Logo
0 800 30 11 77

Болі в задньому проході: причини та способи лікування

Болі в задньому проході: причини та способи лікування
Читати 6 хвилин | Створено: 30 березня 2015 | Оновлено: 26 травня 2023 | 449626 449626
Біль у задньому проході виникає через подразнення слизової оболонки прямої кишки і є симптомом проктологічних захворювань.

У разі появи болю в анусі необхідно записатися на консультацію до проктолога.

Причини болю в задньому проході 

Біль і печіння в задньому проході можуть з'являтися внаслідок травми або запалення прямої кишки.

Причини болю в задньому проході

Причини болю в задньому проході

Інші причини болю в задньому проході:

  • анальна тріщина;
  • геморой;
  • хвороба Крона;
  • свищ у задньому проході;
  • випадання прямої кишки;
  • криптит;
  • кіста хребця;
  • шишка в задньому проході.

Анальний біль виникає через наявність доброякісних і злоякісних пухлин прямої кишки. Печіння і свербіж у задньому проході можуть з'являтися внаслідок наявності паразитів у прямій кишці. Також задній прохід болить через потрапляння в нього сторонніх тіл і після анального сексу. 

Болі в задньому проході в жінки

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Біль у промежині та задньому проході у жінок може з'являтися через патології кишківника і статевих органів. Причини болю в задньому проході у жінок:

  • ендометріоз;
  • апоплексія яєчника;
  • аднексит;
  • цистит;
  • ректовагінальний свищ.

Може боліти низ живота і віддавати в задній прохід у жінки в разі проктологічних захворювань (геморою, анальної тріщини). Болі в прямій кишці під час місячних можуть виникати в разі ендометріозу через ушкодження слизової оболонки матки і кишківника. Болі під час овуляції, що віддають у задній прохід, можуть з'являтися через підвищення рівня естрогену. Також болі в прямій кишці можуть бути присутніми після важких пологів з інтенсивними потугами, оскільки пошкоджується слизова оболонка прямої кишки. У разі появи спазмів прямої кишки, що віддають у промежину, жінкам необхідно звернутися до гінеколога

Болі в задньому проході в чоловіка

Біль у задньому проході в чоловіків може виникати внаслідок патологій шлунково-кишкового тракту і захворювань сечостатевої системи. Причини болю в прямій кишці у чоловіків:

У разі простатиту болі можуть віддавати в низ живота і задній прохід. Спазм м'язів заднього проходу і тазового дна може виникати через коліт і хворобу Крона. Якщо причина анального болю в чоловіків пов'язана з порушеннями сечовипускання і травлення, знадобиться консультація гастроентеролога або уролога.

Тягнучий біль у задньому проході

Тягнучий біль у задньому проході найчастіше виникає через проктологічні захворювання (геморой, проктит). Гемороїдальні вузли підвищують тиск в анусі і може з'являтися відчуття тиску в задньому проході. Тягнучий і тупий біль у задньому проході може розвиватися за анальної тріщини або «шишки». Щоб встановити точну причину болю в прямій кишці й низу живота, необхідно звернутися до проктолога. 

Колючий біль у задньому проході

Колючий біль у задньому проході зазвичай виникає під час дефекації та може бути гострим або слабко вираженим. Гострий біль у задньому проході з'являється в разі свищів, гемороїдальних вузлів прямої кишки. Різкий біль у задньому проході може бути симптомом тромбозу гемороїдального вузла або ознакою травми ануса. Слабо виражений пульсуючий біль у задньому проході може свідчити про наявність хронічного геморою. Проктологічні захворювання потрібно обов'язково лікувати, щоб уникнути можливих ускладнень (сильної кровотечі та нетримання калу).

Біль у задньому проході після дефекації

Біль у задньому проході під час і після дефекації пов'язаний з ушкодженням вен прямої кишки і порушенням у них кровообігу. У разі запалення заднього проходу під час дефекації також можуть бути присутніми такі симптоми:

  • печіння і свербіж ануса;
  • відчуття неповного випорожнення кишківника;
  • спазми сфінктера;
  • набряк і запалення тканин навколо ануса;
  • наявність крові в калі.

Переймоподібні болі в прямій кишці після дефекації можуть свідчити про наявність ран і виразок у ректальній ділянці. Точну причину анального болю може встановити проктолог після обстеження.

Біль у задньому проході під час сидіння

Біль у задньому проході під час сидіння виникає через тиск і застій крові в прямій кишці. За тривалого перебування в положенні сидячи виникає надлишковий тиск у ділянці тазового дна і можуть з'являтися больові відчуття в ділянці ануса.

Проктологи рекомендують уникати сидячого способу життя і робити гімнастику для поліпшення кровообігу в ділянці таза. Також у разі геморою можна використовувати спеціальну ортопедичну подушку, яка зменшує навантаження на ділянку куприка й ануса під час сидіння. 

Біль у задньому проході вночі 

Раптовий нічний біль у задньому проході може свідчити про гострий геморой, свищ прямої кишки, тромбоз гемороїдальних вузлів. Біль у задньому проході вночі у жінок може бути спричинений ендометріозом прямої кишки або бути симптомом позаматкової вагітності.

Як позбутися болю в задньому проході?

Щоб позбутися болю в задньому проході, необхідно пройти обстеження у проктолога. На прийомі лікар проведе огляд, вислухає скарги, збере анамнез і призначить додаткові методи дослідження. Діагностика проктологічних захворювань включає інструментальні дослідження (ректороманоскопію та аноскопію), аналіз калу.

За результатами обстеження проктолог призначить лікування, яке може включати медикаментозну терапію або хірургічне втручання. Зняти біль у прямій кишці можна за допомогою:

  • знеболювальних препаратів;
  • протизапальних засобів;
  • протипаразитарних медикаментів.

