Logo
0 800 30 11 77

Кашель у дитини: міфи та реальність

Кашель у дитини: міфи та реальність
Читати 7 хвилин | Створено: 25 жовтня 2021 | Оновлено: 6 вересня 2023 | 27302 27302
Кожна мама має власний арсенал для боротьби з дитячим кашлем. Подихати над картоплею, загорнути малюка в теплий плед, напоїти молоком із медом…

Можливо, ви будете здивовані, але більшість таких «перевірених роками» методів насправді не працюють. Ба більше, покладаючись лише на них, можна не тільки не позбутися кашлю, а ще нашкодити здоров’ю дитини. Тож яких ще помилок припускаються батьки під час лікування дитячого кашлю? Лікарі дитячих відділень мережі медичних центрів «ОН Клінік» розвінчують поширені міфи.   

Міф 1. Кашель — це завжди ускладнення хвороби

Буває, що дитина кілька днів виглядає в’ялою, а потім зранку з'являється кашель. Звісно, батьки в паніці: «Недогледіли, почалися ускладнення». Чи дійсно так? Розповість Наталія Овчаренко, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Кашель — це природний рефлекс, завдяки якому з дихальної системи виводяться рідини. Те, що дитина кашляє, зовсім не обов’язково означає, що хвороба прогресує. Цілком імовірно, організм таким чином намагається вивести слиз, який стікає з носової порожнини по стінці гортані, або мокроту. Якщо інші симптоми відсутні, не варто одразу лікувати кашель: краще поспостерігайте кілька днів за станом дитини, давайте їй пити багато рідини, зволожуйте повітря, трохи підніміть голову малюка під час сну. Якщо кашель не проходить або з’явилися інші ознаки застуди, звертайтеся до педіатра».

Міф 2. Якщо дитина кашляє, проблема з легенями

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

«У нас завжди кашель опускається в легені», «Легені — наше слабке місце» — усе це від стурбованих матусь точно чув кожен лікар. Ось що з цього приводу говорить Марина Біньковська, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Поява кашлю зовсім не свідчить про проблеми з легенями. Навіть навпаки, найчастіше вона вказує на запалення верхніх дихальних шляхів (а легені належать до нижніх). Визначити причину кашлю може тільки лікар. Якщо під час огляду дитини з фонендоскопом він чує хрипи, а додаткові обстеження підтверджують діагноз «бронхіт» чи «пневмонія», тоді дійсно можна говорити про ураження легенів».         

Міф 3. Кашель потрібно зупинити будь-яким способом

Лікувати потрібно не симптом, а його причину — пневмонію, бронхіт, бронхіальну обструкцію, астму тощо. Після цього кашель мине сам. 

Та якщо йдеться про звичайну застуду, то і лікувати тут, загалом, нічого. Полегшити стан дитини допоможе комфортна температура в кімнаті, рясне пиття, нормальний рівень вологості. Якщо у дитини нежить, можна промивати ніс фізіологічним розчином або розчином морської солі, щоб розрідити слиз і допомогти організму «вимити» інфекцію.

Міф 4. Гавкаючий кашель завжди вказує на круп

Цн одночасно і міф, і правда. Гавкаючий кашель дійсно є симптомом крупу, що спричиняє звуження просвіту дихальних шляхів в області гортані. Проте треба розрізняти, що саме мається на увазі під крупом. 

Істинний круп розвивається внаслідок дифтерії та трапляється досить рідко. Що ж стосується хибного крупу, то по суті так називають будь-яку патологію, яка може спричинити набряк слизової та звуження просвіту в гортані. Докладніше про природу гавкаючого кашлю розповість Лариса Трубнікова, дитячий отоларинголог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Гавкаючий кашель неглибокий і формується у верхніх дихальних шляхах. Викликати такий симптом може ларингіт (хибний круп) чи трахеїт, спричинені ГРВІ, аденовірусами, вірусом парагрипу тощо. Гавкаючий кашель часто посилюється вночі через горизонтальне положення тіла. Якщо причиною кашлю дійсно є хибний круп, то для нього також характерним є важке шумне дихання». 

Сам по собі гавкаючий кашель не є небезпечним, але сильне запалення слизової дихальних шляхів може перешкоджати нормальному диханню. Тому краще не затягувати зі зверненням до педіатра чи отоларинголога.

