Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Які вітаміни потрібні для зміцнення і росту волосся?

Які вітаміни потрібні для зміцнення і росту волосся?
Читати 7 хвилин | Створено: 31 січня 2023 | Оновлено: 29 травня 2023 | 173142 173142
1

Які вітаміни потрібні для волосся?

Брак вітамінів в організмі може уповільнити ріст волосся, зробити його тьмяним і призвести до випадіння. Для зміцнення і відновлення волосся, а також у разі його випадіння (алопеції) необхідно звернутися за консультацією до трихолога.

Вітаміни, що потрапляють в організм, впливають на фізичний стан і зовнішній вигляд людини. У разі нестачі вітамінів може статися випадіння волосся і втрата його міцності. У разі незбалансованого харчування, стресів, великого фізичного навантаження слід вживати комплекс вітамінів, що сприяє зміцненню волосся. 

Дефіцит вітамінів може з'явитися в разі анемії, гормонального дисбалансу, захворювань травного тракту (гастриту, дисбактеріозу кишківника). Також нестача вітамінів може виникнути в разі стресів, оскільки виснаження нервової системи знижує імунітет, що може призвести до ламкості волосся.

Які вітаміни потрібні для волосся?

Які вітаміни потрібні для волосся?

Необхідні вітаміни для волосся:

  • вітамін А;
  • вітамін С;
  • вітамін Е;
  • вітаміни групи В;
  • вітамін D.

Можна приймати вітаміни для волосся в ампулах або вводити їх за допомогою ін'єкцій у волосяну частину голови (мезотерапія, біоревіталізація). Найефективнішим вважається введення вітамінів для волосся за допомогою ін'єкцій, оскільки відбувається живлення тканин, що відповідають за ріст волосяних цибулин.

2

Вітаміни за випадіння волосся

У нормі у здорової людини випадає до 100 волосин на день (невеликий пучок, який залишається під час розчісування). У разі рясного випадіння волосся необхідно приймати вітаміни для його живлення і відновлення. Необхідні вітаміни в разі випадіння волосся:

  • вітамін D (сприяє виробленню кератину);
  • цинк (відповідає за виробництво білка);
  • вітамін С (сприяє синтезу колагену);
  • залізо (відповідає за продукцію гемоглобіну);
  • вітамін В (покращує обмін речовин).

Таблиця вітамінів і мікроелементів за випадіння волосся

Вітамін

Дія

вітамін D

сприяє виробленню кератину, підтримує волосяні фолікули та стимулює ріст нових

вітаміни групи В

покращує обмін речовин у клітинах шкіри голови, сприяє росту

вітамін С

сприяє синтезу колагену

вітамін Е

надає волоссю гнучкості, зменшує ламкість

залізо

відповідає за продукцію гемоглобіну, який доставляє кисень до клітин шкіри голови, допомагаючи їм рости та відновлюватися

цинк

відповідає за вироблення білка та роботу сальних залоз

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця вітамінів і мікроелементів за випадання волосся

Таблиця вітамінів і мікроелементів за випадання волосся

Для жінок корисні від випадіння волосся вітаміни D, С, Е, чоловікам потрібно вживати цинк, залізо і вітамін В. Жіночі та чоловічі гормони відрізняються, тому потрібно приймати різний комплекс вітамінів. Для того, щоб дізнатися якого саме вітаміну не вистачає в організмі, потрібно здати аналізи крові. За результатами аналізів трихолог призначає необхідні вітаміни від випадіння волосся, тип і дозування яких підбираються залежно від стану здоров'я.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

3

Вітаміни для зміцнення волосся

Для зміцнення волосся потрібні вітаміни, що сприяють виробленню колагену (білка, який відповідає за міцність волосяних фолікулів). Необхідні вітаміни для зміцнення волосся:

  • вітамін В7 (зміцнює волосся і знижує ризик появи ранньої сивини);
  • вітамін А (прискорює регенерацію волосяних цибулин);
  • мідь (зміцнює стінки судин і сприяє кращому живленню тканин голови);
  • омега 3 (нормалізує роботу сальних залоз, надає блиск волоссю).

