Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Як правильно мити голову?

Як правильно мити голову?
Читати 9 хвилин | Створено: 24 жовтня 2023 | Оновлено: 24 жовтня 2023 | 6801 6801
1. Що таке базовий догляд за волоссям? 2. Як правильно вибрати засоби для догляду за волоссям? 3. Чи можна мити голову без шампуню? 4. Як часто можна мити голову? 5. Чи можна мити голову в положенні вниз головою? 6. Скільки разів потрібно наносити шампунь на шкіру голови? 7. Як правильно мити голову з шампунем і кондиціонером? 8. Крок 1. Підібрати шампунь за типом шкіри голови 9. Крок 2. Намочити голову теплою водою 10. Крок 3. Нанести необхідну кількість шампуню 11. Крок 4. Спінити шампунь біля коріння волосся 12. Крок 5. Змити шампунь водою 13. Крок 6. Нанести кондиціонер від середини волосся до кінчиків 14. Крок 7. Ретельно промити волосся після кондиціонера 15. Крок 8. Підсушити волосся рушником 16. Крок 9. Нанести на волосся термозахист (за потреби) 17. Крок 10. Дати волоссю висохнути природним чином або висушити феном 18. Які ще існують способи миття голови? 19. Як мити голову за випадання волосся? 20. Чи потрібно час від часу змінювати шампунь і кондиціонер для волосся? 21. Чи всім потрібні маски для волосся? 22. Навіщо потрібні незмивні засоби для волосся?
1

Що таке базовий догляд за волоссям?

Для запобігання пошкодженню та випаданню волосся потрібно вибирати відповідні косметичні засоби та правильно мити голову. За появи патологій волосся та шкіри голови необхідно звернутися до трихолога.

Базовий догляд за волоссям — комплекс процедур, що охоплює очищення, зволоження та захист волосся від негативного впливу навколишнього середовища. Базовий набір для догляду за шкірою голови та волоссям має включати шампунь і кондиціонер. Мийні компоненти в складі шампуню допомагають очистити шкіру голови від забруднень і зайвого жиру. Кондиціонери та бальзами зволожують волосся, роблять його більш гладким і блискучим. Також кондиціонер потрібно використовувати для запобігання пошкодженню волосся під час розчісування.

Правильний догляд має включати підбір косметичних засобів, які підходять для типу волосся та шкіри голови, збалансоване харчування, багате на вітаміни та мінерали. Також необхідно захищати волосся від негативного впливу спеки та холоду (мінімізувати застосування теплових інструментів для укладання, використовувати головні убори в холодну погоду).

2

Як правильно вибрати засоби для догляду за волоссям?

Засоби для догляду необхідно вибирати залежно від типу шкіри голови. Особливості вибору засобів для догляду за волоссям:

  • нормальна шкіра голови характеризується швидким ростом волосся, міцним волосяним стрижнем. Підійдуть шампуні з нейтральним рівнем pH (від 5,5 до 7) без спеціалізованих добавок;
  • жирна шкіра голови відрізняється підвищеним виробленням сала та швидким забрудненням. Для жирної шкіри голови слід обирати засоби з вітамінами А і С, які не містять олій і силіконів, що додатково обтяжують волосся;
  • для сухої шкіри голови підійдуть безсульфатні шампуні з глиною, амінокислотами, натуральними оліями (реп'яховою, аргановою).

Для фарбованого волосся необхідно вибирати засоби без парабенів і сульфатів, які можуть сприяти швидкому змиванню кольору. Для пошкодженого волосся підійдуть кондиціонери з протеїном, гліцерином і вітаміном Е. У разі появи патологій волосся та шкіри голови (лупи, випадання) знадобляться лікувальні засоби для догляду. Для підбору засобів для лікування та догляду за волоссям необхідно проконсультуватися з трихологом.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

3

Чи можна мити голову без шампуню?

За відсутності шампуню можна помити голову рідким милом. Також використовуються народні засоби для миття голови:

  • яблучний оцет (дві-три столові ложки на склянку води);
  • харчова сода (400 грам на три літри води);
  • лимонний сік і яйце (одне яйце на 50 мілілітрів соку).

Народні засоби можуть повністю не видалити з брудної голови жир і залишки засобів для укладки. Шампунь ефективніше очищає шкіру голови, ніж альтернативні засоби. Щоб прибрати надлишки жиру, можна користуватися скрабом для шкіри голови.

4

Як часто можна мити голову?

