Мозок споживає близько 20% енергії тіла. Тому йому потрібні якісні «будівельні матеріали» та енергія для нормального функціонування.
Розповідаємо, що їсти, щоб краще думати, швидше концентруватися та нічого не забувати.
1. Чому харчування важливе для роботи мозку?
1
Чому харчування важливе для роботи мозку?
Без достатньої кількості поживних речовин мозок не може ефективно працювати. Тобто в людини може погіршитися пам’ять, знижується концентрація уваги та швидкість мислення, виникають труднощі з навчанням та роботою, що негативно впливає на емоційний стан. У довгостроковій перспективі підвищується ризик розвитку нейродегенеративних захворювань — хвороба Паркінсона, хвороби Альцгеймера та інших типів деменції.
Нутрієнти, які потрібні вашому мозку для нормальної роботи:
вітаміни групи B (B1, B3, B5, B6, B9, B12) — підтримують енергетичний обмін і синтез нейротрансмітерів;
вітаміни C, E — антиоксиданти захищають мозок від ушкоджень, спричинених вільними радикалами;
вітамін К — захищає нейрони від ушкоджень і окислювального стресу через синтез сфінголіпідів у мембранах. Він також активує нейропротекторні білки, що сприяють збереженню пам’яті та когнітивних функцій і знижують ризик нейродегенеративних процесів;
холін — сприяє утворенню ацетилхоліну. Високий рівень ацетилхоліну покращує здатність мозку обробляти інформацію, зберігати її та швидше відтворювати;
омега-3 жирні кислоти (DHA та EPA) — покращують когнітивні функції і захищають від нейродегенерації.
Ділимося добіркою продуктів, які допоможуть забезпечити мозок усім необхідним.
Лосось та скумбрія
Краще їсти запеченими, на пару або приготованими на грилі, щоб зберегти омега-3 жирні кислоти. Рекомендована порція — 100–150 г 2–3 рази на тиждень. Можна приготувати лосось у духовці з лимоном і травами або запекти скумбрію на грилі з овочами. Також смачно додавати рибу у салати чи їсти на сніданок з омлетом.
Горіхи
Найкориснішими є сирі або злегка підсмажені без солі. Достатньо до 30 г на день (жменя). Можна додавати горіхи в каші, йогурти або робити домашні граноли. Також вони підходять для салатів або перекусу разом із фруктами.
Насіння льону та чіа
Можна додавати у йогурт, каші або салати. Достатньо 1-2 столові ложки на день, можна подрібнити перед вживанням для кращого засвоєння. З насіння чіа виходять смачні пудинги з молоком або рослинним напоєм. Льон можна додавати в хліб, смузі чи навіть супи для підвищення поживності.
Яйця
Краще варені, пашот або омлет без великої кількості масла. Рекомендовано 1–2 яйця на день. Можна приготувати омлет із шпинатом та помідорами, фрітатту, або додати варені яйця у салати.
Шпинат
Їсти свіжим у салатах або приготованим на пару. Можна вживати 100–150 г на день. Шпинат додають у смузі, овочеві супи або пасту. Також смачно їсти шпинат у лазаньї чи штруделі.
Авокадо
Авокадо смакує в сирому вигляді, у салатах або намазках. Достатньо половини або одного плоду на день. Можна робити класичне гуакамоле або намазку на хліб. Також авокадо додають у смузі для кремової текстури.
Чорний шоколад
Обирайте шоколад, що має 70% какао і більше. Достатньо 1-2 кубики на день як перекус або десерт. Можна додавати його також в смузі або мюслі.
Щоб заготовити овочі, фрукти, ягоди, гриби на зиму, їх потрібно помити і просушити, деякі продукти почистити і нарізати, а деякі — бланшувати або перебити в пюре.
Впродовж дня має бути три збалансовані прийоми їжі (сніданок, обід, вечеря). Залежно від обставин та особливостей організму до щоденного раціону можна додати додаткові прийоми їжі — перекуси.
Сіль містить корисні для організму компоненти, але її надмірне вживання може нашкодити здоров'ю. Необхідно дотримуватися норми споживання харчової солі на день, щоб не завдати шкоди організму.
Цукор — це швидкий вуглевод. Надмірне вживання цукру негативно позначається на здоров'ї (збільшує ризик розвитку діабету 2 типу, ожиріння). Є безліч способів знизити споживання солодкого продукту.
При споживанні в допустимій кількості зелений чай покращує роботу мозку, зміцнює судини. Зловживання напоєм за наявності захворювань негативно впливає на шлунково-кишковий тракт та нервову систему.
Нестача вітамінів негативно впливає на роботу організму. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько двох мільярдів людей у світі страждають від дефіциту вітамінів і мінералів.
Правильне зберігання продуктів у холодильнику важливе для уникнення отруєнь. У статті розповідаємо, які продукти краще зберігати в холодильнику, а які — при кімнатній температурі без ризику для здоров’я.
БАДи (біологічно активні добавки або нутрицевтики) — це продукти, які містять біологічно активні речовини та використовуються для доповнення раціону харчування.
Тарілка здорового харчування (здорова тарілка) — це модель повноцінного прийому їжі, яка забезпечує організм енергією, білками, жирами, вуглеводами, клітковиною та мікроелементами без надлишку калорій.