Logo
0 800 30 11 77

Що дає нікотинова кислота для волосся та як нею користуватися?

Що дає нікотинова кислота для волосся та як нею користуватися?
Читати 5 хвилин | Створено: 23 березня 2023 | Оновлено: 4 травня 2023 | 161854 161854
Використання нікотинової кислоти для волосся є одним із косметологічних методів, спрямованих на покращення зовнішнього вигляду волосяного покриву голови.

Однак за допомогою процедури не можна позбутися алопеції (патологічне випадіння волосся) або нормалізувати активність сальних залоз голови.

Що таке нікотинова кислота?

Нікотинова кислота (вітамін РР) — це біологічно активна речовина, необхідна організму для обміну вуглеводів, ліпідів та білків. За нанесення на шкірні покриви нікотинова кислота зменшує запалення та почервоніння, розширює периферичні кровоносні судини та посилює кровообіг.

Прийом вітаміну РР внутрішньо призначається за захворювань серцево-судинної системи, печінки, шлунково-кишкового тракту. Крім того, нікотинову кислоту застосовують косметологи для зміцнення та зменшення випадіння волосся у разі відсутності патологічного облисіння.

Нікотинова кислота для росту волосся

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

За нанесення на шкіру голови вітамін РР посилює приплив крові до волосяного фолікула. Нікотинова кислота покращує доставку поживних речовин до волосяних фолікулів, що може сприяти росту волосся. Однак точних даних про позитивний вплив нікотинової кислоти на волосяний покрив людини немає.

Нікотинова кислота від випадіння волосся

Випадіння волосся може зменшитися на фоні застосування нікотинової кислоти, оскільки вітамін РР сприяє поліпшенню доставки кисню та мікроелементів до шкіри голови та волосяних цибулин. Як наслідок, прискорюється зростання нових волосків і волосяний покрив стає міцнішим. Для лікування вираженої алопеції вітаміни для волосся є малоефективними.

Нікотинова кислота для волосся: відгуки трихологів

Трихологи не рекомендують використовувати нікотинову кислоту як основний метод для покращення стану волосяного покриву голови, оскільки препарат не усуває причини випадіння та ламкості волосся. Для того, щоб відростити здорове волосся, необхідно дізнатися причину його випадіння, ламкості або втрати блиску.

Перед призначенням медикаментозних процедур проводиться трихоскопія — метод дослідження структури волосся та шкірних покривів голови під великим збільшенням. Під час проведення обстеження трихолог оцінює роботу сальних залоз, стан волосяних цибулин, кількість і швидкість росту волосся. На підставі отриманих результатів лікар індивідуально підбирає догляд для волосся та призначає найбільш ефективні методи відновлення волосяного покриву.

Яка користь від нікотинової кислоти для волосся?

Користь від нікотинової кислоти для волосся полягає у розширенні периферичних кровоносних судин та посиленні кровообігу. Як наслідок, волосяні фолікули отримують більше кисню та поживних речовин, що стимулює ріст волосся і покращує його зовнішній вигляд.

Користь нікотинової кислоти для волосся

Користь нікотинової кислоти для волосся

Побічні ефекти від використання нікотинової кислоти для волосся полягають у можливому розвитку алергічної реакції: почервоніння та свербіння шкірних покривів голови. За тривалого використання вітаміну РР може виникнути «перенасичення» волосяних фолікулів, внаслідок чого волосся стає ламким і тьмяним.

Як користуватися нікотиновою кислотою для волосся?

Нікотинову кислоту можна використовувати в чистому вигляді або робити на її основі маски для волосся. Ампула вітаміну РР розрахована одне застосування. Для уникнення «перенасичення» волосяних цибулин нікотинову кислоту наносять раз на два-три дні. Повторне використання вітаміну РР можливе через три місяці.

Як наносити нікотинову кислоту на волосся?

Нікотинова кислота наноситься на вологе волосся після миття. Вміст ампули поступово розподіляється по всій голові та масажними рухами втирається в корені волосся. Змивати розчин не потрібно.

Нікотинова кислота для волосся: протипоказання

Вітамін РР не можна використовувати за псоріазу волосистої частини голови. Інші протипоказання до нанесення нікотинової кислоти на волосся:

  • грибкова інфекція шкіри голови;
  • порушення цілісності шкірних покривів (порізи, рани).

