Logo
0 800 30 11 77

Трихоскопія – перший крок у лікуванні волосся та шкіри голови

Трихоскопія – перший крок у лікуванні волосся та шкіри голови
Читати 3 хвилини | Створено: 2 жовтня 2019 | Оновлено: 2 жовтня 2019 | 32342 32342
Трихоскопія – це метод діагностики захворювань волосся та шкіри голови. Дослідження проводиться за допомогою медичного обладнання – дерматоскопа або трихоскопа.

Трихоскопія - це базовий метод, який використовується в діагностиці захворювань волосся та шкіри голови. Лікар за допомогою трихоскопії отримує клінічну інформацію про стан шкіри та волосся, оцінює стан волосяних фолікулів, їх діаметр та виявляє аномалії, пов’язані з волоссям.

Коли може бути призначена трихоскопія та що вона показує

Трихоскопія призначається, коли є підозра на захворювання волосся або шкіри голови:

  • алопеція (випадіння волосся);
  • суха або жирна себорея;
  • естетичні проблеми: ламкість та слабкість волосся;
  • лупа;
  • свербіння голови;
  • необхідність в індивідуальному підборі косметичних та лікувальних засобів.

В результаті дослідження лікар отримує цифрове зображення, по якому оцінює стан волосся. За допомогою зображення спеціаліст оцінює щільність росту на одиницю площини шкіри, кількість активного волосся, що росте, кількість волосяних фолікулів, кількість товстого термінального волосся, кількість пушкового та тонкого волосся, наявність запального процесу, активність секреції сальних та потових залоз.

Кожен з цих показників має норму. Відхилення від норми свідчить про певне захворювання. Крім того, в ході цифрової трихоскопії можна оцінити якість проведеного раніше лікування. Трихоскопія волосся не має протипоказань - метод можна проводити необмежену кількість разів.

Як проводиться трихоскопія та як до неї підготуватися?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Комп’ютерна трихоскопія – безболісний та неінвазивний метод, який виконується не більше 30 хвилин. Як проводиться процедура:

  1. Лікар обирає кілька областей на голові, які при зовнішньому огляді страждають найбільше.
  2. Трихолог наближає трихоскоп до голови та робить знімок. Інформація передається в комп’ютер та зберігається.

Після отримання знімків лікар починає роздивлятись деталі: скільки поодиноких и скільки спарених волосин, чи є фолікули, з яких росте 3 або 4 волосин. Цей етап займає декілька хвилин. Решта частина дослідження – це автоматизований процес, в ході якого комп’ютер обробляє інформацію на знімку та готує звіт щодо стану волосся на голові. Отримані дані порівнюються з нормою на графіках.

Лікар аналізує дані та ставить попередній діагноз. Для уточнення трихолог направляє на додаткові лабораторні дослідження, наприклад, на біохімічний аналіз крові. Це необхідно для підтвердження або спростування діагнозу.

Щоб лікар провів трихоскопію голови, потрібно підготуватись:

  • за день до дослідження вимити голову;
  • в день дослідження не наносити косметичні засоби;
  • не проводити процедуру раніше, ніж через два тижня після фарбування волосся.

Трихоскопія та інші методи діагностики волосся та шкіри голови

Загальний та біохімічний аналіз крові, спектральний аналіз придатків шкіри, аналіз складу біологічних елементів волосся та аналізи гормонів щитоподібної залози дають змогу оцінити процеси, які протікають в організмі при захворюваннях волосся та шкіри голови. Але оцінити стан шкірного покриву та щільність волосся можна тільки за допомогою трихоскопії. Тому це – незамінний метод без аналогів.

Дерматологія в ОН Клінік Біла Церква

Трихоскопія – перший крок у лікуванні волосся та шкіри голови - Скакун Тетяна Миколаївна
Скакун Тетяна Миколаївна
ОН Клінік Біла Церква
вул. Ярослава Мудрого, буд. 5/13
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00
Сб: 8:00 - 18:00
Нд: 10:00 - 16:00

Популярні питання

1. Чи боляче робити трихоскопію?

За трихоскопії немає біопсії (забору тканин шкіри голови), тому робити трихоскопію не боляче. Під час огляду трихоскоп дозволяє лікарю деталізувати шкіру голову та корені волосся для виявлення патологій на ранніх стадіях.

2. Який лікар направляє на трихоскопію?

На трихоскопію направляє трихолог для постановки чи підтвердження діагнозу. Трихоскопія проводиться при підозрі на гніздову, андрогенетичну, телогенову, рубцеву або дифузну алопецію, меланому, дерматофітію волосистої частини голови, трихотілломанію, оперізуючий лишай, дискоїдний червоний вовчак, плоский лишайник. Трихолог направляє на трихоскопію також при захворюваннях волосяного стрижня (наприклад, монілетрікс або вузликовий трихорексис).

3. За яких симптомів потрібно робити трихоскопію?

Зробити трихоскопію необхідно за випадання волосся, свербіння шкіри голови, сухості та ламкості волосся, наявності лупи. Трихоскоп дозволяє візуалізувати волосся та шкіру голови зі збільшенням від 20 до 160 разів та визначити наявність патології чи захворювання (наприклад, алопеції або меланоми).

