Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Чи потрібен волоссю термозахист, як він працює і як його вибрати?

Чи потрібен волоссю термозахист, як він працює і як його вибрати?
Читати 7 хвилин | Створено: 28 липня 2023 | Оновлено: 29 серпня 2023 | 8878 8878
1. Що таке термозахист для волосся? 2. З чого складається термозахист для волосся? 3. Як діє термозахист для волосся? 4. Для чого потрібен термозахист для волосся? 5. Види термозахисних засобів для волосся 6. Як вибрати термозахист для волосся? 7. Термозахист для волосся ― який кращий? 8. Як перевірити, працює термозахист чи ні? 9. Як і коли наносити термозахист для волосся? 10. Чи потрібно чекати, поки висохне термозахист? 11. Скільки тримається термозахист? 12. Чи справді термозахист захищає волосся? 13. Чи важливий термозахист для волосся від фена і випрямляча? 14. Чи потрібен термозахист для волосся від сонця? 15. Чи потрібен термозахист волоссю після кератину? 16. Чи треба використовувати термозахист для нарощеного волосся? 17. Що наносити спочатку ― термозахист чи олію для волосся? 18. Який термозахист не жирнить волосся? 19. Чому термозахист сушить волосся? 20. Термозахист для волосся ― що має бути в складі? 21. Чи можна зробити термозахист для волосся своїми руками? 22. Чи можна використовувати кокосову олію як термозахист?
1

Що таке термозахист для волосся?

Вплив на волосся високої температури призводить до його пошкодження і ламкості. Укладання за допомогою приладів з високою температурою (фен, плойка, випрямляч) руйнує кератин, необхідний для росту і живлення волосся. Розглянемо, чи допомагає термозахист для волосся зберегти його цілісність і здоров'я.

Термозахист для волосся ― косметичний незмивний засіб, який використовується для захисту від впливу високих температур. Фени і випрямлячі нагріваються до температури 70-200 градусів, що призводить до руйнування кутикули і випаровування вологи з волоса. Термозахист для волосся створювався для зволоження і збереження його здорового вигляду. Термозахист для волосся від фена і випрямляча має створювати бар'єр від шкідливого впливу інструментів для укладання і знижувати проникнення зайвого тепла всередину структури волосся.

2

З чого складається термозахист для волосся?

Термозахист для волосся складається з інгредієнтів, які мають низьку теплопровідність і повільно передають тепло. У складі термозахисту для волосся мають бути силікони, які утворюють захисну плівку і знижують шкідливий вплив засобів для укладки.

Склад термозахисту для волосся

Група компонентів

Назва

Силікони

Amodimethicone

Cyclomethicone

Dimethiconol

Dimethicone

Полімери

VP/ DMAPA

Acrylates copolymer

Вітаміни

Провітамін В5

Вітамін А

Вітамін Е

Олії

Олія Ши

Арганова олія

Олія кокоса

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Склад термозахисту для волосся

Склад термозахисту для волосся

Також до складу термозахисних засобів часто входить спирт для полегшення їх нанесення. Краще вибирати термозахист без спирту, оскільки він сушить волосся і робить його ламким.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

3

Як діє термозахист для волосся?

Термозахист для волосся діє завдяки вмісту в ньому силіконів, які створюють захисну плівку на локонах. Ефект від термозахисту для волосся:

  • більш рівномірний розподіл тепла від стайлінгових інструментів по волоссю;
  • поліпшення фіксації під час укладання;
  • полегшення ковзання випрямляча або плойки;
  • уповільнення випаровування вологи з волосся.

Але термозахист не оздоровлює волосся і не прибирає шкідливий вплив високих температур на нього. Силікони, що входять до складу засобів для укладки, зменшують проникнення кисню і поживних речовин до волосся, що робить його сухим і ламким.

4

Для чого потрібен термозахист для волосся?

Термозахист для волосся потрібен для полегшення його укладання і мінімізації впливу високих температур під час використання стайлінгових інструментів. Термозахист можна використовувати під час випрямлення волосся, сушіння його феном і застосування плойки для завивки локонів. Силікони, що використовуються в складі засобів для укладки, розгладжують волосся, зменшують його сплутування і полегшують розчісування. Але термозахист для волосся не допомагає знизити шкоду за температури понад 100 градусів, тому рекомендується зменшити частоту використання фенів і випрямлячів.

