Logo
0 800 30 11 77

Причини виникнення та методи лікування демодекозу

Причини виникнення та методи лікування демодекозу
Читати 6 хвилин | Створено: 29 червня 2023 | Оновлено: 25 липня 2023 | 10958 10958
Демодекоз — паразитарне захворювання шкіри, що викликається кліщами роду Демодекс. Паразити розмножуються у волосяних фолікулах і сальних залозах.

Що таке демодекоз?

Демодекоз — хвороба, яка виникає внаслідок інфікування організму кліщем, що належить до групи демодекс. Мікроскопічні червоподібні та веретеноподібні кліщі завдовжки до 0,4 мм, що виявляють підвищену активність у темний час доби, живляться клітинами шкіри, гормонами та шкірним салом. Захворювання може протікати безсимптомно або супроводжуватися розтягуванням волосяних фолікулів, гіперплазією (розростанням) епітелію, закупоркою залоз і появою запальних вогнищ у ділянці інфікування. У разі підозри на демодекоз необхідна консультація дерматолога.

Чому розвивається демодекоз?

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

Кліщі потрапляють в організм під час прямих контактів з інфікованою людиною, через поцілунки, рукостискання. Демодекоз на обличчі й тілі може виникнути внаслідок спільного носіння одягу, використання рушників, постільної білизни, гребінців, косметики, окулярів або контактних лінз.

Точний механізм розвитку симптомів демодекозу в людей не встановлений. Кліщі можуть жити в рівновазі з імунною системою людини, яка запобігає збільшенню чисельності паразитів. Симптоматичні прояви виявляються, коли рівновага порушується. Причини загострень демодекозу:

  • ослаблення імунної системи;
  • застосування кортикостероїдів, протипухлинних препаратів;
  • розацеа (спричиняє підвищення кислотності та зниження гідратації, зміну складу жирних кислот на поверхні шкіри);
  • цукровий діабет;
  • порушення правил гігієни;
  • куріння, вживання алкоголю;
  • стрес;
  • високий діастолічний тиск;
  • вроджені особливості організму, що впливають на імунну відповідь у разі інфікування.

З віком (після 60 років) ймовірність розвитку демодекозу збільшується через підвищений ризик виникнення імунологічних порушень на тлі старіння організму. Також активне розмноження паразитів спостерігається за ожиріння, ниркової недостатності, переважання жирної їжі в раціоні.

Стадії демодекозу

Безсимптомна стадія демодекозу може тривати кілька років, поки імунна система перешкоджає різкому збільшенню чисельності паразитів. Захворювання здебільшого діагностують на стадіях, за яких прояви стають помітними.

Стадії демодекозу

Стадія

Прояви

Субклінічна

На початковій стадії демодекозу симптоми можуть бути відсутніми

Первинний демодекоз

Поява лусочок біля основи волосся, почервоніння, запалення шкіри

Хронічний демодекоз

Супроводжується збільшенням зони інфікування, свербінням, високим ризиком розвитку хронічних захворювань шкіри та очей (якщо демодекоз вражає повіки, фолікули вій або брів)

За хронічного перебігу можуть спостерігатися сезонні загострення в теплу пору року. Підвищення температури повітря сприяє активному розмноженню кліщів.

Які симптоми демодекозу?

Симптоми демодекозу проявляються на обличчі, якщо паразити вражають навколоносову ділянку, вії, брови, скроні, лоб, підборіддя, щоки. Демодекоз може поширюватися на шию, вуха, шкіру голови, виявлятися на спині та інших частинах тіла.

Симптоми демодекозу

Симптоми демодекозу

Симптоми демодекозу:

  • почервоніння, запалення, лущення шкіри;
  • сухість, припухлість, огрубіння уражених ділянок;
  • підвищення чутливості шкіри;
  • папули, пустули, фурункули;
  • свербіж і печіння шкірного покриву;
  • розширення пор, закупорка сальних проток, акне;
  • дерматит, розацеа;
  • висівкоподібний лишай;
  • рубцювання шкіри;
  • лупа;
  • випадіння волосся (результат виснаження волосяних цибулин при демодекозі голови);
  • виділення з вух із неприємним запахом (демодекоз у вухах вражає зовнішній слуховий прохід).

Висип при демодекозі проявляється у вигляді папул, пустул, може нагадувати симптоми розацеа або себорейного дерматиту. Шкіра червоніє, лущиться, потовщується, стає шорсткою, може покриватися гнійниками.

Якщо демодекоз поширюється на очі, розвивається блефарит, мадароз (випадання вій), спостерігається сухість очей, дисфункція мейбомієвих (сальних) залоз. Характерними симптомами демодекозу повік є подразнення та еритема (почервоніння шкіри, спричинене припливом крові до капілярів).

Також за демодекозу повік може розвинутися халязіон (доброякісне новоутворення в тканині повіки). До демодекозу можуть приєднуватися бактеріальні та грибкові інфекції. Який вигляд має демодекоз, можна побачити на фото.

Як діагностують демодекоз?

Дерматолог проводить огляд, вивчає скарги та анамнез. Діагностика демодекозу:

  • аналіз крові;
  • офтальмоскопія (при демодекозі на очах проводиться огляд очного дна за допомогою офтальмоскопа);
  • біомікроскопія (дослідження структурних елементів ока з використанням щілинної лампи);
  • обстеження на чутливість до антибіотиків;
  • аналіз на демодекоз. Для визначення типу збудника виконується зішкріб на демодекоз з ураженої ділянки шкіри. Також у разі демодекозу може досліджуватися зразок волосини з голови, брови або вії.

