Logo
0 800 30 11 77

Що таке парапроктит та як його лікувати?

Що таке парапроктит та як його лікувати?
Читати 8 хвилин | Створено: 27 лютого 2019 | Оновлено: 20 жовтня 2022 | 114037 114037
Парапроктит - проктологічне захворювання, що характеризується гнійно-запальним процесом навколо прямокишкових тканин. Патологія розвивається через проникнення патогенних (хвороботворних) мікроорганізмів у параректальну (навколишню пряму кишку) клітковину.

Що таке парапроктит?

Парапроктит - це запалення підшкірно-жирової клітковини, що оточує пряму кишку, з формуванням у ній абсцесу (гнійного вогнища). Патологія може протікати у гострій чи хронічній формі.

Причини парапроктиту

Патогенні мікроорганізми (кишкова паличка, стрептокок, стафілокок, синьогнійна паличка) потрапляють у параректальну клітковину в результаті криптиту (запалення пазух анального проходу), травм промежини (розриву при пологах) або прямої кишки (пошкодження під час анального сексу). Інші причини парапроктиту:

Запаленню навколо прямокишкової жирової тканини сприяють часті запори, прийом глюкокортикостероїдів (гормонів), виразковий коліт (ерозивно-виразкове ураження слизової оболонки кишки) та хвороба Крона (хронічне запалення кишечника). Парапроктит може виникнути на тлі діабету та імунодефіциту (ВІЛ-інфекції).

Симптоми парапроктиту

Гострий парапроктит характеризується формуванням абсцесу під шкірою в області заднього проходу чи клітковині навколо прямої кишки. Патологія виникає раптово, з'являються болі в анальній ділянці та внизу живота, які посилюються під час кашлю, дефекації або при тривалому сидінні.

Симптоми парапроктиту

Симптоми парапроктиту

Інші симптоми гострого парапроктиту:

  • підвищення температури;
  • слабкість;
  • зниження апетиту.

При підшкірному парапроктиті з'являються гіперемія (почервоніння) та набряк шкірних покривів, ущільнення тканин в ділянці ануса та різкий біль при натисканні. При запаленні навколо прямокишкової клітковини можуть бути запори, ректальна кровотеча та утруднене сечовипускання.

При хронічному запаленні підшкірно-жирової клітковини формується нориця (фістула) прямої кишки - канал, що з'єднує кишечник із зовнішнім середовищем або з іншими органами. Залежно від локалізації фістули, існують такі форми хронічного парапроктиту:

  • транссфінктерна нориця прямої кишки (проходить крізь сфінктери та прямокишкову стінку);
  • інтрасфінктерна нориця прямої кишки (розташована у підшкірному шарі по краях ануса);
  • екстрасфінктерна нориця прямої кишки (локалізується вздовж стінки кишечника і відкривається в ділянці промежини).

Проктологи виділяють зовнішній (отвір фістули розташований на стінці кишечника) та внутрішній (отвір знаходиться на шкірі промежини) парапроктит. Нориця прямої кишки також може бути повною (має два і більше отвори) і неповною (один отвір).

Хронічна форма запалення навколо прямокишкової тканини характеризується чергуванням періодів загострення та ремісії (відсутності симптоматики). При параректальній нориці виникають біль і свербіж в анальній ділянці. Інші симптоми хронічного парапроктиту:

  • кров чи гній у калі;
  • гнійні виділення із зовнішнього отвору фістули;
  • при зовнішній нориці прямої кишки виникає мацерація (набухання і зморщування) шкіри в області промежини.

При ішіоректальному (гнійний процес локалізується у клубово-прямокишковій ямці) парапроктиті виникає пульсуючий біль, який посилюється при дефекації. Болісні відчуття можуть іррадіювати (поширюватися) у малий таз. При куприковій нориці зовнішній отвір знаходиться в міжсідничній ділянці, викликаючи виражений дискомфорт у сидячому положенні.

