Logo
0 800 30 11 77
Читати 5 хвилин

Як правильно чистити вуха?

Як правильно чистити вуха?
Читати 5 хвилин | Створено: 12 листопада 2021 | Оновлено: 12 листопада 2021 | 169256 169256
1

Навіщо потрібна вушна сірка?

Гігієна вух є невіддільною частиною повсякденного життя кожної людини. Але не всі знають, як чистити вуха правильно. Відповідно до поширеного стереотипу, чищення вух проводиться за допомогою ватних паличок, які, насправді, зовсім не безпечні для вушного каналу, оскільки можуть його травмувати. Як правильно почистити вуха без паличок, ми розповімо у цій статті.

Вушна сірка — це мастилоподібна секреція, що виробляється потовими сірчаними залозами зовнішнього слухового проходу. У вушній сірці містяться ферменти та жирні кислоти, тому вона має антибактеріальні та протигрибкові властивості.

Крім того, сірка виконує інші функції:

  • перешкоджає попаданню пилу, сторонніх частинок і води у зовнішній слуховий прохід;
  • зволожує епідерміс зовнішнього слухового проходу;
  • підтримує функціонування системи звукопроведення (підсилює звукову хвилю, що проходить через слуховий прохід).

У нормі вушна сірка має в'язку консистенцію. За появи рідкої сірки у вухах слід звернутися до отоларинголога, оскільки вона може свідчити про хронічний дерматит і підвищений вміст холестерину в крові.

Колір сірки у вухах може бути різним: від світло-жовтого до темно-коричневого. Поява чорної сірки у вусі може говорити як про попадання у вуха пилу або бруду, так і про розвиток грибкової інфекції. Вушна сірка зі слідами крові може бути ознакою перфорації барабанної перетинки.

2

Чи потрібно чистити вуха?

Чистити вуха потрібно, оскільки брудні вуха, в яких скупчився пил, можуть призвести до утворення сірчаних пробок і проблем зі слухом. Щоб не травмувати слуховий прохід і не занести в нього інфекцію, процедуру очищення вух слід проводити обережно і правильно.

Поставте своє питання Отоларингологу
«ОН Клінік»

3

Чим можна очистити вуха від сірки?

Спеціальні інструменти для чищення вух (вухочистки, лопатки, палички) може використовувати лише лікар-отоларинголог. Записатися на консультацію отоларинголога слід, якщо постійно болить вухо, оскільки тривалий вушний біль може свідчити про надмірне скупчення секрету сірчаних залоз, і тоді лікар допоможе усунути сірчану пробку. За появи таких симптомів, як постійна закладеність у вусі та скоринки у вухах, також необхідно звернутися до лікаря.

Самостійно почистити вуха в домашніх умовах можна милом. Щоб вимити сірку з вух, необхідно виконати чотири прості кроки.

4

Крок 1. Намильте руки

  • зніміть з вух прикраси, якщо вони є;
  • ретельно вимийте руки з милом;
  • намильте чисті руки.

нанесіть мило на руки

5

Крок 2. Вставте фалангу мізинця у зовнішній слуховий прохід

  • введіть мізинець у зовнішній слуховий прохід на глибину кінчика мізинця;
  • відмовтеся від глибокого введення мізинця у слуховий прохід, оскільки існує ризик травмувати слуховий прохід.

вставте палець у вухо​​​​​​​

6

Крок 3. Намильте вушну раковину

  • нанесіть мило на вушну раковину;
  • рівномірно розподіліть мило по вушній раковині;
  • зробіть пальцем кілька обертальних рухів.

намильте зовнішню частину вуха

7

Крок 4. Промийте вухо чистою водою

  • перш ніж промити вухо, акуратно вийміть мізинець із вушної раковини;
  • ретельно промийте вухо чистою водою;
  • якщо вода потрапила глибоко у вухо, нахиліть голову убік, щоб дати їй витекти;
  • промокніть вухо сухим рушником або чистою серветкою.

промокніть вушну раковину серветкою

8

Як чистити вуха немовляті?

