Logo
0 800 30 11 77

Як попередити розвиток катаракти і вилікувати її?

Як попередити розвиток катаракти і вилікувати її?
Читати 7 хвилин | Створено: 20 червня 2023 | Оновлено: 26 липня 2023 | 7329 7329
Катаракта є другою причиною порушення зору після аномалій рефракції (короткозорості, далекозорості та астигматизму). Захворювання вражає близько 17% населення.

У США катаракту ока діагностовано майже в кожної п'ятої людини віком від 65 до 74 років. До 80 років понад 50% людей або мають катаракту, або перенесли операцію з її видалення.

Що таке катаракта?

Катаракта — це офтальмологічне захворювання, яке характеризується помутнінням кришталика ока.

Що таке катаракта ока?

Що таке катаракта ока?

Кришталик — прозора структура, що складається здебільшого з білків, розташована між райдужкою і склоподібним тілом. При катаракті білки руйнуються, спричиняючи розмитість і нечіткість зору. Який вигляд має катаракта, можна побачити на фото.

На діагностиці та лікуванні катаракти спеціалізується офтальмолог.

Причини утворення катаракти

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

Причиною катаракти є поступове руйнування структур кришталика. Появу катаракти провокують:

  • навколишні фактори ризику. Проковтування або вдихання токсичних речовин призводить до збільшення вільних радикалів в організмі, які пошкоджують здорові клітини. До зазначених чинників відносять: забруднення повітря, тютюновий дим, алкоголь, промислові хімікати, пестициди, тривалий вплив ультрафіолетового випромінювання або рентгенівських променів;
  • медичні фактори ризику. До розвитку катаракти кришталика можуть призвести неконтрольований цукровий діабет або високий рівень цукру в крові, перенесені операції на очах, підвищений артеріальний тиск, наявність інших офтальмологічних захворювань (наприклад, увеїту або пігментації сітківки);
  • генетичні фактори ризику. Наявність генетичної схильності до помутніння кришталика підвищує ризик розвитку катаракти.

Неконтрольоване застосування стероїдів, діуретиків, транквілізаторів збільшує ймовірність катаракти. Дослідження припускають зв'язок між утворенням катаракти і низьким рівнем антиоксидантів (наприклад, вітамінів С і Е, каротиноїдів).

Симптоми та стадії розвитку катаракти

Залежно від вираженості помутніння кришталика виділяють чотири стадії катаракти.

Стадії катаракти

Рання стадія

Початкова катаракта характеризується незначним помутнінням кришталика і зазвичай протікає непомітно для людини. Зір може бути трохи розмитим або менш чітким, особливо при сильному освітленні, іноді виникає відчуття відблисків або затемнення навколо джерел світла.

Середня стадія

За незрілої катаракти помутніння кришталика стає більш вираженим, зір погіршується, відтінки кольорів можуть виглядати зміненими або більш тьмяними. Виникає потреба використання окулярів або більш яскравого джерела світла для читання або роботи за комп'ютером.

Пізня стадія

Характеризується інтенсивнішим помутнінням кришталика, що практично повністю обмежує пропускання світла. Зір стає обмеженим, людина здатна розрізнити тільки силуети, світло і тінь. Можливі помітні зміни зовнішнього вигляду райдужної оболонки ока (наприклад, забарвлення в сірий або білий колір).

Зріла стадія

Кришталик мутніє повністю, зір обмежений до мінімуму або повністю відсутній.

Який вигляд має катаракта на різних стадіях, можна побачити на фото.

Скарги при катаракті зазвичай включають двоїння в очах, труднощі в письмі та читанні. Інші симптоми катаракти:

  • розмитий, тьмяний або затуманений зір;
  • погіршення нічного зору;
  • підвищена чутливість до світла і відблисків;
  • поява «ореолів» або «смуг» навколо джерел світла (наприклад, ламп);
  • сприйняття яскравих кольорів як жовтих або бляклих.

Катаракта зазвичай не спричиняє болю в очах, проте може супроводжуватися дискомфортом. Ознакою катаракти також може бути швидке прогресування далекозорості (нездатності бачити чітко зблизька) або короткозорості (неможливості сфокусуватися на далеко розташованих об'єктах).

