Logo
0 800 30 11 77

Хто такий трихолог і що він лікує?

Хто такий трихолог і що він лікує?
Читати 5 хвилин | Створено: 14 серпня 2014 | Оновлено: 26 травня 2023 | 20095 20095
Захворювання шкіри голови пов'язані з роботою внутрішніх органів і систем організму та потребують комплексного лікування.

Відвідування трихолога за перших ознак захворювань волосся дає змогу зберегти та відновити здоров'я волосистої частини голови.

Хто такий трихолог? 

Трихолог ― це лікар, який займається діагностикою, лікуванням і профілактикою хвороб волосся. Трихолог-дерматолог ― лікар, який лікує волосся і патології шкіри голови. Трихолог може допомогти зробити волосся густішим, поліпшити його стан, запобігти облисінню і нормалізувати водно-жировий баланс шкіри голови. 

Що лікує трихолог?

Лікар по волоссю проводить діагностику стану шкіри голови та виявляє її патології.

Які захворювання лікує трихолог?

Які захворювання лікує трихолог?

Трихолог лікує такі захворювання:

  • алопецію (облисіння);
  • псоріаз волосистої частини голови;
  • грибок волосся;
  • лупа та свербіж шкіри голови;
  • нейродерматит;
  • себорею та себорейний дерматит.

Трихолог встановлює причину, що спричинила проблеми з волоссям, і за необхідності скеровує до інших фахівців (ендокринолога, алерголога, гастроентеролога). Також трихолог займається лікуванням інфекційних уражень шкіри голови (лишаю, вошей, кліщів).

Коли звертатися до трихолога?

Проконсультуватися з трихологом необхідно, коли ламається і випадає волосся. У нормі на день випадає близько 100 волосків, випадання цілих пасом або пучків волосся свідчить про облисіння. Звертатися до трихолога потрібно в разі:

  • лущення, свербіння шкіри голови;
  • повільного росту волосся;
  • ранньої сивини;
  • витончення волосся;
  • посічених кінчиків;
  • надмірній жирності або сухості шкіри голови;
  • тьмяності волосся;
  • появі лупи;
  • слабкості волосяних фолікулів.

Звернутися до трихолога необхідно для підбору засобів для догляду за волоссям, лікар призначить шампунь, зміцнювальні та відновлювальні маски, бальзами. Також трихолог може порадити, які вітаміни потрібно вживати для прискорення росту і поліпшення зовнішнього вигляду волосся.

Трихолог: як проходить консультація? 

Консультація трихолога може проходити онлайн або офлайн. Первинний прийом вимагає обов'язкового відвідування лікаря. За добу до прийому потрібно не мити голову і не використовувати засоби для укладання волосся, щоб не спотворити результати дослідження. Консультація у трихолога проходить у кілька етапів:

  • збір анамнезу;
  • аналіз скарг;
  • трихоскопія (огляд за допомогою приладу для мікроскопічного дослідження волосся);
  • постановка попереднього діагнозу;
  • призначення додаткових досліджень і аналізів.

Якщо трихолог відразу встановлює діагноз, призначає лікування. Якщо потрібно підтвердити діагноз, направляє на аналізи та обстеження інших фахівців (ендокринолога, дерматолога). Патології внутрішніх органів (надниркових залоз, щитоподібної залози) можуть впливати на здоров'я волосся, тому необхідне комплексне лікування всіх супутніх захворювань. 

Як обстежує трихолог?

Під час обстеження трихолог проводить візуальний огляд волосистої частини голови, брів і вій. Більш детальний огляд здійснюється за допомогою трихоскопії ― інструментального методу дослідження за допомогою збільшувального приладу трихоскопа. Трихоскопія дає змогу визначити наявність запалення шкіри голови, оцінити роботу сальних залоз.

Під час проведення трихоскопії збільшене зображення відразу виводиться на екран, що дає змогу візуалізувати вогнища запалення, наявність лущення, рубців і виразок. Також за допомогою трихоскопа можна оцінити ефективність лікування волосся. За необхідності трихолог призначає додаткові методи діагностики (спектральний, біохімічний аналіз волосся). Аналіз на біохімію допомагає оцінити хімічний склад волосся і визначити, яких елементів бракує для його живлення і росту. 

Які аналізи призначає трихолог?

