Logo
0 800 30 11 77

Стадії геморою: симптоми та способи лікування

Стадії геморою: симптоми та способи лікування
Читати 6 хвилин | Створено: 5 лютого 2014 | Оновлено: 30 червня 2023 | 151506 151506
Геморой виникає приблизно у 20-50% людей віком 45-65 років. Профілактикою, діагностикою та лікуванням геморою займається проктолог.

Що таке геморой?

Геморой — це проктологічне захворювання, що характеризується варикозним розширенням вен анального каналу. Під слизовою оболонкою прямої кишки розташовані венозні сплетення, які через підвищений тиск і застій крові в нижніх відділах кишківника збільшуються в розмірах, формуючи вузли. Причинами геморою можуть бути вагітність, напруження під час дефекації, хронічний закреп і ожиріння.

Які є види геморою?

Геморой може локалізуватися в прямій кишці або біля ануса. Залежно від розташування гемороїдальних вузлів, проктологи виділяють внутрішній, зовнішній і комбінований геморой.

Види геморою

внутрішній

утворюється в просвіті прямої кишки

зовнішній

виникає навколо ануса

комбінований

поєднуються два види геморою

Внутрішні гемороїдальні вузли вкриті слизовою оболонкою кишківника і можуть випадати під час фізичного навантаження (підняття важких предметів, дефекації). Зовнішній геморой вкритий шкірою і зовні виглядає як щільна шишка багряного або темно-синього кольору.

Скільки стадій у геморою?

На початкових етапах патології вени анального каналу помірно запалені та збільшені. Під час прогресування захворювання гемороїдальні вузли значно збільшуються і ущільнюються.

Стадії геморою

Ознаки геморою

Перша стадія геморою

Геморой зазвичай непомітний і рідко спричиняє дискомфорт. Гемороїдальні вузли розширені, але не випадають із прямої кишки.

Друга стадія геморою

Гемороїдальні вузли збільшені, випадають із прямої кишки під час фізичного навантаження (дефекації, підняття тяжкості) і самостійно вправляються назад.

Третя стадія геморою

Виникає періодичне випадання гемороїдальних вузлів під час незначних навантажень (чхання, кашлю), яке потребує ручного вправляння.

Четверта стадія геморою

Гемороїдальні вузли постійно випадають з ануса і їх неможливо вправити самостійно.

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Симптоми геморою за стадіями

Симптоми геморою за стадіями

За відсутності своєчасного лікування патологія прогресує і виникають ускладнення (анемія, защемлення або тромбоз гемороїдального вузла). Для діагностики геморою необхідно записатися на консультацію до проктолога.

Як зрозуміти, яка стадія геморою?

На початковій стадії геморою виникає кровотеча після дефекації: кров може бути на туалетному папері або у фекаліях. Далі з'являються дискомфорт і свербіж у задньому проході.

Стадії геморою

Стадії геморою

Геморой із випаданням вузлів другої-третьої стадії характеризується вираженим болем під час дефекації, появою набряку і запалення м'яких тканин у ділянці заднього проходу. Геморой на останній стадії проявляється рясною кровотечею, тромбозом (закупорюванням судин згустком крові) з подальшим некрозом (відмиранням тканин) гемороїдальних вузлів.

Початкова стадія геморою

Ознаками початкової стадії внутрішнього геморою є кровотеча і незначні болісні відчуття, що посилюються під час сидіння, ходьби та дефекації. Зовнішній геморой першої стадії проявляється дискомфортом і свербінням в анальній ділянці. Кровотеча при зовнішньому геморої виникає рідко, оскільки гемороїдальні вузли не травмуються під час дефекації.

Який вигляд має початкова стадія геморою?

На початковій стадії геморой може бути непомітний, гемороїдальні вузли незначно збільшені і виглядають як «випинання» в слизовій оболонці прямої кишки. У разі травмування або запалення геморою з'являється гіперемія (почервоніння).