5

Види термозахисних засобів для волосся

Термозахист для волосся являє собою незмивний косметичний засіб рідкої, маслянистої або кремоподібної консистенції. Види термозахисту для волосся:

  • спреї ― не обтяжують волосся, рівномірно розподіляються по всій довжині. Але термозахист у вигляді спрею містить у складі спирт і сушить волосся;
  • креми ― розгладжують волосся, наносяться на всю довжину, крім коренів. Підійдуть для кучерявого і сухого волосся;
  • олії ― надають волоссю блиск і гладкість, але мають низьку термостійкість. Термозахист у вигляді олії жирнить волосся і потребує частішого його миття;
  • муси ― використовуються для фіксації під час укладання і надання об'єму волоссю.

Також виробники випускають двофазні засоби для термозахисту волосся, які складаються зі спреїв і олій. Двофазні емульсії для укладки, крім термозахисту, виконують зволожувальну функцію, перед використанням їх необхідно збовтати.

6

Як вибрати термозахист для волосся?

Щоб вибрати термозахист для волосся, необхідно вивчити його склад і звернути увагу на наявність силіконів, які утворюють захисну плівку. Термозахист без силіконів не працює, оскільки не створює бар'єр на волоссі. Термозахист для сухого волосся не повинен містити в складі спирт. Хороші термозахисні засоби мають містити вітаміни для волосся (А, Е, В5). Термозахист з кератином і гіалуроном зволожить волосся і зробить його більш гладким після укладання.

7

Термозахист для волосся ― який кращий?

Хороший термозахист для волосся містить натуральні олії та екстракти рослин, які сприяють живленню локонів. Краще підбирати термозахисний засіб, враховуючи тип волосся. Рекомендації щодо підбору термозахисту для волосся:

  • для блондинок підійдуть креми та муси, що не містять спирту;
  • термозахист для фарбованого волосся має містити живильні олії та вітаміни;
  • для жирного волосся підійдуть легкі спреї, що не обтяжують локони;
  • для кучерявого волосся краще користуватися термозахистом у вигляді олій і кремів.

Підібрати засоби для догляду за волоссям може трихолог. На прийомі лікар зробить трихоскопію (дослідження волосся під мікроскопом), визначить тип волосся і порадить, як відновити і захистити його від пошкодження.

8

Як перевірити, працює термозахист чи ні?

Щоб зрозуміти, що термозахист працює, не потрібно пробувати різні засоби, оскільки можна серйозно пошкодити волосся. Протестувати засіб для термозахисту можна двома способами:

  1. Нанести термозахист на передпліччя і подути на нього феном. Якщо температура на шкірі в місці нанесення засобу буде відчуватися слабкіше, ніж без нього, засіб зменшує вплив тепла.
  2. Взяти термопапір (підійде магазинний чек), нанести на нього термозахист і пропрасувати праскою. Якщо колір паперу змінився (став чорним або фіолетовим), засіб може нашкодити волоссю. 

Також необхідно звертати увагу на склад препарату для термозахисту. Наявність таких компонентів, як Cyclomethicone, Dimethiconol, Dimethicone свідчить про те, що спрей або крем здатні утворити захисну плівку на волоссі.

9

Як і коли наносити термозахист для волосся?

Наносити термозахист для волосся під час сушіння феном потрібно на вологе чисте волосся, а під час укладання праскою або плойкою ― на сухе. Рекомендації використання термозахисту:

  • необхідно наносити засоби для термозахисту по всій довжині волосся, розподіляючи їх рівномірно за допомогою гребінця;
  • під час використання олії для термозахисту не наносити її на коріння волосся, щоб уникнути його надмірної жирності;
  • косметику для волосся слід використовувати за кілька хвилин до укладання;
  • наносити спрей термозахист потрібно на відстані 20-30 см від волосся.

Використання термічних засобів для волосся залежить від їхнього виду та рекомендацій виробника. Обов'язково потрібно прочитати інструкцію з використання, перш ніж нанести косметичний засіб на волосся.

10

Чи потрібно чекати, поки висохне термозахист?

Перед використанням фена або випрямляча потрібно почекати три-п'ять хвилин, поки висохне термозахист. Слід зробити паузу після нанесення термозахисту, щоб він встиг вбратися у волосся.

11

Скільки тримається термозахист?

