Logo
0 800 30 11 77

Сироїдіння: меню з рецептами для початківців

Сироїдіння: меню з рецептами для початківців
Читати 9 хвилин | Створено: 2 жовтня 2019 | Оновлено: 13 грудня 2022 | 52788 52788
Залежно від продуктів, які містяться в раціоні людини, виділяють кілька типів харчування.

Наприклад, піскетаріанці відмовляються від м'яса теплокровних, але їдять молюсків і рибу, а моноїди — вживають за один прийом їжі або протягом дня тільки один продукт.

Що таке сироїдіння?

Сироїдіння — це тип харчування, згідно з яким під час приготування необхідно уникати термічної обробки для збереження корисних речовин їжі. За сироїдіння необроблені, сирі продукти становлять мінімум три чверті раціону. Види сироїдіння:

  • всеїдне сироїдіння. Дозволяється вживання будь-якої їжі, теплова обробка якої не перевищує 40-48°C, зокрема м'яса і риби;
  • м'ясоїдне сироїдіння. Велика частина раціону складається з продуктів тваринного походження, споживання фруктів і овочів зводиться до мінімуму;
  • веганське сироїдіння. Повністю виключає продукти тваринного походження;
  • джусоріанство. Основу раціону складають соки, смузі та коктейлі з фруктів і овочів;
  • фрукторіанство. Харчування фрукторіанців охоплює тільки ягоди, фрукти та горіхи;
  • лакто-сироїдіння. Передбачає вживання молочних і сирих рослинних продуктів;
  • спруторіанство. Здебільшого спруторіанці їдять насіння, бобові та пророщені зерна.

Перевага сироїдіння полягає в тому, що в сирих овочах і фруктах міститься багато поживних речовин (наприклад, клітковини, вітамінів групи В і С). Вживання овочів і фруктів також допомагає контролювати артеріальний тиск.

Сироїди споживають мало натрію (який зазвичай міститься в кухонній солі, консервах, солоних і копчених продуктах), тому сироїдіння знижує ймовірність інсульту, серцевої недостатності, остеопорозу, раку шлунка і захворювань нирок. Користь сироїдіння:

  • запобігання або контроль діабету другого типу (завдяки клітковині та відмові від борошняних продуктів);
  • поліпшення травлення;
  • нормалізація випорожнень (наявність харчових волокон дає змогу запобігти закрепам);
  • контроль рівня холестерину в крові (через споживання пророслих зерен і горіхів).

Сироїдницька дієта також дає змогу отримувати достатню кількість вітаміну А і високі концентрації бета-каротину, який є дієтичним каротиноїдом (знижує ризик хронічних захворювань). Також завдяки відмові від солодощів, фаст-фуду і напівфабрикатів сироїдіння дає змогу скинути зайву вагу.

Принципи сироїдіння

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Для сироїдів-початківців важливо вивчити основні правила і принципи (допоможуть підготувати організм і запобігти зривам). Принципи сироїдіння:

  • відмова від вареної, смаженої, запеченої та іншої термічно обробленої їжі;
  • ретельне миття та очищення овочів і фруктів;
  • повільне пережовування їжі;
  • споживання їжі при виникненні відчуття голоду, води — при появі спраги;
  • відмова від замороженої їжі (всі продукти повинні мати кімнатну температуру);
  • утримання від їжі перед фізичними вправами.

Також за сироїдіння не можна переїдати, оскільки сира їжа є важкою для перетравлення, і її великі об'єми можуть завдати шкоди організму. Їжу слід споживати одразу після приготування (не ставити в холодильник, не заморожувати, не залишати на наступний день).

Сироїдіння: що можна їсти?

Їсти на сироїдінні можна необроблену цільну, рослинну та переважно органічну їжу. Продукти для сироїдіння:

  • свіжі фрукти та сирі овочі;
  • насіння (наприклад, льону, чіа, гарбуза і соняшнику);
  • пророщені або замочені зерна і бобові;
  • горіхи (наприклад, волоські, кеш'ю, мигдаль, фісташки);
  • горіхове молоко;
  • олії із сирих горіхів;
  • оливкова та кокосова олії холодного віджиму.

