Logo
0 800 30 11 77

Чому випадає волосся?

Чому випадає волосся?
Читати 15 хвилин | Створено: 29 листопада 2019 | Оновлено: 29 листопада 2019 | 339563 339563
Випадання волосся може бути спричинене стресом, авітамінозом, гормональним збоєм, алергічною реакцією на косметику.

Волосся є похідною шкіри та складається переважно з кератину. Саме волосся складається з видимої частини — стрижня — і волосяної цибулини, яка занурена в дерму на глибину 3-4 мм і має доступ до капілярів, що живлять. Густота, колір і товщина волосяного покриву частково залежать від спадковості, але на тип волосся, швидкість його росту та випадання впливають різні фактори. Близько 40% людей хоча б раз у житті стикаються із проблемою випадання волосся. Профілактикою, діагностикою та лікуванням випадання волосся займається трихолог.

Норма випадання волосся

У нормі кожне волосся проходить життєвий цикл, наприкінці якого випадає. Життєвий цикл волосся складається з фази зростання (від двох до шести років), перехідної фази (три тижні) та фази спокою (від двох до трьох місяців). Наприкінці фази спокою волосся випадає із цибулиною. Норма випадання волосся складає 50-100 волосків на день.

Причини випадання волосся

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

При випаданні волосся розвивається алопеція — облисіння. Схильність до андрогенної алопеції передається у спадок. Випадання волосся може вказувати на порушення в роботі внутрішніх органів.

Причини випадання волосся

Причини випадання волосся

Причини випадання волосся:

  • стрес та підвищені розумові, фізичні чи емоційні навантаження;
  • авітаміноз (дефіцит вітамінів та мінералів). Для нормального зростання та розвитку волосся потрібно залізо, вітаміни групи В, ретинол, селен. Якщо в раціоні харчування спостерігається дефіцит цих мікроелементів, волосся втрачає блиск і силу, випадає і гірше росте;
  • гормональний збій. Часто стає причиною втрати волосся під час статевого дозрівання (13-17 років), під час вагітності, клімактеричного періоду;
  • неконтрольований прийом медикаментів. Деякі препарати здатні загальмовувати ріст волосся, викликати його посилене випадання. Наприклад, до дифузної алопеції призводить курс хіміотерапії, ліки на основі гепарину, антидепресанти;
  • хвороби шкіри. Грибки, бактерії та віруси, що вражають шкіру, нерідко впливають і на волосяні фолікули, і можуть спричинити часткове або повне облисіння.
  • анемія (малокровність);
  • тяжкі інфекції (наприклад, постковідне випадання волосся);
  • системні захворювання (склеродермія, вовчак);
  • ендокринні захворювання (наприклад, гіпотиреоз);
  • хіміотерапія;
  • радіація;
  • травми голови;
  • неправильний догляд за волоссям.

Лупа і випадання волосся можуть бути пов'язані з розчісуванням шкіри голови при свербінні шкіри, що призводить до механічної травматизації епідермісу. Причиною випадання волосся у чоловіків, як правило, є висока активність чоловічих статевих гормонів (андрогенів). Випадання волосся у чоловіків призводить до алопеції, формування залисин, лисин на голові. Залежно від причини лікарі виділяють кілька типів випадання волосся:

  • андрогенетична алопеція. У 95% випадків є основною причиною облисіння серед чоловіків, і вдвічі рідше серед жінок. Основним фактором, що провокує випадання волосся, стають андрогени — гормони, що змінюють структуру волосяного фолікула і навколишнього мішечка. Волосся не тільки випадає, але і стає більш тонким, а потім перестає рости;
  • дифузна. Друга за поширеністю після андрогенетичної, діагностується частіше у жінок, ніж у чоловіків. За такої форми облисіння порушується цикл росту і спокою волосся, тобто фолікули передчасно йдуть у фазу спокою, волосся випадає, але нове не утворюється. Спровокувати дифузне облисіння може сильний стрес, гормональний збій, комплексний вплив на організм якогось медикаменту (наприклад, за хіміотерапії);
  • осередкова. Спостерігається не по всій волосистій частині голови, а на окремій ділянці шкіри. Як правило, розвивається через пошкодження коренів волосся внаслідок аутоімунної реакції, наприклад, після перенесеного інфекційного захворювання або введення вакцини;
  • рубцева. Виникає внаслідок заміщення шкіри на рубцеву сполучну тканину. Зазвичай причиною стає шкірна інфекція чи травма.

