Logo
0 800 30 11 77

Як підібрати догляд під свій тип волосся

Як підібрати догляд під свій тип волосся
Читати 6 хвилин | Створено: 21 травня 2021 | Оновлено: 21 травня 2021 | 31857 31857
Здорове доглянуте волосся є невіддільною частиною іміджу і свого роду візитною карткою людини.

Крім того, зовнішній вигляд волосся відображає загальний стан здоров'я організму. Адже за нестачі вітамінів і корисних речовин в організмі, волосся стає тьмяним, ламається, січеться і швидко випадає. Тому так важливо підібрати для волосся правильний догляд залежно від типу шкіри голови.

Структура волосся залежно від його типу

Структура волосся може бути різною і залежить від його типу. Типи жіночого волосся і типи чоловічого волосся нічим не відрізняються.

Існує кілька типів волосся за структурою:

  • нормальний тип волосся, за якого волосся росте швидко, а волосяний стрижень блискучий і міцний;
  • жирний тип волосся, що характеризується швидким забрудненням волосся в зв'язку з високою активністю сальних залоз;
  • сухий тип волосся, за якого кінчики волосся часто сікуться, а тьмяний волосяний стрижень легко ламається;
  • змішаний тип волосся, для якого характерні жирне коріння і сухі кінчики волосся.

Існує також інша типологія волосся залежно від раси. До типів волосся за расою належать:

  • європейський тип волосся (найпоширеніший тип, тонке або середнє за щільністю волосся, якому часто не вистачає прикорінного об'єму, і на якому добре тримаються укладки);
  • азіатський тип волосся (щільне, густе і гладке волосся, ніяк не піддаються фарбуванню і укладанню);
  • африканський тип волосся (кучеряве від самого кореня, тонке або середнє за щільністю волосся, яке важко піддається укладанню).

Самостійно визначити свій тип волосся не завжди можливо. Для характеристики волосся і підбору правильного догляду за ними звертаються до лікаря-трихолога.

Догляд за волоссям залежно від їх типу

Доглядати за волоссям потрібно залежно від його типу. Волосся нормального типу рекомендується мити один-два рази на тиждень. Корисними для нього будуть вітамінізовані маски, а також засоби для додаткового живлення.

Жирне волосся слід мити набагато частіше, ніж нормальне, - від трьох-чотирьох разів на тиждень до одного разу на день. Необхідно уникати миття жирного волосся дуже гарячою водою. Бажано регулярно (раз на тиждень) проводити пілінг шкіри голови з використанням косметичної солі або інших спеціальних засобів.

Сухе волосся, як правило, миють один раз на тиждень. Рекомендується використання незмивних доглядових кремів, мусів і пінок для заповнення посічених кінчиків і пошкоджених лусочок волосся. Захистити волосся від пересушування допоможуть відновлювальні засоби з протеїнами.

Волосся змішаного типу миють залежно від стану. Рекомендується проведення регулярних пілінгів шкіри голови та нанесення живильних масок для волосся.

За азіатського і африканського типів волосся, які важко піддаються укладанню, рекомендується застосування м'яких безсульфатних шампунів і засобів для догляду, які зміцнюють кутикулу волосся. Також корисним буде застосування засобів з кератином, що сприяють випрямлянню і зміцненню волосся.

Поліпшити стан волосся незалежно від його типу допоможуть масаж голови та періодичні полоскання відварами трав. Крім того, необхідно берегти волосся від різного роду механічного впливу, надмірного використання фена, щипців і плойки.

Особливості догляду за фарбованим волоссям

Фарбування волосся - це процедура, за якої піднімають лусочки волосся, що дозволяє наповнити волосся пігментом. Для закріплення пігменту бажано не мити голову як мінімум добу після проведення процедури.

Відразу після фарбування волосся сухе і ослаблене, тому на деякий час рекомендується виключити механічний вплив на нього. Крім того, після фарбування волосся можна зіткнутися з рядом проблем:

  • зміною структури та пористості волосся;
  • ламкістю волосся;
  • втратою еластичності волосся;
  • посіченням кінчиків.

Догляд за фарбованим волоссям включає застосування спеціальних шампунів, бальзамів і масок, що сприяють збереженню кольору. Бажано вибирати засоби, які не містять парабенів і сульфатів, що призводять до травмування та підняттю кутикули (зовнішнього шару) волосся.