Для того, щоб зрозуміти, яка стадія геморою, проктолог збирає анамнез і проводить огляд анальної ділянки. Лікар також виконує ректороманоскопію — ендоскопічне дослідження слизової оболонки нижньої третини товстого кишківника.

Як лікувати геморой на ранній стадії?

На початкових етапах геморою проктолог призначає медикаментозну терапію: знеболювальні та протизапальні препарати для зменшення болю і свербежу. Лікування геморою на ранніх стадіях включає дієтотерапію для запобігання закрепам.

Дієта в разі геморою

Фрукти (яблука, банани, абрикоси, персики)

Овочі (буряк, морква, броколі, кабачок)

Каші (гречана, вівсяна, перлова)

Нежирні сорти м'яса (курятина, індичка, кролик)

Морепродукти

Легкі м'ясні або овочеві бульйони

За геморою потрібно пити достатню кількість води і відмовитися від вживання алкогольних напоїв. Необхідно виключити з раціону смажену і гостру їжу, кондитерські вироби, молоко і молочні продукти високої жирності.

Геморой на 2 стадії

Симптомами другої стадії патології є більш рясні кровотечі, поява слизових виділень, дискомфорту і вираженого анального свербежу. Поступово гемороїдальні вузли починають випадати під час навантаження і самостійно вправлятися. На другій стадії патології проктологи призначають медикаментозну терапію або проводять малоінвазивні процедури для видалення геморою. Малоінвазивні операції при геморої:

  • лазерне видалення геморою — характеризується впливом високої температури на патологічні ділянки, не зачіпаючи здорові тканини;
  • лігування гемороїдальних вузлів латексними кільцями — лікар накладає спеціальне кільце на геморой, внаслідок чого вузол атрофується (зменшується в розмірі та підсихає) і безболісно відпадає.

Малоінвазивні операції проводяться під місцевою анестезією в амбулаторних умовах і тривають близько 10-20 хвилин. Перевагою лазерного методу видалення та лігування гемороїдальних вузлів є мінімальний ризик розвитку ускладнень (кровотечі, інфікування тканин).

3 стадія геморою

Ознаками геморою на третій стадії є інтенсивний біль у ділянці ануса та виражена кровотеча яскраво-червоного кольору. У результаті значного збільшення гемороїдальних вузлів виникає відчуття стороннього тіла в прямій кишці або відчуття неповного випорожнення після дефекації.

Для лікування геморою на третій стадії проктолог проводить лазерне видалення або лігування гемороїдальних вузлів і призначає дієтотерапію. Лікування геморою третьої стадії без операції може призвести до прогресування патології та розвитку ускладнень (тромбозу, некрозу).

Геморой 3 стадії під час вагітності може лікуватися консервативно за допомогою знеболювальних і протизапальних препаратів. За вираженої симптоматики можливе виконання малоінвазивних операцій.

4 стадія геморою

Запущена стадія геморою проявляється вираженим болем через значне збільшення вузлів і тромбоз вен, а також частими кровотечами, які призводять до анемії (зменшення кількості еритроцитів і гемоглобіну в крові). За геморою четвертої стадії можлива поява запальних захворювань (проктиту або параректального абсцесу).

На четвертій стадії геморою проводять гемороїдектомію (хірургічне видалення гемороїдальних вузлів). Консервативна та малоінвазивні методи лікування малоефективні.

На якій стадії геморою роблять операцію?

Операцію роблять на третій і четвертій стадії геморою, а також у разі великих гемороїдальних вузлів або тромбозу вен. Консервативна терапія може незначно зменшити вираженість симптомів, однак без хірургічного лікування патологія прогресує і виникають ускладнення.

Як запобігти розвитку геморою?