Міф 5. Сиропи від кашлю лікують кашель

Як би дивно це не звучало, але більшість сиропів від кашлю насправді його не лікують. Річ у тім, що такі сиропи поділяються на три види:

  • муколітичні — розріджують мокроту, не збільшуючи її обсяг (впливають на якість слизу);
  • відхаркувальні — стимулюють перистальтику бронхів завдяки підвищенню обсягу мокроти внаслідок збільшення рідини в ній;
  • протикашльові — знижують збудження рецепторів або активність кашльового центру в головному мозку.

Таким чином, муколітичні та відхаркувальні сиропи полегшують виведення мокроти, проте не лікують кашель, а навпаки посилюють його. Протикашльові ліки пригнічують кашльовий рефлекс, тож дитина перестає кашляти. Проте це не завжди добре, адже кашель сприяє виведенню мокроти з організму.

Чим лікувати кашель, докладніше розповість Ольга Чвертка, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Полтава»:

«Дітям до 4 років у жодному разі не можна давати будь-які безрецептурні ліки від кашлю. Річ у тім, що вони не схвалені для дітей раннього віку. Крім того, немає доказів, що такі сиропи дійсно полегшують стан дитини. Зняти біль у горлі, викликаний кашлем, допоможуть спеціальні льодяники, проте їх теж не рекомендовано давати дітям до 5 років через ризик задухи. Якщо у маленької дитини сильний сухий кашель, що заважає спати і сильно турбує її впродовж дня, за рекомендацією лікаря можна приймати препарати, підібрані за віком і клінічною картиною».      

Міф 6. Парові інгаляції — найкраще лікування кашлю

Саме тут час згадати про улюблений спосіб наших бабусь — подихати над картоплею. Та насправді вдихання пари, так само як і парові інгаляції, можуть бути ефективними лише за сухого повітря в приміщенні. 

Докладніше про інгаляції розповість Ірина Панасюк, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Дніпро»:

«Інгалятор — це лише інструмент доставки ліків у верхні дихальні шляхи дитини. Те саме стосується і небулайзера, тільки він призначений для транспортування препаратів у нижні дихальні шляхи. Інгаляції водою допомагають тільки розмочити засохлу мокроту і полегшити її виділення, проте значно краще підтримувати вологість у кімнаті на рівні 45%, щоб запобігти засиханню слизу. А от інгаляції та небулайзеротерапію слід проводити за рекомендацією лікаря і виключно за призначенням».

Міф 7. Після одужання необов’язково звертатися до лікаря

Ні, і ще мільйон разів ні! Навіть якщо дитина вже почувається добре, у неї нормальна температура і відсутні всі симптоми застуди, окрім періодичного кашлю, все одно потрібно прийти на повторний візит до лікаря. 

Чому це важливо, розповість Олег Дерменжи, дитячий лікар-отоларинголог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Те, що батьки вважають залишковим покашлюванням, може виявитися хронічним кашлем. Найпоширенішою його причиною є постназальный синдром, або синдром кашлю верхніх дихальних шляхів. Проте хронічний кашель також може бути викликаний астмою, бактеріальним бронхітом, гастроезофагеальним рефлюксом тощо. Визначити характер кашлю і необхідність продовження лікування може тільки лікар».

Як полегшити самопочуття дитини при кашлю

Кашель — це захисна реакція організму, тому лікувати його не потрібно. Лікування має бути спрямоване на його причину. Проте кашель може докучати дитині, заважаючи нормально спати та їсти. Тому ми зібрали для вас кілька простих порад, як полегшити самопочуття дитини при кашлю:

  1. Обов'язково провітрюйте кімнату 2-3 рази на день. Віруси люблять тепле та сухе повітря, тому намагайтеся підтримувати в приміщенні температуру близько 20-22 градусів та з середньою вологістю. Можна скористатися зволожувачем повітря або розвісити в кімнаті вологу білизну.
  2. Слідкуйте за кількістю рідини, яку споживає дитина. В ідеалі вона має випивати щонайменше 1 літр рідини щодня. Це може бути вода, чай, несолодкі соки, морси, домашній компот.
  3. За сухого кашлю можна дати дитині тепле молоко з медом. Воно має обволікаючу і заспокійливу дію, завдяки чому зменшує подразнення слизової оболонки горла.
  4. Якщо дитину мучать нічні напади кашлю з мокротинням, використовуйте для сну високу подушку. У трохи піднятому положенні тіла мокротиння не буде накопичуватися в носоглотці під час сну.
  5. Годуйте дитину теплою (не гарячою) та нетвердою їжею. Підійде картопляне пюре, рідкі каші, тушковане м'ясо, супи та бульйони. Уникайте прянощів, солоної та кислої їжі, оскільки вона може подразнювати слизову оболонку гортані.

