Logo
0 800 30 11 77

Як вилікуватися від себореї та себорейного дерматиту?

Як вилікуватися від себореї та себорейного дерматиту?
Читати 10 хвилин | Створено: 18 травня 2021 | Оновлено: 18 травня 2021 | 461914 461914
Себорея і себорейний дерматит викликають чимало неприємних відчуттів - підвищена жирність шкіри обличчя і тіла, свербіння, почервоніння, висипання, лупа у волоссі або шкірки та лущення на шкірі обличчя.

Волосся швидко стають брудним і його потрібно мити щодня, посилюється випадання. Щоб позбутисясимптомів себореї та себорейного дерматиту, необхідно записатися до лікаря (дерматолога, трихолога), пройти курс терапії та дотримуватися рекомендацій лікаря.

Що таке себорея і себорейний дерматит?

Себорейний дерматит (СД) - запалення шкіри, що виникає на ділянках тіла, де знаходиться багато сальних залоз: обличчі (лоб, ніс, підборіддя, носогубний трикутник), волосистій частині голови, зоні за вухами, області декольте, плечах і зоні між лопатками. Патологія проявляється утворенням сухих або жирних лусочок на шкірі голови (лупи), рідше - на обличчі та верхній частині тіла, висипанням, почервонінням шкіри та невеликим свербінням.

Себорейний дерматит є наслідком себореї - хвороби шкіри, що характеризується збоєм у роботі сальних залоз і зміною складу себума (шкірного сала), тому обидва терміни вважаються синонімами. Себорея - поширена патологія, до якої схильні дорослі та діти. За статистикою, від одного до трьох відсотків населення Землі мають ті чи інші ознаки себореї та себорейного дерматиту.

Захворювання часто виникає у новонароджених (до третього місяця життя), підлітків і дорослих у віці від 30 до 60 років. У чоловіків себорею діагностують частіше, ніж у жінок.

Чому виникає себорея і себорейний дерматит?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Точні причини виникнення себореї невідомі. Гіперсекреція сальних залоз (підвищене саловиділення) може бути обумовлена ​​генетичним фактором, тому себорейний дерматит - часто спадкове захворювання.

причини себорейного дерматиту

причини себорейного дерматиту

Істотну роль у розвитку себореї відіграють і ендокринні патології. Сальні залози чутливі до статевих гормонів - андрогенів (тестостерон і його похідні). За підвищеного рівня андрогенів (гіперандрогенії) збільшується вироблення себума. Себорея у жінок викликана переважно порушенням балансу андрогенів і жіночих статевих гормонів (прогестерону, естрогенів). Гормональний дисбаланс також є причиною розвитку себореї під час вагітності.

У чоловіків себорея нерідко розвивається за спадкової гіперандрогенії, порушення метаболізму андрогенів або злоякісної пухлини яєчка (семіноми). Себорея у підлітків часто виникає з початком статевого дозрівання, коли підвищується рівень андрогенів у крові. З його закінченням вироблення шкірного сала зазвичай приходить у норму, і прояви себорейного дерматиту поступово зникають.

Причина себореї у новонароджених - відносно великий розмір сальних залоз і їх гіперактивність. Захворювання зазвичай проходить після досягнення дитиною дворічного віку.

Гіперактивність сальних залоз і надлишок себума призводять до посиленого розмноження дріжджоподібних грибків роду Malassezia. Вони є частиною нормальної мікрофлори шкіри та в невеликій кількості присутні на її поверхні. Але за себореї чисельність грибків роду Malassezia багаторазово збільшується, адже вони харчуються шкірним салом (себумом).

У процесі своєї життєдіяльності грибки виділяють ферменти - ліпазу і фосфоліпазу. Вони розщеплюють тригліцериди, що містяться в себумі, та перетворюють їх у вільні жирні кислоти, які порушують захисний бар'єр шкіри, викликають її запалення, почервоніння і лущення.

До факторів, що провокують розвиток себореї і себорейного дерматиту, також належать:

  • хвороба Паркінсона;
  • епілепсія;
  • хвороба Іценко-Кушинга;
  • шизофренія;
  • маніакально-депресивний психоз;
  • патології шлунково-кишкового тракту;
  • ожиріння;
  • тривалий прийом лікарських препаратів, що містять глюкокортикостероїди, тестостерон, прогестерон;
  • стреси;
  • ВІЛ/СНІД. На початковій стадії ВІЛ себорея діагностується у 24% хворих. У хворих на СНІД захворюваність становить приблизно 30% від усіх випадків.

