Logo
0 800 30 11 77

Непереносимість лактози: як проявляється та чи можна її позбутися

Непереносимість лактози: як проявляється та чи можна її позбутися
Читати 9 хвилин | Створено: 1 листопада 2023 | Оновлено: 1 листопада 2023 | 22210 22210
Непереносимість лактози проявляється диспепсичними симптомами (болем у животі, нудотою та діареєю). Щоб позбутися непереносимості лактози, потрібно звернутися до лікаря для складання плану терапії.

Що таке лактоза?

Лактоза — це вуглевод (цукор), який міститься в молочних продуктах. Під час розщеплення лактози утворюється молочна кислота, що знижує ріст патогенних бактерій у кишечнику.

Де міститься лактоза?

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Лактоза міститься в молочних продуктах (молоці, сирі, вершках, морозиві, кефірі, йогуртах і ряжанці). Також молочний цукор може входити до складу випічки та страв швидкого приготування.

Що таке непереносимість лактози?

Непереносимість лактози (лактазна недостатність) — це патологія, за якої ускладнюється перетравлення лактози в організмі через нестачу ферменту лактази. У нормі фермент виробляється клітинами слизової оболонки тонкого кишківника та розщеплює лактозу до простих цукрів (глюкози та галактози).

Чому виникає непереносимість лактози?

За лактазної недостатності молочний цукор потрапляє в кишківник у неперетравленому вигляді. У товстій кишці бактерії взаємодіють з нерозщепленим цукром, спричиняючи симптоми непереносимості лактози. Причини лактазної недостатності:

  • запальні захворювання тонкого кишківника (хвороба Крона, виразковий коліт);
  • атрофічні зміни в кишечнику (целіакія);
  • хронічні кишкові інфекції (лямбліоз);
  • синдром «короткої кишки» (після хірургічного видалення частини кишківника);
  • травмування кишківника.

Фактори ризику захворювання включають передчасні пологи та медикаментозне ураження кишківника (наприклад, під час променевої терапії раку шлунка). Також ризик розвитку патології зростає за наявності харчової алергії.

Види непереносимості лактози

За причиною виникнення виділяють первинну (вроджену) та вторинну (набуту) непереносимість молочного цукру. Первинна непереносимість лактози з віком може минати (з'являється в дитинстві через зміни в генотипі). Вторинна лактазна недостатність розвивається, якщо в травному тракті знижується вироблення лактази внаслідок хвороби, травми або хірургічної операції на тонкому кишківнику. За ступенем вираженості лактазну недостатність поділяють на часткову (гіполактазію) та повну (алактазію).

Як зрозуміти, що в тебе непереносимість лактози?

Інтенсивність симптомів при лактазній недостатності залежить від кількості спожитої лактози. Ознаки патології включають діарею, нудоту та здуття живота. Інші ознаки непереносимості лактози:

У людей з лактазною недостатністю бактеріальна флора товстої кишки може адаптуватися при поступовому введенні лактози в раціон. Як наслідок може знизитися інтенсивність симптомів патології.

Ознаки непереносимості лактози

Ознаки непереносимості лактози

Симптоми непереносимості лактози у немовлят

Непереносимість лактози у немовлят супроводжується відсутністю апетиту, блювотою та тяжкою діареєю. Випорожнення часто пінисті та зеленуватого кольору. Також за непереносимості лактози у немовлят може з'явитися зневоднення та зменшення маси тіла.

До якого лікаря звертатися за непереносимості лактози?

За підозри на непереносимість лактози в дитини необхідно звернутися до педіатра, який може направити на консультацію дитячого гастроентеролога. Якщо захворювання виникло в дорослому віці, спочатку потрібно звернутися до терапевта або сімейного лікаря.

Як діагностують непереносимість лактози?

Для первинної діагностики непереносимості лактози можна відмовитися від вживання в їжу молока та молочних продуктів впродовж двох тижнів. Якщо самопочуття покращилося (зникли здуття живота, діарея, нудота, біль у животі та висипання на шкірі), це може бути ознакою того, що ваш організм не переносить лактозу. 