Щоб підібрати найкращі вітаміни для зміцнення волосся, необхідно проконсультуватися з трихологом. Самостійний підбір препаратів може завдати шкоди здоров'ю волосся, оскільки надмірна або недостатня кількість вітамінів порушує обмін речовин.

4

Вітаміни для росту волосся

Для швидкого росту волосся необхідний прийом вітамінів, що відповідають за надходження поживних речовин у клітини волосяних цибулин. Необхідні вітаміни для росту волосся:

  • вітамін В5 (прискорює регенерацію клітин);
  • селен (зміцнює імунну систему);
  • біотин (підтримує обмінні процеси в організмі);
  • марганець (нормалізує вуглеводний і ліпідний обмін);
  • вітамін В6 (зміцнює нервову систему).

Вітаміни для росту і густоти волосся повинен підбирати трихолог. Для з'ясування причини поганого росту волосся необхідно зробити трихоскопію (комп'ютерне дослідження, що дає змогу отримати збільшене зображення шкірного покриву голови). За результатами обстеження трихолог підбере комплекс вітамінів для волосся або призначить біоревіталізацію (введення препаратів на основі гіалуронової кислоти в глибинні шари волосистої частини шкіри голови).

5

Вітамін А для волосся

Вітамін А (ретинол) сприяє зміцненню і відновленню волосяних цибулин. Дія вітаміну А для волосся:

  • поліпшення еластичності:
  • прискорення регенерації волосяних фолікулів;
  • нормалізація роботи сальних залоз;
  • захист волосся від впливу ультрафіолетових променів.

Вітамін А випускається у формі капсул, ампул і маслянистого розчину. Капсули вітаміну А призначені для перорального прийому, маслянистий розчин і вміст капсул можна додавати в засоби для догляду за волоссям (шампуні, бальзами, кондиціонери).

6

Вітамін В для волосся

Вітаміни групи В беруть участь у багатьох біологічних процесах в організмі, відповідають за стан нервової та м'язової тканин. Прийом вітамінів групи В сприяє зменшенню випадіння волосся і прискоренню його росту. Вітамін В7 для волосся стимулює утворення кератину і регулює активність сальних залоз. Вітамін В12 для волосся дає змогу позбутися надмірної сухості й ламкості волосяних цибулин.

7

Вітамін Е для волосся

Вітамін Е (токоферолу ацетат) ― антиоксидант, стимулятор оновлення клітин і живлення їх киснем. Прийом вітаміну Е для волосся сприяє його зміцненню, запобігає ламкості та стимулює ріст. Вітамін Е можна застосовувати перорально або додавати вміст ампули в косметичні засоби для догляду за волоссям. Також вітамін Е використовують як ін'єкції під час проведення процедури мезотерапії для волосся.

8

Комплекс вітамінів для волосся

Комплекс вітамінів для волосся діє більш ефективно, ніж прийом препарату, що містить одну речовину. Для густоти і росту волосся можна приймати комплекс вітамінів С, Е, В, А. Самостійний підбір комплексу вітамінів для волосся небезпечний надлишком їх в організмі, що може призвести до порушення обміну речовин.

Підбором вітамінного комплексу для волосся має займатися трихолог після обстеження. Лікар може призначити процедуру біоревіталізації або плазмоліфтингу для волосся (введення ін'єкцій, збагачених тромбоцитами плазми, у волосяну частину шкіри голови). Трихолог підбере хороші вітаміни для волосся і визначить їхні необхідні дозування.