Наносити нікотинову кислоту на волосся не можна за індивідуальної непереносимості препарату. У разі розвитку алергічної реакції на вітамін РР виникають печіння, свербіж та почервоніння шкіри голови. Нікотинова кислота не використовується для усунення свербіння, лущення та почервоніння шкірних покривів, оскільки зазначені симптоми можуть вказувати на дерматологічні захворювання (себорею, псоріаз) та вимагають консультації трихолога чи дерматолога.

Чим замінити нікотинову кислоту для волосся?

Замінити нікотинову кислоту для волосся можна мезотерапією — ін'єкційним введенням лікарських засобів (вітамінів, гормонів, мікроелементів) у мезодерму (середній шар шкіри). Внаслідок дії біологічно активних речовин покращується стан шкіри голови та нормалізується робота сальних залоз. Мезотерапія для волосся сприяє підвищенню живлення фолікулів, внаслідок чого прокидаються «сплячі» волосяні цибулини та прискорюється ріст волосся.

Трихологи також рекомендують плазмоліфтинг для волосся — введення в шкіру голови людини її власної плазми. Процедура стимулює регенерацію клітин, активує обмінні процеси та нормалізує стан шкірних покривів. Плазмоліфтинг проводиться за посічених кінчиків, випадання і тьмяності волосся. За проведення процедури немає ризику розвитку алергічної реакції, оскільки людині вводять її власну плазму крові.

Дерматологія в ОН Клінік Дніпро

Що дає нікотинова кислота для волосся та як нею користуватися? - Махота Наталя Григорівна
Махота Наталя Григорівна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Скільки потрібно нікотинової кислоти для волосся?

На одне нанесення на волосся потрібна одна ампула нікотинової кислоти. Якщо волосся густе і довге, може знадобитися дві ампули.

2. Чи можна додавати нікотинову кислоту до маски для волосся?

Нікотинову кислоту можна додавати до бальзаму, маски або шампуню. На одне миття голови достатньої однієї ампули.

3. Як довго можна користуватися нікотиновою кислотою для волосся?

Користуватися нікотиновою кислотою можна раз на два-три дні. Курс включає 14 процедур, повторювати використання вітаміну РР можна кожні три місяці.

4. Чи можна змішувати нікотинову кислоту та В12 для волосся?

Нікотинову кислоту та вітамін В12 можна змішувати. Комплекс вітамінів краще впливає на волосся: надає блиску, зміцнює та стимулює ріст.

5. Чи потрібно змивати нікотинову кислоту з волосся?

Для найкращого ефекту від процедури нікотинову кислоту не потрібно змивати з волосся. Розчин наноситься на вологе волосся раз на два-три дні.

Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 10 оцінок
Що дає нікотинова кислота для волосся та як нею користуватися?
Лікар-дерматовенеролог, дитячий дерматовенеролог. Друга кваліфікаційна категорія.
Що дає нікотинова кислота для волосся та як нею користуватися?
Стаття перевірена: Лутицька Лідія Ігорівна
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марина 1 рік тому
Доброго дня, а що буде, якщо використовувати нікотинову кислоту для волосся щодня?
Відповісти
Вітаю. За тривалого використання нікотинової кислоти виникає «перенасичення» волосяних фолікулів, внаслідок чого волосся може стати ламким, втратити блиск. Нікотинову кислоту слід застосовувати з перервами — раз на три місяці.
Богдана 1 рік тому
Доброго дня, як правильно зробити розчин нікотинової кислоти для волосся?
Відповісти
Добридень. Для приготування розчину для волосся слід додати ампулу нікотинової кислоти в шампунь або маску. Вітамін РР також можна використовувати у чистому вигляді.
Катерина 1 рік тому
Здрастуйте, чи можна мамі, що годує, використовувати нікотинову кислоту для волосся?
Відповісти
Добридень. Нікотинова кислота виділяєся разом із грудним молоком. Перед застосуванням вітаміну РР під час лактації слід проконсультуватися з лікарем.
Ольга 1 рік тому
Здрастуйте, чи достатньо однієї ампули нікотинової кислоти?
Відповісти
Добридень. Так, в середньому на кожне застосування достатньо однієї ампули нікотинової кислоти. Дівчатам із густим волоссям може знадобитися дві ампули.
Ірина 1 рік тому
Доброго дня, навіщо призначають нікотинову кислоту в таблетках?
Відповісти
Вітаю. Нікотинову кислоту в таблетках призначають за атеросклерозу (відкладення холестерину в судинах), спазму судин головного мозку або кінцівок, виразки шлунка або дванадцятипалої кишки, невриту (запалення) лицевого нерва. Приймати таблетки нікотинової кислоти можна лише у разі призначення лікування лікарем.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!