Logo
0 800 30 11 77

Що таке отит та як його лікувати?

Що таке отит та як його лікувати?
Читати 13 хвилин | Створено: 6 грудня 2023 | Оновлено: 6 грудня 2023 | 11268 11268
Вухо складається з трьох відділів (зовнішнього, середнього та внутрішнього), кожен виконує свої функції (вловлює звукові коливання та перетворює на нервові імпульси). Отит може виникнути в будь-якому відділі вуха.

Що таке отит?

Отит — це отоларингологічне захворювання, яке характеризується запаленням тканин вуха. Запалення вуха часто розвивається на фоні інфекцій верхніх дихальних шляхів, рідко є самостійною патологією.

Як зрозуміти, що в мене отит?

Поставте своє питання Отоларингологу
«ОН Клінік»

Отит супроводжується пульсуючим болем у вусі, який може віддавати в голову, шию та щелепу. Больові відчуття, як правило, посилюються під час руху голови та відкриття рота (наприклад, під час жування, розмови, дотику до вуха). Інші симптоми отиту:

  • закладеність вуха та відчуття в ньому рідини; 
  • погіршення слуху;
  • набряк і почервоніння вушної раковини;
  • свербіж у слуховому проході;
  • шум і дзвін у вухах;
  • виділення зі слухового проходу (водянисті, гнійні, з сукровицею);
  • збільшення привушних лімфатичних вузлів;
  • фурункул у вушній раковині (запалення волосяного фолікула й утворення гнійника).

Симптоми отиту

Симптоми отиту

У дітей отит супроводжується значним підвищенням температури тіла (до 40°C), що може викликати нудоту, блювання, розлад дефекації. У немовлят порушується сон, вони стають примхливими, можуть відмовлятися від їжі через біль у щелепі.

Чим може бути викликаний отит?

Запалення вуха можуть спровокувати віруси (грип, коронавірус, аденовірус), бактерії (стафілококи, стрептококи, синьогнійна паличка) та грибки. Причини отиту:

  • гострі респіраторні інфекції;
  • перепади атмосферного тиску (наприклад, під час польоту в літаку чи пірнання на глибину);
  • недоліковані чи хронічні запальні захворювання ЛОР-органів (наприклад, фарингіт, риніт, синусит);
  • тривале перебування в місці з підвищеною вологістю повітря чи низькою температурою (переохолодження організму);
  • алергія (алергічний набряк може спровокувати збільшення аденоїдів і розвиток отиту);
  • подразнення шкіри вушної раковини (наприклад, через хлоровану воду в басейні);
  • травми вуха (удари, мікротріщини, подряпини).

Запалення вуха може статися через потрапляння інфекції через травмовану барабанну перетинку (наприклад, за неправильної чи необережної гігієни вуха). Також отит може розвиватися через потрапляння стороннього предмета чи брудної води в слуховий прохід.

Які види отиту бувають?

За формою перебігу отит може бути гострим і хронічним. Гострий запальний процес вуха супроводжується раптовою появою, різким болем і високою температурою тіла. Гострий отит за своєчасного лікування, як правило, триває не більше, ніж місяць.

Хронічний отит розвивається через відсутність або неповне лікування гострої форми, триває більше за три місяці та проявляється слабко вираженими симптомами. Хронічне запалення вуха характеризується періодами ремісії та загострення, які провокують зовнішні та внутрішні чинники (переохолодження, перегрів, зниження імунітету, застудні захворювання та алергія).

За типом збудника отит буває вірусним, бактеріальним і грибковим (отомікозний отит). Також патологія класифікується за локалізацією та характером запального процесу.

Види отиту

Вид запалення вуха

Характеристика

Зовнішній отит

Запалення вражає вушну раковину та зовнішню частину слухового проходу.

Середній отит

Запальний процес протікає в порожнині середнього вуха (барабанної порожнини, слухової труби, соскоподібного відростка).

Внутрішній отит (лабіринтит)

Патологічний процес охоплює структури внутрішнього вуха та вестибулярний апарат. Захворювання може супроводжуватися запамороченням, порушенням координації руху та втратою рівноваги.

Катаральний отит

Характеризується набряком і почервонінням у зоні слухового проходу. З вуха не виділяється рідина.

Ексудативний (серозний, секреторний) отит

Запалення слизової оболонки середнього вуха з накопиченням серозної рідини в барабанній порожнині. Супроводжується закладеністю вуха та зниженням гостроти слуху.

