Logo
0 800 30 11 77

Чим корисна кунжутна олія?

Чим корисна кунжутна олія?
Читати 16 хвилин | Створено: 7 червня 2024 | Оновлено: 7 червня 2024 | 203 203
Кунжут (Sesamum indicum) — олійна культура, яку вживають у їжу вже близько чотирьох тисяч років. Кунжут входить до складу різних страв, а також є сировиною для виробництва косметики.

Що таке кунжутна олія?

Кунжутна олія (олія сезаму) — це продукт, який отримують механічним пресуванням (віджиманням) насіння кунжуту. Для приготування олії може використовуватися сире або підсмажене насіння. Лідерами з виробництва кунжутної олії, що займає близько 2% світового ринку кулінарних олій, є азіатські та африканські країни.

Які бувають види кунжутної олії?

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

З точки зору технології виробництва можна виділити два сорти кунжутної олії. Світлу кунжутну олію (холодного віджиму) готують із сирого насіння. Сиродавлену кунжутну олію можна піддавати рафінації. Якщо як сировину використовують підсмажене насіння, отримують темну кунжутну олію.

З насіння чорного кунжуту виготовляють олію, яку використовують у лікувальних цілях, а з білого насіння роблять кунжутну олію, призначену для вживання в їжу. Вміст олії в насінні кунжуту залежить від його сорту і становить від 37% до 63%.

Яка на смак кунжутна олія?

Кунжутна олія прямого віджиму має блідо-жовтий колір, яскраво виражений горіховий смак і зерновий аромат. Олія з обсмаженого насіння кунжуту має бурштиновий або темно-коричневий колір, а також більш інтенсивний смак та аромат порівняно з продуктом холодного віджиму.

Обробка рафінованої кунжутної олії, призводить до того, що на смак вона стає нейтральною. За консистенцією олія насіння кунжуту нагадує соняшникову олію.

У чому різниця між олією сезаму та кунжуту?

Між олією сезаму і кунжуту немає ніякої різниці. Кунжутна олія і сезамова олія — це дві різні назви одного й того ж продукту.

Чим корисна кунжутна олія для здоров'я?

Продукт може використовуватися зовнішньо або входити в раціон харчування. Кунжутна олія сприяє:

  • зниженню рівня «поганого» холестерину (ліпопротеїнів низької щільності) в крові;
  • профілактиці захворювань серця і судин (зокрема, кунжутну олію застосовують при варикозі й атеросклерозі);
  • нейтралізації вільних радикалів;
  • запобіганню виникненню запальних процесів;
  • прискоренню регенерації тканин (наприклад, кунжутна олія може допомогти в разі переломів);
  • регуляції рівня цукру в крові;
  • полегшенню симптомів артриту (кунжутну олію можна використовувати в разі болю в суглобах);
  • зміцненню і підтримці блиску волосся;
  • підвищенню рівня серотоніну, який допомагає боротися зі стресом і депресією;
  • посилення захисту шкіри від ультрафіолетового випромінювання;
  • нейтралізації бактерій у ротовій порожнині (завдяки полосканням кунжутною олією);
  • профілактиці порушень пам'яті;
  • запобіганню закрепам.

Кунжутна олія входить до складу засобів, які призначають при ранах та опіках. Деякі лікувальні властивості кунжутної олії є недостатньо вивченими і потребують підтвердження в ході наукових досліджень.

Які вітаміни в кунжутній олії?

У складі кунжутної олії є вітаміни E і K. Також кунжутна олія містить фітостероли, сезамін, сезамолін, сезамінол, сезамол, пінорезинол, мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти, зокрема, лінолеву кислоту (омега-6) та олеїнову кислоту (омега-9).

Яка калорійність кунжутної олії?

В одній столовій ложці кунжутної олії — близько 120 калорій. Калорійність 100 г кунжутної олії становить 884 ккал.

Для чого використовується кунжутна олія?

Кунжутну олію можна вживати в складі різних страв і продуктів. Інші сфери використання кунжутної олії:

  • фармацевтика (розчинник або носій для ліків);
  • масаж (кунжутну олію застосовують для полегшення болю в кінцівках);
  • парфумерія (компонент парфумів);
  • косметика (інгредієнт кремів, помад, кондиціонерів, масок для волосся та обличчя).

