Logo
0 800 30 11 77

Анальний біль і свербіж у задньому проході — у чому причина?

Анальний біль і свербіж у задньому проході — у чому причина?
Читати 5 хвилин | Створено: 27 травня 2021 | Оновлено: 24 січня 2023 | 239316 239316
Анальний біль, свербіж і печіння в задньому проході з'являються через подразнення слизової оболонки прямої кишки.

Анальний біль може бути симптомом проктологічних, гінекологічних або гастроентерологічних захворювань.

Анальний біль — чому з'являється?

Болі в анальному проході можуть виникати внаслідок травми, запалення або інфекційних захворювань прямої кишки.

Причини болю в задньому проході

Причини болю в задньому проході

Причини болю в прямій кишці:

Біль у промежині та задньому проході в жінок може виникати через аднексит, позаматкову вагітність, апоплексію яєчника. Анус може боліти через потрапляння в нього сторонніх тіл і після анального сексу.

Чому біль віддає в задній прохід?

Болі в анальному отворі можуть бути різної інтенсивності та характеру. Колючі болі, що віддають у задній прохід, можуть виникати внаслідок геморою або анальної тріщини під час дефекації. Тягнучий біль і відчуття тиску в задньому проході можуть з'являтися після травм прямої кишки. У разі венеричних захворювань у жінок і чоловіків також біль може віддавати в задній прохід. 

Біль у прямій кишці та внизу живота може з'являтися під час місячних і через гінекологічні захворювання. Проктолог може запідозрити патології шлунково-кишкового тракту, якщо у жінки болить низ живота і віддає в задній прохід. Також біль у задній прохід може віддавати остеохондроз.

Болі в анальному отворі через геморой

Геморой — проктологічне захворювання, пов'язане з пошкодженням вен прямої кишки внаслідок порушення в них кровообігу. Симптоми запалення заднього проходу при геморої:

  • болі в прямій кишці після дефекації;
  • наявність крові в калі;
  • спазми сфінктера;
  • болі в задньому проході при довгому сидінні;
  • свербіння і печіння ануса.

У разі гемороїдальних вузлів може з'являтися раптовий нічний біль у задньому проході. Також можливі спазми прямої кишки і сильні кровотечі. Профілактика геморою передбачає ведення активного способу життя, відмову від алкоголю, дотримання гігієни. Також необхідне дотримання дієти, виключення з раціону жирної, гострої, копченої та солодкої їжі. 

Біль через анальну тріщину

Анальна тріщина — пошкодження слизової оболонки заднього проходу, яке характеризується больовими відчуттями під час дефекації. Хронічна анальна тріщина спричиняє дискомфорт у задньому проході в жінок і чоловіків, утворення ран і виразок у ректальній ділянці. Біль під час анальної тріщини може тривати протягом кількох годин після спорожнення кишківника, також може з'являтися спазм сфінктера.

Чому свербить у задньому отворі?

Свербіж у задньому проході — патологічний стан, що виникає внаслідок подразнення слизової оболонки ректальної ділянки. Причини свербежу і печіння в задньому проході:

  • закрепи або діарея;
  • запальні захворювання кишківника (проктит, парапроктит);
  • геморой;
  • випадання прямої кишки;
  • анальна тріщина.

Свербіж у задньому проході в жінок і чоловіків може виникати внаслідок дерматиту або потрапляння в організм паразитів. Також пекти і свербіти в задньому проході може через наявність венеричних захворювань. 

Які паразити викликають свербіж у задньому проході?

Свербіж у задньому проході спричиняють паразити, які живуть у кишечнику (лямблії, гострики, аскариди), які потрапляють в організм під час вживання неякісної води та їжі. Глисти в задньому проході відкладають яйця, що спричиняє постійне подразнення ануса. 

Лямблії проявляються у вигляді болю і свербіння в промежині та задньому проході у жінок і чоловіків. Можуть з'являтися діарея та висип на тілі. Свербіж за наявності гостриків в анусі виникає в нічний час, а в разі зараження аскаридами — в денний, що пов'язано з особливостями розмноження паразитів. 

Як позбутися болю в задньому проході?

Щоб позбутися болю в задньому проході, необхідно звернутися до проктолога. На первинному прийомі лікар проведе огляд, вислухає скарги, збере анамнез і призначить додаткові методи дослідження. Діагностика ректального болю складається з аналізу калу і — за необхідності — ректороманоскопії або аноскопії. 

За результатами обстеження проктолог призначить лікування болю в задньому проході, яке може включати прийом знеболювальних, протизапальних або протипаразитарних засобів. Також може знадобитися хірургічне малоінвазивне лікування для видалення гемороїдальних вузлів.

Шишки в задньому проході

Шишки в задньому проході — доброякісні ущільнення в ділянці ануса, які утворюються внаслідок запалення вен прямої кишки. Найчастіше шишки в ректальній ділянці з'являються через ускладнення геморою і супроводжуються печінням і болем під час дефекації. 