У разі погіршення зору необхідна консультація офтальмолога, оскільки катаракта може мати схожі симптоми з іншими захворюваннями очей (наприклад, глаукомою, астигматизмом, міопією). Залежно від результатів обстеження лікар призначить курс терапії, який може включати краплі, носіння окулярів або контактних лінз, операцію.

Види катаракти

Катаракту класифікують залежно від локалізації помутніння кришталика та причини розвитку захворювання.

Види катаракти

Ядерна катаракта

Характеризується ураженням центру кришталика. На початку розвитку може викликати виражену короткозорість або поліпшення зору поблизу. Згодом кришталик стає жовтим, призводячи до утруднення в розрізненні кольорів.

Кортикальна катаракта

Починається з появи білих помутнінь у вигляді трикутника або смуг на зовнішньому краї кришталика. У міру прогресування «смуга» збільшується і поширюється на центр прозорого тіла, викликаючи помутніння зору.

Задня субкапсулярна катаракта

Задньокапсулярна катаракта розвивається з невеликої непрозорої ділянки, яка локалізується біля задньої частини капсули кришталика. Ураження розташовані прямо на шляху проходження світла через лінзу. Швидко прогресує, симптоми з'являються протягом кількох місяців.

Передня субкапсулярна катаракта

Формується всередині передньої частини капсули кришталика. Може бути спричинена травмою, пухлиною, а також атопічним дерматитом.

Вроджена катаракта

З'являється під час розвитку в утробі матері або в ранньому дитинстві. Виникає через генетичні мутації, спадкову схильність, інфекції, перенесені матір'ю під час вагітності (наприклад, краснуху, цитомегаловірус). Вроджена катаракта також може бути спричинена синдромом Дауна, діабетом, дефіцитом поживних речовин або опроміненням.

Травматична катаракта

Може розвинутися через удар (наприклад, м'ячем), опік, потрапляння хімічної речовини або осколка в око. Катаракта може проявитися відразу після травми або через кілька років.

Вторинна катаракта

Розвивається як ускладнення іншого захворювання (наприклад, діабету), на тлі приймання лікарських препаратів. Операція з видалення катаракти також може стати причиною повторного ураження кришталика.

Радіаційна катаракта

Зазвичай розвивається у людей, які піддаються частому та інтенсивному ультрафіолетовому випромінюванню без захисту очей (наприклад, за допомогою сонцезахисних окулярів). Також радіаційна катаракта може бути наслідком променевої терапії раку.

Ламелярна (зональна) катаракта

Найчастіше катаракта розвивається на обох очах у дітей молодшого віку через генетичні мутації. Характеризується появою дрібних білих точок у середині кришталика, які можуть утворювати букву «У». З часом центр кришталика стає білим.

Поліхроматична катаракта (катаракта «різдвяна ялинка»)

Характеризується утворенням у кришталику ока блискучих кольорових кристалів. Зазвичай вражає людей із міотонічною дистрофією (рідкісним захворюванням, що впливає на м'язову функцію).

Бура катаракта

Виникає при прогресуванні ядерної катаракти. Кришталик стає твердим і набуває коричневого відтінку. Людині стає складно розрізняти кольори, особливо синій і фіолетовий.

Катаракта, що набрякає

Рідкісний вид патології, за якого кришталик «захоплює» зайву вологу і набухає. Проявляється зміною форми і розміру зіниці, відчуттям дискомфорту і тиску в оці.

Якщо причиною розвитку катаракти став діабет, то на кришталику з'являється малюнок біло-сірого кольору, що зовні нагадує сніжинку. Під впливом високого рівня цукру глюкоза проникає в очне яблуко і «зв'язується» з білками всередині ока, спричиняючи зміну структури та порушення функціонування. Діабет також впливає на збільшення тиску та підвищення окислювального стресу, що прискорює прогресування симптомів катаракти.

Що показує діагностика катаракти?

