Logo
0 800 30 11 77

Жіноча краса: як доглядові процедури впливають на здоров'я

Жіноча краса: як доглядові процедури впливають на здоров'я
Читати 9 хвилин | Створено: 4 березня 2021 | Оновлено: 6 березня 2024 | 9451 9451
Жінки — такі жінки. Нам завжди хочеться бути молодшими, красивішими, стрункішими, щасливішими. А як цього досягти?

На думку одразу спадає купа косметичних процедур, які допоможуть поліпшити стан волосся, розгладити зморшки, позбутися зайвих волосків на тілі. Але чи дійсно вони ефективні та безпечні для організму? Будемо шукати відповіді на питання разом з лікарями медичних центрів «ОН Клінік».

Догляд за волоссям: розвінчуємо міфи

Волосся чи не найперршими реагує на стреси, недосипання і брак поживних речовин в організмі. Ситуацію погіршує і неправильний догляд, адже жінки переважно дотримуються загальноприйнятих рекомендацій, які не завжди корисні для пасом. Тому напередодні жіночого свята пропонуємо розібратися, що ж корисно для нашого волосся, а що — тільки шкодить.

Міф 1. Мити голову можна не частіше, ніж раз на 4-5 днів

Насправді мити голову можна хоч кожен день: це залежить від типу вашого волосся і ступеня їх забруднення. Однак якщо волосся стає жирним і брудними відразу після миття, варто звернутися до трихолога.

Як зазначає лікар-трихолог медичного центру «ОН Клінік Суми» Черняк Наталія Олександрівна:

«Причина жирності найчастіше прихована всередині організму, тому часте миття тут не допоможе. Цю проблему може спровокувати гормональний дисбаланс, а також ряд захворювань: цукровий діабет, порушення роботи шлунково-кишкового тракту, різні шкірні патології. Поліпшити ситуацію допоможе тільки огляд за допомогою цифрового трихоскопа, збір анамнезу, грамотно підібране лікування в комплексі зі зміною способу життя».

Крім того, на стан волосся впливають і засоби для миття голови. Залежно від складу вони можуть підсилювати виділення себуму (шкірного сала) або навпаки пересушувати шкіру голови та волосся. Як правильно мити голову та вибрати догляд для волосся, розкаже трихолог під час консультації.

Міф 2. Фен — ворог розкішної шевелюри

Так, сушіння феном дійсно може зашкодити волоссю, адже під час термічного впливу випаровується вода та руйнується білок. Це стосується не тільки фену, а також всіх стайлерів, в основі яких лежить термічний вплив на волосся. Проте таку шкоду можна мінімізувати використанням термозахисту і сушінням волосся на «холодному режимі» на відстані від 15 см. 

Міф 3. Можна прискорити ріст волосся за допомогою косметичних засобів

Якщо на шампуні або масці написано, що вони прискорюють ріст волосся, запам'ятайте: це неправда. Жоден косметичний засіб не здатний змусити ваші пасма рости швидше. Зазвичай зростання закладено генетично, і воно становить близько 1 см на місяць. 

Однак, якщо є медична необхідність у стимулюванні зростання волосся, можна звернутися до трихолога і пройти курс мезотерапії. Під час ін’єкційної мезотерапії у середній шар шкіри вводяться поживні речовини та вітаміни, доставляючи їх безпосередньо до волосяних цибулин. Відбувається живлення волосяних фолікулів та покращується мікроциркуляція крові, завдяки чому активується зростання нових волосків.

Міф 4. Постійне ходіння з пучком або хвостиком провокує випадання волосся

Якщо ви не стягуєте шевелюру на голові занадто сильно (до болю!), зачіска не призведе до її порідіння. Навпаки, охайний вільний пучок убезпечить ваші пасма від зовнішніх пошкоджень та сплутування волосків.

Міф 5. Кератинове випрямлення відновлює структуру волосся

Коли ця процедура тільки з'явилася в салонах краси, у складі використовуваних засобів містився навіть формальдегід, небезпечний при вдиханні. Звичайно, формула складу істотно удосконалилася, і зараз у ньому частіше використовують гліоксилову кислоту, тріогіколат амонію та гідроксид натрію, які теж не є абсолютно безпечними. 

