Logo
0 800 30 11 77

Поширені захворювання очей

Поширені захворювання очей
Читати 12 хвилин | Створено: 25 вересня 2019 | Оновлено: 25 вересня 2019 | 33915 33915
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 80% причин порушень зору можна як запобігти, так і вилікувати.

Серед багатьох причин, що призводять до «очних» захворювань, основними є нескоректовані аномалії рефракції та катаракту. При цьому більшість їх розвиваються внаслідок невчасного відвідування офтальмолога.

Захворювання очей

На жаль, у сучасному світі люди не приділяють належної уваги своєму зору та звертаються за офтальмологічною допомогою лише тоді, коли починає падати зір. Серед найпоширеніших хвороб зору виділяють: демодекоз повік, синдром сухого ока, кон'юнктивіт, глаукома, блефарит, халязіон та ячмінь.

За відсутності правильного лікування багато «очних» хвороб можуть призвести до сліпоти. Не ризикуйте своїм зором і проходьте планові офтальмологічні огляди, а при появі перших неприємних симптомів в області очей запишіться до лікаря.

Захворювання повік (блефарити)

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

Запалення краю повік називають блефаритом. Як правило, недуга не становить загрози для здоров'я, але завдає суттєвого дискомфорту. Розрізняють інфекційні та неінфекційні блефарити. Перші з'являються внаслідок паразитування кліщів, патогенних грибів та бактерій. Другі – коли в організмі є осередки запалення (інфекція, загострення хронічних захворювань). Якщо в зоні повік з'явилися почервоніння та потовщення, у куточках очей виникають виділення біло-сірого кольору, спостерігається випадання вій або зміна їхнього кольору, можливо, це блефарит. Точний діагноз поставить лише офтальмолог.

Демодекоз повік

При інфікуванні повік війчастими кліщами розвивається демодекоз. Вони можуть «жити» в організмі навіть у здорових людей (наприклад, у сальних залозах шкіри обличчя). Тому їх відносять до умовно-патогенної мікрофлори. При зниженні імунітету, вікових змінах, зміні клімату, загостренні хронічних захворювань, частих стресах вони починають активно паразитувати на повіках.

Почервоніння і набряклість повік, свербіж, випадання вій, втома очей - не всі ознаки патології. Іноді кліщі можуть вражати як повіки, так й кон'юнктиви, що свідчить про появу демодекозного блефарокон’юнктивіту.

Дисфункція мейбомієвих залоз та синдром сухого ока

Синдром сухого ока виникає через недостатню кількість жиру в області повік, який виробляють сальні залози. В результаті в області очей з'являється дискомфорт, відчуття сухості, печіння, можливі пошкодження рогівки та кон'юнктиви. Найчастіше симптоми свідчать про розвиток сухого кератокон'юнктивіту. Якщо не звертатися за офтальмологічною допомогою, синдром сухого ока може призвести до блефариту, ячменю.

Комп'ютерний зоровий синдром

Довге перебування перед екраном гаджетів (ноутбуками, комп'ютерами, смартфонами, планшетами) може погіршувати зір. Інформація на електронних носіях складається з розрізнених пікселів і точок, тому акомодаційний апарат очей не може довго тримати фокус. Це призводить до перевтоми очей, зниження гостроти зору, а також може спричинити спазм акомодації.

Вченими доведено, що після 4 годин роботи за комп'ютером відбувається зниження гостроти зору. Комп'ютерний зоровий синдром провокує почервоніння очей, двоїння зображення, виникнення відчуття болю та печіння в очах, а також больовий синдром у зоні шиї та спини.

Зниження зору

Погіршення зору може мати тимчасовий (перевтома очей через тривале читання, роботи за комп'ютером) та постійний характер. Однак слід відрізняти короткочасний зоровий дискомфорт від ознак серйозних очних патологій. Якщо помічаєте, що картинка набуває нечітких обрисів вдалині або поблизу, в області очей з'явилися нехарактерні утворення, випадають вії або поступово погіршується зір, звертайтеся до лікаря.

Зір може погіршуватися з різних причин, основні з яких:

  • невчасне лікування офтальмологічних хвороб;
  • інфекції, переохолодження;
  • незбалансоване харчування;
  • зниження імунітету та вроджені патології зорової системи;
  • часті стреси.

Через «очну» хворобу може постраждати кришталик, сітківка, рогівка, очне яблуко та очні м'язи. Щоб цього не допустити, необхідно регулярно перевіряти зір у офтальмолога, робити гімнастику для очей, правильно підбирати оптику та своєчасно лікувати «очні» запалення.

