Logo
0 800 30 11 77
Читати 9 хвилин

Як зупинити кров із носа?

Як зупинити кров із носа?
Читати 9 хвилин | Створено: 30 червня 2020 | Оновлено: 30 червня 2020 | 470425 470425
1

Чому йде кров із носа?

Носова порожнина вистелена зсередини слизовою оболонкою, в якій розташовано безліч кровоносних судин. Вони досить тендітні та пролягають близько до поверхні, тому їх легко випадково пошкодити, якщо, наприклад, сильно сморкатися або колупати в носі. У більшості випадків кров із носу не є ознакою серйозних проблем зі здоров'ям і спричинена механічним пошкодженням численних кровоносних судин, розташованих у носовій порожнині. Однак часті та безпричинні кровотечі з носа - це вагомий привід звернутися до лікаря.

Носові кровотечі бувають двох видів, залежно від ділянки ушкодження:

  • переднього відділу - у цьому випадку страждають капіляри, розташовані неглибоко в носовій порожнині. Такі кровотечі безпечні та зазвичай припиняються самостійно через 15-20 хвилин;
  • заднього відділу - виникають внаслідок пошкодження великих судин, розташованих у стінках глибоких відділів порожнини носа. Такі кровотечі нерідко становлять загрозу життю через великий обсяг крововтрати та неможливість зупинити її в домашніх умовах.

Носові кровотечі переднього відділу носової перегородки трапляються найчастіше. Вони виникають в основному з двох причин:

  • сухе повітря. Коли слизова оболонка носової порожнини пересихає, на ній з'являються скоринки, які можуть свербіти та кровоточити;
  • механічне пошкодження (звичка колупати в носі або сильно сморкатися).

Носові кровотечі заднього відділу носової перегородки можуть бути спричинені:

  • травмою голови;
  • переломом носа;
  • нещодавно перенесеною операцією в порожнині носа або приносових пазухах;
  • атеросклерозом.
2

Які причини частої кровотечі з носа?

До поширених причин частих носових кровотеч (що виникають від 2-3 разів на місяць до 3-4 разів на тиждень або щодня) відносять:

  • механічні травми внаслідок колупання в носі або надто сильного сморкання, під час якого підвищується тиск і лопаються капіляри;
  • пересихання слизової оболонки носа;
  • перенесені раніше черепно-мозкові травми чи перелом носа;
  • порушення згортання крові, причиною якого можуть бути спадкові захворювання, такі як гемофілія та геморагічна телеангіектазія або прийом антикоагулянтів (препаратів, що розріджують кров і перешкоджають утворенню тромбів). До них відносять аспірин, варфарин тощо;
  • надто часте використання назальних спреїв, крапель від нежитю чи алергії;
  • прийом харчових добавок, що розріджують кров - Гінкго Білоба, женьшеню, вітаміну Е;
  • занадто часте вживання імбиру і часнику;
  • захворювання печінки, нирок;
  • патології серцево-судинної системи: гіпертонію (високий артеріальний тиск) та застійну серцеву недостатність;
  • пухлини в пазухах носа (злоякісні та доброякісні). До їх утворення схильні люди похилого віку і курці;
  • часте вдихання хімічних речовин, що подразнюють слизову оболонку носа - сигаретного диму, аміаку, бензину та інших.

Носова кровотеча, що повторюється 2-3 рази на місяць, може бути симптомом хронічної алергії. Якщо кров із носа йде 3-4 рази на тиждень або складно зупинити її в домашніх умовах, потрібно звернутися до лікаря.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

3

Коли тече кров із носа — тиск високий чи низький?

Носова кровотеча виникає і на фоні високого тиску. Однак артеріальна гіпертензія не є безпосередньою причиною розвитку епістаксису. Постійний високий тиск крові в судинах з часом призводить до зниження їх еластичності та підвищеної ламкості, тому у гіпертоніків кров із носа йде частіше.

4

Чому не можна нахиляти голову назад, коли йде кров із носа?

Багато людей інстинктивно закидають голову назад під час носової кровотечі, але так робити не можна. Це не тільки не зупинить кровотечу, а й змінить її напрямок - кров піде в шлунок і викличе подразнення його стінок, що призведе до появи нудоти і блювання. Крім того, якщо вся кров піде у шлунок, у разі госпіталізації лікар не зможе визначити обсяг крововтрати, а ця інформація дуже важлива для визначення подальших дій. За інтенсивної кровотечі з носа до приїзду карети швидкої допомоги потрібно сидіти з опущеною вниз головою, щоб виключити заковтування, і підставити будь-яку підручну ємність для збору крові - чашку, миску, щоб лікарі змогли визначити об'єм крововтрати.

5

Чим небезпечна кровотеча з носа?

Небезпеку для життя становить кровотечу заднього відділу носової перегородки, коли ушкоджуються великі судини. Кровотеча в таких випадках рясна, і в домашніх умовах зупинити її не вийде, оскільки пошкоджена судина розташована в глибині носової порожнини та підібратися до неї дуже складно. Стан хворого поступово погіршується – з'являється задишка, нерегулярне серцебиття, слабкість, нудота, блідне шкіра обличчя та кінцівок.

