Logo
0 800 30 11 77

ГРВІ у дитини: як правильно лікувати дитячі респіраторні інфекції?

ГРВІ у дитини: як правильно лікувати дитячі респіраторні інфекції?
Читати 8 хвилин | Створено: 6 червня 2022 | Оновлено: 30 березня 2023 | 72714 72714
ГРВІ — захворювання, на яке хворіє кожна дитина в середньому не менше, ніж два-три рази на рік. Зазвичай дитина застуджується восени та взимку через контакти з вірусами, з якими найчастіше стикається під час спілкування з іншими дітьми в дитячих садках, школах.

За правильного функціонування імунної системи дитина повністю одужує через 10-14 днів після зараження.

Що таке ГРВІ?

ГРВІ — гостра респіраторна інфекція, збудником якої є віруси, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Застуду можуть викликати більш 200 видів вірусів, але найчастіше збудником ГРВІ у дітей виступають риновіруси. Інкубаційний період застуди становить від двох до трьох днів, а тривалість не повинна перевищувати два тижні.

Слабкість, апатія, кашель, чхання, біль у горлі — симптоми, які характерні не тільки для ГРВІ, а й для багатьох ГРЗ (гострих респіраторних захворювань). ГРЗ - узагальнений термін, який вказує на інфекції, які вражають верхні дихальні шляхи. До ГРЗ належать:

Головна відмінність між ГРВІ та ГРЗ полягає в тому, що гостре респіраторне захворювання викликається не тільки вірусами, а й бактеріями. Вірусна інфекція у дітей лікується симптоматично, а за ГРЗ можуть призначити антибіотики. Тому для постановки правильного діагнозу і призначення лікування потрібно записатися на консультацію до педіатра.

Як проявляються дитячі респіраторні захворювання?

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

На початку хвороби дитина починає відчувати загальне нездужання: почуття «розбитості», ломоту в м'язах. Перші симптоми застуди у дітей:

  • нежить і закладеність носа;
  • почервоніння горла;
  • ріжучий, ниючий біль у горлі, що посилюється під час ковтання;
  • підвищена температура (температура за ГРВІ може перевищувати 38℃);
  • головний біль;
  • загальна слабкість, сонливість, млявість.

Якщо віруси спочатку вражають ніс, з нього починає виділятися слиз, який дозволяє вимити віруси з носових пазух. Через два-три дні після появи перших симптомів застуди слиз може стати зеленого, білого або жовтого кольору.

Кашель за ГРВІ з'являється через ураження вірусом верхніх дихальних шляхів. Під час кашлю може виділятися мокротиння, що робить його схожим на «булькання». У деяких випадках можуть з'являтися інші симптоми ГРВІ у дітей: біль у м'язах, тиск у вухах, втрата запаху і смаку, сльозотеча. Немовлята під час застуди можуть сильніше вередувати, погано спати, відмовлятися від їжі.

Причини появи застуди у дитини

Основна причина застуди у дитини — потрапляння в організм нового вірусу, до якого ще не встигли виробитися антитіла. Фактори, що провокують ГРВІ:

  • авітаміноз;
  • недавно перенесені захворювання, травми, операції;
  • переохолодження організму;
  • нестача в раціоні дитини макро- і мікроелементів;
  • контакт з людиною, хворою на ГРВІ.

Запалення верхніх дихальних шляхів може викликати дуже сухе або холодне повітря, механічна травма слизової гортані, різкий перепад температури. Немовлята і діти молодшого віку частіше хворіють на застуду, ніж підлітки чи дорослі люди. Це пов'язано з тим, що імунна система немовляти тільки починає формуватися і не здатна самостійно захищати організм від патогенів.

Ускладнення респіраторних вірусних інфекцій у дитини

Вірусна інфекція у дітей може викликати ускладнення внаслідок приєднання бактеріальної інфекції або недотримання рекомендацій педіатра з лікування. Можливі ускладнення ГРВІ:

  • середній отит (гостра інфекція вуха);
  • гострий гайморит;
  • ангіна;
  • круп;
  • пневмонія;
  • бронхіт;
  • бронхіоліт (вірусна інфекція нижніх дихальних шляхів).

