Logo
0 800 30 11 77

Звідки беруться воші та як з ними боротися?

Звідки беруться воші та як з ними боротися?
Читати 6 хвилин | Створено: 28 листопада 2022 | Оновлено: 24 січня 2023 | 94644 94644
Воші — це дрібні комахи-паразити, які вражають волосяну частину голови, тіла або область лобка. Воші харчуються людською кров'ю і легко передаються під час тісного контакту або спільного використання речей і предметів особистої гігієни.

Що таке педикульоз?

Педикульоз — це захворювання, яке характеризується появою і паразитуванням вошей на шкірі та волоссі людини. Укуси вошей зазвичай спричиняють сильний свербіж і дискомфорт. Види педикульозу:

  • головний педикульоз (головна воша паразитує на волосистій частині голови);
  • платтяний педикульоз (джерело захворювання — білизняна воша, яка живе в одязі людини і на постільній білизні, переходить на шкіру на тілі, щоб харчуватися);
  • лобковий педикульоз (з'являється на шкірі та волоссі в ділянці лобка, рідше — на волосистій частині грудей, віях і бровах).

Без лікування педикульоз може стати повторюваною проблемою, а також спричинити деякі ускладнення, наприклад, розвиток бактеріальної інфекції або випадання волосся (під час постійного розчісування травмуються волосяні фолікули). Крім того, воші є переносниками висипного і поворотного тифу.

Симптоми педикульозу

Перші ознаки педикульозу, як правило, з'являються на сьомий-восьмий день після зараження.

Симптоми вошей

Симптоми вошей

Симптоми педикульозу:

  • свербіж голови в місцях укусів вошей (за головного педикульозу свербить у ділянці потилиці та скронь);
  • нервозність і дратівливість;
  • порушення сну;
  • червоні плями на шкірі від розчісування;
  • наявність гнид у волоссі (мають вигляд білих круглих бульбашок, які розташовуються ближче до коріння волосся).

Педикульоз у дітей досить просто виявити: достатньо ретельно при хорошому світлі оглянути волосяну частину голови (бажано мокру, оскільки комахам буде важче пересуватися), розчісуючи волосся гребінцем із частими зубцями. Як виглядають воші в дітей — показано на фото.

воші у дітей

воші у дітей

У разі виявлення вошей у дитини необхідно убезпечити її від спілкування з іншими дітьми (не відвідувати громадські місця, майданчики, дитячі садки та школи) і звернутися до педіатра. У разі появи вошей на голові у дорослого варто звернутися до трихолога за консультацією. Лікар проведе огляд і призначить лікування педикульозу.

Звідки беруться воші?

Воші передаються під час контакту з людиною, у якої є воші або їхні яйця (гниди). Причини педикульозу:

  • використання заражених предметів або речей (гребінці, шпильки, рушники, подушки, постільна білизна);
  • контакт «голова до голови» (під час тісного спілкування, спільних ігор у дітей);
  • контакт із зараженими м'якими меблями (ліжком, диваном);
  • статевий контакт із зараженою людиною (так передаються лобкові воші).

Підвищує ризик появи педикульозу недостатня гігієна і несприятливі умови проживання. Також в умовах стресу може послабитися імунітет, що сприяє розвитку наявного паразитарного захворювання, але педикульоз від нервів сам по собі з'явитися не може.

Який вигляд мають воші?

Воші виглядають як мініатюрні комахи жовтого або сірого кольору, їхня довжина близько трьох-чотирьох міліметрів, під час наповнення людською кров'ю вони змінюють колір на бурий. Тільце у вошей довгастої форми. Поодинокі особини на волоссі в дорослої людини важко помітити неозброєним оком, тому трихолог може провести трихоскопію (дослідження волосся і шкірного покриву голови в збільшеному вигляді). Який вигляд мають воші на волоссі — показано на фото.

воші на голові

воші на голові

Який вигляд мають гниди (яйця вошей)?