Якщо дитина почала кашляти — це не привід бити на сполох, але і спускати все на самоплив теж не треба. Спостерігайте за самопочуттям дитини і в разі появи нових симптомів чи посилення кашлю звертайтеся до педіатра.

А як ви лікуєте кашель у дитини?

Педіатрія в Дитячому відділенні в Полтаві

Кашель у дитини: міфи та реальність - Гасюк Наталія Іванівна
Гасюк Наталія Іванівна
Дитяче відділення в Полтаві
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Кашель у дитини: міфи та реальність
Лiкар-педіатр. Вища категорія.
Кашель у дитини: міфи та реальність
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Христина 1 місяць тому
Добрий день, у дитини сильний сухий кашель без температури, ознак ГРВІ (нежитю, болю в горлі, закладеності носа) немає. Що може бути причиною? До якого лікаря нам звернутися?
Відповісти
Вітаю, сильний сухий кашель без супутніх симптомів може бути спричинений не тільки алергіями, а й подразненням дихальних шляхів, астмою або захворюваннями серця, інфекцією дихальних шляхів, гастроезофагеальним рефлюксом. Також до кашлю може призвести наявність стороннього тіла в дихальних шляхах або хронічний стрес. У разі кашлю необхідно проконсультуватися з педіатром.
Євгенія 2 місяці тому
Доброго дня, скажіть, чому в дитини після сухого кашлю з'являється мокрий? Якого кольору мокротиння вважається нормальним, а в якому випадку потрібно терміново їхати до лікаря?
Відповісти
Добрий день, сухий кашель може змінитися мокрим через активацію механізму, який допомагає очищенню дихальних шляхів від слизу. Нормальне мокротиння зазвичай прозоре або біле. Якщо мокротиння стає жовтим, зеленим або містить домішки крові, необхідно негайно звернутися до лікаря, оскільки це може вказувати на бактеріальну інфекцію або розвиток ускладнень.
Ольга 2 місяці тому
Добрий день, у сина гостра респіраторна інфекція, але педіатр каже, що противірусні препарати не потрібні. Вона призначила сироп, який я даю синові вдень, але вночі починаються сильні напади кашлю, від яких дитина прокидається. Як зупинити кашель у дитини вночі?
Відповісти
Доброго дня, для зупинки кашлю в дитини вночі можна використовувати зволожувач повітря в приміщенні, щоб запобігти сухості слизової оболонки. Застосування додаткової подушки для голови може полегшити дихання і зменшити кашель. За рахунок зволоження стінок дихальних шляхів і зняття подразнення зупинити напад кашлю також допоможе склянка теплої води.
Інна 2 місяці тому
Вітаю, у сина бронхіт, основним симптомом якого є сильний кашель (іноді з кров'янистим мокротинням). Чому може бути кров у мокротинні? Як зупинити нескінченний кашель у дитини?
Відповісти
Добрий день, кров у мокротинні під час бронхіту може бути викликана подразненням слизової оболонки дихальних шляхів або пошкодженням дрібних судин через інтенсивний кашель. Для зупинки нескінченного кашлю у дитини важливо дотримуватися рекомендацій лікаря, включно із застосуванням протикашльових засобів, протизапальних препаратів, забезпечення дитині спокою і гідратації.
Ірина 2 місяці тому
Доброго дня, розкажіть, чому в дитини під час респіраторної інфекції з'являється кашель? Чи потрібно зупиняти кашель у дитини за допомогою препаратів відразу після його появи?
Відповісти
Доброго дня, кашель у дитини під час респіраторної інфекції є захисним механізмом організму, спрямованим на очищення дихальних шляхів від слизу і подразників. Він допомагає позбутися секретів, які можуть супроводжувати бактеріальну чи вірусну інфекцію. Зупиняти кашель під час ГРВІ препаратами потрібно тільки в разі призначення їх лікарем.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!