Мити голову необхідно, коли вона стає брудною. Шкіру голови нормального типу можна мити два-три рази на тиждень. Жирну шкіру голови потрібно очищати раз на один-два дні. Людям із сухою шкірою не потрібно часто мити голову, достатньо одного-двох разів на тиждень. Трихологи не рекомендують мити голову щодня, оскільки збільшується вироблення себума (шкірного сала), та шкіра голови стає ще більш жирною.

5

Чи можна мити голову в положенні вниз головою?

Мити голову в положенні вниз головою можна, але потрібно стежити, щоб шампунь і бальзам добре змилися з волосся. Миття головою вниз може надати волоссю додаткового об'єму, оскільки волосся піднімається від коренів. Техніка миття з нахилом голови вниз не підійде людям з болями в шиї та запамороченнями, оскільки положення тіла нестійке та незручне. Також потрібно стежити, щоб під час миття не напружувалася шия.

6

Скільки разів потрібно наносити шампунь на шкіру голови?

Кількість нанесення шампуню на голову залежить від ступеня її забруднення. Якщо голова занадто жирна (неохайно виглядає, масляниста на дотик), можна нанести шампунь два рази. Під час першого нанесення шампуню видаляються бруд і залишки засобів для укладки, а під час другого — надлишки шкірного сала. За сухого та нормального типу шкіри голови достатньо нанесення шампуню один раз. Занадто часте використання очищувальних засобів може призвести до сухості волосся та появи лупи.

7

Як правильно мити голову з шампунем і кондиціонером?

Правильно мити голову необхідно з шампунем і кондиціонером, що підходять до типу волосся та шкіри голови. Послідовність миття голови:

  • розчісування волосся;
  • змочування голови теплою водою;
  • нанесення шампуню;
  • масаж шкіри голови;
  • змивання шампуню;
  • нанесення кондиціонера;
  • змивання кондиціонера;
  • сушіння волосся.

Професійний догляд за волоссям також включає використання бальзамів і живильних масок. Користуватися бальзамами та масками для волосся не потрібно під час кожного миття, достатньо їх застосування один-два рази на тиждень. Правильна послідовність використання засобів для догляду включає нанесення шампуню, кондиціонера, бальзаму або маски. Правильно мити голову перед укладанням потрібно без застосування маски, оскільки її компоненти можуть обтяжувати волосся, достатньо скористатися шампунем і кондиціонером.

Засоби для догляду за волоссям і послідовність їх нанесення може порекомендувати лікар. За наявності хвороб волосся (себореї, алопеції) необхідно записатися на консультацію трихолога, щоб підібрати лікувальні засоби. Покрокова інструкція, як правильно мити голову, в картинках описує всі етапи процедури. Необхідно дотримуватися послідовності етапів миття голови, щоб не завдати шкоди волоссю.

8

Крок 1. Підібрати шампунь за типом шкіри голови

  • визначити тип шкіри голови та підібрати відповідний шампунь;
  • вивчити склад шампуню;
  • уникати застосування шампунів з агресивними компонентами (сульфатами, парабенами, емульгаторами);
  • обирати шампуні, у складі яких є вітаміни та натуральні олії (для жирної шкіри голови слід використовувати засоби без олій, щоб не збільшити вироблення себума);
  • переконатися у відсутності алергії на компоненти шампуню (нанести невелику кількість засобу на шкіру, поява почервоніння та печіння свідчить про алергічну реакцію).
    Підібрати шампунь за типом волосся

    Підібрати шампунь за типом волосся

9

Крок 2. Намочити голову теплою водою

  • перевірити температуру води. Занадто гаряча може сприяти зайвому виробленню шкірного сала (правильно мити голову потрібно за температури води 35-45 градусів);
  • намочити рівномірно всю поверхню шкіри голови та волосся від коренів до кінчиків;
  • уникати сплутування волосся (необхідно перед миттям голови зачесатися гребінцем із частими зубцями).
    Намочити волосся теплою водою

    Намочити волосся теплою водою

10

Крок 3. Нанести необхідну кількість шампуню

  • взяти невелику кількість шампуню (близько однієї-двох чайних ложок) і вилити його на долоні;
  • нанести шампунь на шкіру голови та коріння волосся.
    Нанести необхідну кількість шампуню

    Нанести необхідну кількість шампуню

11

Крок 4. Спінити шампунь біля коріння волосся

  • нанести шампунь біля коріння волосся до утворення піни;
  • помасажувати шкіру голови круговими рухами кінчиками пальців (впродовж 30-40 секунд), щоб краще очистити жир.
    Спінити шампунь біля коріння волосся