Для запобігання появи геморою необхідно вживати продукти з високим вмістом клітковини. Інші методи профілактики геморою на ранній стадії: 

  • підтримання водного балансу організму;
  • регулярне спорожнення кишківника;
  • заняття дозованим фізичним навантаженням і виконання вправ, які сприяють нормалізації моторно-евакуаторної функції кишківника і знижують ризик формування гемороїдальних вузлів.

Важливо дотримуватися правил особистої гігієни (підмиватися після дефекації, не використовувати жорсткий туалетний папір) і уникати тривалого сидіння. Необхідно контролювати вагу, оскільки надлишкова маса тіла може збільшувати навантаження на вени і сприяти розвитку геморою.

Популярні питання

1. Як уникнути загострення геморою?

Щоб уникнути загострення геморою, необхідно виключити з раціону харчування продукти, що сприяють закрепам (копченості, картопля, червоне м'ясо). Важливо пити достатню кількість води і дотримуватися правил особистої гігієни.

2. Як лікувати хронічний геморой?

Лікування хронічного геморою залежить від стадії патології та ступеня вираженості симптомів. У разі незначно збільшених гемороїдальних вузлів лікар призначає медикаментозне лікування та дієтотерапію, у важчих випадках проктолог проводить малоінвазивні процедури або операції для видалення геморою.

3. Як вилікувати геморой 4 стадії без операції?

Вилікувати геморой четвертої стадії без операції неможливо, оскільки гемороїдальні вузли значно збільшені, запалені й часто виникає тромбоз вен. Для того, щоб позбутися геморою, проктолог виконує гемороїдектомію (хірургічно видаляє гемороїдальні вузли).

4. Чи можна вилікувати геморой 3 стадії?

За геморою третьої стадії проктолог проводить малоінвазивні процедури (наприклад, лазерне видалення або лігування гемороїдальних вузлів) або хірургічне лікування при значно збільшених і запалених венах прямої кишки. Лікар також призначає дієтотерапію для запобігання закрепам.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Стадії геморою: симптоми та способи лікування
Лікар хірург-проктолог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 39 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Катерина 10 місяців тому
Добрий день. Що робити в разі геморою в стадії загострення?
Відповісти
Добрий день. У разі гострої стадії геморою необхідно уникати травмування вузлів, дотримуватися правил особистої гігієни та записатися на консультацію до проктолога, який за необхідності призначить медикаментозну терапію або оперативне видалення гемороїдальних вузлів.
Вікторія 10 місяців тому
Доброго дня, якщо початкова стадія геморою під час вагітності, то чи потрібна операція?
Відповісти
Добрий день. Ні, на початковій стадії геморою операція не проводиться. Лікар призначає дієтотерапію і медикаментозне лікування (знеболювальні та протизапальні препарати).
Христина 10 місяців тому
Добрий день. Чи можна лікувати геморой на ранніх стадіях у домашніх умовах?
Відповісти
Добрий день. Народні засоби або лікування геморою другої стадії в домашніх умовах може призвести до прогресування патології. Для запобігання розвитку ускладнень необхідна консультація проктолога: лікар призначить медикаментозне лікування або видалить гемороїдальний вузол малоінвазивним способом.
Тарас 10 місяців тому
Доброго дня, що робити за хронічного комбінованого геморою другої стадії?
Відповісти
Молнар Тібор
Молнар Тібор Тарас Тарас 10 місяців тому
Добрий день. За комбінованого геморою другої стадії проктолог видаляє гемороїдальні вузли за допомогою малоінвазивних процедур, а також призначає дієтотерапію для запобігання повторній появі патології.
Максим 10 місяців тому
Добрий день. Чи можна вилікувати геморой другої стадії без операції?
Відповісти
Молнар Тібор
Молнар Тібор Максим Максим 10 місяців тому
Доброго дня. Так, на другій стадії геморою проктолог може призначити дієтотерапію і медикаментозне лікування (знеболювальні та протизапальні препарати), а також провести лазерне видалення або лігування вузлів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!