Опинившись на волоссі, воші активно плодяться, одна доросла самка за добу може відкласти п'ять-сім яєць. Яйця вошей (гниди) виглядають на волоссі як дрібні довгасті капсули білого або сірого кольору, практично напівпрозорі, їхній розмір — не більше одного міліметра. Найчастіше гниди локалізуються в області за вухами або на потилиці. Яйця вошей щільно приклеєні до волосся спеціальним липким секретом, тому вичесати їх або змити дуже складно.

гниди (яйця вошей) у волоссі

гниди (яйця вошей) у волоссі

Як позбутися вошей?

Позбутися вошей можна під час використання протипедикульозних засобів, які випускаються у формі спреїв, шампунів, гелів, паст, мазей. Підібрати ефективний засіб від педикульозу для дітей може педіатр, для дорослих — дерматолог або трихолог. Лікування педикульозу необхідно поєднувати з дезінфекцією одягу, постільної білизни та предметів гігієни (воші поза тілом людини живуть два дні, гниди — 10).

Щоб лікування педикульозу було ефективним, потрібно чітко дотримуватися інструкції використання протипедикульозного засобу. Як правило, препарат наноситься на волосся і шкіру голови двічі, щоб знищити не тільки дорослі особини вошей, а й гниди. Після нанесення препарату й ополіскування голови обов'язково потрібно розчесати волосся гребінцем для видалення загиблих паразитів.

Позбутися вошей у домашніх умовах можна лише спеціальними лікарськими препаратами, використання народних засобів неефективне і небезпечне наслідками.

Домашній метод позбавлення від вошей

Наслідки

Дустове мило від вошей

Дустове мило є токсичним засобом і може викликати подразнення шкіри та інтоксикацію організму, особливо у дітей.

Оцет від вошей

Використання столового оцту може спровокувати алергічну реакцію і викликати хімічний опік.

Керосин від вошей

Використання керосину для позбавлення від вошей може призвести до серйозного пошкодження волосся й обпекти шкіру голови.

Зубна паста від вошей

Зубна паста не дасть бажаного ефекту в позбавленні від вошей, але може спровокувати проблеми з волоссям: сухість, ламкість і випадання.

Профілактика вошей

Щоб уникнути появи вошей, необхідно уникати тісного контакту з незнайомими людьми (наприклад, у чергах або переповненому громадському транспорті). Профілактика педикульозу включає:

  • регулярне миття голови та розчісування волосся;
  • прання одягу та постільної білизни без накопичення;
  • дотримання санітарно-гігієнічних норм;
  • відмова від обміну одягом та іншими особистими предметами (наприклад, аксесуарами для волосся або навушниками).

Профілактичні заходи також необхідно проводити на самому початку лікування від педикульозу: продезінфікувати всі предмети гігієни, постільну білизну та одяг (методом прання, прасування праскою або відпарювачем, застосуванням протипаразитарного аерозолю). Дітям дошкільного та шкільного віку потрібно проводити огляд на педикульоз щомісяця.

Дерматологія в ОН Клінік Ужгород

Звідки беруться воші та як з ними боротися? - Томінець Оксана Василівна
Томінець Оксана Василівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00

Популярні питання

1. Що може завестися у волоссі, крім вошей?

Завестися у волоссі людини і паразитувати можуть лише воші. Кусати за шкіру голови людини можуть блохи домашніх улюбленців, але вони не приживаються у людей.

2. Скільки живуть воші після обробки?

Після обробки волосся і шкіри воші живуть близько 10-20 хвилин — залежно від використовуваного лікарського препарату. Після використання протипедикульозного засобу необхідно ретельно позбутися мертвих особин шляхом вичісування.

3. Що робити, якщо воші не виводяться?

