Logo
0 800 30 11 77
Читати 8 хвилин

Що лікує проктолог та як підготуватися до проктологічного огляду?

Що лікує проктолог та як підготуватися до проктологічного огляду?
Читати 8 хвилин | Створено: 18 жовтня 2022 | Оновлено: 25 листопада 2022 | 29209 29209
1

Що лікує проктолог?

Проктолог займається профілактикою, діагностикою та лікуванням захворювань прямої кишки. Для того щоб консультація була максимально комфортною та інформативною, необхідно правильно підготуватися до проктологічного огляду.

Проктолог – це лікар, який спеціалізується на захворюваннях прямої кишки, анального каналу та періанальної зони. Колопроктолог лікує весь товстий кишечник, який включає також ободову та сигмоподібну кишку.

Лікар-проктолог визначає запальні, інфекційні, алергічні, судинні захворювання анальної області. Проктолог лікує:

  • геморой;
  • проктит;
  • парапроктит;
  • гострі та хронічні анальні тріщини;
  • анальні бахромки;
  • прямокишкові кровотечі;
  • доброякісні (наприклад, поліпи) та злоякісні (рак) новоутворення прямої кишки.

Для лікування захворювань у проктології застосовують як медикаментозні, так і хірургічні методи терапії. Лікар також дає рекомендації щодо зміни способу життя, харчування та гігієни анальної області.

2

У якому разі треба звернутися до проктолога?

Причинами проктологічних захворювань можуть бути інфекції, порушення кровообігу у малому тазі, травми анальної області. Куріння, сидячий та малорухливий спосіб життя також сприяють появі захворювань прямої кишки.

Проктологічні хвороби можуть виникнути у будь-якому віці, але частіше починають турбувати людей віком понад 30 років. Симптоми проктологічних хвороб:

  • біль чи дискомфорт під час дефекації;
  • болючі відчуття навколо заднього проходу;
  • кровотеча із заднього проходу або поява крові в випорожненнях;
  • закреп;
  • діарея;
  • поява наростів навколо заднього проходу;
  • відчуття неповного спорожнення кишечника після дефекації.

При появі одного із симптомів захворювання прямої кишки треба відразу звернутися до проктолога. Профілактичне обстеження у проктолога необхідно проходити не рідше ніж один раз на рік всім людям віком від 50 років.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

3

Як відбувається огляд у проктолога?

Консультація проктолога починається з розпитування про скарги та перебіг захворювання. Проктолог може поставити запитання про те, яке лікування ви проходили раніше.

Після розпитування скарг проктолог огляне пряму кишку. Діагностика проктологічних захворювань включає:

  • візуальний огляд періанальної області;
  • пальцеве дослідження прямої кишки;
  • аноскопію та ректоскопію (відеоогляд слизової оболонки анального каналу та прямої кишки за допомогою спеціальних інструментів).

Огляд у проктолога займає 15-20 хвилин і, як правило, проходить у положенні лежачи на кушетці на боці. Для комфорту пацієнта лікар може запропонувати одягнути спеціальну проктологічну білизну, яка оголює лише періанальну зону. Аноскопія та ректоскопія проводяться із застосуванням місцевої анестезії.

У ході аноскопії та ректоскопії лікар може провести не лише діагностику, а й малі оперативні втручання, наприклад, видалити поліп чи анальну бахромку. Лікування геморою також може проходити в ході ректоскопії (лікар вводить у пряму кишку невеликий інструмент та видаляє гемороїдальні вузли). Консультація проктолога онлайн підійде тим, хто вже був на огляді у проктолога і хоче поставити питання про перебіг лікування або обговорити результати додаткових обстежень та аналізів.

4

Як підготуватись до огляду у проктолога?

До першого відвідування проктолога необхідно розпочати готуватися за кілька днів до консультації. Перед походом до лікаря також можна ознайомитися з відгуками про проктологів, щоб вибрати свого фахівця.