Гормони, що впливають на випадання волосся у жінок, включають естрогени та андрогени. Вікове випадання волосся у жінок проявляється з початком менопаузи, оскільки в цей період знижується активність естрогенів.
Причинами випадання волосся у молодих дівчат найчастіше є дієти, дефіцит заліза та мінералів, неправильний догляд за волоссям (термічні опіки шкіри голови інструментами для укладання, хімічна пошкодження цибулин засобами для фарбування волосся). Сверблячка голови та випадання волосся також можуть виникнути при дерматитах та псоріазі. Випадання волосся восени частіше пов'язане із сезонним гіповітамінозом (дефіцитом вітамінів), нестачею вітаміну Д.

Що вважається сильним випаданням волосся?

Сильним випаданням волосся вважається втрата більше 100 волосків на день. Патологічне випадання волосся часто супроводжується свербінням шкіри голови.
Випадання волосся необхідно відрізняти від його ламкості. Волосся випадає з цибулиною (чорного або білого кольору залежно від фази життєвого циклу), тоді як ламкі кінчики відпадають по довжині волосся.

Випадання волосся: психосоматика

На випадання волосся може вплинути стрес. Діагностувати стресове випадання волосся можна у випадках, коли виключені всі можливі захворювання, при яких випадає волосся (дефіцити вітамінів і мінералів, андрогенна та аутоімуна алопеція). Психосоматика (порушення психічного здоров'я, конфлікти з собою та з оточуючими) не є медичною причиною випадання волосся.

Кишечник та випадання волосся

Випадання волосся може бути опосередковано пов'язане із захворюваннями кишечника. При дисбактеріозі, гастроентериті, синдромі мальабсорбції порушується всмоктування поживних речовин, що надходять у кровотік, що призводить до дефіцитів нутрієнтів і, як наслідок, випадання волосся.

Випадання волосся після пологів

Випадання волосся, як правило, посилюється у перші місяці після пологів. Цей процес фізіологічний і пов'язаний з тим, що випадання волосся у вагітних під дією гормону вагітності прогестерону сповільнюється. Коли дія прогестерону закінчується, весь обсяг дозрілих за час вагітності волосків випадає в перші місяці після пологів. Випадання волосся під час вагітності може бути пов'язане із дефіцитом заліза, кальцію, цинку, вітамінів. Посилене випадання припиняється протягом року після народження дитини. Але іноді густота та краса волосся не відновлюється. Щоб цього не сталося, важливо звернутись до трихолога, який підбере вітамінні комплекси для усунення дефіциту вітамінів.

Облисіння від стресу

Однією з найчастіших причин дифузної алопеції є стрес. Так називають реакцію організму на вплив різних негативних стрес-факторів, наприклад, підвищене розумове чи фізичне навантаження. Надмірне хвилювання та тривога викликають відповідь з боку центральної та периферичної нервової системи. Наприклад, звужуються капіляри, погіршується живлення тканин, волосяна цибулина отримує менше поживних речовин, волосся випадає.

Ще один вплив стресу на стан волосся полягає в тому, що він призводить до зміни циклів росту та спокою: фолікули переходять у фазу спокою та волосяний стрижень випадає.

Нестача заліза та випадання волосся

Рекомендована добова норма споживання заліза — 14 мг. Але близько 93% людей не отримують достатньої кількості цього елемента, що призводить до прихованої анемії, за якої рівень гемоглобіну залишається в нормі, але тканини та органи поступово виснажуються. Це позначається на загальному самопочутті людини: вона стає млявою, апатичною, їй складніше відновити сили під час відпочинку. Також страждає волосся: починає випадати, повільніше росте, втрачають блиск і силу.

Чи може проблема зі щитоподібною залозою спричинити облисіння?

Хвороби щитоподібної залози (гіпотиреоз, гіпертиреоз, аденома та інші) викликають порушення у виробленні йодовмісних гормонів, необхідних для нормального перебігу обмінних процесів. Особливо небезпечний для стану волосся гіпотиреоз (брак гормонів щитоподібної залози), за якого спостерігається посилене випадання волосся.