При нанесенні на волосся активні речовини кератинової суміші розривають зв’язки у волоссі, порушуючи його природну структуру. Тож якщо роздумуєте про проведення кератинового випрямлення, запам'ятайте: це косметична, а не доглядова процедура. Тому не чекайте від неї поліпшення здоров'я волосся.

Турбота про тіло: що шкодить нашій шкірі

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Шкіра — найбільший орган нашого організму. Комусь пощастило мати ідеальну шкіру, а хтось постійно бореться з висипаннями. А все тому, що шкіра — найточніший індикатор нашого внутрішнього стану, дуже чутливий і вразливий.

Часто жінки, самі того не усвідомлюючи, шкодять своїй шкірі. Як саме?

Феномен передоглянутої шкіри

Фото жінок з глянцевих обкладинок спонукає багатьох дівчат випробовувати на собі різні косметичні засоби, намагаючись домогтися в житті ефекту фотошопу. Але замість цього вони отримують лише передоглянутість шкіри.

Ось що думає з цього приводу лікар-дерматолог «ОН Клінік Ужгород» Томинець Оксана Василівна:

«Передоглянутість виникає, якщо використовувати висококонцентровані косметичні засоби на постійній основі замість періодичних курсів. Крім того, часто ця косметика абсолютно неправильно підібрана і не відповідає потребам епідермісу. Наприклад, уже у 18 років дівчата використовують креми, що стимулюють синтез колагену та еластину. Але навіщо, якщо організм сам здатний регулювати їх виділення? Це призводить до збоїв у його роботі, внаслідок чого на шкірі часто з'являється подразнення і вона втрачає свої захисні властивості».

Як впливає на шкіру перманентний макіяж?

Перманентний макіяж набув поширення в останні кілька років. «У руках» досвідченого майстра можна отримати привабливі рожеві губи-бантики, брови ідеальної форми чи акуратну підводку очей. Процедура пігментного макіяжу полягає в розміщенні пігментних гранул під верхнім шаром шкіри за допомогою голки і, як правило, вважається безпечною. Але завжди є «але».  

Безпека від мікропігментації відносна, адже багато залежить від якості пігмента. Найбільш безпечним вважається оксид заліза, тоді як пігменти рослинного, органічного та натурального походження з більшою ймовірністю можуть викликати алергічну реакцію. Організм може зреагувати висипанням, почервонінням і свербінням, при цьому видалити алерген, а отже, зупинити реакцію вкрай непросто.

Інша можлива реакція на перманент — утворення гранульом. Це доброякісні ущільнення, які виникають навколо сторонніх тіл і з часом можуть збільшуватися в розмірі. Додати до цього можливість інфікування через нестерильний інструмент, і перманент уже не здається так безпечним.

Засмага: користь чи шкода

Кому з жінок не хочеться мати ідеальну бронзову засмагу? Але довге перебування під сонячними променями не йде на користь нашій шкірі.

Ось що з цього приводу говорить лікар-дерматолог «ОН Клінік Харків» Подпорінова Зоя Анатоліївна:

«Тривале перебування під УФ променями шкідливе для шкіри та призводить до процесу фотостаріння. Сонячні промені впливають на гіалуронову кислоту, руйнуючи її. Це призводить до порушення водного балансу, організм відчуває нестачу поживних речовин, внаслідок чого з'являються зморшки. Водночас під впливом сонячних променів стимулюється вироблення вітаміну D, тому засмагати все-таки треба, але тільки вранці та ввечері, користуючись захисними засобами».

Чи шкідливі процедури з видалення волосся на тілі?

Волосся на тілі — ще одна турбота сучасних жінок. Багатьом хочеться мати гладеньку шкіру, при цьому не витрачаючи час на щоденне гоління. Зараз популярні процедури з видалення волосся на тілі, але навколо них постійно точаться дискусії. Чи впливають вони на здоров'я жінки? Розглядаємо найпопулярніші процедури.