Захворювання волосся пов'язані з роботою ендокринної, травної та нервової систем, тому для встановлення точного діагнозу необхідне комплексне обстеження організму. Трихолог може призначити такі лабораторні аналізи:

  • загальний аналіз крові;
  • гормональні дослідження (пролактин, тестостерон, ТТГ);
  • аналіз крові на цукор;
  • біопсію шкіри голови.

У разі лупи трихолог призначає аналіз на грибок. У разі облисіння, спричиненого порушенням обміну речовин, лікар дає направлення на біохімічний аналіз крові.

Які процедури проводить трихолог?

За результатами діагностики трихолог призначає лікування волосся, яке може включати фізіотерапевтичні процедури та медикаментозне лікування. Трихолог проводить такі процедури:

  • мезотерапію ― ін'єкції у волосяні цибулини лікарських препаратів, підібраних залежно від причини захворювання волосся;
  • масаж голови ― сприяє стимуляції росту волосся, поліпшенню мікроциркуляції крові;
  • плазмоліфтинг ― ін'єкційна методика зміцнення волосся, заснована на введенні в шкіру голови плазми, збагаченої тромбоцитами;
  • пілінг шкіри голови ― дає змогу позбутися лупи та надмірної сухості волосся.

Також трихолог призначає медикаментозні засоби для лікування волосся (вітаміни, амінокислоти, лікарські препарати). Додатково лікар по волоссю підібере лікувальні шампуні, мазі та бальзами.

Популярні питання

1. Чим відрізняється трихолог від дерматолога?

Трихолог відрізняється від дерматолога тим, що лікує захворювання тільки волосистої частини голови. Дерматолог займається лікуванням шкірних захворювань усього тіла. У разі появи висипу, подразнення, запалення шкіри необхідно звернутися до дерматолога.

2. Що може порадити трихолог?

Трихолог може порадити, які засоби краще обрати для догляду за волоссям. Також лікар призначає вітаміни та мінерали, що сприяють живленню волосяних цибулин. Додатково трихолог може призначити фізіотерапевтичні процедури для лікування шкіри голови.

3. Які запитання ставить трихолог?

Під час прийому трихолог ставить запитання про характер скарг, час їхньої появи. Лікар уточнює чи є якісь супутні захворювання, цікавиться особливостями харчування. Також трихолог уточнює, які лікарські препарати пацієнт приймав, чи є алергічні реакції або спадкова схильність до випадіння волосся.

4. Хто такий ендокринолог-трихолог?

Ендокринолог-трихолог ― лікар, який лікує патології волосся і шкіри голови, пов'язані з порушенням обміну речовин. Лікар проводить обстеження щитоподібної залози, призначає гормональні аналізи та визначає причину, що спричинила випадіння або ламкість волосся.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Хто такий трихолог і що він лікує?
Лікар-дерматолог, трихолог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 2 роки.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Богдан 10 місяців тому
Добрий день, розкажіть, що прописує трихолог від облисіння?
Відповісти
Добрий день. Від облисіння трихолог прописує лікувальні мазі, бальзами. Також лікар призначає медикаментозне лікування, залежно від причини, що викликала алопецію. Додатково трихолог може призначити вітаміни і мінерали, що поліпшують живлення волосся і прискорюють його ріст.
Олександра 11 місяців тому
Доброго дня. Підкажіть, що саме дивиться лікар-трихолог на прийомі?
Відповісти
Доброго дня. Лікар-трихолог на прийомі дивиться під мікроскопом на волосся і шкіру голови, виявляє вогнища облисіння, наявність патологій дерми. Також лікар дивиться на стан брів і вій, щоб виключити наявність інфекційного ураження волосяних цибулин.
Поліна 11 місяців тому
Добрий день. Цікавить питання, що робить трихолог на прийомі?
Відповісти
Добрий день. Трихолог на прийомі вислуховує скарги, збирає анамнез і проводить дослідження волосся і шкіри голови за допомогою трихоскопа. Також трихолог призначає додаткові аналізи, які допомагають поставити точний діагноз.
Мілена 11 місяців тому
Доброго дня. Розкажіть, як трихолог перевіряє волосся?
Відповісти
Доброго дня. Трихолог перевіряє волосся за допомогою трихоскопа (спеціального приладу з камерою). Процедура обстеження безболісна і безпечна, дає змогу детально вивчити структуру волосся і виявити його патологічні зміни.
Інна 11 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, будь ласка, як зрозуміти, що трихолог хороший?
Відповісти
Добрий день. Хороший трихолог обов'язково повинен мати медичну освіту. Лікар може діагностувати причину захворювання волосся і підібрати потрібне лікування.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!