Кератити

Ураження рогової оболонки очей, внаслідок чого відбувається помутніння рогівки, називають кератитом. Найчастіше причиною розвитку недуги є герпесвірусні інфекції, бактерії та грибки. Їх паразитування призводить до почервоніння очей, боязні світла, порушень чутливості очей.

Іридоцикліти

Іридоцикліт – запалення циліарної та райдужної оболонок, яке може виникати через порушення в роботі ендокринної системи, через психічну або фізичну перевтому, а також на тлі інфекцій та захворювань сполучної тканини. Найчастіше хвороба розвивається віком від 20 до 40 років і здатна швидко перетікати у хронічну форму. Тому важливо розпочати своєчасне лікування, щоб не допустити втрату зорової функції. До ускладнень недуги відносять катаракту, атрофію ока, абсцес склоподібного тіла, а також зарощення зіниці.

Склерити

Якщо в оці з'явився біль, що віддає в область скроні, сльозотеча, відчуття стороннього тіла, можливо, це склерит. Як правило, хворобу діагностують за наявності вірусних або бактеріальних інфекцій в організмі (червоного вовчаку, туберкульозу). Лікування починають із призначення антибактеріальних та протизапальних препаратів, імунопідтримуючої терапії, фізіопроцедур (наприклад, електрофорезу).

Порушення акомодації зору

Механізм акомодації очей - складний процес і залежить від багатьох факторів. Однак, завдяки йому ми можемо бачити об'єкти на різній відстані. Розрізняють такі порушення акомодації ока:

  • спазм акомодації – гострий надлишковий тонус акомодації, який знижує гостроту зору;
  • слабкість акомодації - недостатня або нестійка акомодація через дію багатьох факторів (здоров'я очей та організму в цілому);
  • парез - гострий розлад акомодації, що призводить до зміни оптичної системи очей (людина починає погано бачити поблизу);
  • пресбіопія - вікова патологія, що розвивається після 40 років і призводить до послаблення функцій акомодації.

На процес акомодації очей негативно впливають погане освітлення, тривала робота перед екраном гаджетів, малорухливий спосіб життя, соматичні хвороби (серця та судин, дихальної та ендокринної системи).

Амбліопія у дітей

Функціональне зниження зору, при якому одне око не задіяне в зоровому процесі («ледаче» око), називають амбліопією. Як правило, у дітей патологія розвивається на тлі косоокості, а також за тривалої відсутності корекції зору.

Якщо малюк не скаржиться на зір, це не означає, що він добре бачить. Регулярні офтальмологічні огляди у дошкільному та шкільному віці допоможуть попередити розвиток захворювання та покращити зір.

Амбліопія може бути різного ступеня (легка середня, важка) та заходи корекції підбираються у кожному випадку індивідуально. Це носіння оптики та окклюдера, зміцнення імунітету, фізіопроцедури (електростимуляція, рефлексостимуляція).

Деструкція склоподібного тіла

Скарги на появу перед очима «мушок», світлих або темних плям, а також плаваючих точок свідчить про те, що виникла деструкція склоподібного тіла. Причини її появи можуть критися у старінні очей, гормональних порушеннях та травмах.

Симптоми недуги на якийсь час можуть слабшати або сповільнювати свій прояв, а іноді, навпаки, набирати обертів. У будь-якому випадку, розвивається зорова патологія, яка потребує лікування. Її ускладненням стає різке зниження гостроти зору, яке призводить аж до хірургічного втручання через розвиток відшарування сітківки, набряку рогівки, появи катаракти.

Видалення стороннього тіла кон'юнктиви, рогівки

Травми очей можуть бути у будь-якому віці та мати токсичний чи механічний характер. Усі вони можуть призвести до зниження гостроти зору і навіть сліпоти. Тому правильне надання першої допомоги у разі нещасного випадку з очима — це важлива умова збереження зору. І з цим завданням ніхто не впорається краще, ніж офтальмолог.

Залежно від характеру ушкоджень сторонні тіла можуть розташовуватися зовні або всередині ока (на кон'юнктиві, рогівці, зіниці).

Лікування забитого ока

Органи зору - одні з найчутливіших. Забій ока може виникнути від прямого чи непрямого удару. Це може призвести до порушення зорових функцій, наприклад контузії очного яблука, внутрішнього крововиливу, гіпертензії, розриву судин і навіть шкірних покривів.