Лазерна епіляція

Існує думка, що видалення волосків лазером призводить до розвитку злоякісних пухлин. Особливо стурбовані жінки, які роблять лазерну епіляцію в зоні пахв: вони переживають, що це може викликати рак молочних залоз.

Міф розвінчує лікар-мамолог «ОН Клінік Одеса» Турко Ольга Владиславівна:

«Лазерна епіляція не може стати причиною виникнення раку взагалі та раку молочних залоз зокрема. Річ у тім, що лазер впливає виключно на волосяний фолікул. Він не зачіпає навіть ділянки шкіри навколо волоска, оскільки реагує на темний пігмент у ньому — мелатонін. Власне, саме тому лазерна епіляція неефективна для видалення волосяного «пушку» і для блондинок, адже в їх волоссі цього пігменту практично немає. Поява новоутворень може спровокувати лише УФ випромінювання конкретної довжини, але таких променів у лазері немає».

Шугаринг

Ще одна популярна процедура, безпека якої викликає сумніви у жінок. Особливо це стосується шугарингу інтимної зони, оскільки вона є найбільш чутливою.

Ось що з цього приводу говорить лікар-гінеколог «ОН Клінік Дніпро» Мандзяк Тетяна Ігорівна:

«За правильного вибору засобів шугаринг — безпечна процедура. Крім того, вона доступна навіть вагітним, якщо немає протипоказань від лікаря. Робити шугаринг інтимної зони можна в будь-який день циклу, але не рекомендується на 5-6 день. Це пов'язано з виробленням гормонів і підвищеною чутливістю в окремі дні. Однак до шугарингу будь-якої зони все-таки є протипоказання. Це цукровий діабет, оскільки використання цукрових сумішей може призвести до проникнення цукру в організм людини. Також краще утриматися від такої процедури через варикозне розширення вен, оскільки механічний вплив теплої карамельної маси може бути травматичним для пошкоджених судин».

Здорова жінка = красива жінка

Ми розглянули купу доглядових процедур і розвінчали міфи про деякі з них, але, як не крути, а краса — це те, що всередині нас. Наш зовнішній вигляд завжди відображає внутрішній стан, причому і фізичний, і психологічний. Тому якщо ви постійно втомлені, переживаєте конфлікти в родині або страждаєте на порушення сну, жодна косметика не допоможе замаскувати їх на обличчі та тілі.

Позбутися цих проблем можна на сеансах у психотерапевта. Фахівець допоможе знайти причину пригніченого стану, краще зрозуміти себе і свої потреби. Адже тільки гармонія з собою — ознака психологічного здоров'я.

Фізичне здоров'я жінки теж позначається на її зовнішності. Недарма ж причину проблем зі шкірою, нігтями, волоссям фахівці радять шукати всередині організму. Щоб бути впевненими у своєму здоров'ї, варто хоча б раз на рік проходити медичний check-up. Навіщо?

Лікар-терапевт «ОН Клінік Черкаси» Петруша Максим Олександрович відзначає:

«Check-up організму допомагає вчасно діагностувати порушення в роботі його систем і усунути їх, не чекаючи на серйозні ускладнення. На відміну від звичайного обстеження, check-up — це комплексний пакет, який зазвичай включає огляди у кількох фахівців і проведення лабораторних досліджень. Пакети розрізняються для жінок і чоловіків, що обумовлено необхідністю обстеження у різних фахівців».

Піклуватися про своє здоров'я потрібно завжди, навіть якщо ви добре себе почуваєте. Якщо ж виникають будь-які симптоми, не варто зволікати з відвідуванням лікаря. Пам'ятайте, що саме внутрішня гармонія і злагоджена робота всіх систем в організмі — запорука зовнішньої краси та гарного настрою. Будьте здорові!

А як ви дбаєте про свою красу і здоров'я?

Дитяча дерматовенерологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Жіноча краса: як доглядові процедури впливають на здоров'я - Мангушева Вікторія Юріївна
Мангушева Вікторія Юріївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Жіноча краса: як доглядові процедури впливають на здоров'я
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Кандидат медичних наук, лікар вищої категорії.
Жіноча краса: як доглядові процедури впливають на здоров'я
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!