Наслідки кератину і ботокса для волосся

Випрямлення волосся кератином і ботоксом є досить затребуваною і модною косметичною процедурою. Як правило, відразу після кератинового випрямлення і ботокса волосся стає рівним, гладким, блискучим і набуває здороого доглянутого вигляду. Проте наслідки кератину і ботокса для волосся далеко не завжди позитивні.

У складі засобів для випрямлення волосся можуть бути такі шкідливі для організму речовини, як формальдегід. За непереносимості або поганої переносимості цих речовин може виникнути алергічна реакція.

Під час проведення процедури з нанесення ботокса або кератину волосся піддається хімічному і термічному впливу. А такий вплив уже сам  по собі шкідливий як для шкіри голови, так і для волосся. Крім того, ботокс і кератин протипоказані під час вагітності та в період грудного вигодовування.

До негативних наслідків ботокса і кератину для волосся належать:

  • вітаміни А і Е (усувають ламкість і сухість волосся, насичують його корисними мікроелементами);
  • димексид (зміцнює волосся і прискорює його зростання);
  • касторова олія (застосовується для відновлення і поліпшення росту волосся);
  • косметична глина (допомагає усунути надмірну жирність волосся і позбутися лупи);
  • настоянка стручкового перцю (зміцнює волосся і стимулює кровообіг шкіри голови);
  • нікотинова кислота (зміцнює волосся і усуває лупу);
  • паста сульсена (допомагає позбутися лупи і підвищеної жирності волосся);
  • реп'яхова олія (сприяє відновленню пошкодженого волосся і його зростання).

Щоб визначити свій тип волосся і підібрати для нього правильний догляд, знадобиться консультація трихолога. Лікар розповість про те, як часто мити волосся, а також які засоби та косметичні процедури застосовувати для догляду за ним. Поради лікаря-трихолога допоможуть зберегти волосся здоровим і красивим.

Дерматологія в ОН Клінік Суми

Як підібрати догляд під свій тип волосся - Черняк Наталія Олександрівна
Черняк Наталія Олександрівна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як лікувати свербіння і лупу на голові?

Свербіння і лупа на шкірі голови можуть бути симптомами себорейного дерматиту або грибкової інфекції, тому їх лікуванням повинен займатися тільки трихолог. Самостійне застосування народних засобів або аптечних препаратів від лупи та свербіння може погіршити симптоми. Залежно від причини захворювання, лікар може виписати протигрибкові засоби, імуномодулятори, протиалергічні та інші препарати.

2. Скільки волосся в нормі може випадати за день?

Нормальним вважається випадання від 50 до 100 волосся на день. При цьому на довгому волоссі навіть нормальна втрата волосся зазвичай помітніша, ніж на короткому. Так як у людини закладено близько 100 000 волосяних фолікулів в шкірі голови, то втрата до 100 волосся на день не є суттєвою. Можна провести простий тест на випадання волосся в домашніх умовах: пропустіть пасмо з верхівки або скроневої зони крізь пальці і злегка потягніть за кінчики. Якщо випаде більше восьми волосся, потрібно записатися на консультацію до трихолога.

3. Які вітаміни можна пити для густоти волосся?