Ще однією сферою застосування кунжутної олії є харчова промисловість. Наприклад, її можна використовувати під час виробництва маргарину.

Кому потрібно вживати кунжутну олію?

Олія кунжутного насіння може бути корисною при дефіциті вітаміну E. Інші показання до вживання кунжутної олії:

Також олію використовують для поліпшення смакових характеристик різних страв. Для детального вивчення особливостей впливу кунжутної олії на внутрішні органи потрібні додаткові дослідження.

Чи є протипоказання до вживання кунжутної олії?

Основним протипоказанням до вживання кунжутної олії є її індивідуальна непереносимість (харчова або контактна алергія на продукт). Симптоми алергії на кунжут включають:

  • нудоту;
  • блювоту;
  • діарею;
  • кропив'янку;
  • біль у животі;
  • хрипоту;
  • кашель;
  • свербіж у горлі;
  • почервоніння або припухлість обличчя.

При появі ознак алергічних реакцій необхідно записатися на консультацію алерголога. До переліку протипоказань також належить приймання ліків від діабету або високого кров'яного тиску. Крім цього, кунжутна олія не рекомендована вагітним і жінкам, які годують грудьми.

Чи може кунжутна олія завдати шкоди організму?

Крім загострень алергії та гіпотонії, надмірне вживання кунжутної олії може спровокувати падіння рівня глюкози в крові нижче норми, збільшення ваги, діарею, біль і здуття живота, а також підвищення ризику кровотеч. Для запобігання побічних ефектів від вживання олії кунжутного насіння рекомендується проконсультуватися з лікарем.

Чим замінити кунжутну олію?

За наявності протипоказань до вживання кунжутної олії, її можна замінити альтернативними продуктами. Замінники кунжутної олії:

  • оливкова олія першого холодного віджиму (містить вітаміни A, D, E, K і сприяє зниженню рівня холестерину в крові);
  • конопляна олія (джерело жирних кислот омега-3);
  • олії волоського горіха і гарбузового насіння (містять альфа-ліноленову кислоту);
  • олія виноградних кісточок (багата на вітамін E і поліненасичені жирні кислоти);
  • олія авокадо (містить лютеїн — сполуку, необхідну для підтримки здоров'я очей);
  • арахісова олія (у її складі присутні мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти, а також вітамін Е).

Перед вживанням будь-якої з олій варто оцінити ризики виникнення алергії та інших побічних ефектів. Крім цього, необхідно ознайомитися із зазначеними на упаковках рекомендаціями виробників.

Що лікує кунжутна олія?

За погодженням з лікарем кунжутну олію можна застосовувати для терапії різних захворювань. Патології, при яких можна використовувати кунжутну олію:

  • цукровий діабет;
  • ревматоїдний артрит;
  • хвороби печінки, нирок, селезінки (наприклад, кунжутну олію можна застосовувати для запобігання ускладнень гепатиту, жовчнокам'яної хвороби та захворювань жовчовивідних шляхів);
  • дерматологічні захворювання;
  • рахіт;
  • гастрит;
  • панкреатит;
  • атеросклероз;
  • тромбоцитопенія;
  • гіперглікемія;
  • гіпертонія;
  • отит (зокрема, кунжутну олію можуть призначати в разі шуму у вухах, що супроводжує запальний процес);
  • опіки;
  • сухість носової порожнини.

Для зволоження слизової оболонки носа кунжутну олію використовують у вигляді спрею. Альтернативою спрею є краплі в ніс із кунжутною олією. Дані про те, які захворювання можна лікувати кунжутною олією, потребують уточнення під час наукових досліджень. Перед тим, як приймати кунжутну олію в лікувальних цілях, варто проконсультуватися з лікарем.

Кунжутна олія при захворюваннях шлунково-кишкового тракту 

За рахунок протизапальних властивостей кунжутну олію можна застосовувати при запаленнях органів травлення (наприклад, гастриті або панкреатиті). Споживання кунжутної олії також може допомогти в разі закрепів завдяки обволіканню кишківника і полегшенню дефекації. Згідно з дослідженнями, олію кунжутного насіння можна використовувати як доповнення до лікування часткової спайкової непрохідності тонкого кишечника.

