Logo
0 800 30 11 77

У дитини тече з носа: у чому причина?

У дитини тече з носа: у чому причина?
Читати 8 хвилин | Створено: 17 вересня 2021 | Оновлено: 17 вересня 2021 | 108172 108172
З першими осінніми холодами діти масово починають шмаркати носом. Деякі батьки пов'язують це з поверненням у дитячий садок і школу і не сильно турбуються про нежить, поки він залишається єдиним симптомом нездужання.

Інші ж відразу б'ють на сполох, починаючи самостійно лікувати дитину противірусними препаратами та назальними спреями.

Хто ж з них має рацію і в чому криється причина виділень з носа? Розібратися допоможуть лікарі дитячих відділень мережі медичних центрів «ОН Клінік».

Що таке виділення з носа?

Зазвичай під виділеннями з носа мається на увазі слиз, який у нормальному стані вкриває слизову оболонку носа, вловлюючи бактерії, мікроби та сміття і перешкоджаючи їх потраплянню в організм.

Однак у деяких випадках, наприклад, у разі застуди або алергії, може утворюватися рясний слиз, який витікає з носа назовні або потрапляє в горло.

Хоча виділення з носа у дітей викликають стурбованість батьків, у більшості випадків це цілком нормальний стан, який проходить самостійно протягом декількох днів. Однак бувають ситуації, коли нежить може свідчити про наявність інфекції або подразника в організмі. Так, серед причин рясних виділень з носа:

  • алергія;
  • сезонні застуди та грип;
  • синусити;
  • прорізування зубів;
  • сухе повітря та інше.

Нежить за алергії

Однією з найпоширеніших причин виділень з носа є алергічна реакція, яка виникає внаслідок контакту організму з алергеном. Ним може бути що завгодно: шерсть тварин, котяча слина, пилок рослин, пилові кліщі тощо.

Алерген подразнює слизову оболонку носа і викликає алергічний риніт, але крім нього, часто виникають й інші симптоми алергії:

  • свербіж у носі та очах;
  • підвищена сльозоточивість;
  • чхання, рідше — кашель;
  • головний біль;
  • темні кола під очима.

Відрізнити нежить за алергії від застуди за відсутності інших проявів може бути складно. Саме тому краще відразу звернутися до лікаря.

Про лікування алергічного риніту докладніше розповість Вікторія Яцишена, дитячий лікар-алерголог медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Перш за все для лікування алергічного риніту потрібно у разі можливості уникати або обмежити контакт з алергенами. Для усунення симптомів зазвичай призначаються антигістамінні та протинабрякові препарати. Також ваш лікар може порекомендувати кортикостероїдні спреї для носа, які допомагають за запалення та імунних відповідей. Але зверніть увагу, що гормональні препарати застосовуються курсом і лише у разі важких алергічних реакцій. Давати їх дитині з легкими симптомами алергії без призначення лікаря суворо не рекомендується».

Застуда та грип

Сезонна застуда зазвичай викликана вірусною інфекцією, яка призводить до запалення слизової оболонки носа. Як наслідок, організм дитини починає виділяти надто багато слизу, намагаючись «вимити» вірус, не давши йому досягти легенів.

Крім нежитю, у дитини також може спостерігатися закладеність носа, кашель, першіння і біль у горлі, підвищена стомлюваність.

Як лікувати застуду, розповість Ольга Чвертка, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Полтава»:

«Лікувати застуду самостійно не варто: краще відразу звернутися до педіатра, який огляне малюка, призначить додаткові обстеження та призначить препарати, виходячи з індивідуальної клінічної картини. Найімовірніше, лікування буде складатися з медикаментів, спрямованих на усунення симптомів. Деякі мами за найменшого нежитю бризкають у ніс дитині антибактеріальні спреї. Однак це неправильно з двох причин: по-перше, антибіотики не борються з вірусами, а по-друге, їх безконтрольне застосування послаблює здатність організму самостійно виробляти імунну відповідь».

Водночас важливо розуміти, що жоден спрей не допоможе позбутися соплів за 1-2 дні, оскільки слизові виділення — це хоч і дискомфортна для дитини, але все ж нормальна реакція організму на потрапляння мікробів. Таким чином він намагається «вимити» їх зі слизових оболонок.

Восени причиною нежитю також може бути грип. Причому його штами постійно змінюються, підвищуючи ризик появи ускладнень. Захистити дитину від грипу допоможе вакцинація. Але зверніть увагу, що таке щеплення робиться дітям не з народження, тому перед імунізацією від грипу потрібно обов'язково проконсультуватися з педіатром.

Синусити

Синусити — загальна назва для групи захворювань, що викликають запалення носових пазух (синус). Найбільш поширеною патологією з цієї групи є гайморит — ураження гайморових пазух, розташованих у верхній щелепі по обидва боки від носа.

Детальніше про симптоми та лікування захворювання розповість Лариса Трубнікова, дитячий лікар-отоларинголог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Гайморит часто розвивається як ускладнення недолікованої застуди та призводить до збільшеного вироблення слизу в носі. Зазвичай він густий і має жовтий або зеленуватий відтінок. Також гайморит часто супроводжується закладенням носа, головним і лицьовим болем. Лікувати захворювання самостійно не можна: потрібно обов'язково звернутися до ЛОРа, який проведе обстеження і призначить грамотне лікування. Зазвичай воно включає знеболювальні, назальні кортикостероїди для зупинки запалення або антибіотики для знищення бактеріальної інфекції. Також дитині можуть бути рекомендовані фізіопроцедури».

Інші причини виділень з носа у дітей

Існують і менш поширені, але цілком імовірні фактори, здатні викликати слизові виділення з носа.

Наприклад, у немовлят нежить може бути пов'язаний із прорізуванням зубів. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Американської академії педіатрії, симптоми застуди у дітей, включаючи нежить, дратівливість, втрату апетиту і підвищене слиновиділення, часто пов'язані із запаленням навколо зубів і можуть посилюватися в день прорізування і на наступний день. Зазвичай такий нежить не вимагає лікування, але якщо симптоми зберігаються, варто звернутися до педіатра.

Також причиною нежитю може стати сухе повітря. І хоча вважається, що воно, навпаки, призводить до утворення кірок, насправді сухе повітря сильно висушує носовий прохід і може призвести до запалення, на яке дитячий організм реагує підвищеним виробленням слизу. Щоб уникнути такої ситуації, підтримуйте вологість повітря в приміщенні за допомогою зволожувача і регулярно промивайте ніс малюкові.

Профілактика виділень з носа у дітей

Очевидно, що запобігти всім випадкам виділення з носа у дитини — не під силу батькам. Однак ви можете зробити деякі кроки, які допоможуть уникнути станів, що викликають нежить.

Перш за все привчіть дитину промивати ніс фізіологічним розчином або розчином морської солі, особливо перед виходом на вулицю, походом у дитячий садок і школу. Це допоможе уникнути надмірної сухості слизової оболонки носа і затримає віруси, не даючи їм проникнути вглиб організму.

Також є деякі дії, яким варто навчити дитину, щоб попередити застуду або грип:

  • часто і ретельно мити руки, щоб хвороботворні мікроби не потрапили на слизові оболонки носа, очей, рота;
  • використовувати серветки під час висякування і відразу ж викидати їх;
  • мити руки після висякування;
  • робити сезонну вакцинацію від грипу;
  • включати в раціон сезонні фрукти та овочі;
  • щодня гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом, загартовуватися.

Якщо у дитини алергія, намагайтеся мінімізувати її контакт з алергенами. Це допоможе запобігти появі симптомів алергії, включаючи виділення з носа.

Щоб розв’язати проблему нежитю у дитини, потрібно перш за все визначити його причину. Але навіть якщо ви переконані, що малюк просто застудився, не займайтеся самолікуванням, а зверніться до лікаря, який збере анамнез і призначить коректне лікування з урахуванням причини нежитю та інших симптомів.

А як ви лікуєте виділення з носа у дитини?

Педіатрія в Дитячому відділенні в Полтаві

У дитини тече з носа: у чому причина? - Гасюк Наталія Іванівна
Гасюк Наталія Іванівна
Дитяче відділення в Полтаві
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
У дитини тече з носа: у чому причина?
Лiкар-педіатр. Вища категорія.
У дитини тече з носа: у чому причина?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 2 роки тому
Здрастуйте, у дитини осип голос і нежить. Розкажіть, будь ласка, скільки триває нежить у дитини за нормального (неускладненого) перебігу застуди?
Відповісти
Добрий день, тривалість нежитю у дитини залежить від загального стану здоров'я та роботи імунної системи. Однак, у середньому нежить триває близько тижня.
Інна 2 роки тому
Добрий день! У моєї дитини кашель, нежить і температура 37 градусів. Не знаю, що робити, нежить у дитини не минає і самопочуття не поліпшується, хоча начебто звичайна застуда.
Відповісти
Добрий день, застуда за симптомами схожа на грип та інші захворювання. Якщо стан не покращується протягом тижня, то потрібна консультація педіатра. Однак під час лікування нежитю потрібно розуміти, що виділення з носа є нормальною реакцією організму на потрапляння мікробів і не припиняються через один-два дні після появи симптомів.
Світлана 2 роки тому
Здрастуйте, у сина була сильна застуда. Через кілька тижнів після значного поліпшення самопочуття в дитини з'явилася закладеність носа без нежитю. Лікар поставив діагноз гайморит. Скажіть, як він лікується?
Відповісти
Здрастуйте, перед прийомом лікарських препаратів потрібно обов'язково проконсультуватися з педіатром, який зможе правильно оцінити стан дитини. У разі гаймориту лікарі зазвичай призначають антибіотики для знищення бактеріальної інфекції, знеболювальні препарати, а також назальні кортикостероїди для зупинки запалення. За необхідності педіатр також призначає фізіопроцедури.
Оксана 2 роки тому
Добрий вечір, у дитини довго не минає нежить (більше двох тижнів), є головний біль і загальна слабкість. Скажіть, чим лікувати затяжний нежить у дитини за алергічного риніту?
Відповісти
Здрастуйте, насамперед потрібно обмежити контакт дитини з алергеном, а за можливості - повністю виключити його. Перед початком лікування потрібно проконсультуватися з дитячим алергологом або педіатром. Лікарі для усунення симптомів алергічного риніту призначають протинабрякові або антигістамінні препарати. У деяких випадках лікар може порекомендувати кортикостероїдні спреї для носа.
Олена 2 роки тому
Добрий день, у моєї однорічної дитини нежить, вона вередує і погано їсть. Скажіть, чи потрібно йти на прийом до педіатра, чи можна самостійно купити якісь ліки?
Відповісти
Здрастуйте, звернутися до педіатра необхідно, оскільки тільки лікар зможе поставити діагноз і призначити правильне лікування дитині. Підбирати препарати самостійно не тільки неефективно, але може бути й небезпечно для дитини.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!