Logo
0 800 30 11 77

Як часто треба мити волосся?

Як часто треба мити волосся?
Читати 8 хвилин | Створено: 29 листопада 2019 | Оновлено: 29 листопада 2019 | 51269 51269
Тип волосся визначається спадковістю, способом життя, харчуванням. Жирне волосся, так само, як і сухе, потребує правильно підібраного догляду та додаткового живлення. Підібрати його допоможе трихолог.

На шкірі голови людини містяться сальні залози, що виділяють спеціальний секрет — шкірне сало чи себум. Секрет рівномірно розподіляється по дермі та волоссю, захищаючи його від пересихання та ламкості.

Але за надмірної активності залоз, себум виділяється у надмірній кількості: шкірне сало починає накопичуватися, стаючи середовищем для розвитку патогенів. Шкіра здається жирною, а волосся — злиплим і брудним. Правильний догляд, підібраний дерматологом чи трихологом, позбавить від цієї проблеми.

Типи волосся та його особливості

Особливості догляду за волоссям залежать від щільності волосяного стрижня та активності сальних залоз. Трихологи виділяють такі типи волосся:

  • нормальний тип. Волосяний стрижень міцний і блискучий, волосся росте швидко, до проблем можна віднести посічені кінчики внаслідок постійного гарячого укладання;
  • сухий тип. Волосяний стрижень тьмяний, легко ламається, кінчики часто січуться. Таке волосся вимагає спеціального догляду: використання зволожувальних засобів;
  • жирний тип. Через високу активність сальних залоз волосяний стрижень покривається шкірним салом, швидко забруднюється;
  • змішаний тип. Жирні корені та сухі кінці. Змішаний тип волосся спостерігається у людей, які використовують невідповідні косметичні засоби або зловживають гарячим укладанням.

Як зрозуміти: волосся жирне чи сухе?

Якщо волосся тьмяне, ламке, але майже не забруднюється, воно сухе. Якщо волосяний стрижень міцний, блискучий, але стає сальним протягом 1-2 днів, волосся жирне.

Волосся будь-якого типу може створити проблеми своїм власникам. На волосистій частині голови може з'явитися лупа — частинки шкіри, що відшаровуються. Якщо волосся сухе, то лупа дрібна і біла, що нагадує борошно. Коли волосся належить до жирного типу, то лупа схожа на великі жовті пластівці.

Щоб усунути лупу, потрібно нормалізувати роботу сальних залоз, а для цього правильно визначити тип волосся.

Чинники, що впливають на жирність і сухість волосся

Жирність чи сухість волосся залежить від інтенсивності роботи сальних залоз. На них впливають зовнішні та внутрішні чинники. До внутрішніх належать:

  • генетична схильність;
  • хронічні захворювання (наприклад, цукровий діабет, гормональні порушення);
  • хвороби шкіри.

Зовнішні фактори, що впливають на стан шкіри голови та волосся, це:

  • збалансоване харчування;
  • стрес;
  • використовувані косметичні засоби;
  • частота гарячого укладання;
  • неконтрольований прийом медикаментів.

Причини жирності волосся

Одна з основних причин жирного волосся — спадковість. Але якщо раніше волосся було нормальним, а потім стало жирним, значить, з'явилася якась зовнішня або внутрішня причина. Волосся стає жирним через вплив наступних факторів:

  • гормональні коливання. Спостерігаються у підлітковому віці, у жінок — під час вагітності та годування груддю. На гормональний фон також може вплинути прийом оральних контрацептивів або лікування безпліддя;
  • гострі та хронічні захворювання ШКТ. Через хвороби шлунково-кишкового тракту порушується всмоктування поживних речовин, починається авітаміноз. Це призводить до зміни роботи сальних залоз та викликає жирність волосся;
  • психоемоційний стрес. Високі фізичні, інтелектуальні та емоційні навантаження впливають на гуморальну регуляцію організму (вироблення гормонів) і можуть призвести до підвищеної секреції себуму;
  • незбалансоване харчування, у якому переважає жирна, гостра, копчена або солона їжа, фастфуд, мала частка овочів і фруктів, клітковини;
  • куріння та зловживання алкоголем;
  • малорухливий спосіб життя;
  • використання невідповідних косметичних засобів.

Також проблеми з волоссям можуть виникнути за різкої зміни кліматичного поясу, наприклад, під час поїздок до теплих країн.