Якщо людині вчасно не надати медичної допомоги, у неї може різко впасти артеріальний тиск через велику крововтрату, а такий стан смертельно небезпечний. Крім того, за сильної носової кровотечі вона може захлинутися кров'ю, що стікає по стінці гортані. Тому в таких випадках необхідно відразу дзвонити в швидку, навіть якщо сильна кровотеча зупинилася. Лікарі повинні оцінити стан пацієнта та переконатися в тому, що небезпеки для здоров'я більше немає.

6

Що робити, коли тече кров із носа під час сморкання?

Якщо після сморкання з носа тече кров, потрібно насамперед зупинити кровотечу:

  • сядьте, трохи нахиливши голову вперед, щоб кров стікала, не потрапляючи в носоглотку;
  • акуратно затисніть ніс двома пальцями трохи вище за ніздрі на 10 хвилин. Дихайте ротом;
  • на перенісся тим часом можна накласти холодний компрес, щоб звузити кровоносні судини;
  • якщо після цих кроків кровотеча не зупиняється, у ніздрі рекомендується ввести ватяні тампони, просочені судинозвужувальними краплями для носа на 10-15 хвилин.

Якщо кров більше не йде, висморкуватися протягом найближчих двох днів не можна, щоб судини встигли зажити. У разі коли кровотеча не зупиняється, потрібно викликати швидку допомогу.

Щоб не допустити надалі кровотечі з носа під час сморкання, необхідно дотримуватись кількох простих правил:

  • сморкайтеся дуже акуратно і не надто часто. Використовуйте судинозвужувальні краплі або спреї для носа, щоб запобігти його закладеності;
  • регулярно зволожуйте слизову оболонку носа: промивайте його спеціальними сольовими розчинами, або змащуйте кожну ніздрю на ніч вазеліном або олією обліпихи;
  • уникайте вдихання токсичних хімічних речовин.
7

Що робити під час кровотечі з носа?

Перше, що потрібно зробити під час кровотечі з носа - визначити її вид і причину, тому що від цього залежатимуть подальші дії. Якщо кровотеча не сильна, найімовірніше, вона спричинена пошкодженням судин переднього відділу носової порожнини. У такому разі його можна спробувати зупинити у домашніх умовах. Сядьте, нахиливши голову вперед, і затисніть обидві ніздрі на 10 хвилин. Протягом цього часу дихайте ротом. Через 10 хвилин перевірте, чи кров зупинилася. Якщо ні, то ще раз повторіть цей крок, а до перенісся прикладіть холодний компрес.

Якщо кров продовжує йти, можливо, це кровотеча заднього відділу носової порожнини. Вона трапляється набагато рідше і може бути небезпечною для життя через велику втрату крові, тому в такому випадку потрібно негайно дзвонити в швидку допомогу, щоб не гаяти часу.

8

Як швидко зупинити кровотечу в домашніх умовах?

Щоб швидко зупинити носову кровотечу в домашніх умовах, потрібно виконати такі дії:

  • насамперед, необхідно сісти та постаратися заспокоїтися. Не варто розмовляти, кашляти, сморкатися, багато рухатися і нервувати, оскільки кровотеча через це може посилитися;
  • сидіти треба, нахиливши голову вперед. Закидати її або лягати в ліжко не можна, бо так кров потрапить у горлянку і викличе кашель. Якщо кров потрапила до рота, її потрібно виплюнути, щоб уникнути нудоти та блювання;
  • в ніздрю, що кровоточить, можна закапати судинозвужувальні краплі для носа або прикласти до перенісся лід, загорнутий у рушник;
  • потім потрібно затиснути двома пальцями ніс трохи вище за ніздрі на 10 хвилин. Протягом цього часу потрібно глибоко дихати ротом;
  • якщо після цих дій кров продовжує йти, можна спробувати її зупинити за допомогою введення в ніздрі ватних тампонів, змочених у 3% розчині перекису водню, на 15-20 хвилин. Після цього кров згорнеться і кровотеча має зупинитися. Якщо через 20 хвилин кров із носа продовжує йти, слід звернутися за медичною допомогою.

Якщо кров із носа вдалося зупинити, рекомендується виміряти артеріальний тиск, особливо якщо кровотеча супроводжувалася шумом у вухах та головним болем. Високий тиск обов'язково потрібно зменшити, інакше кровотеча незабаром може відкритися повторно.

Носові кровотечі здебільшого спричинені механічним пошкодженням судин внаслідок сильного сморкання, травм, подряпин слизової носової порожнини або її надмірної сухості. Зазвичай вони не загрожують здоров'ю і швидко лікуються в домашніх умовах. Але якщо кров носом йде часто або рясно, це може бути ознакою серйозних захворювань, тому в такому випадку потрібна консультація терапевта або отоларинголога.

Дерматологія в ОН Клінік Суми

Як зупинити кров із носа? - Черняк Наталія Олександрівна
Черняк Наталія Олександрівна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 16 оцінок
Як зупинити кров із носа?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Як зупинити кров із носа?
Стаття перевірена: Рожкова Наталія Вікторівна
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!