Для мінімізації ризику розвитку ускладнень ГРВІ можна зробити щеплення від пневмококової інфекції. Перед проходженням вакцинації запишіть дитини до педіатра для розробки індивідуального плану щеплень.

Діагностика дитячих ГРВІ

За появи болю в горлі, кашлю і нежитю у дитини необхідно записатися на прийом до педіатра. Звернутися до лікаря також необхідно як за високої температури у дитини (вище за 38℃), яка не знижується більше за два-три дні, так і за незначного підвищення температури у немовляти.

Якщо тривалість застуди у дитини перевищує 14 днів, це може вказувати на розвиток ускладнень, для виключення яких потрібно проконсультуватися з педіатром.

На погане самопочуття немовляти може вказувати безперервний плач, стогін або хрипи уві сні, посиніння носогубного трикутника, відсутність сечовипускання впродовж шести-восьми годин. Після збору анамнезу і проведення огляду педіатр визначить, чи дійсно у дитини застуда. У разі підозри на інше захворювання (пневмонія, бронхіт) лікар може направити на рентген легенів.

Для лікування ГРВІ у дітей не рекомендується використовувати антибіотики. Для лікування застуди у дитини педіатр може прописати ліки для зняття симптомів. Симптоматичні ліки від застуди:

  • жарознижувальні;
  • судинозвужувальні краплі для зняття набряклості зі слизової оболонки носа.

Для лікування застуди вдома лікар також може призначити аерозолі та таблетки для зменшення больового синдрому, знезараження ротоглотки. Самолікування або відсутність лікування застуди може призвести до розвитку ускладнень.

Харчування і обмеження за ГРВІ у дитини

Харчування за ГРВІ може включати нежирну рибу і м'ясо, приготовані на пару, тушковані овочі, бульйони, яйця, кисломолочні продукти. Якщо дитина під час застуди не хоче їсти, то змушувати її не потрібно. Для запобігання подразнення слизової оболонки горла з раціону потрібно виключити деякі продукти:

  • смажені, гострі страви;
  • печиво, сухарі;
  • солодощі (цукор знижує активність клітин імунітету (лейкоцитів), що уповільнює одужання).

Щоб позбутися застуди, потрібно стежити за питним режимом дитини. Тепла вода дозволить швидше вивести токсини та зменшити прояв симптомів (біль у горлі). Крім води, дитині можна давати трав'яні чаї, компоти, морси.

За підвищеної температури, виділення гною з носа і сильного кашлю гуляти з дитиною на вулиці не можна. Якщо симптоми застуди у дитини вже не простежуються, після консультації з педіатром можна включити в денний режим прогулянки тривалістю від 15 хвилин до пів години.

За застуди без температури потрібно орієнтуватися на інші симптоми (нежить, біль у горлі, слабкість, головний біль) і самопочуття дитини. Якщо педіатр дозволить гуляти на вулиці, контактувати з іншими дітьми не потрібно до повного одужання.

Профілактика дитячої застуди

Найкращою профілактичним заходом, що дозволить уникнути ГРВІ, є зміцнення дитячого імунітету, якому сприяє фізична активність, регулярні прогулянки, харчування, збагачене мінералами, клітковиною і вітамінами. Для вироблення імуноглобулінів у раціон дитини рекомендується включати продукти, що містять:

  • пробіотики (кефір, натуральний йогурт);
  • Омега-3 (червона риба, морепродукти, волоські горіхи);
  • селен (вівсянка, перловка, насіння);
  • цинк (горох, спаржа, гарбуз, какао);
  • вітаміни С, А, Е.

Для профілактики ГРВІ слід мити руки з милом не менше за 20 секунд або використовувати дезінфікувальні засоби, якщо немає можливості помити руки. Щоб уникнути проникнення інфекції в організм, на вулиці не варто торкатися до обличчя немитими руками.

Слід уникати контакту з людьми, в яких спостерігається кашель і нежить, оскільки віруси можуть передаватися повітряно-крапельним шляхом. Якщо один з членів сім'ї застудився, слід обмежити спілкування дитини з хворою людиною і виділити застудженому окремий посуд і предмети домашнього використання.