Види себореї та себорейного дерматиту

Існує три форми себорейного дерматиту (себореї):

  • суха;
  • жирна;
  • змішана.

Суха себорея виникає внаслідок зниженої функції сальних залоз, коли вони виробляють недостатньо шкірного сала. Патологія трапляється переважно у дітей до початку статевого дозрівання, оскільки їх сальні залози ще недостатньо розвинені. Суха себорея у дорослих діагностується рідше і виникає в будь-якому віці.

Жирна себорея характеризується підвищеним виділенням себума і має дві форми:

  • рідка себорея - шкірне сало плинне і нагадує рослинне масло;
  • густа себорея - себум густий, має жовтуватий відтінок, виділяється з пор за натискання. Через підвищену густоти шкірного сала гирла сальних залоз блокуються і пори забиваються, що веде до формування чорних крапок (комедонів).

За змішаної себореї присутні обидві форми захворювання, але, як правило, на різних ділянках тіла. За жирної себореї на обличчі може спостерігатися суха себорея волосистої зони голови.

За формою перебігу себорея буває гострою (що виникла вперше) і хронічною. Для хронічної себореї характерні часті періоди загострення. Спровокувати їх можуть стрес, неправильне харчування, погіршення імунітету та інші несприятливі чинники.

Види себореї залежно від місця ураження шкіри:

  • себорея волосистої зони голови;
  • себорея обличчя;
  • поширена себорея (обличчґ, волосиста зона голови, область декольте, лопатки).

Які симптоми себореї та себорейного дерматиту?

Симптоми себореї залежать від форми захворювання і ступеня його тяжкості. Ознаки жирної себореї на тілі та обличчі:

  • розширені пори, щільна шкіра;
  • ураження шкіри: ділянки почервоніння з лущенням або бляшки, що складаються з дрібних папул (вузликів) жовтувато-рожевого кольору, вкритих білими або жовтуватими жирними лусочками. Висип з'являється переважно в області перенісся і носогубного трикутника;
  • постійний жирний блиск на шкірі;
  • наявність чорних крапок (комедонів);
  • періодичне запалення сальних залоз (вугри).

За появи симптомів жирної себореї на обличчі або тілі потрібно записатися на консультацію до дерматолога, щоб не допустити розвитку захворювання. За жирної себореї на голові волосся швидко забруднюється, злипаються в пасма і набувають неохайного вигляду через підвищене саловиділення. Також з'являються множинні лусочки шкіри в волоссі (лупа), які можуть бути досить великими.

У немовлят себорейний дерматит з'являється, як правило, на другому-третьому тижні життя. Найчастіше уражається волосиста зона голови - на ній утворюються жовтуваті кірки (гнейс) з просочених шкірним салом і злиплих лусочок шкіри. Рідше кірки з'являються в області чола, щік, завушних складок. Можлива поява дрібного висипання, покритого лусочками, за вухами, в області пахв і паху.

Суха себорея волосистої зони голови відрізняється зниженим виділенням себума, сухістю шкіри, помірним свербінням і утворенням безлічі лусочок, що майже повністю покривають шкіру під волоссям. Іноді лусочки можуть утворювати кірки жовтуватого або сіруватого відтінку. Волосся за сухої себореї витончене, схильне до ламкості. За сухої себореї на тілі можуть з'являтися рожеві або червоні плями - себореїди.

За себореї можливе випадання волосся - себорейне облисіння (алопеція). Це відбувається, коли захворювання переходить у запущену стадію. Себорейне облисіння провокують два фактори: пошкодження фолікулів волосся внаслідок здирання корок або розчісування шкіри голови нігтями і запалення шкіри через надмірне розмноження дріжджоподібних грибків роду Malassezia. Грибкове ураження шкіри негативно впливає на ріст нового волосся за себореї.

Випадання волосся за себорейного дерматиту має тимчасовий характер - якщо вчасно почати лікування та усунути запалення шкіри голови та свербіння, волосся з часом знову відросте. Тому за появи перших симптомів себореї необхідно відразу записатися до трихолога.

Лікування себореї і себорейного дерматиту

Лікування себореї і себорейного дерматиту починається з диференціальної діагностики, мета якої - відрізнити СД від інших шкірних захворювань: псоріазу, розацеа, атопічного або контактного дерматиту тощо. Оскільки себорея у дорослих - хронічне захворювання, вилікувати його раз і назавжди не можна, але можна істотно подовжити термін ремісії. Дитячий себорейний дерматит повністю виліковний.

Для лікування себореї використовують переважно зовнішні засоби (мазі, креми), покликані зняти запалення, свербіння шкіри, регулювати виділення себума, а також мають протигрибковий ефект. Це препарати, що містять пиритион цинку, фунгіциди, антибіотики, глюкокортикоїди, інгібітори кальциневрину та інші діючі речовини.

За неефективності зовнішньої терапії призначають курс системних протигрибкових препаратів. У найважчих випадках для лікування жирної себореї та себорейного дерматиту призначають препарати, що пригнічують вироблення шкірного сала. Важливий етап у лікуванні захворювання - корекція раціону харчування.

Дієта за себорейного дерматиту передбачає обмеження солодких, гострих, смажених і жирних страв (особливо що містять тваринні жири), а також копченостей. Необхідно вживати більше продуктів, що підтримують здоров'я імунної системи тамають протизапальні властивості. Це овочі зеленого кольору і зелень, томати, ягоди (вишня, чорниця, полуниця), авокадо, цитрусові, картопля, оливкова олія і мигдаль.

Лікар також може призначити прийом деяких вітамінів і мінералів (сірка, кальцій та інші). У список вітамінів від себореї входять:

  • вітамін А;
  • вітаміни групи В (В1, В2, В6);
  • вітамін С (аскорбінова кислота);
  • вітамін D;
  • вітамін Е.

Медикаментозне лікування себореї можна доповнити народними засобами, але перед цим потрібно порадитися з лікарем. Як додатковий догляд за себореї лікар також може порекомендувати використовувати лікувальну косметику: шампуні, лосьйони, бальзами з вмістом протигрибкових речовин, цинку, дьогтю, саліцилової кислоти, вітамінів.

Дерматологія в ОН Клінік Суми

Як вилікуватися від себореї та себорейного дерматиту? - Рожкова Наталія Вікторівна
Рожкова Наталія Вікторівна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Чи можна фарбувати волосся за сухої себореї?

Фарбувати волосся за сухої себореї не рекомендується, особливо в період загострення. Внаслідок захворювання волосся і так ослаблене і схильне до випадання, а після фарбування стійкою фарбою цей процес може посилитися. Агресивні речовини в складі фарби для волосся можуть посилити сухість та лущення шкіри голови. Краще спочатку звернутися до трихолога і пройти лікування сухої себореї.

2. Що робити, якщо не проходить себорея?

Себорея - це хронічне захворювання, яке не можна вилікувати повністю. Але правильна терапія і дотримання рекомендацій лікаря можуть продовжити періоди ремісії. Якщо загострення себореї трапляються часто, потрібно звернутися до лікаря (дерматолога або трихолога) для корекції схеми лікування.

3. Чи заразна себорея?

Заразність себореї - міф. Захворювання розвивається під впливом внутрішніх факторів (імунологічних, неврологічних захворювань, стресів тощо).

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 103 оцінок
Як вилікуватися від себореї та себорейного дерматиту?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Як вилікуватися від себореї та себорейного дерматиту?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 4 місяці тому
Як правильно при себорейному дерматиті сушити голову? Природня сушка чи фен.
Відповісти
Доброго дня. При себорейному дерматиті обирають те, що менше подразнює шкіру голови. Часто рекомендується природна сушка. Але якщо ви використовуєте фен, обирайте холодний або теплий режим, уникайте гарячого повітря, оскільки воно може погано впливати на себорею і стан шкіри голови. Якщо ви помічаєте, що використання фена погіршує себорейний дерматит або спричиняє додаткові проблеми, рекомендується звернутися до трихолога для консультації.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, я читала, що скрабування допомагає очищати шкіру голови за допомогою відлущування зайвих клітин. Чи можна використовувати скраб при жирній себореї? Чи це може погіршити захворювання?
Відповісти
Здрастуйте, при жирній себореї застосовувати скраб неефективно і небезпечно, оскільки відлущування може призвести до підняття і відриву скоринок, появи ран і виразок, а також попадання інфекції в рану. Для лікування жирної себореї необхідно звернутися до трихолога, який після огляду шкіри голови та волосся підбере курс терапії.
Наталія 1 рік тому
Доброго дня, у мене на шкірі голови з'явилися тверді плями червоного кольору, які сильно сверблять. При дотику до плям я відчуваю їхню нерівну текстуру і шорсткість. Як відрізнити себорею від псоріазу голови?
Відповісти
Доброго дня, при псоріазі на запалених ділянках шкіри голови з'являються лусочки або маслянисті скоринки (бляшки). Плями при псоріазі можуть виходити на лінію росту волосся та поширюватися на інші частини тіла. При сухій себореї на голові та волоссі з'являються лусочки сріблястого кольору, при жирній – скоринки жовтого кольору, при натисканні на які може виділятися себум (шкірне сало).
Тетяна 1 рік тому
Добрий вечір. У мене суха лупа, яка сипеться з голови під час розчісування. У мене таке запитання: чи можна вичісати лупу? Чи це ефективно? Чи подібна дія є лише тимчасовим вирішенням проблеми?
Відповісти
Доброго вечора, вичісати або вимити лупу неможливо. Крім цього, вичісування лупи неефективне, може призвести до пошкодження шкіри голови та стати причиною попадання інфекції в рану. Для лікування сухої та жирної лупи необхідно отримати консультацію трихолога.
Оксана 1 рік тому
Здрастуйте, як очистити шкіру голови від себореї? Я хотіла прибрати ці скоринки самостійно, але це не дуже приємно. Чи можна взагалі просто підчепити кірки нігтем і зняти? І чи потрібно чимось обробити шкіру голови після цього?
Відповісти
Доброго дня, прибирати скоринки, що утворилися на голові через себорею та себорейний дерматит, самостійно не можна через ризик утворення відкритих ран та виразок, а також їх інфікування. Також зазначений спосіб боротьби з скоринками та лупою неефективний. Для лікування себореї необхідно звернутись до трихолога.
Ірина 1 рік тому
Здрастуйте, я читала, що імпульсний змінний струм, на основі якого працює апарат для фізіотерапії дарсонваль. Чи можна використати дарсонваль при себореї? Чи краще почекати, поки лупа пропаде? Завчасно дякую за відповідь.
Відповісти
Доброго дня, однією з причин появи себореї та себорейного дерматиту є порушення функціонування сальних залоз та прискорене вироблення шкірного сала. Процедура дарсонвалізації дозволяє налагодити роботу сальних залоз, тому часто застосовується для лікування трихологічних захворювань (у тому числі себореї). Чекати, доки пропаде лупа, для процедури дарсонвалізації не потрібно.
Олена 1 рік тому
Добрий вечір. У мене на голові жовті скоринки великого розміру, з яких при натисканні виділяється світла рідина. Підкажіть, чи можна мити голову дьогтярним милом при себореї? Чи ефективний цей засіб при лупі?
Відповісти
Здрастуйте, при себореї мити волосся дьогтьовим милом можна після консультації з трихологом, оскільки лікування підбирається лікарем залежно від типу себореї. Перевагами дьогтярного мила є відсутність шкідливих речовин та сульфатів. Використання дьогтярного мила без спеціальних шампунів зазвичай неефективне.
Вікторія 1 рік тому
Здрастуйте, у мене на голові багато сухої лупи, яка схожа на білі пластівці. Які аналізи слід здати при себореї? Я хочу піти до трихолога вже з готовими аналізами, щоб мені скоріше підібрали курс лікування.
Відповісти
Доброго дня, перед консультацією трихолога здавати лабораторні аналізи або проходити додаткові дослідження (наприклад, трихоскопію) не потрібно. Лікар підбере необхідні методи дослідження, залежно від симптомів, стану шкіри голови, типу лупи. Після огляду лікар поставить діагноз та призначить курс лікування.
Дар'я 1 рік тому
Добрий день. Донька приїхала з табору. Коли я почала її зачісувати, то побачила щось біле ближче до коріння волосся. Намагалася вичісати гребінцем, але не виходить. Дочка каже, що голова трохи свербить. Як відрізнити яйця вошей від лупи?
Відповісти
Здрастуйте, яйця вошей не можна вичісати звичайним гребінцем, струсити або змити водою з волосся, а при спробі роздавити їх нігтем чутно звук, що клацає. Також яйця вошей нагадують прозору капсулу, яка кріпиться ближче до коріння волосся. Лупа ж легко змивається і вичісується гребенем, розташовується по всій довжині волосся і нагадує білі пластівці.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!