Термозахист для волосся має працювати під час впливу високих температур. Але силікони, що входять до складу термозахисту, тримаються на волоссі до його миття. Деякі силікони (Dimethicone, Dimethiconol) є жиророзчинними і не змиваються водою, щоб повністю прибрати їх з волосся, необхідно використовувати шампуні з сульфатом натрію.

12

Чи справді термозахист захищає волосся?

Температура понад 100 градусів негативно впливає на волосся, руйнує кератин у їхньому складі та робить локони слабкими і ламкими. Температура випрямляча для вирівнювання волосся становить близько 150-200 градусів, тому краще нанести засіб для термозахисту, щоб знизити шкоду від перегрівання. Термозахист для волосся дає незначний ефект під час впливу високої температури і не дає змоги уникнути всіх негативних наслідків. 

Силікони в складі засобів для укладки обволікають волосся, створюючи захисну плівку, але перешкоджають проникненню поживних речовин у кутикулу і затримують вологу. Для збереження здоров'я волосся рекомендується застосовувати теплові інструменти для стайлінгу не більше двох разів на тиждень. Для відновлення пошкоджених цибулин і кінчиків можна використовувати кератин для волосся.

13

Чи важливий термозахист для волосся від фена і випрямляча?

Фен можна використовувати без термозахисних засобів, якщо сушити волосся правильно. Рекомендації сушіння феном:

  • необхідно прибрати з волосся зайву вологу, промокнувши його рушником;
  • слід сушити волосся не більше 10 хвилин;
  • фен рекомендується тримати на відстані 15-20 см від волосся;
  • використовувати середню швидкість фена і вузьку насадку для сушіння;
  • температура фена не має перевищувати 70-80 градусів, щоб не пошкодити кутикулу волосся.

Під час застосування випрямляча неможливо знизити температуру, тому краще використовувати термозахист для волосся. Термозахисні засоби зроблять волосся більш гладким і полегшать ковзання випрямляча під час вирівнювання.

14

Чи потрібен термозахист для волосся від сонця?

Ультрафіолетові промені негативно впливають на волосся, роблячи його більш сухим і тьмяним. Але термозахист для волосся від сонця можна не використовувати, оскільки температура влітку не перевищує граничного порога, за якого руйнується структура волосяної цибулини (понад 100 градусів). Рекомендується захищати голову і волосся за допомогою хусток, капелюхів і кепок.

15

Чи потрібен термозахист волоссю після кератину?

Перші три дні після кератинового випрямлення волосся не можна користуватися термозахистом, шампунями, лаками, бальзамами і масками для волосся. Не рекомендується мити голову, відвідувати сауну, лазню, використовувати фен і прасування. Надалі під час сушіння волосся після кератину краще користуватися термозахистом, щоб мінімізувати вплив високої температури і довше зберегти ефект від процедури вирівнювання.

16

Чи треба використовувати термозахист для нарощеного волосся?

Нарощене волосся потрібно сушити за невисокої температури фена (до 70 градусів), за якої можна обійтися без термозахисних засобів. Якщо для сушіння використовується більш висока температура, можна наносити термозахист, але без вмісту в ньому олій, щоб не пошкодити місця кріплення нарощеного волосся.

17

Що наносити спочатку ― термозахист чи олію для волосся?

Рекомендується спочатку нанести на волосся термозахист, потім висушити локони і змастити кінчики олією. Олія для волосся затримує вологу, тому збільшить час сушіння і вплив високої температури. Також нанесення олії на мокре волосся зробить його більш жирним, покриє плівкою і не дасть термозахисту достатньо вбратися.

18

Який термозахист не жирнить волосся?

Термозахисні засоби у вигляді олій і кремів можуть обтяжувати і жирнити волосся. Для жирного типу волосся варто вибирати термозахист у вигляді спрею, який має легку структуру і швидше випаровується під час сушіння, не залишаючи липких слідів. У складі засобу не має міститися реп'яхової, кокосової, аргонової олії.

19

Чому термозахист сушить волосся?

Для поліпшення нанесення в спреї для термозахисту можуть додавати спирт. Засоби для укладки, що мають у складі спирт, сушать волосся, роблячи кінчики більш слабкими і ламкими. Постійне пересушування може призвести до випадіння волосся і потребує лікування. Для відновлення волосся необхідно звернутися до трихолога. Лікар підбере терапію, яка може включати мезотерапію, плазмотерапію або застосування ботокса для волосся.

