Logo
0 800 30 11 77

Воші у дітей: звідки беруться і як їх лікувати?

Воші у дітей: звідки беруться і як їх лікувати?
Читати 8 хвилин | Створено: 23 червня 2022 | Оновлено: 23 червня 2022 | 324987 324987
Дитячий педикульоз — захворювання, яке характеризується появою вошей на волосистій частині голови. Головна воша — комаха розміром до 5 мм, що харчується людською кров'ю.

На місці укусів вошей залишаються сіро-блакитні сліди, що сверблять. За розчісування укусів вошей на голові з'являються ранки. За відсутності лікування педикульозу у дітей в місця укусів може потрапити бактеріальна інфекція і почнеться процес гниття, тому важливо вчасно виявити та вивести вошей у дітей.

Симптоми вошей у дітей

Симптоми педикульозу у дітей залежать від виду паразитів. Виділяють наступні види вошей у дітей:

  • головні — мешкають на волоссі, найчастіше виявляються в області скронь і потилиці;
  • лобкові — локалізуються на волоссі в області статевих органів;
  • воші на бровах і віях;
  • платтяні — живуть на одязі, який торкається тіла дитини.

Найбільш часто воші у дітей заводяться на голові та для їх виявлення необхідно оглядати волосся дитини за наявності свербежу та інших симптомів педикульозу. Інкубаційний період вошей у дітей становить до 30 днів, у цей період педикульоз може не завдавати істотного дискомфорту. У перший тиждень зараження симптоми вошей у дітей практично не виявляються.

Найхарактернішою ознакою вошей у дитини є свербіж у скроневій і потиличній частині голови. На місці укусів паразитів можна виявити почервоніння і гнійники. Ближче до коренів волосся на голові у дитини розташовуються гниди — яйця вошей, які схожі на прозорі намистинки. Іноді батькам важко відрізнити вошей від лупи. На відміну від лупи, яйця вошей не вичісуються, а за роздавлювання видають тріск. Комахи швидко розмножуються: за день доросла особина здатна відкласти до десяти яєць, тому виведення вошей у дітей потрібно починати відразу після їх виявлення.

Як знайти вошей у дитини?

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Визначити, що у дитини воші, можна за допомогою огляду і вичісування волосся гребінцем або гребнем з частими зубцями. Під час огляду прочешіть голову дитини густим гребінцем від тімені до шиї. Щоб не пропустити паразитів, розділяйте пасма волосся, особливо ретельно перевірте скроні та потилицю. Волосся потрібно вичісувати в різних напрямках і перевіряти гребінь, оскільки на гребінці можуть залишитися воші або їх яйця. Розчешіть волосся хоча б два рази, перебираючи пасма.

Вошей на голові у дитини легше виявити на вологому волоссі, оскільки комахам стає важче пересуватися. Після миття голови використовуйте кондиціонер або бальзам для волосся, щоб полегшити розчісування. Вошей на волоссі у дитини легше побачити, якщо вичісувати їх над білим аркушем паперу або світлим рушником без ворсу.

Як передаються воші у дітей?

Пухоїди (паразитичні кровоссальні комахи) та воші не вміють літати чи стрибати, але швидко повзають. Воші у дітей з'являються за прямого контакту з людиною, зараженою педикульозом. На шкірі тварин людські воші не живуть і не можуть передаватися від домашніх улюбленців людям. Причини появи вошей у дітей:

  • тісний контакт з носієм педикульозу під час спілкування, ігор;
  • використання заражених предметів гігієни (гребінці, рушники, шпильки для волосся);
  • обмін головними уборами, шарфами з зараженою вошами людиною;
  • недостатнє дотримання норм гігієни.

Діти можуть заразитися вошами в будь-яких громадських місцях: у школі, перукарні, готелі. За наявності педикульозу хоча б в однієї дитини в класі, заразитися може весь колектив. Ризик зараження вошами вище за недостатнього дотримання норм гігієни.

Лобкові воші передаються переважно статевим шляхом і трапляються у дітей досить рідко, але можуть передаватися від заражених батьків, якщо дитина спить з ними в одному ліжку. Платтяні воші можуть переповзати з одягу, тому потрібно оглядати не тільки волосся, а й одяг дитини.

Як вивести вошей у дітей?

Позбутися вошей у дітей можна за допомогою шампунів, лосьйонів і спреїв, що містять мелатіон, диметикон або перметрин. Ці речовини безпечні, але можуть викликати алергію, тому для боротьби з вошами у дітей потрібно проконсультуватися з педіатром, щоб виключити негативну реакцію організму на препарати.

Інструкція, як виводити воші у дітей:

  1. Рівномірно розподіліть обраний з лікарем препарат для виведення вошей по всій довжині волосся. Для густого і довгого волосся використовуйте гребінь, щоб розділити пасма і обробити всю область волосистої частини голови.
  2. Засічіть час, необхідний для дії препарату. Не перевищуйте кількість часу, вказану в інструкції, щоб не спровокувати появу подразнення на шкірі дитини внаслідок тривалого впливу активних компонентів.
  3. Змийте препарат водою і шампунем.
  4. Вичешіть вошей і гнид за допомогою спеціального гребеня.

За сильного пошкодження місць укусів вошами використовуйте загоювальні засоби. У процесі боротьби з вошами у дитини використовуйте запобіжні заходи, добре провітрюйте приміщення. Якщо у дитини часто з'являються воші, зверніться за лікуванням педикульозу до педіатра.

Як позбутися вошей у дітей у домашніх умовах?

Багато хто намагається вивести вошей у домашніх умовах за допомогою народних засобів. Для боротьби з вошами у дітей використовуються:

  • дігтярну олію;
  • суміш гасу і соняшникової олії;
  • суміш гасу і машинного мастила;
  • суміш столового оцту і води;
  • журавлиновий сік;
  • суміш господарського мила і гасу.

Народні засоби не мають доведеної ефективності для лікування вошей у дітей, впливають не на всіх шкірних паразитів, псують волосся і можуть погіршити стан шкіри голови. Після виведення вошей неправильно підібраними засобами у дитини може з'явитися лупа. Виведення вошей гасом може призвести до появи опіків на шкірі.

Народні засоби для боротьби з вошами також можуть спровокувати розвиток або загострення шкірних захворювань (наприклад, дерматит у дитини). Краще використовувати аптечні препарати, які легко наносяться і змиваються, мають доведену ефективність для боротьби з вошами, безпечні та легкі в застосуванні.

Воші у маленьких дітей

Воші у немовляти можуть з'явитися при контакті з зараженими педикульозом батьками та через предмети гігієни. Часто воші у немовлят з'являються за недостатнього дотримання санітарних умов у лікарнях і дитячих будинках. Воші у новонароджених дітей — досить рідкісне явище.

У разі виявлення вошей у немовляти не займайтеся лікуванням самостійно, більшість препаратів від педикульозу містять шкідливі для грудних дітей речовини та можуть викликати різні ускладнення. Щоб позбутися педикульозу у маленьких дітей, звертайтеся за консультацією до педіатра, який підбере безпечні та щадні способи лікування.

Профілактика вошей у дітей

Після позбавлення від вошей необхідно обробити одяг, постільні речі та предмети особистої гігієни дитини. Одяг потрібно прати за температури не нижче 55 градусів і прасувати праскою. Слід обробити з усіх боків матрац, подушку і ковдру, на яких спала дитина з педикульозом. Особливу увагу потрібно приділити швам, оскільки в них можуть накопичуватися паразити.

За відсутності можливості провести хімчистку м'яких меблів, обробіть її спеціальним протипаразитарним аерозолем. Необхідно добре провітрити приміщення і не використовувати оброблені предмети до випаровування захисних засобів. Завжди читайте інструкцію до застосування препарату і виконуйте зазначені в ній рекомендації.

Профілактика дитячих вошей включає пояснювальну бесіду з вашою дитиною про запобіжні заходи та дотримання норм гігієни. Щоб не допустити повторного зараження вошами, потрібно:

  • мити голову дитині не рідше, ніж два рази на тиждень;
  • регулярно міняти постільну і натільну білизну;
  • пояснити дітям, що не можна користуватися чужими предметами гігієни (рушниками, гребінцями), обмінюватися одягом;
  • періодично оглядати голову дитини та перевіряти на наявність паразитів.

Необхідно розповісти іншим батькам у класі про те, що у вашої дитини виявили педикульоз. Діти тісно контактують між собою, до моменту виявлення вошей у вашої дитини інші діти вже можуть бути заражені, тому потрібно попередити вчителя або інших батьків, щоб вчасно почати лікування.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Воші у дітей: звідки беруться і як їх лікувати? - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чому у дитини часто з'являються воші?

У дитини часто з'являються воші через недостатнє дотримання правил особистої гігієни. Найчастіше педикульоз з'являється у великих колективах, де діти тісно контактують між собою. Якщо у дитини постійно з'являються воші, необхідно перевірити всю групу або клас на наявність паразитів і докласти колективних зусиль для їх виведення. Неможливо обмежити дітей від тісної взаємодії один з одним, але слід розповісти дитині про запобіжні заходи, які допоможуть максимально убезпечити себе від зараження вошами.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Воші у дітей: звідки беруться і як їх лікувати?
Лікар педіатр. Вища категорія.
Воші у дітей: звідки беруться і як їх лікувати?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Людмила 1 рік тому
Здрастуйте, а як визначити: живі гниди чи ні? Чи є якісь відмінні ознаки, за якими я могла б зорієнтуватися?
Відповісти
Добрий день, мертві гниди мають менш опуклу форму, виглядають блідими і тьмяними, а також не клацають під час роздавлювання. У разі виявлення живих гнид необхідно провести повторну обробку волосся, оскільки вичісування живих особин неефективне і призведе до повторного зараження.
Наталія 1 рік тому
Доброго дня, я б дуже хотіла дізнатися, чи можна позбутися вошей за допомогою фена? Чи вийде їх здути з волосся або потрібно використовувати лікарські препарати і спеціальні шампуні?
Відповісти
Здрастуйте, дослідження показують, що гаряче повітря справді може знищити вошей і гнид. Однак цей метод неефективний, оскільки воші можуть перебувати у важкодоступних місцях на голові, що призведе лише до часткового знищення вошей. Оскільки воші розмножуються дуже швидко, то впоратися з педикульозом фен і гаряче повітря не допоможуть, а лише на певний час зможуть зменшити їхню кількість.
Катерина 1 рік тому
Доброго дня, а як перевірити, що лікування від вошей пройшло успішно? Просто в дитини чорне волосся і шукати вошей досить нелегко. Як зрозуміти, що вошей більше немає?
Відповісти
Добрий день, необхідно оглянути волосся і шкіру голови на наявність живих чорних вошей і яєць (гнид) за хорошого освітлення, акуратно перебираючи волосся. У разі довгого волосся можна взяти білий аркуш паперу, нахилити голову й акуратно розчісувати волосся гребенем із вузькими зубцями. Для остаточного підтвердження завершення лікування необхідна консультація лікаря.
Іра 1 рік тому
Добрий день, у дитини в дитячому садку була якась епідемія вошей. Їх знайшла аж у п'ятьох хлопців. Ми вже пролікували сина, але хотілося б дізнатися, коли можна йти в садок після вошей?
Відповісти
Здрастуйте, зазвичай тривалість карантину при педикульозі становить 30 днів. Однак лікар може дати дозвіл на відвідування дитячого садка раніше, після підтвердження відсутності вошей у волоссі.
Татьяна 1 рік тому
Здрастуйте, у доньки на волоссі якісь білі трубочки, а голова сильно свербить. Раніше такого не було, оскільки я регулярно оглядаю голову. Підкажіть, будь ласка, як відрізнити вошей від лупи?
Відповісти
Добрий день, воші мають чорний або темно-коричневий колір, тому їх важко переплутати з лупою, проте може бути складно відрізнити від гнид (яєць вошей). Лупа розташовується по всій довжині волосся, візуально схожа на білі пластівці, легко знімається з волосся. Гниди розташовуються ближче до коріння волосся, нагадують прозорі капсули, важко знімаються з волосся і клацають під час роздавлювання нігтем.
Богдана 1 рік тому
Доброго дня, я б хотіла дізнатися, чому воші не змиваються шампунем? Під час миття я активно масажувала шкіру голову, але після того, як висушила, то воші, як були, так і залишилися на місці.
Відповісти
Здрастуйте, воші та гниди (яйця вошей) розташовуються на коренях волосся, тому вимити їх звичайним шампунем неможливо. У разі виявлення вошей необхідно проконсультуватися з лікарем для підбору курсу терапії.
Маша 1 рік тому
Доброго дня, у сина були воші у волоссі, але ми успішно з ними впоралися. Однак після огляду голови ми виявили дивні ранки на шкірі. Який вигляд мають укуси від вошей?
Відповісти
Добрий день, укуси вошей малопомітні. При ретельному розгляді шкіри голови можна виявити невеликі плями червоного кольору, які можуть збільшуватися в розмірах через розчісування.
Ольга 1 рік тому
Добрий день, після табору в дитини в голові побачили з чоловіком вошей. Ми ніколи з таким не стикалися. Можете розповісти, яким гребінцем можна вичесати воші?
Відповісти
Здрастуйте, вичісувати вошей можна за допомогою гребеня з вузькими зубцями. Однак вичісування вошей і гнид без попередньої обробки голови призначеним лікарем засобом неефективне і може призвести до пошкодження шкіри голови.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!