Щоб поліпшити зростання волосся і підвищити його густоту, потрібно щодня отримувати необхідну кількість вітамінів і мінералів. За зростання і красу волосся відповідають вітаміни А, В7 (біотин), В12, С, D і Е, а також мінерали - залізо, цинк і селен. Також важливо вживати достатню кількість білка, так як він є «будівельним матеріалом» для волосся. Але перш ніж пити вітаміни для густоти волосся, потрібно порадитися з трихологом.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 5 оцінок
Як підібрати догляд під свій тип волосся
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Як підібрати догляд під свій тип волосся
Стаття перевірена: Рожкова Наталія Вікторівна
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Жанна 1 рік тому
Добрий вечір. Маю 15 тиждень вагітності. Я хотіла дізнатися, який догляд за волоссям можна вагітним, щоб це не зашкодило ні мені, ні дитині. Тому що багато хто говорить про те, що всі дев'ять місяців нічого не можна робити з волоссям? Спасибі за відповідь.
Відповісти
Доброго дня, при вагітності можна стригти волосся, використовувати доглядові засоби для волосся і робити СПА-догляд. Однак при доборі доглядових засобів необхідно вивчати їхній склад. Рекомендується відмовитись від засобів, що мають хімічний склад. Для підбору засобів для догляду за волоссям можна звернутися до трихолога.
Наталія 1 рік тому
Добрий вечір. У мене довге волосся, яке мені складно мити. Мені здається, що коріння вимивається гірше, хоча я намагаюся покривати волосся шампунем по всій довжині. Як правильно мити волосся?
Відповісти
Доброго дня, перед миттям волосся необхідно ретельно його розчесати. При митті потрібно орієнтуватися за умовними лініями (від вуха до вуха), після чого переходити до потилиці, щоб покрити шампунем все волосся. Рухи повинні проводитися подушечками пальців (нігті використовувати не треба, щоб не пошкодити шкіру). Під час миття рекомендується робити масаж голови пальцями чи масажером.
Тетяна 1 рік тому
Доброго вечора, я багато читаю про різні способи догляду за волоссям. У мене є професійний шампунь, кондиціонер, маски для волосся. Але нещодавно я прочитала про спа догляд. Що таке спа догляд за волоссям?
Відповісти
Здрастуйте, SPA-догляд являє собою комплекс заходів, які спрямовані на покращення стану шкіри голови та волосся. Зазвичай СПА-догляд за волоссям включає використання професійних бальзамів, лікувальних масок, ароматерапії та фітотерапії, спрямованих на зміцнення та відновлення волосся. СПА-догляд варіюється в залежності від типу та довжини волосся.
Вікторія 1 рік тому
Добрий вечір. На День Народження я вирішила наростити волосся. Проте забула дізнатися, який догляд потрібний за нарощеним волоссям? Чи можна відвідувати сауну з нарощеним волоссям чи це може зашкодити?
Відповісти
Здрастуйте, під час миття необхідно рясно змочувати волосся водою, виконувати масажні рухи, ретельно змивати доглядові засоби і розчісувати волосся гребенем з дрібними зубцями. Після процедури нарощування волосся краще відмовитися від відвідування сауни та лазні (дозволить уникнути деформації капсул та клею). При відвідуванні басейну на волосся потрібно одягати шапочку.
Ірина 1 рік тому
Добрий вечір. Я читала, що в зимову пору року за волоссям потрібно доглядати по-іншому, щоб воно зберігали красу та здоров'я. Як доглядати за волоссям взимку? Чи правда, що потрібно оберігати волосся від морозу та снігу?
Відповісти
Здрастуйте, взимку необхідно сушити волосся при низькій температурі, не мити його гарячою водою, відмовитися від використання шампуню глибокого очищення. Також необхідно носити шапку, захищаючи волосся від низьких температур (від холоду судини звужуються і починається посилене вироблення шкірного сала). Раз на тиждень рекомендується наносити маску для волосся.
Дар'я 1 рік тому
Доброго дня, я хочу перефарбувати волосся, але переживаю, що фарба через хімічний склад перепалить мені волосся. Чи впливає фарба на зростання волосся?
Відповісти
Здрастуте, зростання волосся після фарбування не сповільнюється і не припиняється. Однак необхідно правильно підбирати фарбу, яка підходитиме під тип волосся. Для вибору доглядових засобів для волосся потрібно проконсультуватися з трихологом, який зможе порекомендувати відповідну фарбу.
Оксана 1 рік тому
Добрий вечір. У мене красиве, густе, довге волосся, за яким я хочу правильно доглядати. Які основні правила гігієнічного догляду за волоссям? Як потрібно мити волосся і якої температури має бути вода?
Відповісти
Здрастуйте, необхідно підбирати шампунь, скраби та інші доглядові засоби під ваш тип волосся, використовувати бальзам-ополіскувач після миття. Не рекомендується розчісувати та загортати в рушник мокре волосся (може призвести до пошкодження та виривання волосся). При митті волосся не можна використовувати гарячу воду (сушить шкіру голови, стоншує захисний ліпідний шар та активізує роботу сальних залоз).
Олена 1 рік тому
Доброго дня, я раніше просто мила волосся шампунем. На цьому мій догляд за волоссям закінчувався. Однак я хочу змінити це, оскільки волосся виглядає дуже тонким і швидко жирніє. Розкажіть, навіщо потрібний скраб для шкіри голови? І для якого волосся він підходить?
Відповісти
Здрастуйте, скраб для шкіри голови глибоко очищає шкірний покрив під волоссям від відмерлих частинок шкіри, надлишкового шкірного сала, залишків косметики, доглядових засобів та забруднень. Скраби підходять для людей з коротким і довгим волоссям (незалежно від типу шкіри та волосся). За наявності захворювань шкіри голови (себорейного дерматиту, псоріазу) інформацію про можливість та правила використання скрабів слід уточнити у трихолога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!