Гнійний отит

За барабанною перетинкою накопичується гній, який періодично виділяється зі слухового проходу.

Адгезивний отит

Характеризується утворенням спайок у барабанній порожнині.

Дифузний отит

Виникає через механічні чи хімічні травми вуха. Проявляється запаленням шкіри зовнішнього слухового проходу та супроводжується лущенням, свербіжем, набряком, серозними виділеннями з вуха.

Катаральний отит може перейти в серозний чи гнійний за відсутності терапії, призначеної отоларингологом. Залежно від локалізації запалення розрізняють правобічний і лівобічний отит. За запального процесу, який охоплює обидва вуха, отоларингологи діагностують двосторонній отит.

Як діагностують отит?

На прийомі отоларинголог збере анамнез і проведе огляд носоглотки, зовнішнього вуха та зовнішньої частини слухового проходу. Діагностика отиту включає:

  • отоскопію (дослідження слухового проходу та барабанної перетинки за допомогою оптичного інструменту — отоскопа);
  • загальний і біохімічний аналізи крові (для оцінки характеру та ступеня запалення);
  • бактеріологічний посів виділень з вуха (для визначення збудника інфекції та його стійкості до антибіотиків).

За отиту, який розвивається на фоні ускладнених респіраторних захворювань, лікар може призначити аналізи на виявлення вірусів та інфекцій (наприклад, тест на COVID-19). За ознак порушення слуху отоларинголог може направити на аудіометрію — дослідження реакцій на різну частоту звуків. За отиту на фоні синуситу (запалення носових пазух) може знадобитися рентген придаткових пазух носа.

Методи лікування отиту

Отоларинголог лікує гостру та хронічну форми отиту. Лікування лікар призначає після обстеження, враховуючи вік, індивідуальні особливості організму та наявність супутніх захворювань. 

Терапія спрямована на усунення симптомів, відновлення функцій слухового проходу, барабанної перетинки та профілактику ускладнень. Лікування отиту може включати:

  • антибіотики (для лыкування інфекції в організмі);
  • противірусні препарати (за вірусного отиту чи ГРВІ);
  • жарознижувальні засоби (призначаються за отиту, що супроводжується високою температурою);
  • імуномодулятори (для зміцнення захисних сил організму).

Для лікування отомікозу застосовуються протигрибкові преоральні засоби. Для позбавлення від симптомів отиту отоларинголог призначить вушні краплі чи мазі з антисептичною, протизапальною та знеболювальною дією. Для зняття набряку слизової оболонки носа та носоглотки лікар може рекомендувати судинозвужувальні краплі.

Медикаментозне лікування отиту може доповнюватися фізіотерапевтичними процедурами (пневмомасажем, ультразвуковою терапією), які сприяють усуненню запалення та регенерації уражених тканин. Під впливом низькочастотного ультразвуку слуховий прохід і внутрішня барабанна порожнина насичуються антибактеріальним препаратом, відбувається знеболювання та розсмоктування запалень і набряків. Пневмомасаж барабанної перетинки дає можливість розкрити слухову трубу для евакуації секрету та відновити вентиляцію середнього вуха.

За наявності патологічної рідини у вусі отоларинголог проведе очищення зовнішнього слухового проходу (за допомогою кортикостероїдів, водних розчинів і антисептиків). Лікування гнійного отиту може включати катетеризацію слухової труби (установку катетера для дренажу та подачі ліків безпосередньо в гирло слухової труби). За випинання барабанної перетинки проводять хірургічне втручання — парацентез (розріз барабанної перетинки), щоб унеможливити її мимовільний розрив.

Як довго лікують отит?

Тривалість лікування отиту залежить від форми та виду патології. Терапія гострого отиту в середньому становить сім-десять днів. У відновлювальний період після отиту важливо дотримуватися всіх рекомендацій отоларинголога, щоб не допустити рецидиву.

Як швидко зняти біль у вусі за отиту?

Швидко зняти біль у вусі за отиту можна за допомогою крапель або мазей зовнішнього застосування (безпосередньо у вухо), призначених отоларингологом. Також за отиту лікар може призначити анестетики та протизапальні таблетки, щоб знеболити та зняти набряк.

Самостійне використання крапель і компресів не допускається, оскільки вушні засоби лікар призначає залежно від форми та ступеня захворювання. За гнійного отиту та наявності отвору в барабанній перетинці (наприклад, через мікротравму чи від раніше перенесеного запалення вуха) закапування може спровокувати ускладнення (поширення інфекції чи опік тканин середнього вуха). Зняти сильний біль у вусі до візиту отоларинголога можна, випивши анальгетик.