При забитому оці потрібно відразу звертатися за допомогою до лікаря. Він проведе огляд пошкодженого місця, визначить ступінь тяжкості удару (легкий, середній, важкий) та підбере ефективне лікування.

Халязіон

Запалення біля мейбомієвих залоз через закупорку сальних залоз викликає халязіон. Це пухлиноподібне новоутворення може виникати у дітей і дорослих, створює серйозний дискомфорт (свербить, болить). Без належного лікування воно збільшується в розмірах і може переродитися на злоякісне новоутворення під дією багатьох факторів (зниження імунітету, хронічні захворювання, переохолодження).

Як правило, хвороба виникає на тлі ячменю, через травмування очей, алергічні реакції, авітаміноз.

Для боротьби з халязіоном призначають:

  • легкий масаж (сприяє розрідження та виведення секрету, що скупчився всередині наросту);
  • сухі компреси;
  • вітамінотерапія, антибактеріальні препарати.

Пресбіопія очей

З віком гнучкість кришталика втрачається, він потовщується і твердне. Якщо виникли проблеми з фокусуванням на об'єктах, які знаходяться поблизу, можливо це пресбіопія. Щоб поліпшити зір, зазвичай підбирають оптичні засоби. У поодиноких випадках при прогресуючій формі хвороби потрібна заміна кришталика.

Порушення зору неврологічного походження

Погано бачити людина може навіть через порушення, які відбуваються у корі головного мозку. Патологічні погіршення зору на фоні неврологічних захворювань — часте явище як у дітей, так і у дорослих. Визначити причину зниження зору у цьому випадку здатний лише лікар-офтальмолог після проведення низки досліджень (комп'ютерної томографії, скіоскопії, візометрії, рефрактометрії, магнітно-резонансної томографії).

Вікова макулодистрофія

Як правило, люди старше 40 років страждають на вікову макулодистрофію. Це прогресуюче офтальмологічне захворювання, яке вражає центральний відділ сітківки зорового апарату. У результаті люди не бачать предметів, на які дивляться поблизу. Такий дискомфорт знижує якість життя, адже стає неможливо читати чи дивитися телевізор.

У більшості випадків патологія протікає безсимптомно і поступова дегенерація може вражати як одне, так і обидва ока. Зниження зору відбувається повільно. Тому після 40 років слід перевіряти зір не рідше 1-2 разів на рік.

Відшарування сітківки

Сітківка - найтонша частина зорового органу. Саме вона допомагає формувати картинку та відповідає за взаємодію оптичних властивостей очей та головного мозку. Якщо відбувається відшарування сітківки, потрібно поспішати до офтальмолога. Про це можуть говорити такі симптоми, як звуження полів зору, втрата бічного зору, пелена перед очима, а також поява плаваючих точок. При несвоєчасному зверненні до лікаря або відкладанні лікування можна осліпнути.

Для підтвердження діагнозу потрібно проведення комплексної перевірки зору, що включає периметрію, УЗД очей, огляд очного дна, електрофізіологічне дослідження (оцінка життєздатності нервових клітин зорового нерва та сітківки). Усунення відшарування проводять хірургічним методом (операція) чи малоінвазивними методиками (лазерне лікування).

Діабетична ретинопатія

Цукровий діабет може призвести до розвитку діабетичної ретинопатії. Ця хвороба очей вражає очні судини і може розвиватися у трьох формах:

  • непрофілеративна - спостерігається ламкість і закупорювання судин сітківки, виявити які можна лише під час перевірки зору;
  • препроліферативна - тяжка стадія, коли з'являються венозні аномалії, що прискорюють процес настання сліпоти;
  • проліферативна - починаються крововиливи в склоподібне тіло, що спричиняє сліпоту.

Найчастіше терапія включає комплексне лікування з загальним захворюванням (медикаментозна терапія, вітамінотерапія, правильне харчування). Відновлення зору можна проводити під керівництвом як офтальмолога, так і ендокринолога.

Слідкуйте за здоров'ям своїх очей та вчасно лікуйте офтальмологічні хвороби. Відвідуйте офтальмологів за планом, щоб не допустити зниження гостроти зору.

Офтальмологія в ОН Клінік Дніпро

Поширені захворювання очей - Оганезова Сюзанна Ованесівна
Оганезова Сюзанна Ованесівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
Поширені захворювання очей
Лікар-офтальмолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Поширені захворювання очей
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!