Коли у дитини збільшується інтелектуальне або фізичне навантаження (перші дні в школі), вона потрапляє в стресову ситуацію, яка може спровокувати ослаблення імунітету. У цей період потрібно стежити, щоб дитина повноцінно відпочивала (тривалість сну не повинна бути менша за вісім годин) і дотримувалася розпорядку дня. Якщо дитина під час сезонних епідемій ходить у садок або школу, то для профілактики можна промивати ніс солоною водою для зниження ризику захворювання на ГРВІ.

Укутування дитини, спрямоване на її захист від впливу негативних зовнішніх чинників, може перешкодити формуванню імунітету. Для запобігання появі ГРВІ у маленької дитини потрібно одягати її за погодою, не допускаючи перегрівання або переохолодження організму. Восени та взимку в раціон можна включити лимон, журавлину, якщо у дитини немає алергії на зазначені продукти.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

ГРВІ у дитини: як правильно лікувати дитячі респіраторні інфекції? - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Синдром крупа під час ГРВІ у дітей

Синдром крупа захворювання дихальних шляхів, яке може виникнути як ускладнення під час ГРВІ у дітей до п'яти років. Симптоми синдрому крупа: сухий і грубий кашель, який часто виникає вночі; хрипи та свистячі звуки під час дихання; відсутність поліпшення стану дитини після застосування ліків від кашлю; прискорене дихання; утруднене дихання.

При появі подібних симптомів у дитини, важливо негайно звернутися до лікаря. Лікування може включати в себе приймання ліків для зменшення набряку дихальних шляхів і полегшення дихання, а також у деяких випадках госпіталізацію дитини для спостереження і лікування.

2. Як відрізнити ГРВІ від пневмонії у дітей?

ГРВІ та пневмонія різні захворювання. За пневмонії уражаються легені. 

Серед симптоматики: важкий або тривалий жар (вище 38 градусів); задишка, важке дихання або утруднення дихання; кашель, можливо з наявністю мокротиння; біль у грудній клітці; загальна слабкість і втома; поганий апетит.

Серед симптомів ГРВІ: соплі, закладений ніс, чхання; кашель; біль у горлі; головний біль, слабкість і втома; лихоманка.

3. Чим відрізняється ангіна від ГРВІ у дітей?

Ангіна інфекційне захворювання, спричинене бактеріальною інфекцією, яка вражає гланди. Зазвичай проявляється різко і швидко погіршується протягом кількох днів. З основних симптомів у дітей: гострий больовий синдром у горлі, важко ковтати, висока температура тіла (вище 38), біль у животі, інколи блювота.