Для достовірної діагностики непереносимості лактози необхідно здати генетичний тест на спадкову непереносимість лактози. Результати аналізу дозволяють лікарю з'ясувати генетичні передумови до патології та надати відповідні рекомендації щодо харчування пацієнта. Забір матеріалу для ПЛР-дослідження здійснюється з-під верхньої губи чи щоки стерильним одноразовим зондом (букальний зішкріб). Підготовка до аналізу на непереносимість лактози:

  • відмовитись від прийому їжі за 30 хвилин до тесту;
  • очистити ротову порожнину від залишків їжі;
  • впродовж доби утриматись від вживання алкоголю та застосування місцевих препаратів (ополіскувачів для ротової порожнини, гелей).

Дітям на грудному вигодовуванні рекомендовано здавати ПЛР-тест на непереносимість лактози не раніше, ніж за одну-дві години після останнього годування. У випадку проходження курсу антибактеріальної чи антигрибкової терапії останній прийом медикаментів має бути за 14 днів до забору зразків для дослідження (за відсутності інших рекомендацій лікаря).

Аналіз «ПЛР. Генетика. Лактозна непереносимість» можна здати у всіх медичних центрах «ОН Клінік» в Україні та лабораторних пунктах «ОН Клінік» у м. Харків. Аналіз виконується на власних потужностях лабораторії «ОН Клінік» і відповідає міжнародним стандартам якості ISO 9001:2015. Даний аналіз дозволяє:

  • діагностувати лактозну непереносимість у дорослих;
  • спрогнозувати розвиток непереносимості лактози у дітей старше 1,5 років;
  • визначити ризики розвитку остеопорозу.

Аналіз «ПЛР. Генетика. Лактозна непереносимість»

Аналіз «ПЛР. Генетика. Лактозна непереносимість»

За підтвердження діагнозу «непереносимість лактози» необхідно записатися на консультацію до лікаря-гастроентеролога, який призначить відповідну до результатів аналізу дієту та медикаментозну терапію (за необхідності).

Діагностика непереносимості лактози також може включати фізикальний огляд пацієнта та збір скарг. Гастроентеролог може призначити гастроскопію (інструментальний метод дослідження шлунка), тест на кислотність випорожнень та дихальний тест на непереносимість лактози (вимірювання рівня водню в організмі).

Чи можна вилікувати непереносимість лактози?

За первинної форми лактазної недостатності за допомогою лікарської терапії та дієти можна знизити інтенсивність симптомів. Вторинна форма непереносимості лактози у дорослих усувається за допомогою лікування основного захворювання кишківника. Медикаментозне лікування лактазної недостатності:

  • ферментативні препарати (з лактазою, бета-галактозидазою);
  • пробіотики (для відновлення мікрофлори кишківника);
  • комплекси вітамінів (D, С, Е) за необхідності.

За патології у новонароджених краще зберегти грудне вигодовування. Лікар може порекомендувати змішувати ферментативні препарати зі зцідженим грудним молоком перед годуванням.

Що буде, якщо не лікувати непереносимість лактози?

Непереносимість лактози небезпечна розвитком дефіциту вітаміну D і кальцію, які містяться в молочних продуктах. За їх нестачі розвивається остеопороз (руйнування кісткової тканини).

Чим відрізняється непереносимість лактози від алергії на молоко?

Непереносимість лактози виникає через порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Алергія на лактозу розвивається через збій в імунній системі організму та проявляється впродовж години після прийому їжі. За алергії в дитини може виникнути анафілаксія (стан, що супроводжується утрудненим диханням і потребує невідкладної медичної допомоги). Також симптоми алергії на лактозу включають висип і свербіж шкіри.

Профілактика непереносимості лактози

Профілактика непереносимості лактози включає зменшення добового споживання молока (не більше, ніж половина склянки на день). Також рекомендується вживати молоко разом з іншими продуктами (наприклад, хлібом або кашею).

Безлактозна дієта: основні принципи харчування

Крім молочних продуктів, лактоза може міститися в багатьох готових продуктах харчування. Людям із лактазною недостатністю перед купівлею продуктів рекомендується читати склад, зазначений на упаковках. Тривалість безлактозної дієти визначається індивідуально на прийомі у лікаря.