У разі закрепів та інших проблем зі шлунково-кишковим трактом кунжутну олію приймають по одній чайній ложці за півгодини до їди, починаючи з одного разу на добу. Рекомендується перед вживанням змішувати олію з водою.

Поступово (за відсутності алергії) можна довести дозування до двох столових ложок на день. Для попередження виникнення побічних ефектів кунжутної олії при лікуванні захворювань шлунка і кишечника варто проконсультуватися з гастроентерологом.

Кунжутна олія в разі артриту

Користь кунжутної олії для суглобів полягає в тому, що вона може сприяти зменшенню болю від артриту. Кунжутну олію при артриті необхідно втирати тонким шаром у шкіру в ділянці ураженого суглоба (аналогічно використанню гелів і мазей із протизапальним ефектом).

Кунжутна олія в разі геморою

При геморої кунжутну олію застосовують зовнішньо. Для полегшення болю і запалення використовують ватні тампони, просочені теплою олією.

Кунжутна олія за діабету

Кунжутна олія може сприяти нормалізації рівня цукру в крові при діабеті другого типу. Для отримання відчутного ефекту рекомендується вживати кунжутну олію щонайменше протягом трьох місяців замість інших рослинних олій.

Кунжутна олія за шкірних захворювань

Кунжутну олію, що характеризується антиоксидантними, протизапальними, заспокійливими та загоювальними властивостями, застосовують при опіках, псоріазі та інших дерматологічних патологіях. Для прискорення загоєння опікових ран готують суміш із кунжутної олії, камфори та меду. Під час обробки ділянок шкіри, уражених псоріазом, можна використовувати кунжутну олію в чистому вигляді.

Кунжутна олія в разі рахіту

При рахіті можуть застосовуватися одноразові внутрішньом'язові ін'єкції вітаміну D2, до якого додається кунжутна олія. Подальша терапія передбачає щоденне пероральне вживання вітаміну D2, яке доповнюється меленим насінням кунжуту, молокопродуктами та листовими овочами.

Кунжутна олія для косметичних цілей

Олія кунжутного насіння допомагає боротися з патогенними мікроорганізмами, запаленням і пошкодженнями шкіри, спричиненими впливом вільних радикалів. Споживання кунжутної олії для схуднення (30 грамів щодня протягом 12 тижнів) може допомогти знизити індекс маси тіла і відсоток жиру в організмі. 

Кунжутна олія, що застосовується для масажу рук і ніг, сприяє зменшенню болю при травмах кінцівок. Завдяки вмісту вітаміну E олія захищає клітини шкіри від ультрафіолету, забруднень і токсинів. Під час використання кунжутної олії від прищів або шрамів її наносять на уражену ділянку ватним тампоном і залишають на ніч.

Кунжутну олію також застосовують для розв'язання проблем із сухим, тьмяним, тонким волоссям, при уповільненні росту або випадінні волосся. Рецепт маски для волосся з кунжутної олії:

  1. Налити в скляну миску дві-три столові ложки кунжутної олії.
  2. Можна злегка підігріти олію в мікрохвильовій печі (до 15 секунд).
  3. Пальцями акуратно втерти олію в шкіру голови.
  4. Покрити волосся залишками олії (особливо сухі кінчики волосся).
  5. Накрити волосся рушником або шапочкою для душу, залишити маску мінімум на одну годину.
  6. Вимити волосся шампунем.

Аналогічна схема застосування кунжутної олії використовується при лупі та свербежі шкіри голови. Також можна додавати кунжутну олію до різноманітних масок від сивини і для оздоровлення волосся (наприклад, йогуртової, яєчної, на основі олії авокадо, маслинової або арганової олій). Для косметичних цілей рекомендується використовувати кунжутну олію першого холодного віджиму.

Кунжутна олія за тромбоцитопенії

Кунжутну олію можна використовувати для профілактики раптових кровотеч, характерних для тромбоцитопенії. Ефект від застосування кунжутної олії пояснюється збільшенням концентрації тромбоцитів у крові.

Як приймати кунжутну олію в лікувальних цілях?

Під час використання кунжутної олії в рамках терапії захворювань (наприклад, цукрового діабету або гастриту) її вживають із водою або різними стравами. Також допускається зовнішнє застосування кунжутної олії. Наприклад, кунжутну олію можна наносити на шкіру при псоріазі або використовувати для полоскання рота при гінгівіті. Безпечне добове дозування олії визначається після консультації з лікарем.