Яких вітамінів не вистачає, якщо випадає волосся?

До випадіння волосся призводить не тільки нестача заліза, але й інших мікро- та макроелементів:

  • дефіцит цинку. Бере участь в обмінних процесах та продукуванні клітин шкіри. У разі його нестачі страждають не тільки волосся, а й нігті (стають ламкими), нігтьовий валик може запалюватися;
  • дефіцит вітаміну D. Викликає структурні зміни в будові шкіри, а також пригнічує ріст та розвиток волосяних фолікул. Як наслідок, волосся росте значно гірше.

До випадання волосся може призвести також нестача білка та жирів у раціоні. З подібним явищем стикаються професійні спортсмени, які дотримуються жорсткої дієти.

Чому навесні сильно випадає волосся?

Навесні у багатьох людей спостерігається посилене випадання волосся, що розвивається з кількох причин:

  • авітаміноз. За зиму накопичені організмом поживні речовини закінчуються, що призводить до нестачі вітамінів;
  • температурні коливання. Холод негативно впливає на густоту волосяного покриву: капіляри звужуються, волосся отримує менше поживних речовин і починає випадати;
  • стреси та гормональні коливання. Навесні люди схильні до зміни гормонального фону, що також може негативно впливати на стан волосся.

Сильно випадає волосся після миття голови

Життєвий цикл волосся ділиться на три стадії:

  1. Анаген (зростання).
  2. Катаген (спокій).
  3. Телоген (випадання).

На голові людини одночасно присутні волосся у всіх трьох фазах свого циклу. Волосся, що знаходиться в стадії випадіння, легко реагують на будь-яку зовнішню дію (наприклад, розчісування або миття голови) і випадає.

Трихологи розрахували, що норма випадання волосся — близько 100 волосин на день. Близько 10 000 волосся на голові одночасно знаходиться на стадії зупинки росту (телогена) і можуть випадати під час розчісування, миття голови. Якщо під час миття ви відчуваєте дискомфорт (печіння, свербіж), можливо, це алергічна реакція на косметичний засіб. Потрібно змінити шампунь та звернутися до трихолога.

Дифузне випадання волосся

Алопеція може бути дифузною та вогнищевою. При дифузному випадінні волосся відбувається рівномірна втрата волосків по всій поверхні волосистої частини голови. Як правило, волосся випадає дифузно при внутрішніх захворюваннях (наприклад, анемії), а також під дією лікарських препаратів (при лікуванні раку). Вогнищева алопеція є аутоімунним захворюванням, схильність до якого передається у спадок.

Телогенове випадання волосся

У нормі волосся випадає в кінці телогенової фази (фази спокою) свого життєвого циклу. Якщо у фазу спокою одночасно входить більше 20% волосяного покриву, розвивається телогенове випадання волосся, для якого характерна рівномірна втрата волосся по всій голові. Відрізнити випадання волосся у телогеновій фазі можна за білим кольором цибулин.

Чи можна вилікувати спадкове облисіння?

Спадкове чи андрогенетичне облисіння трапляється у 5-7% людей та спричинене генетичними факторами. На волосяні фолікули впливають андрогени (статеві гормони, які є і у чоловіків, і у жінок). Вони блокують утворення нових фолікулів і пригнічують вплив на волосяні мішечки. Як наслідок, волосся стає тонким, перестає рости або випадає.

Правильно підібрана терапія дозволяє впоратися зі спадковим облисінням. Головне — розпочати лікування якомога раніше, що дозволить підтримувати густоту та рівномірне оновлення волосяного покриву.

Як зупинити випадання волосся?

При надмірному випаданні волосся необхідно звернутися до трихолога. Зупинити випадання волосся можна, якщо знайти і усунути його причину.
Для діагностики причин випадання лікар проведе дерматоскопію голови (огляд шкіри за допомогою збільшувального приладу) і призначить аналізи. Аналізи при випаданні волосся:

  • розгорнутий клінічний аналіз крові;
  • біохімічний аналіз крові;
  • обмін заліза (досліджуються загальне залізо, трансферин, феритин);
  • кров на вміст вітамінів та мінералів;
  • гормональний фон.