Перед початком лікування офтальмолог збирає анамнез і аналізує скарги пацієнта (уточнює час появи і ступінь вираженості симптомів). Діагностика катаракти:

  • перевірка гостроти зору. Лікар використовує таблиці з буквами, цифрами, кружками або іграшками (для дітей), що поступово зменшуються.
  • біомікроскопія ока. Офтальмолог оглядає повіки, склеру, кон'юнктиву, кришталик, райдужку та рогівку. Огляд відбувається через спеціальну щілинну лампу — прилад, що використовує інтенсивну лінію світла у вигляді тонкої щілини, для оцінки структур ока в невеликих зрізах (дає змогу виявити мінімальні аномалії);
  • огляд сітківки. Для дослідження лікар використовує краплі, які розширюють зіниці, що допомагає полегшити огляд задньої частини ока;
  • зіничний рефлекс. Лікар застосовує фокусоване світло або оптичний мікроскоп для оцінки реакції ока на світло. У нормі при яскравому світлі зіниця звужується, при слабкому — розширюється;
  • аппланаційна тонометрія. Застосовується для вимірювання внутрішньоочного тиску і ступеня деформації очного яблука.

На пізній і зрілій стадіях катаракти, коли видимість задньої поверхні ока обмежена, лікар може використовувати ультразвукове дослідження. УЗД ока дає змогу оцінити ступінь щільності, точне розташування, діаметр і товщину катаракти, а також стан задньої частини ока, зокрема сітківки та зорового нерва. Дослідження допомагає підібрати тип операції і визначити відповідний вид штучного кришталика.

Як лікувати катаракту?

Вилікувати катаракту без операції неможливо, оскільки захворювання призводить до незворотних змін у структурі та складі білкових волокон усередині кришталика. Вилікувати катаракту народними засобами також не можна, оскільки настоянки і примочки не здатні вплинути на стан кришталика.

У разі незначного помутніння кришталика офтальмолог може призначити лінзи або окуляри при катаракті для зменшення симптомів і тимчасового поліпшення зору. За катаракти початкової стадії правильно підібрані окуляри допоможуть поліпшити фокусування зору, контрастність і чіткість, захистять очі від відблисків, ультрафіолетового випромінювання і яскравого освітлення.

У разі значного зниження зору лікар рекомендує операцію з видалення катаракти. Етапи видалення катаракти:

Офтальмолог знеболює область навколо ока за допомогою місцевої анестезії (використовує краплі або робить ін'єкції в шкіру повік).

  1. Хірург робить невеликий розріз близько двох-трьох мм у рогівці.
  2. Через мікророзріз лікар створює отвір у передній капсулі для забезпечення доступу до помутнілого кришталика.
  3. Хірург вводить прилад і за допомогою ультразвукових хвиль розм'якшує і розділяє уражені катарактою тканини кришталика, видаляючи їх всмоктувальним інструментом.
  4. Після вилучення помутнілої катарактальної тканини в око вводять спеціальну інтраокулярну лінзу і встановлюють її на місце видаленого кришталика (в капсулу).
  5. Мікророзріз у рогівці закривається швами або спеціальною клейовою субстанцією, яка зазвичай розчиняється самостійно.

Операцію проводять амбулаторно і вона не потребує перебування пацієнта в медичному центрі після видалення катаракти. Через 15-30 хвилин після хірургічного втручання пацієнт може йти додому.

Протягом одного-двох днів після операції пацієнт може відчувати дискомфорт або біль у ділянці очей, для зняття яких лікар може призначити знеболювальні засоби. Реабілітація після видалення катаракти:

  • застосування призначених лікарем крапель для запобігання інфекції, зняття запалення і прискорення відновлення ока;
  • уникнення потрапляння мила і води в очі;
  • обмеження тертя і тиску на область очних яблук;
  • носіння окулярів у денний час і захисного щитка вночі.

У перші дні після операції зір буде трохи розмитим і нечітким. Повне відновлення після заміни кришталика може зайняти від чотирьох до восьми тижнів.