Водорості й морська капуста за сироїдіння можуть забезпечити організм йодом, вітамінами A, В1 і В2, C, E, К, а також мінералами (кальцієм, калієм). На сироїдінні в раціон можна включити ферментовані продукти, такі як кімчі та квашену капусту. За сироїдіння корисні сухофрукти (фініки, чорнослив, курага).

За сироїдіння сніданок зазвичай складається зі смузі або соку, в які можна додати овочі, фрукти, ягоди або зелень. Обід і вечеря за сироїдіння можуть містити салати з цвітної капусти, помідорів, перцю, пророщені зерна і бобові. Варіанти приготування страв на сироїдінні:

  • пророщування бобів, зерен і насіння;
  • висушування їжі;
  • змішування продуктів;
  • замочування горіхів і сухофруктів;
  • збивання соків, смузі або коктейлів за допомогою блендера або соковижималки.

Дієта на сироїдінні також може містити яйця, м'ясо, рибу і морепродукти, проте споживання цих продуктів сирими підвищує ризик інфікування сальмонелою, кишковою паличкою та іншими патогенними бактеріями. Для запобігання зараженню паразитами рекомендується вживати рибу і м'ясо не в сирому, а в сушеному або солоному вигляді (підійде для всеїдних сироїдів).

Як переходити на сироїдіння?

Починати сироїдіння краще навесні або влітку через велику кількість сезонних овочів і фруктів. Рекомендації для переходу на сироїдіння:

  • поступово включайте в раціон зелені соки і коктейлі на сніданок;
  • використовуйте як перекуси фрукти (за один прийом їжі їжте один фрукт);
  • вводьте в раціон льон. Під час сироїдіння насіння льону допомагає очистити кишечник.

Спочатку потрібно відмовитися від рафінованого цукру й олій, борошняних і консервованих продуктів, смаженої їжі. Плавний перехід на сироїдіння допоможуть забезпечити продукти, приготовані на пару, цільні необроблені крупи.

Перед сироїдінням часто проводять чистку організму, яка може включати нетривале голодування. Перед переходом на сироїдіння, початком інтервального голодування і корекцією харчування необхідна консультація гастроентеролога, який допоможе виключити протипоказання і підібрати оптимальний тип сироїдіння.

Сироїдіння і риба

За всеїдного сироїдіння допускається вживання в раціон риби і морепродуктів. Рибу за сироїдіння можна їсти в сирому, солоному, сушеному, в'яленому або маринованому вигляді.

Лікарі рекомендують уникати споживання сирої риби через ризик інфікування паразитами (печінковими сисунами, аскаридами, стрічковими черв'яками) і бактеріями (сальмонелою, вібріонами, лістеріями). Позбутися паразитів у рибі допоможе її попереднє заморожування протягом тижня за -4°F (-20°C) або протягом 15 годин за -31°F (-35°C).

Сироїдіння та м'ясо

За сироїдіння дозволяється вживати сире, сушене або копчене м'ясо. Однак споживання сирого курячого і свинячого м'яса небезпечне для здоров'я, може призвести до харчового отруєння, інфікування сальмонелою і кишковою паличкою.

Червоне м'ясо (наприклад, яловичину) використовують у сирому вигляді для приготування тартарів. У разі вживання сирого червоного м'яса необхідно ретельно підходити до вибору, зберігання та миття продукту.

Каші на сироїдінні

Під час сироїдіння можна їсти крупи (наприклад, пшеницю, жито, зелену гречку, овес, пшоно і перловку). Вівсянку на сироїдінні рекомендується замочувати з вечора теплою водою. Гречку, овес і рис під час сироїдіння можна пророщувати.

На сироїдінні в раціон харчування також можна включити лляну кашу. Для її приготування достатньо залити насіння льону на ніч водою кімнатної температури. Вранці набрякле насіння рекомендується перебити в блендері разом із бананом або сухофруктами.