Лікування випадання волосся комплексне та включає медикаментозні препарати, засоби догляду за волоссям, косметичні процедури, гормональні засоби, вітаміни. Лікарські засоби проти випадання волосся наносяться на шкіру голови зовнішньо або вводяться в глибші шари шкіри за допомогою ін'єкцій. Зовнішні препарати трихолог може призначити у вигляді мазі, шампунів та ампул проти випадання волосся.
Ін'єкційне лікування випадання волосся включає плазмоліфтинг та мезотерапію шкіри голови. Плазмоліфтинг при випадінні волосся дозволяє впливати безпосередньо на шар шкіри, в якому знаходяться волосяні цибулини. При мезотерапії в шкіру голови вводяться лікарські препарати для посилення росту волосся, а при плазмоліфтингу для ін'єкцій використовують власну плазму крові, в якій містяться необхідні білки та гормони.
З мінералів від випадання волосся допомагають цинк та залізо. Поповнювати потрібно той мінерал, якого не вистачає в організмі за результатами аналізів. Запобігти випаданню волосся можна за допомогою раціонального харчування та прийому вітамінів (наприклад, вітамін D у холодну пору року необхідний усім). Продукти, що допомагають від випадання волосся, включають високобілкову їжу (м'ясо, рибу, яйця, молочні вироби), а також джерела незамінних жирних кислот (морепродукти, авокадо, оливки) та заліза (червоне м'ясо, печінка).

Випадання волосся – лікування в домашніх умовах

Часто випадання волосся викликане не зовнішніми, а внутрішніми причинами, наприклад, гормональним дисбалансом чи нестачею поживних речовин. Самостійно визначити причину облисіння неможливо. Для цього потрібно звернутися до трихолога, який направить на необхідні дослідження:

  • загальний аналіз крові;
  • аналіз крові на гормони;
  • цифрову трихоскопію.

За результатами трихолог встановить тип алопеції та розробить ефективне лікування. Що стосується засобів «народної медицини», то вони можуть лише трохи покращити стан волосся. Наприклад, популярність мають маски з натуральних інгредієнтів: меду, кориці, відвару кропиви тощо. Вони працюють за рахунок живлення поверхневого шару шкіри та його розігріву. Як наслідок, покращується кровопостачання волосяних фолікулів, вони стають міцнішими.

Маски не можна робити, якщо причиною облисіння є себорейний дерматит, шкірна інфекція. У такому випадку процедура викличе лише додаткове запалення шкіри, посилить інфекцію або грибкове ураження. Для ефективного та результативного лікування необхідна консультація спеціаліста.

Вітаміни від випадіння волосся

Однією з причин алопеції може бути нестача вітамінів. Вітаміни від випадання волосся необхідно приймати за призначенням лікаря при їх лабораторно підтвердженому дефіциті. Трихолог може призначити курс вітаміну D, фолієву кислоту та вітаміни групи В.

Таблиця вітамінів і мікроелементів за випадіння волосся

Вітамін

Дія

вітамін D

сприяє виробленню кератину, підтримує волосяні фолікули та стимулює ріст нових

вітаміни групи В

покращує обмін речовин у клітинах шкіри голови, сприяє росту

вітамін С

сприяє синтезу колагену

вітамін Е

надає волоссю гнучкості, зменшує ламкість

залізо

відповідає за продукцію гемоглобіну, який доставляє кисень до клітин шкіри голови, допомагаючи їм рости та відновлюватися

цинк

відповідає за вироблення білка та роботу сальних залоз

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця вітамінів і мікроелементів за випадання волосся

Таблиця вітамінів і мікроелементів за випадання волосся

Нікотинова кислота від випадіння волосся

У деяких випадках від випадіння волосся допомагає нікотинова кислота. Нікотинова кислота від випадання волосся є вітаміном В3, розчин якого наноситься зовнішньо на шкіру голови для поліпшення кровообігу та обміну речовин.