Таблиця продуктів за непереносимості лактози

Заборонені продукти

Дозволені продукти

‌Молоко, сир, сироватка, маргарин

‌Фрукти (сливи, яблука, апельсини)

‌Оброблене м'ясо (бекон, сосиски)

Овочі (огірки, морква, капуста)

‌Випічка (хліб, печиво, торти)

Необроблене м'ясо (наприклад, куряче філе, яловичина)

Пластівці для сніданку

‌Яйця (курячі, перепелині)

‌Супи швидкого приготування

‌Цільнозернові крупи (гречка, кускус)

‌Соуси для салатів

‌Риба (лосось, тунець) і морепродукти (креветки)

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Таблиця продуктів за непереносимості лактози

Таблиця продуктів за непереносимості лактози

За непереносимості лактози важливо вживати продукти, що містять кальцій (зелені листові овочі, рибу, горіхи та боби). Також потрібно отримувати достатню кількість вітаміну D (наприклад, із печінки та яєць).

Меню на тиждень за непереносимості лактози

Меню за непереносимості молочного цукру має бути складено за принципом збалансованого харчування з обмеженням лактози в продуктах. Можна використовувати безлактозні молочні продукти для приготування страв.

Меню на тиждень за непереносимості лактози

Сніданок

Обід

Вечеря

Понеділок

Яйце пашот з листям салату й авокадо, компот із сухофруктів

Гороховий суп з житнім хлібом, груша

Запечена куряча грудка з овочами, яблучний пиріг з компотом

Вівторок

Гречана каша з курячим філе, салат з капусти, виноград

Сочевичний суп з житнім хлібом, яблуко

Салат з тофу та овочами, вівсяний хлібець з трав'яним чаєм

Середа

Макарони з яловичиною та капустою, компот із заморожених ягід

Грибний суп, салат з огірків і помідорів, апельсин

Кукурудзяна каша із салатом з буряка, хлібці, гречаний чай

Четвер

Рисова каша з курячою котлетою, салат з капусти, апельсиновий сік

Суп з фрикадельками, хлібці, яблуко

Пшоняна каша з гарбузом, грушевий пиріг з узваром

П’ятниця

Картопляне пюре з курячою печінкою, салат з огірків, виноград

Борщ з чорним хлібом, морквяний салат з яловичиною, ягідний компот

Макарони зі стейком зі свинини, салат з помідорів, морквяний пиріг, трав'яний чай

Субота

Варені яйця з вівсяною кашею, салат з капусти, хлібець, гречаний чай

Сочевичний суп, салат з буряка та цибулі, виноград

Кукурудзяна каша з гарбузовим пюре, грушевий пиріг, апельсиновий сік

Неділя

Кускус з курячим філе, салат з буряка, млинці, трав'яний чай

Борщ, вареники з картоплею, узвар

Спагеті зі свининою та помідорами, сливи, ягідний сік

Кисломолочні продукти (кефір, йогурт) можуть не викликати симптомів лактазної недостатності, тому що містять біфідобактерії, які виробляють лактазу. Для індивідуального складання меню можна записатися на консультацію гастроентеролога або дієтолога.

Рецепти страв за непереносимості лактози

1

Морквяний пиріг

Непереносимість лактози: як проявляється та чи можна її позбутися
Підготовка
30 хвилин
Приготування
60 хвилин
Загальний час
90 хвилин
Ккал на порцію
411
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • борошно — 225 г;
  • розпушувач — 1 уп;
  • мускатний горіх до самку;
  • кориця — 2 ч. л.;
  • яблучне пюре — 100 г;
  • морква — 200 г;
  • мигдалеве молоко — 200 мл;
  • цукор — 250 мг;
  • рослинна олія — 40 г.
  1. Змішайте борошно, розпушувач, мускатний горіх і корицю. 
  2. До сухої суміші додайте натерті яблука та моркву, мигдалеве молоко, цукор і рослинну олію.
  3. Викладіть тісто у форму та випікати за температури 180 градусів впродовж 60 хвилин.
2

Гуляш із яловичини з картопляним пюре

Непереносимість лактози: як проявляється та чи можна її позбутися
Підготовка
10 хвилин
Приготування
30 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
253
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • яловичина — 500 г;
  • цибуля — 1 шт;
  • томатна паста — 1 ст. л.;
  • зелень до смаку;
  • борошно — 1 ст.л.;
  • картопля — 1 кг;
  • сіль і перець до смаку.
  1. Потушкуйте шматочки яловичини з цибулею на сковороді впродовж півгодини. 
  2. Паралельно поставте на 20 хвилин варитися картоплю для пюре. 
  3. Влийте в сковорідку з м'ясом томатну пасту з зеленню та тушкуйте 10 хвилин. 
  4. Додайте в м'ясо столову ложку борошна та подавайте з пюре.
3