Сироїдіння та вегетаріанство

У разі поєднання сироїдіння і вегетаріанства людині необхідно повністю відмовитися від м'ясних і рибних продуктів. У раціон харчування можуть входити молочні продукти, яйця, овочі, фрукти, ягоди і бобові.

Сироїдіння та алкоголь

Сироїдіння і алкоголь несумісні. Алкогольні напої підвищують кров'яний тиск, послаблюють імунну систему, збільшують ризик інсульту, захворювань серця і печінки, проблем із травленням. Оскільки сироїдіння підвищує навантаження на травну систему (сиру їжу складніше перетравлювати), алкоголь може збільшити ймовірність гастриту, виразки та раку стравоходу.

Фрукторіанство

Фрукторіанство передбачає вживання фруктів у будь-якому вигляді, з невеликим додаванням насіння і горіхів. Фрукторіанці зазвичай роблять соки або фруктові смузі. 

Перевагою фрукторіанства є можливість отримання великої кількості вітамінів (А, В, С), розчинної та нерозчинної клітковини та мінеральних речовин (калію, магнію). Однак мінус фрукторіанства полягає в нестачі споживання білка та незамінних амінокислот, які містяться в м'ясі, жирних кислот і фосфору, джерелами яких є риба та морепродукти.

Сиромоноїдіння

Сиромоноїдіння передбачає вживання сирих і необроблених продуктів, які не можна змішувати під час одного прийому їжі, тобто, за один прийом їжі можна з'їдати тільки один продукт (наприклад, банан або огірок). Меню за сиромоноїдіння включає приготування страв з одного продукту. Наприклад, можна використовувати продукт у двох текстурах, нарізавши полуницю шматочками і зробивши з неї смузі, або приготувавши в блендері крем-суп з будь-якого овоча (кабачка, цвітної капусти).

Меню з рецептами під час сироїдіння

Прості рецепти сироїдіння дають змогу приготувати смачну і корисну страву. З меню за сироїдіння необхідно виключити приготовані фрукти, овочі та зернові, макарони, алкогольні та кофеїновмісні напої, смажені горіхи й насіння, рафіновані олії, цукор і борошно, випічку, пастеризовані соки й молочні продукти, столову сіль. Сироїдні рецепти:

1

Сироїдницький сир із горіхів і насіння

Сироїдіння: меню з рецептами для початківців
Підготовка
15 хвилин
Приготування
20 хвилин
Загальний час
35 хвилин
Ккал на порцію
460
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • горіхи (мигдаль або волоський горіх) – 2 чашки;
  • вода – ½ чашки;
  • базилік; сушені помідори або кріп – за смаком.
  1. Залийте горіхи на ніч водою.
  2. Вранці процідіть і промийте горіхи.
  3. Збийте горіхи з водою за допомогою блендера до однорідної маси.
  4. Вилийте отриману масу в марлевий мішечок і підвісьте, щоб стекла вода.
  5. Залиште ферментуватися при кімнатній температурі на 8-12 годин.
  6. Перекладіть сир у миску і змішайте з базиліком, сушеними помідорами або кропом.
2

Соус гуакамоле

Сироїдіння: меню з рецептами для початківців
Підготовка
10 хвилин
Приготування
15 хвилин
Загальний час
25 хвилин
Ккал на порцію
210
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • авокадо – 2 шт;
  • помідор – 1 шт;
  • сік лимонний – 40 мл;
  • цибуля ріпчаста – 0.5 цибулини;
  • кінза – 2 гілочки;
  • перець червоний гострий – 1 шт;
  • морська сіль – 3 г.
  1. Ретельно промийте всі овочі.
  2. Видаліть кісточки з авокадо, вийміть м'якоть, розімніть виделкою і полийте лимонним соком.
  3. Розріжте перець уздовж, видаліть насіння і плодоніжку, м'якоть дрібно порубайте.
  4. Дрібно наріжте цибулю, кінзу та помідор.
  5. З'єднайте м'якоть авокадо з перцем, цибулею, кінзою і помідором.
  6. Додайте сіль і ретельно перемішайте.
3

