Logo
0 800 30 11 77

Міома матки: симптоми, причини та способи лікування

Міома матки: симптоми, причини та способи лікування
Читати 10 хвилин | Створено: 2 вересня 2014 | Оновлено: 26 травня 2023 | 193603 193603
З міомою матки стикається 40-80% жінок у світі, зазвичай у віці 30-50 років. У 99% випадків міоми є доброякісними новоутвореннями і не перероджуються в злоякісні пухлини.

Що таке міома матки?

Міома матки — це доброякісна пухлина, що складається з м'язової та сполучної тканин. Новоутворення можуть розвиватися в межах стінки матки, всередині основної порожнини органу або на його зовнішній поверхні.

Виды миомы матки

Вид

Характеристики

Особливості

Можливі наслідки

Субсерозна міома матки

Розташовується на поверхні матки

Може мати широку основу або вузьку ніжку, бути одиночною або множинною

Порушення сечовипускання або деформація сечового міхура

Вузлова міома матки

Виникає в товщі стінки матки

Може бути різних розмірів і форм

Можливе порушення розмірів матки і сусідніх органів, зайвий тиск на сечовий міхур або пряму кишку

Субмукозна міома матки

Розташовується під слизовим шаром матки

Може мати широку основу або вузьку ніжку, виступати всередину порожнини матки або назовні

Зміна форми матки та стану ендометрія

Інтрамуральні міоми матки

Знаходиться в товщі стінки матки, без виступу на поверхню

Може бути одиночною або множинною, мати різні розміри

Потовщення стінки матки та зміна її форми, тиск на сусідні органи

Також виділяють міоми грибоподібної форми, які розташовуються зовні матки. Новоутворення прикріплюються до матки за допомогою тонкої ніжки.

Причини міоми матки

Ризик новоутворення в міомі підвищується за генетичної схильності. Інші причини міоми матки:

  • гормональні зміни (наприклад, під час статевого дозрівання, вагітності);
  • підвищена концентрація гормону росту в організмі;
  • ранній початок менструацій;
  • надмірна вага;
  • дефіцит вітаміну D;
  • часте вживання алкоголю;
  • пізній вік настання менопаузи;
  • тривалий або безконтрольний прийом гормональних препаратів.

Дієта з високим вмістом червоного м'яса і меншою кількістю зелених овочів, фруктів і молочних продуктів також збільшує ризик міоми матки. Психосоматика (психогенні чинники) не впливає на розвиток міоми матки.

Симптоми міоми матки

Наявність та інтенсивність ознак варіюється залежно від розміру, розташування та кількості міом.

Симптоми міоми матки

Симптоми міоми матки

Можливі симптоми міоми матки:

  • міжменструальні кровотечі;
  • підвищена тривалість місячних (більше семи днів);
  • біль і тиск у ділянці таза;
  • часте сечовипускання;
  • тягнучі болі в животі;
  • хронічні закрепи;
  • утруднене спорожнення сечового міхура;
  • болі в ногах і спині;
  • дискомфорт під час статевих контактів;
  • підвищене здуття живота;
  • втрата ваги.

Також при міомі можуть з'являтися ректальний біль і утруднена дефекація. Ознаки міоми матки під час клімаксу можуть мати менш гострі прояви і супроводжуватися мажучими виділеннями з піхви, болем у животі та спині.

Який вигляд має живіт за міоми?

Живіт за міоми може виглядати по-різному залежно від розміру і місця розташування пухлини. У деяких жінок він може бути незначно збільшений, а в інших — мати форму, що нагадує вагітний живіт. Невеликі міоми не впливають на зміну зовнішнього вигляду. Побачити, який вигляд має живіт за міоми, можна на фото.

Живіт при міомі матки

Живіт при міомі матки

Виділення при міомі матки

Міома може викликати рясні або тривалі місячні, які можуть супроводжуватися великими кров'яними згустками. Також за міоми матки можлива поява кров'янистих виділень між менструаціями.

Колір виділень за міоми може бути червоний, коричневий або жовтуватий. За консистенцією виділення можуть бути рідкими або в'язкими.

Чим небезпечна міома матки?

Міоми можуть перешкоджати прикріпленню заплідненої яйцеклітини до слизової оболонки матки або потраплянню сперматозоїдів у яйцеклітину. Підслизові пухлини можуть блокувати маткову трубу, що ускладнює вагітність і підвищує ризик безпліддя. Інші ускладнення міоми:

  • зниження кількості еритроцитів (анемія). Розвивається через рясні місячні та міжменструальні кровотечі;
  • хронічні болі в животі та спині;
  • перекручування ніжки міоми і закупорка кровоносних судин, що живлять пухлину. Викликає гострий біль і потребує негайного хірургічного втручання;
  • інфекції сечовивідних шляхів. Міома тисне на сечовий міхур, перешкоджаючи його повному спорожненню, що веде до розмноження бактерій в урині;
  • гнійне запалення. Призводить до загального нездужання і підвищення температури.