Яйця пашот

Непереносимість лактози: як проявляється та чи можна її позбутися
Підготовка
3 хвилин
Приготування
3 хвилин
Загальний час
6 хвилин
Ккал на порцію
143
Кількість порцій
1

Інгредієнти

  • яйця — 2 шт;
  • сіль до смаку;
  • оцет — 2 ст.л.;
  • вода — 1 л.
  1. Закип'ятіть у каструлі воду, перемішайте та додайте сіль та оцет.
  2. Зробіть у воді заглиблення й акуратно влийте спочатку одне яйце.
  3. Зробіть у воді ще одне заглиблення й акуратно влийте друге яйце.
  4. Варіть впродовж двох-трьох хвилин на середньому вогні.
  5. Дістаньте яйця за допомогою шумівки та викладіть на дощечку або паперовий рушник.

Гастроентерологія в ОН Клінік Миколаїв

Непереносимість лактози: як проявляється та чи можна її позбутися - Чернишова Ольга Василівна
Чернишова Ольга Василівна
ОН Клінік Миколаїв
вул. Велика Морська, 74/3
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб - Нд: 8:30 - 18:00

Популярні питання

1. Скільки тривають симптоми непереносимості лактози та як їх зняти?

Ознаки непереносимості лактози тривають впродовж однієї-двох годин після вживання їжі, що містить лактозу. Симптоми патології можна зняти за допомогою ферментативних медикаментозних препаратів.

2. Які таблетки п'ють за непереносимості лактози?

За непереносимості лактози призначають пігулки, що містять ферменти та пробіотики для поліпшення розщеплення молочного цукру. Для призначення препаратів потрібно звернутися до гастроентеролога.

3. Як проводиться тест на непереносимість лактози?

Дихальний тест на лактозу проводять на голодний шлунок. Пацієнт дихає в спеціальний апарат до та після вживання рідини з лактозою (впродовж трьох годин кожні 30 хвилин).

4. Як відрізнити дитячі кольки від непереносимості лактози?

Дитячі кольки, на відміну від непереносимості лактози, починаються у вечірній час. Коліка найчастіше проявляється на третьому тижні життя дитини та не супроводжується діареєю.

5. Які ферменти пити за непереносимості лактози?

За непереносимості лактози лікар може призначити ферментні препарати з лактозою або галактозидазою. Ліки випускаються у вигляді таблеток і крапель.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Непереносимість лактози: як проявляється та чи можна її позбутися
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія.
Непереносимість лактози: як проявляється та чи можна її позбутися
Стаття перевірена: Баранова Олеся Вікторівна
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Інна 4 місяці тому
Що буде, якщо випити молоко з непереносимістю лактози?
Відповісти
Якщо випити молоко за непереносимості лактози, за одну-дві години можуть з'явитися симптоми, характерні для захворювання (нудота, здуття та біль внизу живота). За вживання жирного молока патологія може не проявитися, оскільки жир затримує молочний цукор у кишечнику та сприяє його перетравленню.
Ірина 5 місяців тому
Чим замінити молочні продукти за непереносимості лактози?
Відповісти
Молочні продукти з лактозою у складі можна замінити на соєве молоко, йогурти та деякі сири (наприклад, чеддер). Також за лактазної недостатності можна пити рисове, вівсяне, горіхове та кокосове молоко.
Валерія 5 місяців тому
Які пробіотики можна за непереносимості лактози?
Відповісти
Пробіотики — це мікроорганізми, що підтримують роботу травної системи. Лакто- і біфідобактерії можуть бути ефективними за гіполактазії та застосовуються як додатковий спосіб лікування патології.
Оксана 5 місяців тому
Чи може бути часткова непереносимість лактози у немовляти?
Відповісти
У немовляти може з'явитися гіполактазія (часткова непереносимість молока), для якої характерна слабко виражена симптоматика. Для підбору точного діагнозу та дозування медикаментозних препаратів потрібно звернутися до лікаря.
Володимир 5 місяців тому
У чому полягає тест на непереносимість глютену та лактози?
Відповісти
Для діагностики непереносимості глютену та лактози проводиться аналіз крові на виявлення специфічних антитіл. Також лікар може призначити аналіз слини для оцінки перетравлення вуглеводів у травному тракті.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!