Лікуванням шишок анального отвору займається проктолог. Лікар підбере необхідні препарати, що сприяють позбавленню від ущільнень у ректальній ділянці, і призначить дієту, яка поліпшує самопочуття і нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.

Проктологія в ОН Клінік Ужгород

Анальний біль і свербіж у задньому проході — у чому причина? - Будул Віктор Васильович
Будул Віктор Васильович
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Часті гази в задньому проході — у чому причина?

Часті гази в задньому проході (метеоризм) можуть бути симптомами гастроентерологічних або проктологічних захворювань. Підвищене газоутворення може свідчити про порушення травлення, моторики та дисбалансу мікрофлори кишечника.

2. Чи може остеохондроз віддавати в задній прохід?

Остеохондроз може віддавати в поперек, пахову ділянку і задній прохід. Якщо немає інших симптомів проктологічних захворювань (свербіння і печіння заднього отвору, болю і крові під час дефекації), необхідно записатися на консультацію до невролога.

3. Як зупинити кров із заднього проходу?

Зупинити кров із заднього проходу до візиту до лікаря можна за допомогою використання пов'язки, що давить на рану. Необхідно промити рану і використовувати чисту пов'язку, щільно притискаючи її до місця кровотечі. Також можна використовувати кровоспинні та судинозвужувальні препарати.

4. Як зняти печіння в задньому проході?

Для того, щоб зняти печіння в задньому проході, необхідно встановити причину його виникнення. Слід звернутися до проктолога, зробити ректороманоскопію і здати аналізи на наявність паразитів. За результатами обстеження, проктолог призначить препарати, що сприяють зняттю запалення прямої кишки.

5. Як швидко вилікувати тріщину в задньому проході?

Щоб швидко вилікувати тріщину в задньому проході, необхідно звернутися до проктолога. Самолікування може призвести до погіршення стану і розвитку запалення прямої кишки. Проктолог призначить протизапальні та регенерувальні препарати, що сприяють швидкому позбавленню від патології.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 9 оцінок
Анальний біль і свербіж у задньому проході — у чому причина?
Лікар хірург-проктолог. Друга категорія.
Анальний біль і свербіж у задньому проході — у чому причина?
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Сулейман 6 днів тому
Здрастуйте! у мене одне запитання: чи може свищ у задньому проході у чоловіків віддавати болем в статевий член? Спасибі!
Відповісти
Здрастуйте! Так, нориця в задньому проході в чоловіків може спричиняти болі, які віддаються в статевий член. Нориця – це патологічний стан, за якого утворюється порожнина, що з'єднує задній прохід із зовнішнім середовищем через новоутворений канал. Це може спричинити болісні відчуття в ділянці заднього проходу, а також іррадіацію болю в інші ділянки, включно зі статевим членом. Якщо у вас виникли подібні симптоми, рекомендується звернутися до лікаря для професійної консультації та призначення відповідного лікування.
Дмитро 1 рік тому
Добрий день. Хочу дізнатися, чому виникає печіння в задньому проході після дефекації?
Відповісти
Добрий день. Печіння і біль у задньому проході після дефекації є симптомами проктологічних захворювань. Причинами печіння і свербіння ануса можуть бути геморой, анальна тріщина, проктит та інші патології прямої кишки. Точну причину цієї симптоматики може визначити проктолог після обстеження.
Татьяна 1 рік тому
Здрастуйте. Підкажіть, чи можна робити масаж за кісти Тарлова?
Відповісти
Здрастуйте, за кісти Тарлова слід утриматися від масажу, обгортань, відвідування лазні та сауни. Мануальний вплив може посилити больові відчуття, тому краще відмовитися від масажів.
Богдан 1 рік тому
Добрий день. Цікавить питання, як зняти біль у прямій кишці?
Відповісти
Добрий день. Біль у прямій кишці можна зняти за допомогою холодного компресу, який потрібно прикласти до ректальної ділянки. Також можна прийняти болезаспокійливі препарати. Потім слід звернутися до проктолога, щоб встановити точний діагноз і усунути причину появи болю в прямій кишці.
Маша 1 рік тому
Здрастуйте, підкажіть, будь ласка, чи може коліт спричиняти біль у задньому проході?
Відповісти
Здрастуйте, коліт є захворюванням товстої кишки, яке призводить до порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Симптомами коліту можуть бути біль і утруднена дефекація. Щоб точно встановити діагноз, необхідно записатися на консультацію гастроентеролога.
Ольга 1 рік тому
Добрий день. Мені боляче ходити в туалет по великому ріже і кров. Який у мене може бути діагноз?
Відповісти
Добрий день. Точний діагноз може встановити проктолог після обстеження. Найчастіше біль і кров під час дефекації виникають у результаті розвитку геморою. Також ці симптоми можуть бути ознаками запальних захворювань кишечника.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!