Міома матки небезпечна розвитком ускладнень під час вагітності: підвищується ризик викидня, відшарування плаценти, передчасних пологів і кровотечі після пологів. Великі пухлини можуть блокувати піхву, що призведе до призначення кесаревого розтину. У рідкісних випадках, міома спричиняє затримки в розвитку плода.

Допустимі розміри міоми матки

У жінки може з'явитися одна або кілька міом у матці. Скупчення міом можуть мати розмір від 1 мм до понад 20 см у діаметрі (наприклад, великі міоми можуть досягати розміру кавуна). Види міом за розміром:

  • маленькі міоми (не перевищують трьох см);
  • середні міоми (від трьох до п'яти см);
  • великі (більше восьми см).

Допустимі розміри міоми матки зазвичай не перевищують трьох см у діаметрі. У разі збільшення пухлини або появи симптомів (болю, кровотеч) гінеколог направляє на видалення міоми матки.

Як швидко росте міома матки?

Міома може не рости зовсім або збільшуватися незначно (на кілька мм на рік). Зростання міоми може бути швидким (два-три см на місяць) на тлі гормональних змін в організмі під час вагітності або через тривале приймання лікарських препаратів, що містять гормони. Під час менопаузи міома може зменшитися або повністю зникнути через зниження рівня естрогену.

Як лікувати міому матки без операції?

Перед початком лікування міоми матки лікар збирає анамнез, аналізує скарги та проводить огляд на гінекологічному кріслі. Діагностика міоми матки:

  • УЗД органів малого таза. Гінеколог також направляє на УЗД за міоми матки для визначення її локалізації та розміру;
  • аналізи крові. Призначаються для виключення порушення згортання крові та проблем зі щитоподібною залозою в разі рясних кровотеч;
  • гістероскопія. Проводиться за допомогою введення через шийку матки гістероскопа (збільшувального приладу з підсвічуванням) для розширення порожнини матки і візуалізації її тканин і слизових оболонок.

Залежно від розміру, локалізації міоми та наявності симптомів лікар підбирає медикаментозне або хірургічне лікування. За безсимптомної міоми необхідно раз на півроку-рік відвідувати гінеколога для контролю змін у розмірі пухлини.

Знеболити біль у разі міоми допоможуть призначені гінекологом спазмолітики та знеболювальні засоби. Препарати для лікування міоми матки без операції:

  • агоністи гонадотропін-рилізинг гормону. Блокують вироблення естрогену і прогестерону, що призводить до тимчасового припинення менструацій, зменшення розмірів міоми і зняття проявів анемії;
  • внутрішньоматкова спіраль. Вивільняє прогестин, який зменшує рясність кровотеч;
  • залізовмісні добавки. Призначаються в разі вираженої анемії.

Негормональним препаратом у разі міоми може бути засіб із транексамовою кислотою, який згущує кров і зменшує інтенсивність кров'янистих виділень. Лікар може призначити нестероїдні протизапальні препарати для зниження вироблення простагландинів і зняття вираженого больового синдрому. Однак негормональне лікування спрямоване на мінімізацію симптомів, а не на зменшення пухлини.

Як проходить операція з лікування міоми матки?

Операція на міому матки показана за великих розмірів пухлини (більше трьох-чотирьох см) або за наявності симптомів.

Варіанти видалення міоми матки

Вид операції

Хід процедури

Результат операції

Емболізація маткових артерій

Під час процедури через невелику трубку (катетер) лікар вводить спеціальний розчин, який направляється рентгеном через кровоносну судину в нозі. Гінеколог вводить емболи (невеликі кульки), які перекривають просвіти судин, що постачають кров'ю пухлину.

Блокування припливу крові до пухлини, що спричиняє її зморщування і відмирання.

Лапароскопічна радіохвильова абляція

Лікар робить два невеликих проколи в черевній порожнині, вводить лапароскоп (прилад із камерою), за допомогою якого визначає місцезнаходження міоми. Гінеколог вводить у міому кілька тонких голок, через які за допомогою радіохвиль нагрівається і руйнується фіброзна тканина.

Протягом трьох-дванадцяти місяців міома поступово зменшується в розмірах.