Операція з видалення катаракти вважається безпечною, однак у разі неправильного проведення або через індивідуальну реакцію організму можуть розвинутися наслідки. Можливі ускладнення заміни кришталика:

  • очна інфекція;
  • крововилив в око;
  • набряк передньої або внутрішньої частини ока;
  • пошкодження здорових структур очного яблука;
  • відшарування або набряк сітківки;
  • затуманений зір;
  • зміщення штучного кришталика;
  • бачення «ореолів», «відблисків» або «темних тіней».

Знизити ризик ускладнень допоможе виконання всіх рекомендацій лікаря після операції. У разі вираженого больового синдрому, печіння очей після хірургічного втручання необхідно звернутися до офтальмолога.

Після встановлення нового кришталика з часом може розвинутися вторинна катаракта, яка вражає задню частину капсули. Лікування вторинної катаракти проводиться лазером і не потребує повторної заміни кришталика.

Під час лазерної дисцизії вторинної катаракти лікар спрямовує вузький лазерний промінь, який проникає в око і створює мікроскопічний отвір у задній капсулі. Завдяки отвору світло вільно проникає всередину, усувається помутніння і відновлюється зорова чіткість.

Протипоказання до видалення катаракти

Заміну кришталика не проводять у разі запальних захворювань очей (наприклад, увеїту, кон'юнктивіту, рогівкового кератиту). Інші протипоказання до операції з видалення катаракти:

  • нестабільні серцево-судинні захворювання;
  • порушення згортання крові;
  • неконтрольований цукровий діабет;
  • підвищений артеріальний тиск (гіпертонія);
  • захворювання сітківки (наприклад, дегенерація і відшарування);
  • аномалії розвитку очного яблука або переднього сегмента ока.

Психічні патології, через які пацієнт не може виконувати вказівки лікаря під час операції, також є протипоказанням до її проведення. Заміна кришталика не рекомендована в разі вираженої глаукоми, оскільки під час операції може підвищитися внутрішньоочний тиск, прискоривши прогресування патології та призвівши до більшого погіршення зору.

Профілактика катаракти

Уникнути катаракти не можна, проте можна знизити ризик її розвитку. Способи профілактики катаракти:

  • контроль основних захворювань (наприклад, діабету, гіпертонії) за їх наявності;
  • регулярна профілактика зору та огляди в офтальмолога. Перевіряти зір необхідно щонайменше раз на рік (за наявності факторів ризику лікар може встановити іншу періодичність оглядів);
  • відмова від куріння та алкоголю;
  • носіння сонцезахисних окулярів.

Для попередження катаракти також важливо захищати очі від травм. Під час занять спортом, використання електроінструментів, відвідування солярію необхідно використовувати захисні окуляри. Зміцнити кришталик ока за допомогою вправ і масажу не можна.

Як харчування впливає на розвиток катаракти?

Згідно з новими дослідженнями, продукти, багаті антиоксидантами, вітамінами та мінералами, допомагають підтримати здоров'я очей і знижують ризик помутніння кришталика.

Харчування для профілактики катаракти

Група продуктів

Приклади продуктів

Ягоди

Полуниця, малина, лохина, чорниця, чорна смородина

Фрукти

Цитрусові (апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути, лайми), ананас, манго, ківі, папайя

Овочі

Червоний перець, капуста, броколі, картопля, томати

Зелень

Шпинат, петрушка

Рослинні олії

Оливкова, соняшникова, кукурудзяна, соєва

Риба

Лосось, сардини, тріска, скумбрія

Горіхи

Мигдаль, фісташки, арахіс, кедрові горіхи

Насіння

Насіння соняшнику, льону та кунжуту

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Корисні продукти для профілактики катаракти

Корисні продукти для профілактики катаракти

Високий рівень цукру в крові може збільшити ризик розвитку катаракти. Тому важливо відмовитися від рафінованого цукру, борошняних виробів, солодких газованих напоїв і соків.

Офтальмологія в ОН Клінік Одеса

Як попередити розвиток катаракти і вилікувати її? - Шишман Ольга Володимирівна
Шишман Ольга Володимирівна
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Скільки заживає око після операції катаракти?

Око після операції з видалення катаракти заживає протягом одного-двох місяців. Для прискорення загоєння необхідно уникати тертя і тиску, впливу сонячного світла, інтенсивних фізичних вправ.

2. Чи можна зупинити катаракту на початковій стадії?

Зупинити катаракту не можна, оскільки процес помутніння кришталика є незворотнім. Швидкість прогресування захворювання індивідуальна: до моменту необхідності проведення операції може пройти як кілька місяців, так і десятки років.

3. Чи допомагають очні краплі від катаракти?

Краплі від катаракти не допомагають зупинити прогресування або вилікувати захворювання. Ліки можуть знизити запалення і зволожити поверхню ока. Краплі при катаракті для літніх людей використовують для зняття сухості, подразнення і дискомфорту очей.

4. Коли треба починати профілактику?

Білки в кришталику ока починають руйнуватися приблизно у віці 40 років, проте перші симптоми можуть бути помічені після 60 років. Точного часу початку профілактики немає, проте рекомендується відвідувати офтальмолога раз на рік після 20 років. Регулярні огляди допоможуть виявити помутніння кришталика на ранній стадії.

5. Як швидко дозріває катаракта?

У середньому катаракта дозріває шість-десять років. Однак прогресування патології може відбуватися швидше залежно від локалізації ураження кришталика, причини захворювання та віку пацієнта.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 2 оцінок
Як попередити розвиток катаракти і вилікувати її?
Лікар-офтальмолог. Перша категорія.
Як попередити розвиток катаракти і вилікувати її?
Лікар-офтальмолог. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Олена 9 місяців тому
Доброго ранку, а яке найчастіше ускладнення катаракти після операції? І до чого взагалі може призвести хвороба, якщо її не лікувати?
Відповісти
Доброго ранку, найчастішим ускладненням катаракти є післяопераційна капсульна регресія, коли задня капсула, на яку встановлюється штучний кришталик, стає каламутною і впливає на якість зору. Якщо катаракта не лікується, вона може призвести до поступової втрати зору, зниження якості життя, обмеження функціональності та інших захворювань очей (наприклад, до глаукоми).
Лариса 9 місяців тому
Доброго дня, який найефективніший засіб від катаракти? Що допоможе назавжди зупинити хворобу?
Відповісти
Добрий день, єдиним ефективним методом лікування катаракти є хірургічне видалення помутнілого кришталика і заміна його штучною внутрішньоочною лінзою. Операція катаракти може значно поліпшити зір і дозволити повернутися до звичайного життя.
Олег 10 місяців тому
Добрий день, у мене через місяць запланована операція із заміни кришталика, але я трохи хвилююся про відновлення. Що не можна робити після операції катаракти?
Відповісти
Здрастуйте, після операції катаракти рекомендується уникати тертя або сильного тиску на очі, не нахилятися вниз, не піднімати важкі речі, не торкатися очей руками. Також потрібно дотримуватися режиму прийому прописаних крапель і регулярно відвідувати лікаря для контролю й оцінки результатів операції.
Марина 10 місяців тому
Здрастуйте! У мене третя стадія катаракти і я планую робити операцію. Підкажіть, чи можна ставити різні кришталики за катаракти? Як це вплине на мій зір?
Відповісти
Добрий день, під час хірургічного лікування катаракти є можливість вибору різних типів штучних внутрішньоочних кришталиків залежно від потреб і переваг пацієнта. Наприклад, однофокусні кришталики призначені для забезпечення чіткого зору на одну відстань (зазвичай обирають для далекого або ближнього зору). Мультифокусні або акомодаційні кришталики дають змогу фокусуватися на предметах, розташованих на різній відстані.
Максим 10 місяців тому
Добрий день, у мене на профілактичному огляді тиждень тому діагностували катаракту, але сказали, що операція поки що не потрібна. Скажіть, що не можна робити при катаракті, щоб не викликати ускладнення або швидке прогресування патології?
Відповісти
Добрий день, у разі катаракти рекомендується уникати важких фізичних навантажень і підняття важких предметів, інтенсивного напруження очей, обмежити споживання алкоголю. Також не можна використовувати краплі без узгодження з лікарем, оскільки деякі препарати можуть бути шкідливими для очей з катарактою.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!