Logo
0 800 30 11 77

Застуда чи запалення — симптоми та лікування ЛОР-хвороб

Застуда чи запалення — симптоми та лікування ЛОР-хвороб
Читати 6 хвилин | Створено: 8 грудня 2022 | Оновлено: 28 листопада 2023 | 15201 15201
Коли починає боліти горло або з'являється нежить, ми часто списуємо це на сезонну застуду. Однак за цими симптомами можуть ховатися запалення, що потребують серйознішого лікування, ніж гарячий чай і постільний режим.

Про те, як розпізнати ЛОР-хвороби і коли звернутися до отоларинголога, розповідають лікарі мережі медичних центрів «ОН Клінік».

З якими симптомами звертатися до отоларинголога?

Отоларинголог — це лікар, який лікує захворювання горла, носа і вух. Відповідно, звертатися до нього потрібно за появи скарг, пов'язаних із цими органами. Докладніше про ознаки ЛОР-захворювань розповість Андрій Капленко, лікар-отоларинголог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Приблизно третина скарг, з якими пацієнти звертаються до терапевта, стосуються ЛОР-органів. Серед найпоширеніших симптомів — біль і першіння в горлі, нежить, утруднене дихання через ніс, погіршення нюху і слуху, біль у вухах. Менш очевидні ознаки, які також можуть вказувати на отоларингологічні патології, включають часті головні болі, особливо в ділянці чола, запаморочення, порушення сну і хропіння».

З якими симптомами звертатися до отоларинголога?

З якими симптомами звертатися до отоларинголога?

З урахуванням перерахованих симптомів стає очевидно, що до компетенції отоларинголога належить безліч хвороб. Але які зустрічаються найчастіше? Розглянемо три найпоширеніші ЛОР-хвороби.

Ангіна

Ангіна (або тонзиліт) — це доволі підступне захворювання, яке викликають стрептококи або стафілококи. Хвороба часто починається з легкого першіння в горлі, але швидко прогресує, провокуючи сильне запалення мигдаликів. Симптоми ангіни:

  • почервоніння та набряк мигдаликів;
  • біль у горлі, який посилюється під час ковтання;
  • хрипкий або сиплий голос;
  • збільшені лімфовузли на шиї.

Однією з ознак ангіни також є висока температура (понад 39 градусів), яку складно збити жарознижувальними препаратами. За гнійної ангіни на мигдаликах також утворюється жовтувато-білий гнійний наліт.

Про те, як лікувати ангіну, розповість Юлія Дідіченко, лікар-отоларинголог медичного центру «ОН Клінік Одеса»:

«Тонзиліт найчастіше трапляється в дітей молодшого шкільного віку та підлітків, проте в хронічній формі хвороба може проявлятися і в дорослому віці. Для лікування ангіни лікар може прописати льодяники, що полегшують біль у горлі, жарознижувальне при високій температурі, рекомендувати рясне пиття і полоскання горла. Полоскати горло за ангіни можна солоною водою (0,5 ч. л. солі на склянку теплої води). Антибіотик у разі ангіни призначають тільки в разі, якщо хвороба спричинена бактеріальною інфекцією».

Раніше поширеним методом лікування ангіни була тонзилектомія — операція з видалення мигдаликів. Зараз же лікарі намагаються обходитись медикаментозною терапією для збереження гланд і аденоїдів, які виконують захисну функцію в організмі. Видалення мигдаликів проводиться лише в разі рецидивуючого бактеріального тонзиліту, який не піддається лікуванню за допомогою антибіотиків.

Отит

Отит — це запальний процес, який локалізується в певному відділі (зовнішньому, середньому або внутрішньому) вуха. Найчастіше отити трапляються взимку та ранньою весною, що пов'язано з низькою температурою та холодними вітрами. Про симптоми отиту розповість Юлія Шпотюк, лікар-отоларинголог медичного центру «ОН Клінік Ужгород»:

«Головною ознакою отиту є гострий біль у вусі, який може віддавати в щелепу та голову. Також за отиту у хворого може погіршуватися слух, з'являтися шум і закладеність вуха. У разі зовнішнього отиту з'являється видимий набряк вушної раковини і може утворитися фурункул із гнійним вмістом».

Зазвичай для діагностики отиту ЛОРу достатньо збору анамнезу та візуального огляду вушного проходу за допомогою отоскопа. За наявності гною лікар також може взяти мазок на аналіз. 