Лапароскопічна міомектомія

Лікар робить два-чотири проколи (0,5-1 см) у черевній стінці, вводить трубку з камерою та інструменти для видалення пухлини. Гінеколог відокремлює міому і витягує її через невеликі проколи (за великих розмірів міоми лікар може розділити її на кілька частин).

Повне видалення міоми матки

У рідкісних випадках, за великого розміру пухлини або неконтрольованої маткової кровотечі лікар направляє на гістеректомію для видалення матки. Операція може проводитися через піхву або через кілька невеликих розрізів у черевній порожнині. Оперативне лікування проводять під наркозом або епідуральною анестезією залежно від обсягу хірургічного втручання.

Як довго заживає матка після видалення міоми?

Після видалення міоми матка заживає протягом шести-восьми тижнів залежно від розміру та кількості міоматичних вузлів, методу видалення, віку та загального стану здоров'я пацієнтки. Рекомендації щодо відновлення після видалення міоми:

  • відмова від важких фізичних вправ;
  • утримання від вагінальних статевих контактів;
  • обмеження різких нахилів і бігу;
  • відмова від відвідування басейнів і лазень.

Тривалість обмежень встановлює гінеколог залежно від типу проведеної операції. Лікар також може призначити знеболювальні препарати для зняття болю й антибіотики для запобігання інфекції. У разі появи високої температури, гострого болю і кровотечі жінці важливо негайно звернутися по медичну допомогу.

Міома матки: лікування народними засобами

Лікування міоми матки народними засобами (наприклад, трав'яними чаями, настоями і обгортаннями) не має доказової бази і підтвердженої ефективності. Неправильне лікування може призвести до посилення симптомів, зростання міоми та розвитку ускладнень.

Гінекологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Міома матки: симптоми, причини та способи лікування - Удовиченко Олена Олександрівна
Удовиченко Олена Олександрівна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Від чого росте міома?

Ріст міоми матки може збільшуватися на тлі коливання гормонів естрогену і прогестерону в організмі (наприклад, під час статевого дозрівання, вагітності, менструацій). Прискорити ріст доброякісної пухлини також можуть гормональні препарати.

2. Що не можна за міоми матки?

У разі міоми матки не можна піднімати важкі предмети, відвідувати сауни та лазні, а також палити і вживати алкогольні напої (можуть посилити кровотечу). За пухлини матки рекомендується контролювати стрес і уникати тривалих поїздок у сидячому положенні для запобігання загострення симптомів.

3. Як прибрати живіт за міоми матки?

Міома матки не сприяє набору ваги, але може візуально збільшувати живіт завдяки великому розміру пухлини (у зазначеному випадку допоможе тільки видалення новоутворення). Рекомендації, які допоможуть схуднути і прибрати живіт за міоми матки:

  • дотримання дієти. Передбачає відмову від цукру, швидких вуглеводів, фаст-фуду і напівфабрикатів, додавання в раціон фруктів і овочів;
  • регулярні фізичні вправи (після дозволу гінеколога). Вправи не повинні завдавати дискомфорту або викликати біль.

Важливо контролювати гормональний фон, через зміни якого можуть збільшуватися апетит, що призводить до набору ваги. Також необхідно підтримувати водний баланс для запобігання затримки рідини.

4. Як відрізнити злоякісну міому матки?

Малігнізація (переродження в ракову пухлину) міоми відбувається в 1% випадків. Симптоми злоякісної міоми матки можуть включати швидкий ріст пухлини, гострий біль внизу живота, спині та ногах, міжменструальні рясні кровотечі, болісні статеві контакти і різку втрату ваги.

5. Чого боїться міома матки?

Міома матки боїться медикаментозного та хірургічного лікування. Використання гарячих компресів або ванн, народних методів може призвести до посилення симптомів і викликати прискорення росту пухлини.

6. Які онкомаркери потрібно здавати за міоми матки?

Для спостереження за міомою матки застосовується онкомаркер СА-125 — специфічний маркер, який використовується для діагностики злоякісних новоутворень яєчників на ранній стадії. За позитивної динаміки розвитку міоми показники СА-125 перебувають у межах норми, тоді як їх збільшення сигналізує про початок злоякісного процесу.

7. Чи можна робити аборт з міомою матки?

За наявності міоми матки кращим є медикаментозний вид аборту — він не травмує тканини матки та не призводить до значної кровотечі. Хірургічний аборт показаний тільки в крайніх випадках, оскільки під час його проведення порушується гормональний баланс, може травмуватися саме тіло міоми, що надалі провокує її значне розростання.

8. Чи можна робити масаж спини за міоми матки?