Суп з лимона та цукіні

Сироїдіння: меню з рецептами для початківців
Підготовка
5 хвилин
Приготування
10 хвилин
Загальний час
15 хвилин
Ккал на порцію
270
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • овочевий бульйон – 360 мл;
  • цукіні – 1 шт;
  • ніжка селери – 1 шт;
  • кеш'ю – ½ склянки;
  • лимонний сік – 1 ст. ложка;
  • часник – 1 зубчик;
  • авокадо – ¼ частина;
  • оливкова олія – ¼ ч. ложки;
  • рукола – ¼ склянки;
  • перець – за смаком.
  1. Ретельно вимийте овочі.
  2. Помістіть і перемеліть до консистенції супу всі інгредієнти, крім руколи.
  3. Перемішайте руколу з ¼ чайної ложки оливкової олії та перцем.
  4. Розлийте суп по тарілках і прикрасьте його руколою.
4

Бананово-полунично-шпинатний смузі

Сироїдіння: меню з рецептами для початківців
Підготовка
5 хвилин
Приготування
10 хвилин
Загальний час
15 хвилин
Ккал на порцію
190
Кількість порцій
2

Інгредієнти

  • стиглий банан – 1.5 шт;
  • полуниця – 170 г;
  • мандарин – 2 шт;
  • шпинат – 3 склянки;
  • холодна вода – 1 склянка;
  • лід – 1 склянка.

  1. Вимити фрукти та зелень під проточною водою.
  2. Помістити банани, полуницю, мандарини, шпинат, воду і половину льоду в блендер і подрібнити до отримання максимально однорідної маси.
  3. Додати лід, що залишився, перемішати і подавати.

Гастроентерологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Сироїдіння: меню з рецептами для початківців - Селіванова Лариса Ігорівна
Селіванова Лариса Ігорівна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Сироїдіння – як правильно харчуватися?

Правильно харчуватися на сироїдінні допоможуть свіжі овочі, фрукти, ягоди та зелень. Забезпечити організм амінокислотами і протеїнами дадуть змогу сухофрукти, гриби, насіння, паростки, горіхи і бобові.

2. У чому шкода сироїдіння?

Шкода сироїдіння полягає в нестачі білка, вітамінів групи В, цинку, селену та вітаміну D. Зокрема, критики сироїдіння вказують, що нестача вітаміну В12 призводить до анемії, хвороб серця, пошкодження нервової системи, загрожує безпліддям і проблемами з кістками. Сироїдіння також негативно впливає на волосся, спричиняючи його ламкість і випадання.

Виразка, гастрит і сироїдіння несумісні, оскільки збагачені клітковиною продукти, які складають основу раціону, подразнюють слизові органів травлення. Дієта при гастриті має бути узгоджена з гастроентерологом. Можливими наслідками сироїдіння є розлад шлунку, підвищене газоутворення, розвиток синдрому подразненого кишківника.

Також сирі овочі та фрукти містять хімікати (наприклад, нітрати), тож під час сироїдіння їхня концентрація в організмі збільшується. Через хімікати страждає печінка, яка відповідає за очищення організму.

Сироїдіння протипоказане дітям, вагітним і жінкам-годувальницям, літнім людям, а також тим, у кого діагностовано проблеми з серцем і печінкою. Оскільки сироїди споживають вдвічі-втричі більше їжі, навантаження від з'їдених продуктів лягає на внутрішні органи та системи.

3. Як погладшати на сироїдінні?

Погладшати на сироїдінні складніше через низьку калорійність овочів і фруктів, відсутність у раціоні копченої, солоної та смаженої їжі. Набрати масу на сироїдінні можна за допомогою вживання подрібненого кокоса, сухофруктів (фініків, родзинок, інжиру), горіхів, авокадо.

4. Сироїдіння – на скільки можна схуднути?

