід вживати для профілактики анемії.
Для профілактики серцево-судинних захворювань необхідні незамінні амінокислоти: метіонін, лейцин, ізолейцин, лізин, триптофан. За сумарним вмістом цих речовин для серця найбільш корисне м'ясо кролика (5623 мг/100г), курятина (5463 мг/100г) і яловичина (5166 мг/100г). Перераховані види м'яса за сумою незамінних амінокислот перевершують свинину, баранину, м'ясо індички, телятину, конину. Для серця не корисне оброблене м'ясо через високий вміст солі та консервантів.
Червоне м'ясо (яловичина, свинина, баранина) багате на білок, але залежно від способу приготування засвоюється всього на 50-60% від загальної маси. Воно перетравлюється від п'яти до семи годин. Найважче в плані засвоєння м'ясо — гусятина, качка, жирна баранина і свинина.
Щодня можна їсти без обмежень біле м'ясо. Їсти багато червоного м'яса не можна.
Гастроентерологи рекомендують обмежити споживання червоного м'яса до 70 грамів на день. У середньому, біле м'ясо можна їсти шість-сім разів на тиждень, а червоне — три-чотири рази. Відмова від обробленого м'яса, м'ясних продуктів (ковбас, паштетів) і вживання м'яса у вареному, запеченому й тушкованому вигляді дадуть змогу нівелювати ризики здоров'ю.
У раціоні потрібне м'ясо за сироїдіння, оскільки воно є джерелом незамінних амінокислот, заліза і вітаміну B12. Всеїдні сироїди вживають у їжу в'ялене, сушене й копчене холодним способом червоне м'ясо.
М'ясо яловичини містить велику кількість жирів і воно шкідливе для людей, які дотримуються дієтичного харчування. Також яловичина містить у своєму складі холестерин, що порушує роботу кровоносної системи.
Вживання великої кількості червоного м'яса не рекомендується, тому що воно містить холестерин, що спричиняє хвороби серця і судин (аритмію, гіпертонію). Також надмірне вживання м'яса негативно впливає на роботу кишківника і може спровокувати появу захворювань шлунково-кишкового тракту.
Бажано вживати червоне м'ясо два-три рази на тиждень, а в інші дні замінювати його продуктами, багатими на білок. У разі вживання червоного м'яса щодня рекомендується не їсти його більш як 70-90 грамів на добу.
За онкології не можна їсти оброблене червоне м'ясо, оскільки воно може прискорити ріст патогенних клітин. Краще вживати органічне червоне або біле м'ясо у вареному, тушкованому або запеченому вигляді.
Червоне м'ясо можна замінити продуктами, що містять багато білка. Можна вживати рибу, кисломолочні продукти, бобові, сою, горіхи. Також замість постійного вживання червоного м'яса можна їсти біле м'ясо, яке вважається більш дієтичним.
М'ясо курки вважається більш дієтичним і більше підходить людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту (гастрит, коліт). У яловичині більше холестерину, але вона містить більше вітамінів В12, Д і мікроелементів.