    Спінити шампунь біля коріння волосся

12

Крок 5. Змити шампунь водою

  • змити шампунь теплою водою;
  • переконатися, що піна повністю змилася з волосся (залишки шампуню можуть обтяжувати волосся та зменшувати його об'єм).
    Промити волосся водою

    Промити волосся водою

13

Крок 6. Нанести кондиціонер від середини волосся до кінчиків

  • рівномірно нанести кондиціонер від середини волосся до кінчиків (не використовувати кондиціонер на коренях для уникнення закупорювання волосяних цибулин і швидкого забруднення шкіри голови);
  • залишити кондиціонер на волоссі впродовж часу, зазначеного в інструкції (від однієї до десяти хвилин).
    Нанести кондиціонер від середини волосся до кінчиків

    Нанести кондиціонер від середини волосся до кінчиків

14

Крок 7. Ретельно промити волосся після кондиціонера

  • повністю змити кондиціонер з волосся за допомогою теплої води (залишки засобів для догляду можуть надавати липкість і сплутаність волоссю);
  • за бажанням можна обполоснути голову прохолодною водою.
    Ретельно промити волосся після кондиціонера

    Ретельно промити волосся після кондиціонера

15

Крок 8. Підсушити волосся рушником

  • мокре волосся промокнути та підсушити рушником;
  • уникати тертя волосся рушником, щоб не травмувати його.
    Підсушити волосся рушником

    Підсушити волосся рушником

16

Крок 9. Нанести на волосся термозахист (за потреби)

  • нанести термозахист на волосся;
  • розпорошувати термозахисні спреї необхідно на відстані 20-30 сантиметрів від волосся;
  • не наносити термозахист на коріння волосся для уникнення його надмірної жирності.
    Нанести на волосся термозахист (за потреби)

    Нанести на волосся термозахист (за потреби)

17

Крок 10. Дати волоссю висохнути природним чином або висушити феном

  • висушити волосся природним чином, після висихання розчесати сухі пасма (мокре волосся під час розчісування сильніше травмується, ніж сухе);
  • за необхідності висушити волосся феном (відстань між феном і головою має бути не менше, ніж 15-20 сантиметрів);
  • використовувати холодний або теплий режим фена для сушіння волосся (гаряче повітря пошкоджує волосяні цибулини та сприяє їхньому випаданню);
  • використовувати під час укладання гребінець з рідкими зубцями (для меншого пошкодження волосся).
    Дати волоссю висохнути природним чином або висушити феном

    Дати волоссю висохнути природним чином або висушити феном

18

Які ще існують способи миття голови?

Оптимальний догляд включає миття шкіри голови шампунем і використання кондиціонера для волосся. Інші техніки миття голови:

  • ковошинг — очищення голови тільки кондиціонером. Відмова від використання шампуню може зробити волосся більш гладким і блискучим, але шкіра голови буде швидше забруднюватися;
  • кучерявий метод — миття голови шампунями та кондиціонерами без сульфатів і силіконів, що обтяжують і заплутують локони. Після миття не можна розчісувати мокре волосся, за можливості необхідно відмовитися від використання фена, щоб не травмувати кучері;
  • сухий шампунь — спосіб миття голови без води. Вбирає зайвий жир зі шкіри голови та робить зачіску більш об'ємною. Сухий шампунь необхідно розпорошувати або втирати в корені волосся.

Альтернативні способи миття дають змогу очистити волосся, але повністю не прибирають жир з голови. Рекомендується раз на тиждень використовувати шампунь, щоб залишки себума не накопичувалися та не подразнювали шкіру голови.

19

Як мити голову за випадання волосся?

За випадання волосся необхідно уникати його тертя, частого розчісування та впливу термічних засобів для укладки. Особливості миття голови за випадання волосся:

  • використовувати шампуні, що містять вітаміни, кератин, натуральні олії;
  • відмовитися від миття голови гарячою водою, оскільки висока температура сприяє ламкості та пошкодженню волосяних фолікулів;
  • використовувати кондиціонер або бальзам для полегшення розчісування волосся;
  • застосовувати маски для волосся;
  • промокати волосся рушником, не терти його, щоб не пошкодити;
  • відмовитися від використання засобів для укладки, оскільки вони обтяжують волосся та можуть сприяти його ламкості. 