Схуднути на сироїдінні можна через відсутність у раціоні борошняних продуктів, фастуда і напівфабрикатів. Втрата ваги при сироїдінні також досягається за рахунок споживання великої кількості клітковини.

Кількість кілограмів, які можна втратити під час сироїдіння, варіюється залежно від початкової ваги, віку та наявності хронічних захворювань. Схуднути без шкоди для здоров'я допоможе споживання їжі невеликими порціями, дотримання питного режиму та фізична активність.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 11 оцінок
Сироїдіння: меню з рецептами для початківців
Лікар гастроентеролог, терапевт. Вища категорія.
Сироїдіння: меню з рецептами для початківців
Стаття перевірена: Шканд Тетяна Віталіївна
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Леся 3 тижні тому
Доброго дня. У мене рак яєчників, я проходжу 4 процедуру хімії. Пухлину вирізали. Чи можу я перейти на сироїдіння? Дякую
Відповісти
Доброго дня. Перед тим як змінювати свій раціон або дієту під час лікування раку яєчників, важливо отримати консультацію від вашого лікаря або онколога. Хіміотерапія може суттєво впливати на ваше тіло та імунну систему, тому важливо, щоб ваша дієта була збалансованою і відповідала вашим потребам на час лікування.
Діана 1 рік тому
Добрий день, а можете підказати рецепт рисового молока на сироїдінні? Дуже багато про нього чула, але не знаю, як його готувати.
Відповісти
Здрастуйте, для рисового молока необхідно взяти попередньо замочений коричневий рис (½ склянки), 2 склянки води, дрібку солі, будь-які натуральні підсолоджувачі (наприклад, ванільний екстракт, фініки) за бажанням. Для приготування молока помістіть рис, воду і сіль у блендер з будь-якими добавками. Перемелюйте на високій швидкості близько 60 секунд до отримання кремової консистенції. За бажання отримане молоко можна процідити.
Софія 1 рік тому
Добрий день. Я намагаюся тримати піст за церковними традиціями. Чи зможу я готувати пісні страви під час сироїдіння? Чи є рецепти з авокадо на сироїдіння, крім гуакамоле?
Відповісти
Здрастуйте, так, звісно, ви зможете дотримуватися посту під час сироїдіння. Оскільки в основі сироїдіння лежать фрукти, овочі, зернові та горіхи, то всі страви в раціоні можуть бути пісними. Виняток становить всеїдне сироїдіння, однак навіть за нього на час посту можна відмовитися від м'ясних і рибних продуктів. Авокадо можна використовувати в соках, смузі, салатах, а також їсти в будь-якому іншому вигляді.
Аліса 1 рік тому
Здрастуйте, а чи впливає відмова від варених і смажених продуктів на менструальний цикл? Чи правда, що місячні під час сироїдіння зникають?
Відповісти
Добрий день, сироїдіння може як нормалізувати менструальний цикл (наприклад, якщо у жінки були збої циклу через ожиріння), так і призвести до затримки місячних (у разі сильного зниження ваги). За відсутності місячних під час сироїдіння необхідна консультація гінеколога.
Анна 1 рік тому
Добрий вечір, я вже давно борюся з акне, лікар каже, що потрібно змінювати харчування і споживати більше корисних продуктів. Чи пройдуть прищі на сироїдінні?
Відповісти
Добрий вечір. Прищі дійсно можуть минути під час сироїдіння, оскільки з раціону харчування вилучаються всі шкідливі продукти. Однак не обов'язково відмовлятися від усієї термічно обробленої їжі, щоб вилікувати акне. Досить просто змінити харчування, прибравши з нього жирну та смажену їжу, солодощі.
Євген 1 рік тому
Добрий день, у мене діагностували рак стравоходу минулого місяця. Підкажіть, чи можна переходити на сироїдіння за раку, чи це може нашкодити?
Відповісти
Добрий день, сироїдіння підходить тільки людям зі здоровою травною системою. У разі раку сироїдіння може призвести до посилення больових відчуттів, підвищити газоутворення і посилити запальний процес.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!