При парапроктиті у жінки може виникати ректально-вагінальна фістула: норицевий отвір знаходиться у піхві, внаслідок чого розвиваються запальні захворювання статевих органів (кольпіт, вагініт, аднексит). У жінки з'являються рясні гнійні виділення з піхви, болі внизу живота і часті хворобливі сечовипускання.

Парапроктит у дітей

Парапроктит у дітей виникає внаслідок попадання бактерій із прямої кишки до перианальної клітковини. Ризик розвитку патології підвищується при частих запорах або діареях, попрілості та недостатній гігієні анальної області.

При нориці на попі дитина скаржиться на хворобливі відчуття в області заднього проходу, що посилюються при випорожненні кишечника або при дотику. Інші симптоми парапроктиту у дітей:

  • набряк та ущільнення шкірних покривів в області сідниць;
  • деформація анального отвору;
  • плач, занепокоєння під час спорожнення.

У дитини при гнійному парапроктиті підвищується температура тіла, виникають біль голови, млявість, знижується апетит. У разі перелічених симптомів необхідна консультація проктолога.

Лікування парапроктиту

Діагностика парапроктиту полягає у зборі анамнезу та пальцевому обстеженні анального каналу. Для діагностики нориці прямої кишки також проводяться ректоскопію та аноскопію (ендоскопічні методи обстеження, що дозволяють оглянути слизову оболонку кишечника). Лікування парапроктиту включає застосування антибактеріальних препаратів та хірургічне видалення фістули прямої кишки.

Без своєчасного висічення гнійного інфільтрату та фістули прямої кишки можуть виникнути рубцеві зміни в стінці прямої кишки, що призводять до звуження та деформації анального каналу, сфінктера прямої кишки та нетримання калу. Інші ускладнення парапроктиту:

  • прорив гнійного інфільтрату в черевну порожнину;
  • сепсис (гнійно-септичне захворювання крові).

Нориця прямої кишки небезпечна інфікуванням органів сечостатевої системи, малігнізацією фістули (трансформацією в злоякісну пухлину). Для своєчасного лікування та запобігання розвитку негативних наслідків парапроктиту необхідно записатися на прийом до проктолога.

Операція на нориці прямої кишки

При нориці прямої кишки проктологи проводять його лазерне видалення - малоінвазивну процедуру, що характеризується впливом високої температури на патологічні ділянки. Перед операцією лікар призначить клізму чи проносні засоби для очищення кишківника.

Процедура триває близько 15-30 хвилин та проводиться під місцевим знеболенням в амбулаторних умовах (не потребує госпіталізації). Перевагами лазерного методу лікування нориці є атравматичність (лазер не зачіпає здорові тканини) та мінімальний ризик розвитку ускладнень (кровотечі, інфікування тканин).

Реабілітація після видалення нориці прямої кишки

Період відновлення після висічення нориці прямої кишки триває близько 2-3 тижнів. Для зменшення болючих відчуттів проктолог призначає нестероїдні протизапальні препарати. Реабілітація після операції з видалення нориці прямої кишки:

  • підмиватися після кожного акта дефекації для зменшення ризику ушкодження слизової оболонки анального отвору та повторного попадання інфекції в ділянку навколо прямокишкової клітковини;
  • обмежити фізичну активність на 2-3 тижні;
  • уникати перенапруги під час дефекації.

Після операції на парапроктит лікар розповість правила догляду за післяопераційною раною, при необхідності призначить антибактеріальні та знеболювальні препарати. Також після видалення нориці прямої кишки необхідно пити достатню кількість води, щоб уникнути запорів.

Для швидкого відновлення після операції лікар коригує раціон харчування: прийом їжі має бути 4-5 разів на день невеликими порціями. Дієта після парапроктиту:

  • м'ясо та риба нежирних сортів, приготовані на парі;
  • вівсянка;
  • овочеві супи-пюре, бульйони.

Після видалення анальної нориці необхідно виключити продукти, що викликають здуття живота (бобові, виноград, яблука), а також солону, гостру, копчену їжу. Не можна вживати алкогольних напоїв.

Як уникнути рецидиву парапроктиту?