ГРВІ інфекційне захворювання, спричинене вірусами, які вражають різні частини дихальної системи. Основні симптоми можуть включати: нежить, закладеність носа, чхання, кашель, біль у горлі, головний біль, слабкість і втома, лихоманка.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
ГРВІ у дитини: як правильно лікувати дитячі респіраторні інфекції?
Лікар педіатр. Вища категорія.
ГРВІ у дитини: як правильно лікувати дитячі респіраторні інфекції?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Лариса 6 місяців тому
Доброго дня, синові 10 років. У нього кашель, нежить, біль у горлі та загальна слабкість. Лікар сказав, що це ГРВІ, але не призначив жодних ліків. Сказав, що потрібно пити багато води і відпочивати. Скажіть, навіщо пити багато води під час ГРВІ? Як це допоможе?
Відповісти
Добрий день, гарячі та холодні напої можуть полегшити подразнення в горлі та знизити неприємні відчуття. Також достатнє пиття допомагає підтримувати зволоження слизових оболонок дихальних шляхів, що сприяє зняттю закладеності носа і зменшенню кашлю. Крім того, пиття води допомагає підтримувати гідратацію організму, що особливо важливо під час хвороби.
Олександр 7 місяців тому
Добрий день, дитина перехворіла на ГРВІ, і близько п'яти днів не було жодних симптомів. Проте вчора самопочуття погіршилося, повернувся кашель і нежить. Як зрозуміти, що в дитини ускладнення після ГРВІ?
Відповісти
Здрастуйте, ознаки ускладнень після ГРВІ у дитини можуть включати тривалу або посилену лихоманку, погіршення загального стану, утруднене дихання, сильний біль у горлі або вусі, порушення апетиту, незвичну сонливість або дратівливість. Також можлива поява нових симптомів, таких як сильний біль у грудях або черевній ділянці.
Олексій 8 місяців тому
Доброго дня, у дитини респіраторна інфекція вже два дні. Однак ми плануємо поїздку через п'ять днів і хотілося б, щоб дитина була в порядку. Як прискорити одужання за ГРВІ в дитини? Чи потрібно давати антибіотики?
Відповісти
Добрий день, для прискорення одужання дитини рекомендується забезпечити їй спокій і відпочинок, рясне пиття для підтримання гідратації, правильне харчування з урахуванням її апетиту і надання комфорту під час симптомів, таких як нежить і кашель. Також важливо дотримуватися рекомендацій лікаря, використовувати призначені ліки. Антибіотики під час ГРВІ приймати самостійно не потрібно.
Ірина 9 місяців тому
Добрий день, у сина різко підскочила температура до 38.2 градусів, тому ми одразу викликали педіатра. Лікар сказав не хвилюватися, оскільки це звичайне ГРВІ. Однак я б хотіла уточнити, скільки за ГРВІ в дитини тримається температура?
Відповісти
Здрастуйте, тривалість високої температури під час ГРВІ у дитини може варіюватися залежно від індивідуальних особливостей і тяжкості інфекції. Зазвичай температура тримається від кількох днів до тижня.
Ярослава 9 місяців тому
Доброго дня, дитині шість років, п'ять днів тому в неї була респіраторна інфекція, температура була підвищена незначно (37,4 градуса). Два дні тому температура спала. Чи можна гуляти під час ГРВІ, якщо немає температури?
Відповісти
Добрий день, якщо ГРВІ без підвищення температури, то гуляти на свіжому повітрі може бути корисно. Однак, важливо враховувати загальний стан дитини, уникати контакту з іншими людьми, щоб не передавати інфекцію.
Ольга 9 місяців тому
Добрий день, у дитини п'яти років ГРВІ, вдень вона почувається практично відмінно, за винятком невеликого нежитю і кашлю. Але до вечора їй стає гірше. Чому вночі кашель посилюється за ГРВІ?
Відповісти
Добрий день, у горизонтальному положенні кашель може посилюватися через скупчення слизу в носі та горлі, який стікає по задній стінці горла і викликає подразнення. Крім того, вночі імунна система може бути менш активною, що призводить до посилення запального процесу в дихальних шляхах і, отже, кашлю.
Дарина 9 місяців тому
Доброго дня, у дитини нежить, загальна слабкість і біль у горлі. Я знаю, що ці симптоми можуть вказувати не тільки на респіраторну інфекцію. Допоможіть, як відрізнити гайморит від ГРВІ?
Відповісти
Здрастуйте, гайморит – це запалення синусів обличчя, яке зазвичай супроводжується болючістю в ділянці щоки або чола, гнійними або жовтяничними виділеннями з носа. ГРВІ, з іншого боку, характеризується загальними симптомами, такими як нежить, кашель, горло і лихоманка, і може зачіпати весь організм, а не тільки синуси.
Олена 9 місяців тому
Добрий день, три дні тому в дитини різко піднялася температура до 37 градусів, почався легкий кашель і нежить. Викликали педіатра додому, діагноз – ГРВІ. Проте вранці в доньки почалася блювота. Скажіть, чому в дитини блювота під час ГРВІ?
Відповісти
Добрий день, блювота у дитини під час гострої респіраторної вірусної інфекції може бути спричинена кількома факторами. Вірусне запалення може призвести до подразнення шлунково-кишкового тракту, викликаючи нудоту і блювоту. Крім того, підвищена секреція слизу в носоглотці та задньому горлі під час ГРВІ може викликати блювотні рефлекси в дитини.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!