Як підготуватися до проктологічного огляду?

Як підготуватися до проктологічного огляду?

Підготовка до проктолога полягає в очищенні кишечника та дотриманні дієти за 2-3 дні до проктологічної консультації. Перед походом до проктолога необхідно уточнити у лікаря, яким саме способом слід очистити кишечник у вашому випадку (за допомогою клізми, мікроклізми або інших препаратів). З собою на прийом до проктолога можна брати змінну спідню білизну, серветки. Безпосередньо в день огляду очистити кишківник слід за кілька годин до приходу до лікаря, а потім провести гігієну області заднього проходу теплою водою.

5

Як швидко очистити кишківник перед оглядом проктолога?

Швидко очистити кишечник перед оглядом проктолога можна за допомогою клізми. Клізму перед проктологом необхідно зробити не пізніше ніж за 1-2 години до огляду. 

Перед постановкою клізми в домашніх умовах дітям і дорослим необхідно переконатися, що дотримано всіх норм стерильності та гігієни. Для клізми можна використовувати звичайну або солону воду. Сольовий розчин для клізми дорослому готують із розрахунку одна чайна ложка солі на 500 мл води. Для дітей використовують аналогічну пропорцію, але вводять менший об'єм розчину (залежно від ваги дитини). Клізма в домашніх умовах:

Етапи клізми в домашніх умовах

Крок 1

Підготувати воду для процедури

Крок 2

Змастити наконечник груші вазеліном

Крок 3

Лягти на лівий бік на рушник, притиснувши коліна до грудей

Крок 4

Обережно вставити насадку в анус

Крок 5

Повільно ввести вміст

Крок 6

Залишатися в лежачому положенні до появи позивів

Підготуватися до візиту до проктолога без клізми можна за допомогою спеціальних проносних препаратів у формі свічок або розчинів, що вводяться у пряму кишку. Перед оглядом у проктолога підійде мікроклізма, яка полягає у введенні у пряму кишку невеликої кількості (кілька мілілітрів) лікарського препарату, що викликає швидке випорожнення кишечника. Після процедури необхідно підмитись теплою водою.

6

Які аналізи потрібно здати для прийому проктолога?

Додаткові обстеження перед першим відвідуванням проктолога не потрібні. Аналізи для прийому до проктолога потрібно здати лише в тому випадку, якщо вони були призначені на попередній консультації. Інший фахівець (хірург, терапевт, гастроентеролог) також може призначити аналізи, з якими слід прийти на проктологічний огляд.

Після проведення огляду проктолог може призначити клінічний та біохімічний аналізи крові, аналіз крові на вміст онкомаркерів та дослідження калу. Проктолог також може призначити аналізи сечі, вагінальних виділень та сперми на інфекції, що передаються статевим шляхом.

7

Чи можна йти до проктолога без клізми?

В екстрених випадках при гострому болю в області заднього проходу, травмах ануса і виражених прямокишкових кровотечах огляд у проктолога проводиться без підготовки. На планове обстеження до проктолога можна без клізми, якщо під час консультації не заплановано інструментальний огляд прямої кишки (ректоскопія).

8

Що можна їсти під час підготовки до проктолога?

Дієти перед оглядом у проктолога необхідно почати дотримуватись за 2-3 дні до консультації. При підготовці до проктолога можна їсти легкозасвоювану їжу: каші, м'ясо птиці, термічно оброблені овочі та кисломолочні продукти. Підготовка кишківника дозволить зменшити виділення газів під час діагностики.

У день проктологічного огляду потрібно бути натщесерце. Якщо консультація запланована в другій половині дня, вранці можна з'їсти легкий сніданок. Пити чай перед походом до проктолога можна протягом дня.

9

Що не можна їсти перед відвідуванням проктолога?