Також зменшити больовий синдром при анальному болю можна, використовуючи ректальні мазі та свічки, які призначить лікар. На пізніх стадіях геморою може знадобитися малоінвазивне хірургічне лікування. 

Проктологія в ОН Клінік Біла Церква

Болі в задньому проході: причини та способи лікування - Бабак Микола Володимирович
Бабак Микола Володимирович
ОН Клінік Біла Церква
вул. Ярослава Мудрого, буд. 5/13
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 16:00

Популярні питання

1. У дитини болі в задньому проході — що робити?

У разі появи в дитини болю в задньому проході необхідно звернутися до педіатра або дитячого проктолога. Анальний біль у дітей може свідчити про патології шлунково-кишкового тракту (дисбактеріоз, гастрит), цистит, анальну тріщину, геморой і потребує консультації в дитячого гастроентеролога або проктолога.

2. Як лікувати біль у задньому проході вдома?

Лікування болю в задньому проході вдома передбачає прийом протизапальних і знеболювальних препаратів, призначених проктологом. Також зменшити біль у разі геморою та анальної тріщини можна, прийнявши сидячу ванну з температурою не вище 40 градусів. Якщо почалася ректальна кровотеча, теплу ванну не можна приймати.

Рейтинг статті:
2 з 5 на основі 11 оцінок
Болі в задньому проході: причини та способи лікування
Лікар-проктолог. Перша категорія.
Болі в задньому проході: причини та способи лікування
Стаття перевірена: Бакшеєв Андрій Олексійович
Лікар хірург-проктолог.

Схожі статті:

Коментарі

Уктамов М 6 днів тому
Здрастуйте, можете допомогти, будь ласка, я є студентом і багато перебуваю в сидячій позі, у мене вже 2 місяці свербіж у задньому проході, коли я просто стою, і якась шишка з'явилася в задньому проході
Відповісти
Доброго дня. Ваші симптоми, такі як свербіж і поява шишки в задньому проході, можуть свідчити про низку різних проблем, включно з гемороєм та анальними тріщинами. Це може бути спричинено тривалим перебуванням у сидячому положенні, недостатньою фізичною активністю, неправильним харчуванням або іншими факторами. Рекомендую звернутися до проктолога, оскільки він зможе правильно діагностувати ваш стан і надати вам необхідне лікування.
Сергій 4 місяці тому
Скажіть, будь ласка, що це може бути сильний біль в низу живота, в яєчках і переходить в задній прохід? А коли починається оцей нестерпний біль біжу в туалет по великому.
Відповісти
Здрастуйте. Сильний біль у нижній частині живота, яєчках і задньому проході, особливо якщо супроводжується посиленою потребою відвідувати туалет, може бути зумовлений різними причинами. Ось кілька можливих причин таких симптомів: захворювання кишківника; проблеми із сечовивідною системою; простатит; сечокам'яна хвороба тощо. Важливо зазначити, що самодіагностика може бути небезпечною, і вам слід негайно звернутися до лікаря для точного визначення причин і призначення лікування.
Катерина 5 місяців тому
Добрий вечір!!!В мене таке питання, я періодично відчуваю як поколює в прямій кишкі, чи потрібно звертати на це увагу?
Відповісти
Доброго дня. Біль або дискомфорт в області прямої кишки може бути з різних причин. Це може бути через неправильне харчування, закрепи, геморой, запальні процеси тощо. Якщо ви відчуваєте біль або дискомфорт, і ця проблема періодично виникає, важливо звернутися до проктолога для оцінки та діагностики. Лікар зможе провести докладний огляд, можливо, призначить лабораторні або інструментальні дослідження, і надасть вам рекомендації щодо подальшого лікування або дій.
Марина 11 місяців тому
Доброго дня. Чи може після видалення матки бути біль у задньому проході?
Відповісти
Доброго дня. Перший час після видалення матки біль може віддавати в задній прохід. Якщо після операції минуло кілька місяців, а біль не минає, слід обстежитися на наявність проктологічних захворювань.
Ірина 11 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи може остеохондроз віддавати в задній прохід?
Відповісти
Добрий день. За остеохондрозу поперекового відділу хребта біль може віддавати в задній прохід. За відсутності інших симптомів проктологічних захворювань (болю під час дефекації, свербежу і печіння ануса, домішок крові в калі) слід записатися на консультацію невролога.
Максим 11 місяців тому
Добрий день. Під час дефекації пече анус і турбує свербіж, підкажіть, це геморой чи ні?
Відповісти
Добрий день. Печіння і свербіж у ділянці ануса є симптомами геморою. Також ці ознаки можуть свідчити про наявність паразитів у прямій кишці, гінекологічні патології, захворювання, що передаються статевим шляхом. Точну причину може встановити тільки лікар.
Микола 11 місяців тому
Здрастуйте. Уже три дні не можу сходити в туалет і болить задній прохід. Що це може бути за хвороба?
Відповісти
Доброго дня. Біль у задньому проході під час дефекації може свідчити про анальну тріщину, геморой, свищ прямої кишки. Щоб встановити причину болю, необхідно пройти обстеження у проктолога.
Людмила 1 рік тому
Добрий день. З'явилася невелика шишка в задньому проході, яка болить під час дефекації. Чи обов'язково її потрібно видаляти хірургічним шляхом?
Відповісти
Добрий день. Призначити лікування і хірургічне втручання може проктолог після обстеження. Необов'язково для лікування анальної шишки може знадобитися операція, на ранніх стадіях за правильно підібраної терапії можливе медикаментозне лікування.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!