4. Чи можна робити трихоскопію вагітним?

Трихоскопію можна робити вагітним, оскільки під час процедури не проводиться опромінення чи механічна дія. Через методику проведення трихоскопія не має протипоказань і може проводитися стільки разів, скільки необхідно.

5. Які протипоказання має трихоскопія?

Трихоскопія не має протипоказань. Робити трихоскопію можна вагітним, дітям, людям з аутоімунними захворюваннями та злоякісними або доброякісними новоутвореннями. За трихоскопії не можуть виникнути ускладнення, біль або дискомфорт.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Трихоскопія – перший крок у лікуванні волосся та шкіри голови
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.
Трихоскопія – перший крок у лікуванні волосся та шкіри голови
Лікар-терапевт. Стаж роботи 7 років.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 1 рік тому
Добрий день. У мене почалися проблеми з волоссям: воно випадає, стало ламким і кінці січуться. Лікар сказав, що потрібна трихоскопія. Чи потрібно дотримуватися дієти перед трихоскопією?
Відповісти
Здрастуйте, перед трихоскопією дотримуватися дієти не обов'язково. Однак необхідно відмовитися від миття голови, використання плойки та «утюжка», скрабування та пілінгу, а також від нанесення косметичних та доглядових засобів на волосся та шкіру голови в день дослідження.
Наталія 1 рік тому
Здрастуйте, що краще трихоскопія або фототрихограма? Чим вони відрізняються? Що у яких випадках призначають? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Доброго дня трихоскопія передбачає огляд волосся і шкіри голови за допомогою спеціального оптичного приладу, який дозволяє деталізувати зображення, збільшивши його до 1000 разів. Під час фототрихограми вибирається ділянка один квадратний сантиметр для дослідження. Тип дослідження підбирається трихологом залежно від передбачуваного діагнозу.
Жанна 1 рік тому
Здрастуйте, чому не можна мити голову в день трихоскопії? Я завжди думала, що перед походом до лікаря, як і до перукаря, потрібно ретельно вимити голову. Як брудна голова допоможе лікареві при дослідженні?
Відповісти
Здрастуйте, мити волосся в день трихоскопії не можна, як і використовувати доглядові та косметичні засоби, через ризик спотворення результатів. Шампунь впливає на волосся і шкіру голови, сальні залози, висипання і лупу, змінюючи їх колір і текстуру. За день до процедури потрібно вимити голову, відмовившись від шампуню «глибокого очищення», скрабів та пілінгів.
Оксана 1 рік тому
Здрастуйте, я записана на трихоскопію. Лікар сказала, що це дослідження займає небагато часу. Але як довго чекати на результат трихоскопії?
Відповісти
Доброго дня, результати трихоскопії видаються лікарем після дослідження. Трихолог також одразу розшифровує отримані результати, ставить діагноз та підбирає курс терапії. При необхідності пацієнт може бути спрямований на додаткові аналізи лабораторії.
Катерина 1 рік тому
Здрастуйте. Трихолог сказала зробити трихоскопію та здати біохімічний аналіз крові. Чи можна робити трихоскопію та здавати аналізи крові в один день? Чи не буде спотворення результату?
Відповісти
Доброго дня, робити трихоскопію і здавати лабораторні аналізи крові в один день можна, оскільки процедура огляду волосся не впливає на склад крові. Однак для здавання аналізів крові потрібно виконати підготовчі заходи (наприклад, відмова від жирної та смаженої їжі за два дні до аналізів, здавання крові натще).
Олена 1 рік тому
Здрастуйте, лікар направив на трихоскопію через підозру на псоріаз шкіри голови. Чи може трихоскопія дати хибний результат? Чи це неможливо?
Відповісти
Доброго дня, трихоскопія може дати хибний результат через неправильну підготовку до обстеження. За день до трихоскопії потрібно вимити голову (вранці перед дослідженнямити не можна), не наносити косметичні засоби і не використовувати плойку для волосся в день проведення трихоскопії.
Вікторія 1 рік тому
Добрий вечір. Трихолог направила на трихоскопію і сказала не використовувати лак для волосся щонайменше добу. Чому не можна використовувати доглядові засоби перед трихоскопією? Як це може вплинути на результати обстеження?
Відповісти
Здрастуйте, перед трихоскоією не можна використовувати лак для волосся, доглядові засоби (маски, бальзами, пінки). Також слід відмовитися від використання праски та плойки для волосся. Доглядові засоби можуть вплинути на роботу сальних залоз, спотворити результати трихоскопії.
Дар'я 1 рік тому
Доброго дня, у мене почало різко випадати волосся. Я звернулася до трихолога, лікар підозрює осередкову алопецію. Підкажіть, навіщо робити трихоскопію під час алопеції? Що вона свідчить?
Відповісти
Доброго дня, трихоскопія дозволяє встановити стан волосся, оцінити цілісність волосяної цибулини, фолікула, сумки та сальних залоз. При алопеції трихоскопія допомагає визначити причину та тип випадання волосся, а також підібрати лікування.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!