Як лікують рецидивуючий отит?

Рецидивуючий отит — це гостре запалення вуха, яке виникає понад два рази впродовж півроку чи більш ніж чотири рази впродовж 12 місяців. Лікування рецидивуючого отиту може проводитися консервативним методом (за допомогою антибіотиків) або хірургічним — шунтуванням барабанної перетинки (тимпаностомія). Метод лікування отоларинголог призначає індивідуально, враховуючи результати обстеження та особливості організму.

Тимпаностомія є малоінвазивною операцією, під час якої проводять розріз у барабанній перетинці та вставляють вентиляційну трубку (на термін від двох до шести місяців). Шунт забезпечує стабілізацію тиску всередині вуха, постійне надходження повітря, а також за необхідності дає змогу вводити лікарські препарати безпосередньо в барабанну порожнину.

Чи можна лікувати отит у домашніх умовах?

Лікування отиту в домашніх умовах неефективне та небезпечне розвитком ускладнень: поширенням запального процесу в різні відділи вуха та суміжні тканини. Народні засоби можуть викликати алергічні реакції, які небезпечні набряком слизових оболонок рота, носа, глотки та посиленням симптомів.

Що буде, якщо не лікувати запалення вуха?

За ознак отиту необхідна консультація отоларинголога. Без лікування запальний процес може поширитись з відділів вуха в головний і спинний мозок. Ускладнення отиту:

  • приглухуватість і глухота;
  • мастоїдит (запалення соскоподібного відростка скроневої кістки);
  • холестеатома вуха (пухлиноподібне утворення);
  • менінгіт (запалення мозкових оболонок);
  • параліч лицьового нерва;
  • арахноїдит (серозне запалення судинної оболонки спинного чи головного мозку);
  • тромбоз судин головного мозку;
  • сепсис.

За відсутності терапії отит переходить у хронічну форму, яка не піддається лікуванню (неможливо повністю позбутися) та супроводжується частими рецидивами. У дітей через зниження слуху на фоні отиту може спостерігатися затримка в психомовленнєвому розвитку.

Що не можна робити при запаленні вуха?

За запалення вуха необхідна консультація лікаря, самостійне лікування може погіршити симптоми та призвести до небезпечних ускладнень. За отиту не можна:

  • гріти вухо (прикладати грілку, теплі компреси, мазати зігрівальними мазями, відвідувати сауни та лазні, приймати гарячу ванну);
  • плавати в басейні чи відкритій водоймі;
  • вводити у вухо аптечні препарати та чужорідні тіла (фітосвічки, ватні тампони, змочені розчинами, листя герані);
  • закапувати вухо спиртовмісними засобами (наприклад, камфорною олію чи спирт);
  • вживати алкоголь (спиртні напої можуть знизити ефект антибіотиків, спровокувати побічні реакції організму, посилити біль через розширення судин і посилення кровотоку).

Прогрівання вуха за гнійного отиту може сприяти поширенню інфекції на навколишні тканини. Використання спиртових розчинів або настоянок (наприклад, борної кислоти) під час отиту можуть обпалити вушну раковину та слуховий прохід, що посилить біль і набряк. Також заборонено самостійне застосування вушних крапель, оскільки за пошкодженої барабанної перетинки можна пошкодити слуховий нерв.

Профілактика отиту

Щоб уникнути розвитку отиту, важливо своєчасно лікувати запальні захворювання верхніх дихальних шляхів і гострі респіраторні інфекції. Профілактика отиту включає:

  • уникнення перегріву, переохолодження, різких перепадів температури повітря;
  • дотримання запобіжних заходів у період епідемій і пандемій (уникати великого скупчення людей, використовувати засоби особистого захисту);
  • зміцнення імунітету (збалансований раціон, прогулянки на свіжому повітрі, регулярні та помірні фізичні навантаження, повноцінний сон);
  • правильне дотримання гігієни вух (не рекомендовано використовувати ватні палички, які можуть травмувати слуховий прохід і барабанну перетинку, а також сприяти інфікуванню).

Під час плавання в басейні чи відкритих водоймах важливо уникати потрапляння води в ніс і носоглотку. За хронічного отиту важливо регулярно проходити огляд у отоларинголога при ГРВІ та за появи перших симптомів запалення вуха.

Отоларингологія в ОН Клінік Черкаси

Що таке отит та як його лікувати? - Опанасенко Тетяна Сергіївна
Опанасенко Тетяна Сергіївна
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи потрібно носити вату у вусі при отиті?

Вату у вусі при отиті носити необов'язково. Вата у вигляді компресу ставиться тільки за призначенням лікаря.

2. Чи можна мити голову за отиту?

За гострого отиту, що супроводжується високою температурою тіла, слід тимчасово утриматися від миття голови (приблизно на три дні). Під час лікування отиту голову можна мити з використанням захисних засобів від потрапляння води в слуховий прохід (наприклад, берушей, скрученої вати).

Важливо за отиту відмовитися від ванн на користь душу, водні процедури не повинні перевищувати 10 хвилин. Після миття голови необхідно унеможливити переохолодження (уникати протягів, відмовитися від сушіння феном з холодною подачею повітря).

3. Чи можна заразитися від хворого на отит?

Отит є інфекційним захворюванням, але не заразним і не передається від людини до людини повітряно-крапельним або контактним шляхами. Запалення вуха може бути ускладненням ГРВІ, яке може передаватися повітряно-крапельним шляхом.

4. Чи можна використовувати навушники під час отиту?

Використовувати навушники під час отиту отоларингологи не рекомендують. Прослуховування аудіо за допомогою навушників створює додаткове навантаження на барабанну перетинку, що сповільнює загоєння та відновлення запалених тканин вуха.

5. Як дізнатися, чи є гній у вусі?

Гнійний отит супроводжується пульсуючим болем, виділення з вуха можуть бути тільки при пошкодженні барабанної перетинки. Диференціювати різновид отиту може отоларинголог після обстеження.

6. Чи можна спати на хворому вусі при отиті?

Спати на хворому вусі при отиті можна, якщо відсутні біль і дискомфорт. Після закапування запаленого вуха важливо не повертатися вухом вниз впродовж 10-15 хвилин для утримання ліків.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Що таке отит та як його лікувати?
Лікар-отоларинголог.
Що таке отит та як його лікувати?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олександр 3 місяці тому
Доброго дня. Як зняти набряк вуха вдома?
Відповісти
Доброго дня. Лікування отиту вдома заборонене, оскільки використання народних засобів або аптечних препаратів без призначення лікаря небезпечне розвитком ускладнень (наприклад, поширенням інфекції та посиленням симптомів). Зняти набряк вуха вдома можна за допомогою крапель або мазей, які лікар призначить індивідуально, враховуючи форму та вид отиту. За бактеріального отиту можуть знадобитися антибактеріальні препарати.
Ніна 4 місяці тому
Вітаю! Яка мазь для вух найефективніша за запалення?
Відповісти
Доброго дня. Мазь за отиту призначається з урахуванням виду, форми, ступеня патології, а також індивідуальних особливостей організму (віку, наявності супутніх захворювань). Призначити мазь може отоларинголог після обстеження. Правильно підібрана мазь здатна зменшити набряк, біль, почервоніння та запобігти розвитку ускладнень.
Світлана 4 місяці тому
Добрий день. Як швидко вилікувати зовнішній отит народними засобами?
Відповісти
Добрий день. Народні засоби під час лікування отиту застосовувати не можна, оскільки вони можуть спричинити алергічну реакцію та набряк слизових оболонок рота, носа та горла. За середнього та внутрішнього отиту не можна використовувати спиртові краплі та настої без призначення лікаря, оскільки можна спровокувати ускладнення (запалення мозкових оболонок).
Ганна 4 місяці тому
Добрий день. Як лікувати отит у вагітної?
Відповісти
Добрий день. Лікування отиту у вагітних проводиться медикаментозним способом, переважно за допомогою препаратів місцевого застосування (вушних крапель або мазей зі знеболювальним, протинабряковим і протизапальним ефектом). Також лікар може провести промивання слухового проходу антисептиками та антибактеріальними препаратами.
Сергій 4 місяці тому
Добрий день. Як швидко вилікувати отит вуха?
Відповісти
Добрий день. Швидко вилікувати отит вуха допоможе отоларинголог, тому до лікаря слід звернутися за перших симптомів запалення (болю та набряку у вусі, виділення з нього рідини, свербіння в слуховому проході). Самостійно лікувати запалення вуха не можна, оскільки можна посилити симптоми та спровокувати ускладнення (отит може перейти в гнійний або в хронічну форму з частими рецидивами).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!