Жирне волосся за себореї

Ще одна можлива причина порушення роботи сальних залоз — це себорея чи себорейний дерматит. Зазвичай себорея розвивається через порушення гормонального фону, що призводить до запалення шкіри та надмірного виділення шкірного сала. За жирної себореї з'являється жовта велика лупа, виникає свербіж шкіри в області волосистої частини голови.

Надмірна кількість сала викликає активне зростання грибків, які посилюють захворювання. За важкої форми себореї можливе випадання волосся і часткове облисіння.

Як боротися з жирністю волосся?

Підібрати ефективну схему догляду для жирного волосся допоможе трихолог. Необхідно встановити причину підвищеної сальності та усунути її. Для цього може знадобитися:

  • збалансувати харчування;
  • вести активний спосіб життя;
  • використовувати відповідні косметичні засоби.

Хорошого результату дозволяють досягти такі процедури, як застосування лазерного гребінця Hairmax. Він генерує імпульси світла низької частоти, що проникають у глибокі шари дерми, покращують живлення шкіри, прискорюють обмінні процеси. Як наслідок, нормалізується робота сальних залоз, зміцнюються цибулини волосся.

Як правильно мити голову?

Щоб правильно мити голову, слід дотримуватись кількох рекомендацій. Перше правило — необхідно підібрати шампунь за типом волосся. Гарний косметичний засіб не тільки усуває поверхневе забруднення (шкірне сало), але й зволожує шкіру, нормалізує роботу залоз, захищає волосяний стрижень від агресивного впливу навколишнього середовища. За чутливої шкіри голови, свербіння, запалення або лупи необхідно підібрати лікувальний шампунь.

Також трихологи рекомендують мити голову двічі. Перший необхідний для того, щоб розчинити та видалити надлишки шкірного сала. Під час другого миття починають діяти живильні компоненти шампуню.

Скільки разів на тиждень потрібно мити голову, якщо волосся жирне?

Жирне волосся швидко втрачає привабливий вигляд, стає тьмяним і блискучим. Тому багато людей змушені мити голову щодня. Але такий догляд лікарі вважають надмірним. Оптимально очищати волосся раз на три дні.

Відповідні маски та шампуні допоможуть відрегулювати жирність волосся. Для їх вибору проконсультуйтеся з трихологом.

Що буде з волоссям, якщо мити голову щодня?

Щоденне миття голови приносить більше шкоди, ніж користі. Себум захищає шкіру та волосся від пересихання, бактерій, агресивного впливу навколишнього середовища. Шампунь розчиняє частину цієї «захисної оболонки», а надмірне миття призводить до висихання шкіри та появи лупи.

Крім того, є ще один побічний ефект частого миття — щоб компенсувати постійне видалення шкірного сала, сальні залози починають працювати активніше, волосся стає ще жирнішим, ніж раніше.

Як прибрати жирність біля коренів?

Збалансоване харчування, активний спосіб життя та прийом вітамінних комплексів дозволять нормалізувати роботу сальних залоз, зменшити кількість себуму. Також для усунення жирності волосся біля коренів можна використовувати сухі шампуні.

Вони вбирають надлишки шкірного сала, не пересушуючи шкіру. Завдяки цьому волосся стає чистішим, але не позбувається захисної оболонки. Однак надмірне використання шампунів не дозволяє повністю очистити волосисту частину голови від накопичених забруднень. Тому оптимально використовувати їх у поєднанні зі звичайними засобами, підібраними дерматологом чи трихологом.

Чи можна сушити жирне волосся феном?

Сальні залози реагують як на часте миття, так і на дію сухого гарячого повітря. Через стрес посилюється вироблення шкірного сала. Тому за можливості необхідно скоротити час гарячого укладання. Наприклад, після миття голови можна промокнути волосся рушником, щоб усунути надлишки вологи.

Чи потрібно зволожувати жирне волосся?

Незважаючи на вироблення великої кількості себуму, жирне волосся також потребує додаткового зволоження та живлення. Тому після шампуню рекомендується нанести бальзам чи маску. Підібрати їх допоможе трихолог. Правильний догляд за волоссям забезпечить його красу і густоту. Достатньо дотримуватись рекомендацій лікарів і ретельно вибирати косметичні засоби, щоб волосся не завдавало вам жодного клопоту.

Дерматологія в ОН Клінік Дніпро

Як часто треба мити волосся? - Лутицька Лідія Ігорівна
Лутицька Лідія Ігорівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Як часто треба мити волосся?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Як часто треба мити волосся?
Стаття перевірена: Махота Наталя Григорівна
Лікар-дерматовенеролог, дитячий дерматовенеролог. Друга кваліфікаційна категорія.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!