Як пити кунжутну олію для профілактики хвороб?

У профілактичних цілях рекомендується пити кунжутну олію, починаючи з мінімальних порцій (наприклад, з половини чайної ложки на добу), для оцінки реакції організму на продукт. Як і у випадку з лікуванням захворювань, ефект від вживання олії може проявитися на другий-третій місяць прийому. Щоб підібрати безпечне дозування продукту і скласти індивідуальну дієту, доцільно проконсультуватися з лікарем.

Яку кунжутну олію вибрати для косметичних цілей?

Для отримання максимального ефекту від застосування кунжутної олії в косметичних цілях рекомендується обирати 100% натуральний продукт першого холодного віджиму. Кунжутна олія без допоміжних інгредієнтів, що не піддавалася термічній обробці, може принести користь для здоров'я шкіри та волосся.

Чи можна кунжутну олію дітям?

Кунжутна олія не протипоказана дітям, проте її необхідно приймати всередину або наносити на шкіру і волосся під наглядом дорослих після консультації педіатра. Не рекомендується давати кунжутну олію дітям до одного року через ризик виникнення алергічних реакцій (наприклад, кропив'янки або анафілаксії).

Чи можна смажити на кунжутній олії?

Смажити на кунжутній олії не рекомендується, оскільки її температура димлення становить 210 градусів. Проте продукт можна додавати до оливкової олії в кількості 5-20% як природне джерело антиоксидантів (наприклад, під час приготування страв у фритюрі). Завдяки змішуванню двох олій знижується швидкість утворення шкідливих для здоров'я продуктів окислення під час смаження.

Яка кунжутна олія краща для приготування їжі?

Сиру кунжутну олію можна додавати в їжу, а також використовувати для приготування їжі та випічки, що не потребує сильного нагрівання. Підсмажена кунжутна олія, що має насичений горіховий смак, найкраще підходить для соусів, маринадів і заправок для салатів, а також для додавання на завершальному етапі приготування їжі.

Як обрати кунжутну олію?

Нерафіновані олії містять максимальну кількість поживних речовин, оскільки вони піддаються меншій обробці. Рафіновані олії, як правило, коштують дешевше і мають нижчу якість.

У складі нерафінованих органічних кунжутних олій відсутні ГМО, гербіциди, токсичні добавки, а також будь-які допоміжні інгредієнти. У маркуванні натурального продукту можуть бути присутніми позначки «100% pure», «natural», «organic», «cold pressed» або «virgin oil». Обов'язково має бути вказана інформація про виробника та його місцезнаходження.

Колір продукту має бути однорідним — від блідо-жовтого до золотистого або карамельно-коричневого відтінків залежно від температури підсмажування. Неоднорідність кольору вказує на наявність домішок.

Найкраще купувати свіжу кунжутну олію (максимум — пів року від дати виробництва). Не варто купувати продукт, якщо на пакуванні не вказана дата.

Як зберігати кунжутну олію?

Термін зберігання кунжутної олії в темному, прохолодному місці та герметично закритому оригінальному пакуванні в середньому становить один рік при кімнатній температурі та до двох років у холодильнику. Правила зберігання кунжутної олії:

  • після відкриття пакування з кунжутною олією продукт можна зберігати протягом трьох-шести місяців у холодильнику (точний термін вказується виробником);
  • якщо ємність із кунжутною олією залишалася відкритою, перебувала під прямими сонячними променями або впливом тепла понад два місяці, вона може згіркнути;
  • якщо після відкриття кунжутної олії виникла потреба перелити її в іншу ємність, не слід зберігати продукт у пластикових, залізних або мідних посудинах. Ці речовини можуть вступити в реакцію з олією і зробити її небезпечною для вживання (оптимальний варіант — темна скляна пляшка або банка).

Рекомендується щомісяця перевіряти смак і аромат олії. Не потрібно зберігати і вживати кунжутну олію, з моменту виробництва якої минуло понад два роки.

Що можна приготувати з кунжутною олією?

Кунжутну олію можна використовувати для обсмажування та тушкування м'яса й овочів, а також додавати до заправок, маринадів, салатів і соусів для надання їм пікантного смаку. Сира кунжутна олія підходить для страв, приготування яких не потребує високих температур. Підсмажена кунжутна олія при нагріванні швидко димить, тому її не рекомендується піддавати термообробці.