Для того, щоб уникнути рецидиву парапроктиту, необхідно дотримуватись правил особистої гігієни (підмиватися після кожного акта дефекації). Профілактика запалення навколо прямокишкової тканини також полягає у своєчасному лікуванні захворювання, що підвищують ризик виникнення анальних нориць, та корекції раціону харчування (слід вживати достатню кількість клітковини, щоб уникнути запорів).

Проктологія в ОН Клінік Черкаси

Що таке парапроктит та як його лікувати? - Федоткін Вадим Борисович
Федоткін Вадим Борисович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Що можна їсти після операції на парапроктит?

Після операції на парапроктит можна їсти манну кашу на воді, вівсянку, відварену рибу, котлети на парі, супи. Також потрібно пити достатню кількість води. Слід виключити з раціону харчування гостру, смажену, солону їжу та продукти, що сприяють розвитку закрепу (рис, банани, картопля, чорний чай).

2. Як довго гоїться парапроктит після розтину?

Загоєння рани після висічення нориці прямої кишки триває близько 2-3 тижнів. Для того, щоб післяопераційна рана загоїлася повністю, необхідно виконувати всі рекомендації лікаря.

3. Із чим плутають парапроктит?

Парапроктит плутають із гемороєм та злоякісними новоутвореннями прямої кишки. Для встановлення діагнозу необхідна консультація проктолога.

4. Чим небезпечна нориця прямої кишки?

Парапроктит та нориця прямої кишки небезпечні деформацією м'язів промежини та анального сфінктера, нетриманням калу, проривом гнійного інфільтрату в черевну порожнину та розвитком сепсису. Також за відсутності лікування парапроктит може малігнізуватися.

5. Як витягнути гній з нориці?

Для того, щоб витягнути гній з нориці, проктолог проводить оперативне втручання: видаляє гнійний вміст і фістулу прямої кишки. Лікування парапроктиту вдома небезпечне розвитком ускладнень (проривом гнійного інфільтрату в інші органи, сепсисом).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Що таке парапроктит та як його лікувати?
Лікар хірург-проктолог. Перша категорія.
Що таке парапроктит та як його лікувати?
Стаття перевірена: Жура Олег Валентинович
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія по проктології.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Наталія 1 рік тому
Здрастуйте. Яке лікування парапроктиту вдома після операції?
Відповісти
Добрий день. Удома після операції необхідно виконувати рекомендації лікаря з догляду за післяопераційною раною, виключити з раціону харчування продукти, що сприяють закрепу (рис, банани, картопля, чорний чай) і дотримуватися водного режиму.
Олена 1 рік тому
Здрастуйте. Чи може парапроктит минути сам?
Відповісти
Здрастуйте. Ні, парапроктит не може минути сам, оскільки це гнійне запалення жирової клітковини прямої кишки. У разі парапроктиту проводиться оперативне втручання. Лікування інфільтрату і нориці прямої кишки без операції призводить до прогресування патології та розвитку ускладнень (сепсису, малігнізації, інфікування органів сечостатевої системи).
Інна 1 рік тому
Добрий день, чи можна лікувати парапроктит маззю «Левомеколь»?
Відповісти
Здрастуйте. Ні, при інфільтраті навколопрямокишкової клітковини не застосовують цю мазь. Для швидкого лікування парапроктиту проктологи призначають антибактеріальні препарати і виконують малоінвазивні оперативні втручання, наприклад, лазерне видалення нориці.
Анна 1 рік тому
Здрастуйте, як довго заживає рана після висічення нориці прямої кишки?
Відповісти
Добрий день. Післяопераційна рана повністю заживає протягом 2-3 тижнів. Для швидкого відновлення після висічення нориці заднього проходу необхідно дотримуватися всіх рекомендацій проктолога.
Олександр 1 рік тому
Добрий день. Як ходити в туалет після парапроктиту?
Відповісти
Здрастуйте. Після парапроктиту необхідно регулярно випорожнюватися і після дефекації підмиватися проточною водою для того, щоб уникнути травмування слизової оболонки анального каналу.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!