Народні засоби від випадіння волосся

Народні засоби від випадання волосся (шампуні на травах, маски, реп'яхова олія для волосся) іноді можуть поліпшити їх якість, але мають низьку ефективність в порівнянні з лікувальними засобами і процедурами. Кокосова олія для волосся від випадіння може покращити структуру волосся та зволожує ламкі кінчики, але не впливає на волосяні цибулини. Косметичні маски від випадання волосся також впливають переважно на його довжину та щільність.

Дерматологія в ОН Клінік Одеса

Чому випадає волосся? - Горошко Олена Миколаївна
Горошко Олена Миколаївна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Які гормони впливають на випадання волосся у жінок?

Дисбаланс між жіночими та чоловічими гормонами (естрогенами та андрогенами) в організмі жінки може спровокувати випадання волосся. Дозрівання волосяних фолікулів уповільнюється під дією гормону вагітності – прогестерону.

2. Що допомагає від випадання волосся?

При випаданні волосся допоможуть вітаміни, фолієва кислота, цинк, залізо, а також щадний догляд за волоссям з дбайливим розчісуванням та мінімальним впливом тепла та ультрафіолетового випромінювання. Лікарські засоби від випадання волосся включають гормональне лікування та активатори росту волосся. Якщо відомо захворювання, через яке випадає волосся, трихолог направить на лікування до відповідного фахівця (терапевта, ендокринолога, ревматолога).

3. Яких вітамінів не вистачає при випаданні волосся?

Волосся може випадати при нестачі вітаміну D, В12 та фолієвої кислоти, а також інших вітамінів та мінералів. Дізнатися, яких вітамінів не вистачає при випаданні волосся, можна, здавши аналізи на вміст вітамінів у крові.

4. Випадання волосся – симптом якої хвороби?

Випадання волосся – це симптом анемії, системних захворювань сполучної тканини (наприклад, вовчаки та склеродермії). Волосся також може випадати після перенесених тяжких інфекційних захворювань (грипу, коронавірусної інфекції, пневмонії, ендокардиту).

5. Які аналізи здати під час випадання волосся?

Аналізи при випадінні волосся включають загальний аналіз крові, дослідження обміну заліза (феритин, трансферин, загальне залізо), аналіз крові на вміст вітамінів та мінералів. Також при випадінні волосся необхідно здати аналізи на гормони (естроген, тестостерон, пролактин).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 11 оцінок
Чому випадає волосся?
Лікар-дерматовенеролог, дитячий дерматолог, трихолог. Вища категорія.
Чому випадає волосся?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Галина 1 рік тому
Добрий день! Сама п'ю вітаміни й омегу. Чи допомагає омега-3 від випадіння волосся?
Відповісти
Добрий день! Незамінні жирні кислоти входять до складу клітинних стінок і можуть сприяти росту нових волосяних цибулин. Приймати омегу-3 необхідно в разі недостатнього її споживання з їжею (з рибою, морепродуктами, рослинними оліями).
Інна 1 рік тому
Добрий день! Поскаржилася дерматологу на випадіння волосся. Лікар призначила аналіз на феритин. Як пов'язані феритин і випадіння волосся?
Відповісти
Добрий день! Однією з причин випадіння волосся може бути залізодефіцитна анемія. Феритин показує запаси заліза в організмі.
Світлана 1 рік тому
Добрий день! Борюся з проблемою випадіння волосся вже понад рік. Як зміцнити коріння волосся за сильного випадіння?
Відповісти
Добрий день! Залежно від причини випадіння волосся лікар може призначити лікувальну косметику, вітамінні комплекси або процедури для шкіри голови. У разі вираженого випадіння може допомогти мезотерапія волосистої частини голови.
Софія 1 рік тому
Вітаю! На гребінці залишається багато волосся. Чим зміцнити волосся від випадіння?
Відповісти
Вітаємо! Випадання волосся – це захворювання, при якому необхідно звернутися до трихолога. Лікар зможе діагностувати та усунути причину випадання.
Ірина 1 рік тому
Добридень! Як у домашніх умовах зрозуміти, чи не надто багато у мене випадає волосся?
Відповісти
Добридень! Для діагностики випадання у домашніх умовах можна провести тест на випадання волосся. Необхідно протягом дня не розчісувати волосся, а ввечері провести по волоссю руками і підрахувати кількість волосся, що випало з цибулинами. У нормі на руках має залишитися не більше 15 волосин.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!