Три рецепти страв із кунжутною олією

1

Вітамінний салат із кунжутною олією

Чим корисна кунжутна олія?
Підготовка
10 хвилин
Приготування
5 хвилин
Загальний час
15 хвилин
Ккал на порцію
60
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • огірки — 300 г;
  • редис — 300 г;
  • кріп — 1 пучок;
  • кунжутна олія — 2 ст. ложки;
  • соєвий соус — 2 ст. ложки;
  • підсмажене насіння кунжуту — 1 ст. ложка;
  • сіль
  1. Вимити та нарізати редиску й огірки.
  2. Подрібнити кріп, перемішати з олією, соусом, насінням кунжуту, сіллю і цукром.
  3. Додати заправку до овочів і перемішати.
2

Хумус

Чим корисна кунжутна олія?
Підготовка
10 хвилин
Приготування
5 хвилин
Загальний час
15 хвилин
Ккал на порцію
180
Кількість порцій
4

Інгредієнти

  • консервований нут — 400 г;
  • кунжутна олія — 2 ст. ложки;
  • лимонний сік — 2 ст. ложки;
  • оливкова олія — 2 ст. ложки;
  • часник — 2 зубчики;
  • кмин — 1/2 ч. ложки;
  • сіль — 1/2 ч. ложки;
  • мелений чорний перець — 1/4 ч. ложки;
  1. Очищений і подрібнений часник пропустити через часничницю.
  2. Помістити всі інгредієнти в кухонний комбайн.
  3. Перемішати до однорідної маси.
  4. При надто густій консистенції додати трохи води.
3

Гострий азіатський курячий суп

Чим корисна кунжутна олія?
Підготовка
15 хвилин
Приготування
25 хвилин
Загальний час
40 хвилин
Ккал на порцію
220
Кількість порцій
6

Інгредієнти

  • нежирний курячий бульйон — 1500 мл
  • соєвий соус — 50 г;
  • цукор — 1 ст. ложка;
  • соус чилі — 1/4 ч. ложки;
  • свіжовичавлений сік лимона — 2 ст. ложки;
  • кунжутна олія — 1/2 ст. ложки;
  • свіжий імбир (очищений і розрізаний на скибочки) — 10 г;
  • куряча грудка без кісток — 300 г;
  • кукурудзяний крохмаль — 3 ст. ложки;
  • печериці — 100 г;
  • зелений горошок — 150 г;
  • болгарський перець — 1 шт;
  1. Додати в бульйон соєвий соус, цукор, соус чилі, лимонний сік і дрібно нарізаний імбир і кип'ятити 5 хвилин.
  2. Обваляти невеликі шматочки курячої грудки в крохмалі, поки вона повністю не покриється ним.
  3. Додати в бульйон курку і подрібнені гриби та варити 15 хвилин.
  4. Зняти каструлю з вогню, додати горошок, нарізаний соломкою солодкий перець, кунжутну олію і кінзу.
  5. Перед подачею дати супу постояти дві-три хвилини.

У нашого блогу є власні канали в телеграмі та вайбері, в яких ми розповідаємо корисні та цікаві речі про здоров'я. Підписуйтесь, щоб зробити турботу про власне здоров'я та здоров'я сім'ї комфортною та легкою.

Гастроентерологія в ОН Клінік Харків Пушкінська

Чим корисна кунжутна олія? - Плутенко Інна Михайлівна
Плутенко Інна Михайлівна
ОН Клінік Харків Пушкінська
вул. Ярослава Мудрого, 30а
м. Пушкінська
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 9:00 - 16:00
Нд: 9:00 - 13:00

Популярні питання

1. Чи можна кунжутну олію вагітним?

У період вагітності та під час грудного вигодовування (ГВ) рекомендується утримуватися від вживання кунжутної олії, зважаючи на відсутність достатньої кількості наукових досліджень про її вплив на дитину. За погодженням з лікарем можна використовувати кунжутну олію при післяпологових розтяжках (наприклад, у поєднанні з мигдальною або оливковою оліями).

2. Скільки кунжутної олії можна їсти в день?

