Logo
0 800 30 11 77

Що таке криптит і як його лікувати?

Що таке криптит і як його лікувати?
Читати 4 хвилини | Створено: 18 травня 2021 | Оновлено: 18 травня 2021 | 26404 26404
Запорука швидкого і ефективного лікування будь-якого захворювання - його діагностика на ранніх етапах розвитку.

Але коли ідеться про хвороби заднього проходу, на перший план часто виходять сором і страх звернутися до лікаря. Проте регулярні профілактичні консультації проктолога допоможуть у своєчасному виявленні не тільки таких широко відомих хвороб, як геморой, але й таких менш поширених захворювань, як криптит.

Що таке криптит?

Криптит - це запалення пазух (крипт) заднього проходу. Як правило, запалення крипт починається внаслідок поганого спорожнення кишечника і застою в них калових мас.

До причин кріптіту належать:

  • інфекційні захворювання;
  • порушення цілісності слизової оболонки прямої кишки;
  • неправильне харчування;
  • регулярні порушення стулу (закрепи, проноси);
  • збільшення гемороїдальних вузлів.

Cимптоми кріптіту

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

У більшості випадків криптит розвивається повільно. На початкових стадіях розвитку захворювання супроводжується болем у задньому проході.

Крім того, до симптомів криптиту належать: 

  • гнійні та кров'яні виділення з заднього проходу;
  • печіння і свербіння в задньому проході;
  • закрепи;
  • відчуття наявності стороннього тіла в прямій кишці.

Гострий криптит характеризується проявом симптомів в яскраво вираженій формі. За хронічного криптиту симптоми, як правило, виражені в слабкій формі.

Діагностика криптиту

Для діагностики криптиту заднього проходу необхідно записатися на консультацію проктолога. Лікар збере анамнез і проведе пальцеве ректальне обстеження прямої кишки. За потреби для діагностики криптиту проктолог може направити пацієнта на додаткові дослідження:

  • аноскопію (огляд анального каналу);
  • іригоскопію (рентгенологічне обстеження кишечника);
  • колоноскопію (ендоскопічне обстеження внутрішньої поверхні товстої кишки);
  • ректоскопію (ендоскопічне дослідження прямої кишки та дистального відділу сигмовидної кишки).

Чи бувають ускладнення від криптиту?

Запалення за криптиту переходить у хронічну форму через реінфекцію вмістом кишечника і поганий дренаж крипти. Часті загострення криптиту призводять до появи рубців на крипті та її деформації, що призводить до зниження еластичності анального каналу.

Хронічний криптит може призвести до розвитку ускладнень:

Правила харчування за криптиту

Дієта за криптиту включає відмову від споживання алкогольних напоїв, приправ, копчених, гострих і солоних страв. Споживані продукти повинні піддаватися термічній обробці та містити достатню кількість негрубої клітковини, яка сприяє виведенню калових мас з організму.

Харчуватися потрібно збалансовано і регулярно. Кількість споживаної щодня рідини повинна становити 1,5-2 л.

Як вилікувати криптит?

Після проведення діагностики проктолог призначає індивідуальну схему лікування криптиту. Залежно від симптомів і стадії розвитку хвороби лікування криптиту може включати:

  • дієту;
  • медикаментозну терапію (мазі, свічки, проносні препарати);
  • інфрачервону фотокоагуляцію (вплив на уражені тканини сфокусованим інфрачервоним променем);
  • лазерну терапію (видалення уражених ділянок за допомогою лазера);
  • радіохвильову терапію (вплив на уражені ділянки радіохвилею).

Проктологія в ОН Клінік Суми

Що таке криптит і як його лікувати? - Смоловий Валерій Васильович
Смоловий Валерій Васильович
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки разів потрібно відвідувати проктолога на рік?

Для профілактичного огляду проктолога потрібно відвідувати раз на рік, а після 40 років - 2 рази на рік. Крім того, до лікаря необхідно звернутися за появи перших симптомів проктологічних захворювань.

2. Чи можна лікувати криптит у домашніх умовах?

Лікувати криптит у домашніх умовах можна тільки відповідно до індивідуальної схеми лікування, призначеної лікарем-проктологом. Самолікування криптиту може призвести до перетікання хвороби в хронічну форму і розвитку її ускладнень.

3. Чим допомогти за болю заднього проходу?

За появи болю заднього проходу необхідно записатися на консультацію до проктолога. Визначити причину болю і скласти план його лікування може тільки лікар після проведення діагностичного обстеження.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 2 оцінок
Що таке криптит і як його лікувати?
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія.
Що таке криптит і як його лікувати?
Лікар хірург-проктолог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Євген 1 рік тому
Добрий день. Я знаю, що майже всім захворюванням можна запобігти за допомогою дієти, фізичних вправ або профілактичних оглядів. А як запобігти криптиту? Буду дуже вдячний за відповідь.
Відповісти
Здрастуйте, запобігти розвитку криптиту допоможуть гігієна заднього проходу, профілактичні огляди у проктолога (до 40 років - раз на рік, після 40 років - двічі на рік). Оскільки на розвиток криптиту можуть вплинути закрепи, також необхідно включити в раціон фрукти (банани, яблука, груші), овочі (морква, броколі), бобові (квасоля, сочевиця), горіхи (мигдаль, арахіс) і цільнозернові продукти (макарони, вівсянка).
Світлана 1 рік тому
Добрий день, чи правда, що антибіотики викликають криптит? Якщо так, то як саме? Як же тоді приймати антибактеріальні препарати, щоб не отримати небезпечних наслідків (мені просто якраз призначили антибіотики для лікування венеричного захворювання).
Відповісти
Добрий день, антибактеріальні препарати, що приймаються за призначенням лікаря, не викликають криптит. На розвиток захворювань, у тому числі криптиту, може вплинути неконтрольований прийом антибіотиків. Статеві інфекції лікуються за допомогою антибактеріальних препаратів, тому якщо лікар зробив призначення, то необхідно дотримуватися курсу лікування.
Олександр 1 рік тому
Здрастуйте. Розкажіть, будь ласка, що таке вторинний криптит і якими захворюваннями він може бути викликаний? Лікування вторинного криптиту відрізняється від терапії за первинного? До кого йти, якщо не знаєш, що призвело до криптиту?
Відповісти
Здрастуйте, розрізняють первинний (запалення ануса є окремим захворюванням) і вторинний (спричинене іншою патологією) криптит. Вторинний криптит може бути спричинений ЗПСШ, гемороєм, анальною тріщиною. У разі вторинного проктиту лікар одночасно лікує основне захворювання і криптит. У разі болю і печіння заднього проходу необхідна консультація проктолога. За необхідності проктолог направить до уролога або гінеколога.
Павло 1 рік тому
Добрий день. Яка відмінність криптиту від коліту? Можливо, є якісь різні симптоми? І до якого лікаря звертатися, якщо підозрюєш криптит і коліт? Дякую.
Відповісти
Здрастуйте, коліт являє собою запалення товстого кишківника, а криптит вражає задній прохід. Коліт проявляється болем у животі, домішками слизу і крові в калі, діареєю, частою потребою у випорожненні кишечника, втратою апетиту, різким зниженням ваги, підвищеною температурою тіла. У разі болю в ділянці живота і порушень випорожнення необхідна консультація гастроентеролога, а в разі свербежу і печіння заднього проходу, болю під час дефекації - проктолога.
Андрій 1 рік тому
Можете розповісти, які ЗПСШ викликають криптит? У мене нещодавно діагностували статеву інфекцію, яку я зараз доволі успішно лікую, але хочу знати, що це ніяк не позначиться на задньому проході. Як можна запобігти криптиту за вже наявного ЗПСШ?
Відповісти
Здрастуйте, до розвитку криптиту можуть призвести ЗПСШ, які вражають шкіру навколо або всередині заднього проходу. Запалення ануса можуть викликати сифіліс, генітальний герпес, вірус папіломи людини, шанкр. Запобігти криптиту за діагностованої статевої інфекції можна за допомогою лікування ЗПСШ.
Сергій 1 рік тому
Добрий день. Місяць назад у мене почала сильно свербіти шкіра навколо анального отвору. Спочатку я не звертав уваги, але почав турбуватися, коли побачив жовті виділення на туалетному папері. Коли пішов до лікаря, виявилося, що в мене криптит. Чому з'являється гній при криптиті?
Відповісти
Здрастуйте, при пошкодженні анального проходу розвивається запальний процес, який призводить до криптиту. У вогнищах запалення з'являються гнійники, які при накопиченні гною самостійно прориваються. Гній потрапляє в просвіт прямої кишки і виділяється з ануса. За відсутності лікування криптиту можуть розвинутися гнійний проктит або парапроктит, анальні тріщини.
Кирило 1 рік тому
Здрастуйте, нещодавно прочитав, що криптит і проктит - це одне й теж, але щось незрозуміло. Чи можете розповісти, чим відрізняється криптит від проктиту? Обидва ці захворювання лікує проктолог?
Відповісти
Добрий день, криптит є запаленням крипт (пазух) заднього проходу, а проктит - це запальний процес слизової оболонки прямої кишки. У разі неправильного або несвоєчасного лікування криптиту може розвинутися проктит. На діагностиці, лікуванні та профілактиці криптиту і проктиту спеціалізується проктолог.
Віталій 1 рік тому
Добрий день, звернувся до проктолога зі скаргами на кров і гній з ануса, закрепи і сильний свербіж у ділянці ануса. Проктолог поставив діагноз - криптит. Підкажіть, які свічки допоможуть від криптиту? Заздалегідь вдячний за відповідь.
Відповісти
Здрастуйте, проктолог може призначити ректальні свічки зі знеболювальною, охолоджувальною або антисептичною дією. Однак лікування криптиту підбирається лікарем залежно від вираженості запалення заднього проходу та історії хвороби. Підбирати свічки самостійно не рекомендується через ризик посилення симптомів.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!