Перед відвідуванням проктолога не можна їсти яскраво забарвлені та дрібнозернисті продукти, а також продукти, що викликають підвищене газоутворення в кишечнику. За кілька днів до огляду з раціону слід виключити буряк, капусту, бобові, злаки, горіхи, свіжий хліб та газовані напої. Також перед прийомом у проктолога не слід пити каву та алкогольні напої, тому що вони підвищують газоутворення у кишечнику.

10

Чи можна йти на прийом до проктолога під час місячних?

Плановий огляд у проктолога у жінок краще спланувати поза менструацією. Проте, якщо менструації розпочалися перед датою візиту до лікаря, йти на прийом до проктолога під час місячних можна. Наявність менструальних виділень не впливає на інформативність проктологічного огляду і не ускладнить діагностику, але може завдавати дискомфорту самій жінці.

11

Коли можна йти до проктолога після пологів?

Проктологічні захворювання у жінок частіше виникають під час вагітності і після пологів, оскільки плід, що росте, тисне на пряму кишку і впливає на кровообіг у малому тазі. Під час пологів також можуть виникнути травми прямої кишки та ануса. Після пологів може початися чи загостритися геморой. За наявності скарг на біль при дефекації або виділення крові з випорожненнями можна йти до проктолога відразу після пологів, як тільки виникає необхідність.

Плановий огляд у проктолога краще відкласти на 2 місяці. За цей час відбувається післяпологове відновлення і гояться мікротравми промежини.

Проктологія в ОН Клінік Дніпро

Що лікує проктолог та як підготуватися до проктологічного огляду? - Портняга Євген Михайлович
Портняга Євген Михайлович
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Що лікує проктолог та як підготуватися до проктологічного огляду?
Лікар-проктолог, хірург.
Що лікує проктолог та як підготуватися до проктологічного огляду?
Стаття перевірена: Руфанова Анна Анатоліївна
Лікар-проктолог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Микола 1 рік тому
Доброго дня! Завтра йду на прийом до лікаря з приводу геморою. Що потрібно брати до проктолога?
Відповісти
Доброго дня! Якщо ви збираєтеся на консультацію до проктолога у приватний медичний центр, то, швидше за все, все необхідне для огляду вам нададуть у медичній установі. На прийом до лікаря необхідно взяти наявну медичну документацію про діагностику та лікування, що раніше проходили, а також виписки та висновки фахівців.
Павло 1 рік тому
Добридень! Завтра йду до лікаря з приводу болю у задньому проході. Які обстеження потрібно буде пройти у проктолога?
Відповісти
Добридень! Проктолог проводить візуальний, пальцевий та інструментальний огляд прямої кишки. За потреби лікар призначить додаткові обстеження (аналізи, комп'ютерну томографію чи консультації суміжних фахівців).
Олександр 1 рік тому
Добридень! Намагаюся знайти проктолога, до якого звернусь з делікатною проблемою геморою. На що звернути увагу під час вибору лікаря?
Відповісти
Добридень! Проктолог повинен бути акуратним та приємним у спілкуванні. Важливо звернути увагу на методи лікування, які лікар використовує у своїй практиці, а також володіння малоінвазивними методами хірургії геморою, які відрізняються меншим ризиком ускладнень.
Олег 1 рік тому
Доброго дня! До якого лікаря йти з гемороєм, якщо немає проктолога?
Відповісти
Доброго дня! За відсутності проктолога для первинної консультації з питань геморою можна звернутися до терапевта або хірурга. Лікарі цих спеціальностей допоможуть вам вирішити нагальні питання, проте лікуванням геморою займається саме проктолог.
Ольга 1 рік тому
Добридень! Лікар сказав перед прийомом вранці вдома зробити клізму. Чи підійде мікролакс перед проктологом?
Відповісти
Добридень! Якщо лікар не визначив, який саме засіб необхідно використовувати для підготовки до огляду, ви можете вибрати будь-який препарат із послаблюючими властивостями. Мікролакс є різновидом медикаментозної клізми та сприяє випорожненню прямої кишки.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!