Вивести воші за 1 день неможливо, процедуру лікування педикульозу потрібно повторювати (оскільки на волоссі залишаються гниди, на яких протипедикульозний засіб може не подіяти). Воші не виводяться, якщо:

  • не спрацював засіб від педикульозу або був використаний не за інструкцією;
  • не вивелися гниди, тому вилупилися нові воші;
  • відбулося повторне зараження.

Потрібно обробляти постіль та особисті речі зараженого (мити і прати при високій температурі). Необхідно проконсультуватися з лікарем, якщо воші не виводяться довгий час.

4. Чи можуть воші з'явитися самі по собі?

Воші самі по собі з'явитися не можуть, педикульоз передається від зараженої людини або через предмети особистої гігієни. Полотняні воші можуть завестися після контакту з чужою білизною або м'якими меблями.

5. Як позбутися вошей у домашніх умовах?

Позбутися вошей у домашніх умовах можна за допомогою лікарського препарату від педикульозу, який призначить лікар. Необхідно нанести засіб від вошей на волосся і шкіру голови, через деякий час (зазначено в інструкції до препарату) обполоснути голову і розчесати гребенем. Через 10-14 днів процедуру необхідно повторити.

6. Як відрізнити лупу від вошей?

Головні воші та гниди на волоссі можна сплутати з лупою, оскільки вони мають біле або сіре забарвлення і приблизно однаковий розмір. Відмінною особливістю є утрудненість вичесати гниди гребінцем або гребенем, оскільки вони прикріплені до волосини клейким секретом самки. Також під час натискання пальцями на яйце воші можна почути клацання.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Звідки беруться воші та як з ними боротися?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Звідки беруться воші та як з ними боротися?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Аліна 1 рік тому
Здрастуйте! Як розпізнати підшкірні воші?
Відповісти
Добрий день! Воші з'являються на волоссі та поверхні шкіри голови й тіла, також у білизні. Підшкірних вошей не існує. Людський паразит, що проникає і мешкає в ходах усередині рогового шару епідермісу, — кліщ Sarcoptes scabiei, який викликає коросту. Короста легко передається від людини до людини під час фізичного контакту і проявляється сильним свербінням і червоним висипом. Для діагностики та лікування корости необхідно звернутися до дерматолога.
Ніна 1 рік тому
Здрастуйте! Скажіть, будь ласка, чи можуть воші самі зникнути?
Відповісти
Здрастуйте! Ні, педикульоз потрібно лікувати відразу після виявлення. Воші самі зникнути не можуть, якщо не лікувати, то захворювання лише поглиблюватиметься (з'являться рани від розчісування з ризиком інфікування і нагноєння, випадання волосся, нервові розлади).
Павло 1 рік тому
Добрий день! Скільки живуть курячі воші у людей?
Відповісти
Добрий день! Пташині паразити на тілі людини не живуть. Вони можуть вкусити, але відразу ж залишають незвичне для них середовище проживання, на поверхнях у будинку вони також не приживаються.
Олена 1 рік тому
Здрастуйте! У мене у волоссі дрібні комахи, але не воші. Як вивести?
Відповісти
Добрий день! У волоссі людини завестися і паразитувати (харчуватися і розмножуватися) можуть лише воші. Їх існує три види (білизняні, головні та лобкові). Інші комахи, наприклад, блохи від домашніх улюбленців на голові й тілі людини не живуть, вони зникнуть, щойно ви виведете їх у тварини. Для виведення вошей потрібно використовувати протипедикульозні засоби.
Світлана 1 рік тому
Здрастуйте! Я регулярно мию голову доньки, розчісую, роблю охайні зачіски. Звідки в неї з'являються воші?
Відповісти
Здрастуйте! Залежності між частотою миття голови та ймовірністю зараження педикульозом практично немає. Для появи вошей достатньо короткострокового контакту з головою або речами зараженої людини. Можливо, у колі близьких людей доньки (у садочку, у школі, на майданчику) є людина з вошами і відбувається постійне зараження.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!