9

Вітаміни для волосся: відгуки трихологів

Згідно з відгуками трихологів, найефективнішими для волосся є вітаміни А, С, Е, D, комплекс вітамінів В. Також для росту і зміцнення волосся корисні цинк, мідь, селен. Трихологи рекомендують відновлювати волосся і лікувати облисіння за допомогою процедур мезотерапії та біоревіталізації. Введення вітамінів у волосяну частину голови сприяє швидшому їх засвоєнню, ніж пероральне приймання, оскільки корисні речовини одразу потрапляють у кров, минаючи травний тракт.

Таблиця вітамінів і мікроелементів за випадіння волосся

Вітамін

Дія

вітамін D

сприяє виробленню кератину, підтримує волосяні фолікули та стимулює ріст нових

вітаміни групи В

покращує обмін речовин у клітинах шкіри голови, сприяє росту

вітамін С

сприяє синтезу колагену

вітамін Е

надає волоссю гнучкості, зменшує ламкість

залізо

відповідає за продукцію гемоглобіну, який доставляє кисень до клітин шкіри голови, допомагаючи їм рости та відновлюватися

цинк

відповідає за вироблення білка та роботу сальних залоз

10

Чи можна змішувати вітаміни B1, B6 і B12 для волосся?

Вітаміни В1, В6 і В12 не рекомендується змішувати і вживати одночасно, оскільки надлишок вітамінів може негативно вплинути на живлення волосся і призвести до його ламкості та випадіння. Дотримуйтесь правила: в одній ампулі має міститися один косметичний продукт. Для здоров'я волосся також важливо нормалізувати режим сну, харчування та мінімізувати стреси. Точне дозування та кількість сеансів введення вітамінів має визначати трихолог після обстеження.

Дерматологія в ОН Клінік Одеса

Які вітаміни потрібні для зміцнення і росту волосся? - Горошко Олена Миколаївна
Горошко Олена Миколаївна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 7 оцінок
Які вітаміни потрібні для зміцнення і росту волосся?
Лікар-дерматовенеролог, дитячий дерматолог, трихолог. Вища категорія.
Які вітаміни потрібні для зміцнення і росту волосся?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 1 рік тому
Добрий день. Які можна приймати вітаміни для годуючих мам від випадіння волосся?
Відповісти
Добрий день. Після пологів випадіння волосся зустрічається досить часто через гормональну перебудову організму. Для зміцнення волосся можна приймати вітаміни А, С, Е, В, вони не заподіють шкоди здоров'ю матері та дитини.
Ірина 1 рік тому
Доброго дня. Підкажіть, чи поєднуються вітаміни для волосся в ампулах із шампунями?
Відповісти
Доброго дня. Вітаміни в капсулах можна додавати в косметичні засоби для догляду за волоссям (маски, шампуні, бальзами). Але не рекомендується додавати відразу багато капсул з різними вітамінами в косметичні препарати.
Тетяна 1 рік тому
Добрий день, як довго потрібно приймати приймати вітаміни для зміцнення волосся і нігтів?
Відповісти
Добрий день. Термін приймання вітамінів для зміцнення волосся і нігтів залежить від їхнього стану. Іноді достатньо пропити місячний курс вітамінів, у деяких випадках потрібно три або шість місяців лікування. Точні терміни прийому вітамінів може встановити лікар.
Наталія 1 рік тому
Доброго дня. Цікавить питання: що таке trx2 вітаміни для волосся і для чого їх використовують?
Відповісти
Здрастуйте. Тrx2 вітаміни ― це моллекулярна харчова добавка для волосся, що містить калій, L-карнітин, нікотинамід та інші поживні речовини. Цей комплекс використовують для запобігання випаданню волосся і прискорення його росту.
Олена 1 рік тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, які вітаміни найбільш корисні для волосся і шкіри обличчя?
Відповісти
Добрий день. Найбільш корисними для волосся і шкіри обличчя є вітаміни групи В, вітамін А, Е, С, D, селен і магній. Точну кількість необхідних вітамінів для краси волосся і шкіри може підібрати трихолог або дерматолог.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!