Незважаючи на те, що кунжут корисний для організму, рекомендується вживати не більше ніж дві столові ложки (близько 35 грамів) кунжутної олії на добу. Правильне харчування передбачає контроль щоденного споживання жирів, якими багата олія кунжутного насіння. Зловживання кунжутною олією може спричинити побічні симптоми (наприклад, розлади травлення або алергію), а також збільшити калорійність раціону, що є небажаним під час схуднення.

3. Як перевірити якість кунжутної олії?

Щоб перевірити якість кунжутної олії, можна налити трохи продукту в прозору воду. Якісна кунжутна олія матиме вигляд тонкої плями, а потім затвердіє у вигляді безлічі крихітних крапель. Якщо під час розтирання невеликої кількості олії в долонях з'являється аромат бобів або пряний присмак, імовірно, вона містить домішки соєвої або ріпакової олій. Наявність різкого, їдкого запаху і гіркого присмаку вказує на згірклість олії, що підлягає утилізації.

4. Чи може бути алергія на кунжут?

Ризик алергії на кунжут становить близько 1%. Показник може збільшуватися за наявності бронхіальної астми або харчової алергії на інші продукти. Алергічна реакція зазвичай виникає протягом години після вживання насіння або олії кунжуту. Симптоми алергії на кунжут: кропив'янка; набряки (особливо навколо обличчя); свербіж у горлі; блювота; діарея; анафілаксія (запаморочення, слабкість, утруднене дихання, хрипи або набряки в горлі). Шкірні реакції можуть виникнути під час використання косметики, що містить кунжутну олію, або зовнішньому застосуванні продукту в чистому вигляді. У разі виявлення ознак алергії на кунжутне насіння або олію варто проконсультуватися з дерматологом або алергологом. Після підтвердження діагнозу необхідно виключити з раціону насіння, олію кунжуту, а також продукти та страви, які їх містять. Також варто уникати потрапляння кунжутної олії на шкіру та слизові оболонки.

5. Яка олія корисніша — кунжутна чи лляна?

Щоб оцінити користь кунжутної та лляної олій, необхідно порівняти їхній склад. У кунжутній олії є поліненасичені (понад 41%) і мононенасичені (39%) жирні кислоти, вітаміни K, E і холін. Лляна олія містить поліненасичені (67%) і мононенасичені (18%) жирні кислоти, вітаміни K, E, холін, цинк, фосфор і кальцій. Таким чином, з погляду концентрації поживних речовин олія лляного насіння дещо перевершує кунжутну олію, проте обидва продукти можуть бути корисними для здоров'я.

6. Скільки кальцію в кунжутній олії?

У складі кунжутної олії відсутній кальцій. Мікроелемент є тільки в насінні кунжуту (близько 975 мг на 100 г).

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чим корисна кунжутна олія?
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.
Чим корисна кунжутна олія?
Стаття перевірена: Орленко Дмитро Борисович
Лікар-гастроентеролог. Перша категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Діма 3 дні тому
Доброго ранку. Читав відгуки тих, хто пив кунжутну олію для лікування гіпертонії. Вони кажуть, що при щоденному вживанні олії почався пронос. Наскільки це правда?
Відповісти
Добрий день. Кунжутна олія має здатність полегшувати дефекацію. Якщо вживання олії спричинило діарею, можливо, необхідно зменшити дозування після консультації з лікарем.
Михайло 6 днів тому
Доброго дня. Підкажіть, наскільки безпечно пити кунжутну олію натщесерце?
Відповісти
Добрий день. Кунжутну олію можна вживати натщесерце, а також під час їжі та після прийому їжі. Згідно з відгуками лікарів про кунжутну олію, для оцінки індивідуальних реакцій організму на продукт рекомендується вводити його в раціон, починаючи з невеликої кількості (наприклад, половини чайної ложки на день).
Оля 6 днів тому
Добрий день. Чи можна мазати обличчя кунжутною олією?
Відповісти
Добрий день. За відсутності протипоказань і побічних ефектів кунжутну олію можна використовувати для догляду за шкірою обличчя. Олія насіння кунжуту має антиоксидантну, протизапальну, антибактеріальну і пом'якшувальну дію, а також може застосовуватися в разі шрамів і прищів. Перед використанням кунжутної олії для обличчя в чистому або розведеному вигляді необхідно проконсультуватися з дерматологом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн