Logo
0 800 30 11 77

Чому потрібно знати свій внутрішньоочний тиск

Чому потрібно знати свій внутрішньоочний тиск
Читати 5 хвилин | Створено: 23 лютого 2022 | Оновлено: 23 лютого 2022 | 25461 25461
Очний тиск — такий же важливий показник здорової роботи очей, як гострота зору, сприйняття кольору і здатність до рефракції (заломлення).

Що таке внутрішньоочний тиск

Внутрішньоочний тиск (ВОТ) — це тиск, який чинить внутрішньоочна рідина (волога) на внутрішні структури очного яблука.

Очі людини постійно виробляють внутрішньоочну рідину. Вона забезпечує живлення кришталика та рогівки, які не мають кровоносних судин. Волога циркулює між передньою та задньою камерами ока та створює всередині нього тиск. Коли в око надходить нова рідина, така сама її кількість має витікати через дренажну систему — тонкі канали в рогівці. Якщо волога виробляється в оптимальній кількості, а її надлишок своєчасно виводиться, тиск залишається стабільним.

У нормі очний тиск становить 10–21 мм ртутного стовпчика. Відхилення від цих показників трапляється за захворювань очей і може призвести до зниження гостроти зору.

Від чого підвищується очний тиск

Поставте своє питання Офтальмологу
«ОН Клінік»

Очна гіпертензія (офтальмотонус) — це підвищення внутрішньоочного тиску. Воно може бути тимчасовим або постійним і безпосередньо пов'язане з віком: трапляється у 10% людей, старших за 40 років.

Офтальмотонус виникає через надмірне вироблення внутрішньоочної рідини або порушення її відтоку через дренажні канали. Причини очної гіпертензії:

  • глаукома;
  • очні інфекції та запальні захворювання (наприклад, увеїт — запалення судинної оболонки ока);
  • травми та новоутворення очей та очних орбіт;
  • тривале приймання деяких лікарських засобів (наприклад, стероїдних гормонів);
  • вроджені особливості будови очей.

Підвищений артеріальний тиск, хронічні судинні захворювання та цукровий діабет також можуть призводити до розвитку очної гіпертензії. Схильність до підвищення ВОТ передається за спадковістю.

Які симптоми підвищеного внутрішньоочного тиску

Помірна внутрішньоочна гіпертензія, як правило, протікає непомітно. Першим показником зростання ВОТ може бути незначний дискомфорт і підвищена втомлюваність очей. Симптоми підвищеного внутрішньоочного тиску:

  • біль в ділянці очних яблук;
  • підвищена чутливість і почервоніння очей;
  • головний біль, нудота.

У разі тривалого стійкого підвищення ВОТ знижується гострота зору. У важких випадках очна гіпертензія проявляється звуженням і випаданням полів зору (у полі зору з'являються розмиті ділянки).

До яких захворювань призводить підвищений очний тиск

Підвищений очний тиск може призвести до розвитку глаукоми — захворювання, за якого очний нерв пошкоджується через офтальмотонус. Щорічно на неї хворіють понад 2 млн людей у ​​світі, і ще у 6000 розвивається повна необоротна сліпота. Види глаукоми:

  • закритокутова — пов'язана із закупорюванням дренажної системи ока;
  • відкритокутова — пов'язана з порушенням відтоку внутрішньоочної рідини через відкриті дренажні канали.

Лікування глаукоми проводиться консервативним і хірургічним методами. Відповідний вид терапії визначає офтальмолог залежно від типу та тяжкості захворювання.

Виявлення безсимптомного офтальмотонусу та його усунення сприяє профілактиці розвитку глаукоми та збереженню зору. Повна перевірка зору дитини також включає вимірювання ВОТ. Підвищений внутрішньоочний тиск у дитини може бути пов'язаний з розвитком ювенільної (дитячої та підліткової) глаукоми.

Як вимірюють очний тиск

Розрізняють справжній і тонометричний внутрішньоочний тиск. Справжній — це реальний тиск рідини всередині ока. Тонометричний — це показник, що отримується під час вимірювання ВОТ класичними методами (наприклад, за допомогою грузиків).

Вимірювання внутрішньоочного тиску називається тонометрією. Внутрішньоочний тиск визначають під час консультації офтальмолога. Методи очної тонометрії:

  • контактні (апарат для вимірювання ВОТ торкається рогівки);
  • безконтактні (для вимірювання ВОТ використовується струмінь повітря).

Контактний вимір ВОТ класичними методами починається із закапування в очі знеболювальних крапель. За методу Маклакова на рогівку поміщають грузики. За методу Гольдмана — крапають фарбувальний розчин, а потім спеціальний апарат притискає до рогівки тонкі пластинки та визначає рівень тиску.

Вимірювання ВОТ за допомогою сучасних портативних апаратів займає кілька хвилин і дозволяє визначити справжній внутрішньоочний тиск. До ока людини приставляється прилад, який «вистрілює» одноразовим стерильним наконечником. Він торкається рогівки протягом 0,1 секунди та відскакує назад в апарат. Вимірювання відбувається настільки швидко, що больовий рефлекс не встигає виникнути, тож потреби в анестезії немає. Це особливо важливо під час офтальмологічного огляду немовлят і маленьких дітей — за інших методів вимірювання ВОТ вони потребують седації.

Як знизити внутрішньоочний тиск

Правильно призначити лікування за підвищення внутрішньоочного тиску може тільки лікар, тому в разі виявлення симптомів гіпертензії необхідно записатися до офтальмолога. За помірної гіпертензії окуліст може порадити спостереження впродовж кількох місяців або зниження ВОТ за допомогою очних крапель. Ручний або апаратний масаж очних яблук може бути призначений офтальмологом як допоміжний метод нормалізації ВОТ.

Офтальмологія в ОН Клінік Дніпро

Чому потрібно знати свій внутрішньоочний тиск - Оганезова Сюзанна Ованесівна
Оганезова Сюзанна Ованесівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чи можна вимірювати очний тиск у лінзах?

Перед процедурою тонометрії слід зняти контактні лінзи. Надягнуті контактні лінзи спотворюють результати вимірювання внутрішньоочного тиску.

2. Чи впливає артеріальний тиск на очний?

Як підвищення, так і зниження артеріального тиску може впливати на ВОТ. Пацієнтам, які страждають на гіпертонічну хворобу або артеріальну гіпотензію, необхідно регулярно проходити профілактичні огляди в офтальмолога.

3. Як алкоголь впливає на внутрішньоочний тиск?

Вживання алкогольних напоїв може призводити до підвищення внутрішньоочного тиску. За наявності глаукоми або гіпертензії ока необхідно знизити споживання алкоголю.

4. Чи можна знизити очний тиск без крапель?

Застосування місцевих препаратів є основним методом лікування підвищеного внутрішньоочного тиску. У деяких випадках лікар може призначити таблетовані лікарські засоби для внутрішнього застосування або хірургічні методи корекції офтальмотонусу.

5. Як часто треба вимірювати очний тиск?

Дітям і дорослим молодшим за 40 років внутрішньоочний тиск вимірюють за наявності скарг на порушення зору, біль, підвищену чутливість і здавлювання в очах. Після 40 років вимірювати ВОТ необхідне не рідше, ніж один раз на рік, навіть за відсутності симптомів захворювання. Профілактичну перевірку зору необхідно проходити всім дітям і дорослим щороку.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 2 оцінок
Чому потрібно знати свій внутрішньоочний тиск
Лікар-офтальмолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Чому потрібно знати свій внутрішньоочний тиск
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Сергій 2 роки тому
Здрастуйте. Чи впливає носіння контактних лінз на погіршення симптомів підвищеного внутрішньоочного тиску?
Відповісти
Добрий день! Серед лікарів і вчених немає єдиної думки про вплив контактних лінз на очну гіпертензію. Отримати відповідь про можливість носіння лінз у вашому випадку можна на консультації офтальмолога.
Дар'я 2 роки тому
Здрастуйте! Мій батько страждав на глаукому і втратив зір. Чи передається глаукома у спадок і яких заходів можна вжити, щоб уникнути захворювання?
Відповісти
Здрастуйте! Схильність до очної гіпертензії та розвитку глаукоми передається у спадок. Для своєчасного виявлення підвищеного ВОТ і призначення відповідного лікування необхідно проходити щорічні профілактичні огляди в офтальмолога і вимірювати очний тиск.
Максим 2 роки тому
Доброго дня! У мене алергія на анестетики. Чи боляче вимірювати внутрішньоочний тиск?
Відповісти
Добрий день! Безконтактна тонометрія є безболісною процедурою і не потребує анестезії. ВОТ вимірюється шляхом одного швидкого торкання одноразового наконечника до рогівки ока.
Марина 2 роки тому
Здрастуйте! Є якісь продукри, які не можна їсти за очного тиску?
Відповісти
Здрастуйте! За підвищеного внутрішньоочного тиску необхідно обмежити вживання кави та кофеїновмісних напоїв (енергетичних коктейлів, міцного чаю). Підтримка здорової ваги і дієта з високим вмістом зелених овочів і фруктів, багатих на фолієву кислоту, сприяють профілактиці глаукоми.
Іван 2 роки тому
Добрий день! Як перевірити очний тиск у домашніх умовах?
Відповісти
Здрастуйте! Точно визначити внутрішньоочний тиск можливо тільки за допомогою апаратної тонометрії на прийомі в офтальмолога. Побічно оцінити тонус очних яблук можна самостійно за допомогою їх пальпації (промацування), однак пальпація — це ненадійний метод визначення ВОТ. При підозрі на підвищення щільності очних яблук необхідно звернутися до офтальмолога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!