Лікування отиту залежить від тяжкості запалення і супутніх симптомів. Отоларинголог призначає протизапальні та знеболювальні препарати, а також жарознижувальні при підвищенні температури тіла вище 38 градусів. Антибіотики в разі отиту призначаються тільки за результатами аналізів, що підтверджують бактеріальну природу запалення.

Риніт

Риніт — це, мабуть, найпоширеніше захворювання носа. Вірусний риніт часто проявляється в холодну пору року і супроводжується іншими симптомами застуди (першінням у горлі, слабкістю, невисокою температурою). Саме його ми зазвичай називаємо нежитем. 

Однак у захворювання може бути й інша природа. Наприклад, алергічний риніт виникає як реакція організму на вплив алергенів, що подразнюють слизову оболонку носа (пил, пилок, шерсть і виділення домашніх тварин тощо). 

Вазомоторний риніт виникає, коли порушується тонус судин у носовій порожнині. Це хронічна патологія, яку практично неможливо усунути медикаментозним шляхом.

Якою б не була природа захворювання, симптоми риніту зазвичай такі:

У разі рясних виділень слизу він може стікати по стінці гортані, спричиняючи свербіж у горлі. Алергічний риніт також може супроводжуватися сильним свербінням у носі та сльозоточивістю.

Лікування алергічного риніту полягає в прийомі антигістамінів і запобіганні контактів з алергенами. Підбір лікування неалергічного риніту ЛОР здійснює на підставі скарг. Якщо симптоми неважкі, може бути достатньо полоскання носової порожнини сольовим розчином. Якщо ж хворого турбує рясний нежить, отоларинголог може рекомендувати назальні спреї з протизапальним ефектом на основі кортикостероїдів.

Як запобігти ЛОР-хворобам?

Профілактика усіх ЛОР-захворювань спрямована передусім на загальне зміцнення імунної системи. Запобігти ангінам, отитам та іншим інфекційним захворюванням допоможе дотримання цих простих порад:

  1. Уникайте переохолоджень та перегрівань.
  2. Дотримуйтесь збалансованого і здорового раціону харчування.
  3. Захистіть слизові від впливу сухого і теплого повітря, оскільки воно сприяє пересиханню захисного шару і проникненню вірусів в організм.
  4. Підтримуйте гігієну ротової порожнини, носа та вух.
  5. Своєчасно звертайтеся до лікаря за появи будь-яких симптомів запалень ЛОР-органів. Пам’ятайте, що ці системи взаємопов’язані, а тому інфекції в одному органі можуть викликати захворювання іншого.
  6. Уникайте вірусів грипу та парагрипу, оскільки вони можуть викликати ускладнення у вигляді ангіни, фарингіту, отиту тощо. Найкращим варіантом буде робити щорічне щеплення від грипу.

Завжди краще запобігти хворобі, ніж її лікувати. Проте якщо симптоми ЛОР-хвороб уже є, важливо не займатися самолікуванням, оскільки так ви можете погіршити свій стан. Пам'ятайте, що тільки лікар може поставити правильний діагноз і призначити лікування, з огляду на індивідуальну клінічну картину, тому в разі кашлю, нежиті, болю в горлі та вухах потрібно одразу звертатися до отоларинголога.