Якщо випадає волосся цілими пасмами, на шкірі голови видно залисини, необхідно звернутися до трихолога, оскільки можливий розвиток алопеції (облисіння). Лікар проведе обстеження та діагностику стану волосся та шкіри голови за допомогою трихоскопа (збільшувального цифрового приладу) та призначить лікування випадання волосся.

20

Чи потрібно час від часу змінювати шампунь і кондиціонер для волосся?

Зміна засобів для догляду за волоссям потрібна в різні пори року. Взимку волосся більше потребує живлення та зволоження, а влітку — захисту від ультрафіолетового випромінювання. Також необхідно поміняти шампунь і кондиціонер після фарбування волосся або в разі посилення його випадання. Підібрати засоби для догляду та лікування волосся можна на консультації у трихолога.

21

Чи всім потрібні маски для волосся?

Маски можуть зробити волосся більш блискучим і гладким, але вони не лікують і не відновлюють структуру волосяних фолікулів. Маски можуть використовуватися для поліпшення візуального ефекту, але їх застосування не впливає на здоров'я волосся. Згідно з дослідженнями, молекулярна структура волосся не змінюється до та після використання косметичних засобів, тому застосування масок не є обов'язковим для всіх. Достатньо базового догляду за волоссям, який включає шампунь і кондиціонер.

22

Навіщо потрібні незмивні засоби для волосся?

Незмивні засоби для волосся (спреї, бальзами, олії, сироватки) залишаються на голові до наступного миття. Функції незмивних засобів для волосся:

  • надають блиск;
  • полегшують розчісування;
  • зменшують сплутаність волосся;
  • захищають від шкідливого впливу теплових приладів для укладання, ультрафіолетового випромінювання;
  • полегшують укладання волосся, зберігають форму зачіски.

Використання незмивних засобів може обтяжувати волосся, сприяти його пошкодженню та швидшому забрудненню шкіри голови. У разі випадання та ламкості волосся слід проконсультуватися з трихологом щодо доцільності використання незмивних косметичних засобів.

Дерматологія в ОН Клінік Одеса

Як правильно мити голову? - Трусова Марина Володимирівна
Трусова Марина Володимирівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як правильно мити голову?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Як правильно мити голову?
Стаття перевірена: Горошко Олена Миколаївна
Лікар-дерматовенеролог, дитячий дерматолог, трихолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олександр 5 місяців тому
Добрий день. Поясніть, як потрібно правильно мити голову чоловікам?
Відповісти
Добрий день. Правильно мити голову чоловікові потрібно близько двох-трьох разів на тиждень теплою водою. Чоловіча шкіра виробляє більше жиру, ніж жіноча, тому може знадобитися частіше миття голови. Необхідно вибирати шампунь, що підходить за типом волосся та шкіри голови. У разі випадання чи ламкості волосся чоловікові необхідно звернутися до трихолога для обстеження.
Оксана 5 місяців тому
Доброго дня. Скажіть, будь ласка, чи можна мити голову милом?
Відповісти
Доброго дня. Мити голову милом не рекомендується через високий вміст у ньому лужних компонентів. Використання мила замість шампуню може пересушити шкіру голови та зробити волосся тьмяним і сухим.
Катерина 5 місяців тому
Добрий вечір. Порадьте, як правильно мити голову, щоб волосся не жирніло?
Відповісти
Добрий вечір. Необхідно використовувати шампунь, що підходить для жирної шкіри голови, який не містить олій, що підсилюють роботу сальних залоз. Також потрібно уникати занадто частого миття голови та використання гарячої води, оскільки можна збільшити вироблення шкірного жиру.
Ірина 6 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи можна мити голову за температури тіла?
Відповісти
Добрий день. За невисокої температури тіла (менше, ніж 38 градусів) можна мити голову, але рекомендується відмовитися від контрастного душу та використання гарячої води (температура води має становити 35-45 градусів). За високої температури тіла слід відкласти миття голови, оскільки можуть розширитися судини, посилитися навантаження на серце та погіршитися загальний стан.
Ольга 6 місяців тому
Доброго дня. Цікавить таке питання: чи можна мити голову холодною водою?
Відповісти
Доброго дня. Мити голову холодною водою не рекомендується, оскільки можуть з'явитися спазми судин. Також шкідливо мити голову гарячою водою, що може посилити роботу сальних залоз. Необхідно мити голову теплою водою (трохи вищою за температуру тіла).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!