20

Термозахист для волосся ― що має бути в складі?

Термозахист не гарантує захист від високих температур. Він може знизити пошкодження волосся від використання фенів і прасок, якщо містить у складі силікони. Але полімери та силікони є агресивними хімічними речовинами і можуть призвести до ламкості волосся. Для збереження здоров'я волосся слід:

  • відмовитися від сушіння феном за високої температури (понад 100 градусів);
  • робити вирівнювання волосся в салоні із застосуванням професійних засобів;
  • використовувати під час сушіння феном середній або слабкий режим і холодне повітря.

Також для запобігання пошкодженню волосся необхідно застосовувати косметичні засоби, які підходять для його типу. Препарати для відновлення й оздоровлення волосся може підібрати трихолог.

21

Чи можна зробити термозахист для волосся своїми руками?

Термозахист для волосся своїми руками зробити неможливо. Від шкідливого термічного впливу можуть захистити силікони, які виробляються тільки промисловим шляхом. Народні засоби і рослинні компоненти не зменшують пошкодження волосся під час сушіння феном, укладання праскою або плойкою.

22

Чи можна використовувати кокосову олію як термозахист?

Олія кокоса живить волосся, надає йому гладкість і блиск. Але використовувати кокосову олію як термозахист волосся неефективно, оскільки вона не може знизити шкоду від високої температури. Наявність у складі термозахисних засобів використовується для косметичного блиску волосся, а не як тепловий протектор.

Дерматологія в ОН Клінік Харків Палац Спорту

Чи потрібен волоссю термозахист, як він працює і як його вибрати? - Слюсаренко Вікторія Віталіївна
Слюсаренко Вікторія Віталіївна
ОН Клінік Харків Палац Спорту
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Чи потрібен волоссю термозахист, як він працює і як його вибрати?
Лікар-дерматовенеролог, трихолог. Вища кваліфікаційна категорія.
Чи потрібен волоссю термозахист, як він працює і як його вибрати?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Олена 7 місяців тому
Доброго дня. Поясніть, будь ласка, чим допомагає термозахист для волосся?
Відповісти
Доброго дня. Термозахист для волосся допомагає тим, що сприяє більш повільному проникненню тепла і зменшує шкоду від високої температури. Але повністю захистити волосся від частого використання фенів і випрямлячів термозахист не може.
Ольга 8 місяців тому
Добрий вечір. Розкажіть, що дає термозахист для волосся?
Відповісти
Добрий вечір. Термозахист створює захисну плівку навколо волосся і незначно знижує його пошкодження від впливу високих температур. Але термічні засоби не дають повного захисту волосся, тому слід обмежити застосування фена і випрямляча до двох разів на тиждень.
Анна 8 місяців тому
Добрий день. Цікавить питання: чи можна фарбувати волосся, якщо на ньому термозахист?
Відповісти
Добрий день. Не рекомендується фарбувати волосся, якщо на ньому термозахист. Незмивні косметичні засоби перешкоджають проникненню фарби в структуру волосся і можуть призвести до отримання нерівномірного кольору або недостатнього зафарбовування сивини.
Ірина 8 місяців тому
Доброго дня, У мене нормальний тип волосся і я ніколи не робила фарбування. Чи потрібен мені термозахист для волосся?
Відповісти
Доброго дня. Якщо у вас здорове волосся і ви користуєтеся феном з невисокою температурою, то можна обійтися без термозахисту. Косметичні засоби з термозахистом можуть знадобитися під час застосування випрямлячів і плойок, оскільки вони працюють за температури понад 150 градусів, що є шкідливим для волосся.
Мирослава 8 місяців тому
Доброго дня. Як підібрати хороший і недорогий термозахист для волосся?
Відповісти
Добрий день. Щоб заощадити гроші і не заплатити за засіб, який не працює, потрібно вивчити склад термозахисту для волосся. Якщо в складі косметичного засобу немає силіконів (Dimethicone, Dimethiconol), він не буде оберігати від впливу високих температур.
Світлана 8 місяців тому
Добрий день. Розкажіть, будь ласка, який найкращий термозахист для сухого волосся?
Відповісти
Добрий день. Для сухого волосся краще використовувати термозахисні креми та емульсії, які містять у складі вітаміни. Слід уникати термозахисту у вигляді спреїв, що містять у складі спирт, оскільки вони пересушують і послаблюють волосся.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!