За діагностованої міоми матки заборонено робити інтенсивний масаж у ділянці стегон, сідниць, живота і нижньої частини спини. Активний механічний вплив на ці ділянки тіла може призвести до посилення кровообігу в ділянці малого таза і сприяти зростанню пухлини. До заборонених маніпуляцій відносяться також: голковколювання, ультразвуковий і лімфодренажний масаж.

9. Як часто робити УЗД за міоми матки?

Основна небезпека, яка походить від міоми матки, — це її збільшення до великих розмірів, а в рідкісних випадках — виникнення злоякісного процесу. Якщо міома не вирізняється стрімким зростанням, УЗД-спостереження за її розвитком проводять раз на півроку. За наявності невеликих вузликів, які не завдають занепокоєння, УЗД достатньо проходити раз на рік.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 10 оцінок
Міома матки: симптоми, причини та способи лікування
Лікар-гінеколог. Лікар ультразвукової діагностики. Перша категорія.
Міома матки: симптоми, причини та способи лікування
Лікар-гінеколог, лікар УЗД.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Тетяна 10 місяців тому
Доброго дня, а підкажіть, будь ласка, чому неефективне лікування міоми матки народними засобами та ЗСЖ? Я думала, що здоровий спосіб життя дасть змогу вилікувати будь-яку хворобу.
Відповісти
Добрий день, міома матки є доброякісним новоутворенням, яке не може розчинитися самостійно. Народні методи, такі як чаї, настої або обгортання, не можуть вплинути на пухлину. Здоровий спосіб життя корисний і може допомогти почуватися краще, а також запобігти іншим проблемам зі здоров'ям, але для лікування міоми необхідно звернутися до гінеколога.
Катерина 11 місяців тому
Добрий день, у мене була міома матки, яка спричиняла різні неприємні симптоми: болючі й тривалі місячні, болі в животі. Але я схудла і міома зникла, точніше, зникли всі симптоми. Чи може таке бути, що міома розчинилася самостійно?
Відповісти
Доброго дня, ні, міома матки не зникне повністю тільки через схуднення. Міома матки — це доброякісна пухлина, що складається з м'язової тканини матки, і вона не розсмоктується сама по собі. Однак, у рідкісних випадках, міома може зменшитися в розмірах у результаті схуднення, що може спричинити зникнення симптомів.
Світлана 11 місяців тому
Добрий день, а можете сказати, які мають бути розміри міоми матки в мм для операції?
Відповісти
Здрастуйте, рішення про операцію ухвалюється в індивідуальному порядку для кожної пацієнтки, і на ухвалення рішення впливає не тільки розмір пухлини, а й її локалізація, симптоми, які відчуває жінка. Тому видаленню може підлягати, як міома в 10 мм, так і більше 30 мм.
Поліна 11 місяців тому
Доброго ранку, а чи збільшується живіт за міоми, якщо її розмір становить менше 1 сантиметра? Чи збільшення живота може бути тільки за великих міом?
Відповісти
Доброго ранку, живіт може збільшуватися в разі міом великого розміру (для порівняння новоутворення може мати розмір грейпфрута або невеликого кавуна). За маленьких пухлин до одного см жодних візуальних змін не буде.
Анна 11 місяців тому
Доброго дня, у мене близько року тому виявили міому матки, але сказали, що можна спостерігати. Сьогодні була у лікаря і вона сказала, що потрібно видаляти, оскільки вона збільшилася. Під час проведення аналогії гінеколог сказала, що у мене міома 12 тижнів. Це скільки сантиметрів?
Відповісти
Добрий день, подібне порівняння використовується для пояснення розміру міоми. Чотири-п'ять тижнів вагітності — це 2-2,5 см, 10-12 тижнів — 5-6 см, а 12-15 тижнів — більше 8 см.
Ольга 11 місяців тому
Добрий день, я спілкувалася з кількома дівчатами, у кого була міома під час вагітності. У них вона не росла, тому я не хвилювалася, коли завагітніла (у мене була міома 1 см у діаметрі). Але через кілька тижнів на прийомі в гінеколога я дізналася, що міома повільно, але зростає. Скажіть, як лікують міому матки під час вагітності?
Відповісти
Доброго дня, лікування міоми матки під час вагітності варіюється залежно від розміру, локалізації пухлини і симптомів пацієнтки. Гінеколог може запропонувати як спостереження або контроль симптомів (у разі повільного зростання пухлини і відсутності загрози для плода), так і медикаментозне або хірургічне лікування (у разі загрози викидня або порушення кровотоку плода).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!