Отоларингологія в ОН Клінік Полтава

Застуда чи запалення — симптоми та лікування ЛОР-хвороб - Полевода Наталя Юрiївна
Полевода Наталя Юрiївна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Застуда чи запалення — симптоми та лікування ЛОР-хвороб
Лікар-отоларинголог. Вища категорія.
Застуда чи запалення — симптоми та лікування ЛОР-хвороб
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Поставте своє питання Отоларингологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Антон 2 місяці тому
Доброго дня, вже більше трьох років у мене періодична закладеність і свербіж у ділянці носа. Я ніколи не звертав уваги на ці симптоми, бо думав, що причина у звичайній респіраторній інфекції. Однак дружина наполягла, щоб я пройшов обстеження, виявилося, що в мене хронічний риніт. Підкажіть, чим він небезпечний і як лікувати патологію?
Відповісти
Доброго дня, хронічний риніт може призвести до тривалих порушень дихання, зниження якості життя і підвищеного ризику розвитку бронхіальної астми. Лікування включає застосування спреїв з кортикостероїдами, антигістамінних і судинозвужувальних препаратів під наглядом лікаря. Крім ліків, важливо уникати подразників (тютюнового диму, хімічних засобів, алергенів). Додаткові методи лікування можуть включати застосування спеціальних зволожувачів повітря, регулярне очищення будинку від алергенів, а також використання фізіотерапії.
Марина 3 місяці тому
Вітаю, у мене заклало ніс, постійно накопичується слиз у носових ходах, з'явилися сильні головні болі (особливо в ділянці чола) і безсоння. Звернулася до отоларинголога. Лікар оглянула ніс, провела тести і діагностувала вазомоторний риніт. Що це таке і як лікувати вазомоторний риніт?
Відповісти
Добрий день, вазомоторний риніт — це форма хронічного порушення дихання, що характеризується постійною або частою закладеністю носа, часто без явної інфекції або алергічної реакції. Він пов'язаний із розширенням кровоносних судин у носовій порожнині. Лікування включає застосування антигістамінних препаратів, глюкокортикостероїдних спреїв, у деяких випадках — додаткових судинозвужувальних засобів. Лікар також може рекомендувати зміни у способі життя (наприклад, уникнення тютюнового диму та інших подразників).
Наталя 3 місяці тому
Доброго ранку, моєму синові лише сім місяців, у нього не було проблем зі слухом (його вже тричі перевіряли педіатр і отоларинголог). Однак близько трьох-чотирьох днів тому ситуація кардинально змінилася: вухо почервоніло, шкіра навколо вушної раковини стала гарячою на дотик, а також з'явилося враження, що дитина мене не чує (не повертає голову на звук). Після діагностики лікар сказала, що в неї запалення вуха. Як лікувати отит у дітей?
Відповісти
Доброго ранку, лікування отиту в дітей включає прийом антибіотиків для боротьби з бактеріальною інфекцією. Лікар також може призначити знеболювальні краплі, що містять анестетики і протизапальні компоненти, або компреси для зняття болю у вусі. У разі гнійного отиту також можуть застосовуватися промивання вуха або дренажні процедури.
Кирило 3 місяці тому
Вітаю, я впевнений, що зіткнувся з отитом, оскільки таке було вже не раз. У мене болить і пульсує вухо, больовий синдром поширюється на шию, зуби й очі, з'явилися гнійні виділення з вушних раковин і погіршився слух. Розкажіть, як лікувати отит і очищати вуха в домашніх умовах? Я просто не хочу йти до лікаря, тому що він знову направлятиме мене на різні аналізи і призначатиме по п'ять-сім препаратів, як минулого разу.
Відповісти
Добрий день, лікування отиту слід проводити із застосуванням спеціальних препаратів, рекомендованих лікарем, дотримуючись вказівок щодо дозування і тривалості курсу лікування. Для чищення вух потрібно використовувати м'який ватний тампон або вологу серветку, акуратно очищаючи зовнішній слуховий прохід. Під час чищення не можна вставляти сторонні предмети всередину вуха, щоб не пошкодити барабанну перетинку. Використання народних засобів може призвести до затримки сірки, подразнення вушного каналу або інфекційних ускладнень.
Юлія 3 місяці тому
Добрий вечір, я звернулася до отоларинголога через сильні болі в горлі, які посилюються під час ковтання (особливо гарячих напоїв), збільшення мигдаликів, білого нальоту і дивних жовтих вкраплень на них. Також була температура 39,7 градусів. Виявилося, що в мене гнійна ангіна. Розкажіть, як швидко вилікувати ангіну? А то мій лікар чомусь порадив тільки один препарат і сказав, що потрібно пити гарячий чай, який дуже боляче ковтати.
Відповісти
Добрий вечір, гнійна ангіна потребує комплексного лікування, що включає прийом антибіотиків, протизапальних препаратів і рясне пиття. Необхідно дотримуватися рекомендацій лікаря щодо прийняття антибіотиків, застосовувати знеболювальні засоби для пом'якшення болю в горлі. Гарячу рідину пити не рекомендується, краще віддавати перевагу теплим напоям (чаям, воді, компотам, узварам, бульйонам). Вони допоможуть зменшити біль у горлі, поліпшити кровообіг і сприятимуть розслабленню м'язів, що дасть змогу прискорити процес одужання.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!