Перший раз чистити вуха немовляті слід за три тижні після його народження. Зовнішній слуховий прохід у немовлят короткий і вузький. Тому чистити вухо дитини зсередини не рекомендується. Догляд за вухами новонароджених включає ретельне очищення вушної раковини за допомогою змоченого у воді ватного диска, ватного або марлевого тампона.

9

Чи можна чистити вуха хлоргексидином?

Чищення вух хлоргексидином, очищення вух перекисом водню та застосування будь-якого іншого засобу для чищення вух можливе лише за рекомендацією лікаря. Застосування хлоргексидину протипоказане за підвищеної чутливості до активного компоненту антисептика, а також за алергічного прояву запального процесу вушної раковини.

10

Чим небезпечне чищення вух ватними паличками?

Чищення вух ватною паличкою призводить до ущільнення вушної сірки, внаслідок чого утворюються сірчані пробки. Крім того, ватні палички травмують шкіру слухового проходу, що може призвести до розвитку його запалення.

11

Як часто можна чистити вуха?

Чистити вуха дорослим, а також проводити чистку дитячих вух рекомендується раз на сім-десять днів. Частіше мити вуха не має сенсу, оскільки вуха здатні до самоочищення від вушної сірки. Природний процес видалення сірки, що накопичилася у вусі, відбувається завдяки будові скронево-нижньощелепного суглоба під час здійснення будь-яких рухів щелепою (пережовування їжі, розмови, сміху, кашлю).

Отоларингологія в ОН Клінік Одеса

Як правильно чистити вуха? - Швець Павло Іванович
Швець Павло Іванович
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 17 оцінок
Як правильно чистити вуха?
Лікар-отоларинголог, дитячий лікар-отоларинголог.
Як правильно чистити вуха?
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Віка 2 роки тому
Підкажіть, як часто потрібно проходити профілактичний огляд у ЛОРа? Якщо немає ніяких хронічних захворювань вух.
Відповісти
Профілактичний огляд у ЛОРа рекомендується проходити раз на рік. У разі появи симптомів захворювань вуха до лікаря слід звернутися негайно.
Альона 2 роки тому
Добрий день! Я читала цю статтю, щоб дізнатися, чи може поява сірчаних пробок бути пов'язана з неправильною гігієною вух. Мені здається, я зіткнулася саме з цією проблемою. Хочу дізнатися, як проходить лікування сірчаної пробки?
Відповісти
Лікування сірчаної пробки передбачає її видалення. Отоларинголог видаляє сірчану пробку шляхом промивання, за допомогою сухих методів аспірації або інструментально.
Андрій 2 роки тому
У мене третій день закладено вухо. Спочатку думав, що це через велику кількість сірки, але підозрюю пробку. Як я можу видалити сірчану пробку в домашніх умовах?
Відповісти
Самостійно видаляти сірчані пробки категорично заборонено. Проведення процедури в домашніх умовах може призвести до розвитку запалення, травми барабанної перетинки і слухового каналу. При виявленні симптомів вушної пробки необхідно звернутися до отоларинголога.
Ігор 2 роки тому
Добрий день. Мені доводиться чистити вуха описаним вами способом кілька разів на тиждень, інакше з'являється якась закладеність. Переживаю, що це може бути пробка. Підкажіть, як зрозуміти, що утворилася сірчана пробка?
Відповісти
На початковому етапі скупчення вушної сірки в слуховому проході, як правило, не спостерігається жодних симптомів. Ознаки вушної пробки з'являються, коли скупчена сірка твердне і перекриває слуховий прохід. До симптомів появи сірчаної пробки належать зниження слуху, дзвін і шум у вухах, запаморочення і головний біль.
Катя 2 роки тому
Здрастуйте. Я вже кілька разів зіткнулася з появою пробок. Думала, це пов'язано з поганою гігієною, але я регулярно чищу вуха. Хотілося б дізнатися, чому утворюються сірчані пробки.
Відповісти
Сірчана пробка — це згусток вушної сірки в зовнішньому слуховому проході. Сірчані пробки утворюються у зв'язку з індивідуальними особливостями організму, внаслідок неправильної гігієни вух (використання ватних паличок і гострих предметів), а також частого використання навушників.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!