Клінічні прояви демодекозу можуть збігатися з проявами фолікуліту, розацеа, дерматиту і блефариту. Для виключення інших патологій необхідна диференціальна діагностика.

Способи лікування демодекозу

Лікувальний курс, тривалість якого становить від кількох місяців до року, спрямований на зупинку розмноження, знищення кліщів і запобігання рецидивам. Лікування демодекозу:

  • антибіотики (місцеві та пероральні);
  • протизапальні препарати;
  • протипаразитарні засоби.

Вітаміни в разі демодекозу не чинять прямої дії на паразитів, проте можуть використовуватися як доповнення до лікування для підтримки загальнозміцнювального ефекту. Лікування демодекозу народними засобами включає використання олій (камфорної, рицинової, бергамоту, чайного дерева, чорного кмину, шавлії, перцевої м'яти). Олії застосовуються тільки за призначенням лікаря через ризик алергічних реакцій.

Щоб уникнути появи побічних симптомів, засоби від демодекозу застосовуються за схемою, призначеною лікарем. Наприклад, безконтрольне застосування соди при демодекозі може спровокувати опіки.

Профілактика демодекозу

Вилікувати демодекоз назавжди можна, якщо пройти повний лікувальний курс і не допускати повторного інфікування кліщами. Способи профілактики демодекозу:

  • прання білизни за високих температур;
  • відмова від використання жирних кремів, косметики на основі мінеральних олій;
  • пілінг (виконується для видалення відмерлих клітин за відсутності протипоказань).

Важливим елементом профілактики демодекозу є дотримання гігієни. Необхідний регулярний догляд за шкірою з використанням мила, шампунів, серветок для області очей та обличчя.

Популярні питання

1. Чи можна заразитися демодекозом під час нарощування вій?

Захворювання може передаватися через штучні вії так само, як і через косметику (контактним способом). Ризик зараження підвищується при недотриманні правил стерильності та гігієни в салонах краси.

2. Чому при демодекозі не можна солодке?

Підвищення концентрації глюкози в крові є сприятливим фактором для розмноження кліщів, тому бажано обмежити солодку їжу. Дієта при демодекозі включає фрукти, овочі, нежирну рибу і м'ясо. Необхідно відмовитися від пряних, смажених, гострих страв і жирних молочних продуктів.

3. Як митися за демодекозу?

Рекомендована частота використання мийних засобів — не менше двох разів на добу. Регулярна гігієна шкіри допомагає знизити вираженість симптомів захворювання. У разі демодекозу не можна вмиватися засобами, що викликають алергічні реакції.

4. Чому прищі при демодекозі?

Прищі є проявом запалення, спричиненого закупоркою залоз і пошкодженнями тканин. Поява прищів вказує на активний розвиток паразитарної інвазії (розмноження кліщів).

Шкіра червоніє, стає сухою, шорсткою, вкривається білувато-жовтими фолікулами, закупореними паразитами і відлущеними клітинами. Висип може проявлятися вузликами і гнійничками на яскраво-червоних ділянках шкіри або щільними папулами синюшно-бордового кольору. Великі синюшно-рожеві вузли та кістозні утворення з гнійним вмістом схожі на прояви акне.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
Причини виникнення та методи лікування демодекозу
Лікар-дерматолог, трихолог медичного центру «ДокторПРО» у Братиславі. Стаж роботи 2 роки.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ірина 9 місяців тому
Доброго дня. Чому не можна засмагати при демодекозі?
Відповісти
Добрий день. Підвищення температури шкіри і вплив ультрафіолетового випромінювання можуть прискорити розмноження кліщів, для яких тепле середовище є сприятливим. За демодекозу немає необхідності повністю уникати перебування на сонці.
Катерина 9 місяців тому
Добрий день. Чи можна робити мезотерапію за демодекозу, і наскільки це безпечно?
Відповісти
Добрий день. Результати мезотерапії та потенційні ризики багато в чому залежать від переліку біологічно активних речовин, які вводять пацієнту, і стадії захворювання. Для оцінки безпеки мезотерапії слід проконсультуватися з лікарем.
Ольга 10 місяців тому
Доброго дня. Підкажіть, чи можна за демодекозу пити каву?
Відповісти
Добрий день. Дослідження, що підтверджують наявність залежності між вживанням кофеїнових напоїв і перебігом демодекозу, не проводилися. Якщо помірне споживання кави не погіршує симптоматику і самопочуття, можна не виключати її з раціону.
Діана 10 місяців тому
Доброго ранку. Чи можна користуватися декоративною косметикою при демодекозі? Чи є якісь обмеження?
Відповісти
Добрий день. У разі демодекозу допускається нанесення декоративної косметики без жирних компонентів і мінеральних олій у помірних кількостях (якщо косметичні засоби не подразнюють шкіру). Необхідно пам'ятати, що спільне використання косметики з інфікованою людиною є небажаним.
Лариса 10 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, чи можна застосовувати перметринову мазь у разі демодекозу?
Відповісти
Добрий день. Перметринову мазь, що пригнічує розвиток личинок кліща і сприяє загибелі дорослих особин, можна застосовувати в разі демодекозу. Щоб уточнити доцільність і особливості застосування мазі, необхідно записатися на консультацію дерматолога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн