Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Як силікон впливає на волосся, де його шукати і чи потрібно від нього відмовлятися?

Як силікон впливає на волосся, де його шукати і чи потрібно від нього відмовлятися?
Читати 7 хвилин | Створено: 26 липня 2023 | Оновлено: 30 серпня 2023 | 9925 9925
1

Що таке силікон?

Силікон набув широкого застосування в косметичній продукції, його використовують у засобах для волосся, тіла та обличчя. Необхідно розуміти, як відрізнити в складі косметики силікон, щоб не нашкодити волоссю.

Силікон — це полімерний матеріал, що складається з молекул кремнію і кварцу. Силікон недорогий у виробництві, має високу термостійкість, покращує текстуру косметичних засобів і збільшує їхній термін зберігання. Силікон за своїми хімічними властивостями може бути розчинним, частково розчинним і нерозчинним у воді. У косметиці для волосся найчастіше застосовуються водорозчинні силікони, які змиваються водою або шампунем. Рідкий силікон для волосся використовується в складі шампунів, масок, бальзамів і олій.

2

Для чого потрібен силікон для волосся?

Силікон у засобах для волосся потрібен для отримання косметичного ефекту після його застосування.  Основні функції силікону для волосся:

  1. Захист волосся від пошкоджень. Силікон створює на поверхні волосини плівку, яка допомагає запобігати ушкодженням від впливу довкілля і термічної обробки.
  2. Візуальне поліпшення текстури волосся.
  3. Зменшення сплутування волосся. Завдяки своїм пом'якшувальним властивостям силікон значно зменшує сплутування і полегшує розчісування.
  4. Надання блиску. Силікон надає волоссю візуальний блиск і робить його більш яскравим і сяючим.
  5. Зменшення пошкоджень під час укладання. Коли силікон міститься в продуктах для укладання волосся, він може зменшити вплив високих температур випрямляча або фена на структуру волосся.

Важливо відзначити, що багато косметичних продуктів містять різні типи силіконів з різним ступенем легкості та в'язкості, і вони можуть чинити різний вплив на волосся. У деяких випадках, за частого використання продуктів із вмістом силікону, волосся може стати пересушеним або втратити природний об'єм. Тому рекомендується стежити за складом продуктів і за необхідності використовувати додаткові засоби зволоження і живлення для волосся.

Використання шампунів і бальзамів з молекулами кремнію утворює захисну плівку на волоссі й утримує вологу. Волосся, оброблене силіконом, виглядає більш блискучим і гладким, легко розчісується.

Поставте своє питання Дерматологу
«ОН Клінік»

3

Як силікон впливає на волосся?

Силікон застосовується для вирівнювання волосся і полегшення його укладання.

Як силікон впливає на волосся?

Як силікон впливає на волосся?

Інший вплив силікону на волосся:

  • надання гладкості та блиску;
  • збереження кольору після фарбування;
  • усунення пухнастості волосся;
  • полегшення розчісування.

Силікон утворює плівку на волоссі та зменшує проникнення до нього кисню, внаслідок чого волосся може ставати ламким і тьмяним. Гідрофобні силікони довго залишаються на волоссі та перешкоджають надходженню до нього поживних речовин, внаслідок чого волосяні цибулини ушкоджуються і стоншуються.

4

Чи шкідливий силікон для волосся?

Засоби для волосся зі сполуками кремнію і кварцу не викликають небезпечних для здоров'я захворювань, тому їхній продаж не заборонений на косметичному ринку. Силікон для волосся шкідливий тим, що затримує вологу і перешкоджає природному оновленню клітин. Можлива шкода силікону для волосся:

  • руйнування кератину в структурі волосини (призводить до ламкості та випадіння);
  • алергічна реакція шкіри голови;
  • закупорювання пор шкіри голови, поява лупи;
  • обтяження волосся;
  • підвищена жирність шкіри голови і волосся.

Силікони в шампунях за тривалого використання роблять волосся тьмяним і сухим. Силікон не чинить лікувального та оздоровчого впливу на волосся і дає змогу досягти тільки короткочасного косметичного ефекту.

5

Як визначити силікони в складі?

Виробники косметичних препаратів зобов'язані вказувати весь їхній хімічний склад на упаковці. Силікон позначається в складі шампуню або бальзаму за допомогою латинських назв хімічних елементів. Визначити силікони в складі косметичних засобів можна за закінченнями: cone, xane, conol (dimethicone, cyclopentasiloxane, dimethiconol). 

Не всі силікони можна однозначно класифікувати як жиророзчинні або водорозчинні, оскільки їхня розчинність залежить від інших компонентів у косметичній формулі та умов застосування. Наприклад, деякі силікони можуть бути модифіковані таким чином, щоб бути розчинними у воді або мати змішану розчинність у воді та жирах.

Більше половини засобів для волосся містять силікони у своєму складі, тому під час вибору доглядового препарату необхідно ознайомитися з його складом.

6

Якими бувають силікони?

Силікони відрізняються за термостійкістю і водовідштовхувальними властивостями. Існують такі види силікону:

  • водорозчинні — легко змиваються водою, добре піняться (Dimethicone Copolyol, Lauryl Methicone Copolyol);
  • частково розчинні — не повністю змиваються водою, для їх видалення можуть знадобитися засоби з сульфатами (Cetearyl Methicone);
  • погано розчинні — використовуються в складі засобів для укладання та фіксації волосся, погано змиваються водою (Cyclomethicone);
  • летючі силікони — мають невелику молекулярну вагу і швидко випаровуються з волосся. Використовуються переважно в засобах термозахисту (Disiloxane, Phenyl trimethicone);
  • жиророзчинні — утворюють гідрофобну плівку, що надає волоссю гладкості та блиску. Найчастіше в шампунях використовують жиророзчинний силікон Dimethicone.

Більш безпечними вважаються водорозчинні та леткі силікони. До них належать Dimethicone copolyol, Hydroxypropyl.

7

Водорозчинні силікони

Водорозчинні (гідрофільні) силікони повністю змиваються водою і не потребують спеціальних засобів для їх видалення. Але за тривалого використання можуть затримувати проникнення вологи у волосся і призводити до його сухості та ламкості. Гідрофільні силікони для волосся мають назви, що закінчуються на ol. Найчастіше в косметиці зустрічається водорозчинний силікон Lauryl methicone copolyol.

8

Частково розчинні силікони

Частково розчинні силікони дають змогу досягти швидшого косметичного ефекту, ніж водорозчинні. Після застосування силіконів Amodimethicone, Behenoxy Dimethicone волосся відразу набуває блиску та гладкості. Шкода косметичних засобів із частково розчинними силіконами полягає в тому, що хімічні сполуки кремнію не повністю змиваються водою і під час накопичення руйнують структуру волосся.

9

Жиророзчинні силікони

Жиророзчинні (гідрофобні) силікони не розчиняються у воді і, залишаючись на волоссі, перешкоджають надходженню до нього вологи і поживних речовин. Гідрофобні силікони використовують у складі масок і бальзамів для волосся, щоб надати йому гладкість і зберегти колір після фарбування. Найчастіше в косметиці зустрічаються жиророзчинні силікони Dimethicone, Dimethiconol і Cyclopentasiloxane. Для безпеки волосся рекомендується використовувати засоби з диметиконом і диметиконолом не частіше двох разів на тиждень.

10

Список силіконів для волосся

Силікони для волосся діляться на більш і менш шкідливі. Найбільш щадними для волосся вважаються водорозчинні силікони. Частково розчинні та жиророзчинні є більш шкідливими, оскільки не змиваються звичайною водою під час миття волосся.

Назва силікону

Вид силікону

Dimethicone

Жиророзчинний

Cyclomethicone

Жиророзчинний

Phenyl Trimethicone

Жиророзчинний

Amodimethicone

Жиророзчинний

Dimethiconol

Жиророзчинний

Cyclopentasiloxane

Не розчинний у воді та спирті

Cyclohexasiloxane

Не розчинний у воді та спирті

Dimethicone Copolyol

Водорозчинний

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Список силіконів для волосся

Список силіконів для волосся

11

Що відбувається з волоссям, яке регулярно обробляють силіконом?

Волосся, яке регулярно обробляють силіконом, відразу після застосування набуває блиску, випрямляється і розгладжується. У довгостроковій перспективі часте використання силікону в засобах для догляду призводить до пошкодження структури волосся, руйнування кератину і ламкості. Для запобігання негативному впливу кремнію, слід використовувати шампуні та маски для волосся без силіконів.

12

Схема догляду за волоссям без силікону

Для лікування і відновлення волосся необхідно записатися до трихолога. Лікар проведе діагностику і призначить схему догляду за волоссям без силіконів. Відновлення волосся може включати:

  • плазмотерапію — введення в шкіру голови плазми власної крові для поліпшення живлення клітин;
  • мезотерапію — малоінвазивну процедуру, що передбачає ін'єкції вітамінів у волосяну частину голови. У плазмотерапії використовують вітаміни для волосся, що містять гіалуронову кислоту, вітаміни А, Е, В;
  • застосування ботокса для волосся;
  • підбір засобів для догляду за волоссям.

Трихолог порекомендує олії та екстракти для волосся без силіконів і агресивних компонентів. Також лікар може призначити застосування нікотинової кислоти для волосся, у разі його ламкості та випадіння.

13

Як вимити силікони з волосся?

Водорозчинні силікони не потрібно вимивати з волосся, оскільки вони самі видаляються під час миття. Частково розчинні силікони змиваються безсульфатними шампунями без агресивних компонентів. Очистити волосся від жиророзчинних силіконів, що утворюють щільну захисну плівку, можна за допомогою шампунів з вмістом сульфату натрію. Сульфатні шампуні вважаються агресивними для волосся, тому засоби з їхнім вмістом рекомендується застосовувати не частіше ніж двічі на тиждень. Підібрати найбільш відповідний догляд за волоссям може трихолог на консультації.

Дерматологія в ОН Клінік Ужгород

Як силікон впливає на волосся, де його шукати і чи потрібно від нього відмовлятися? - Томінець Оксана Василівна
Томінець Оксана Василівна
ОН Клінік Ужгород
вул. Д. Богуславського 4
Графік роботи:
Пн - Пт: 08:00 - 20:00;
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Як силікон впливає на волосся, де його шукати і чи потрібно від нього відмовлятися?
Лікар-дерматовенеролог. Вища категорія.
Як силікон впливає на волосся, де його шукати і чи потрібно від нього відмовлятися?
Лікар-дерматовенеролог.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ніна 8 місяців тому
Доброго дня. Розкажіть у чому користь і шкода використання філерів для волосся?
Відповісти
Здрастуйте, філери застосовуються для поліпшення зовнішнього вигляду волосся, воно стає більш гладким і блискучим. Також філери полегшують розчісування волосся, склеюють посічені кінчики. Негативними наслідками використання філерів можуть бути збільшення жирності шкіри голови і наявність алергічної реакції.
Ірина 8 місяців тому
Добрий день. Підкажіть, чому шампунь із силіконом може бути шкідливим для волосся?
Відповісти
Добрий день. Шампуні з силіконами можуть перешкоджати живленню і зволоженню волосся. У разі тривалого застосування засобів із силіконами волосся може стати тьмяним, ламким і втратити природний блиск.
Маша 9 місяців тому
Доброго дня. Цікавить питання: як змити силікон з волосся в домашніх умовах?
Відповісти
Доброго дня. Щоб змити силікон з волосся в домашніх умовах, необхідно використовувати шампунь із вмістом сульфату натрію. Якщо на волоссі немає захисної щільної плівки, значить використовувалися водорозчинні силікони, які змиваються звичайною водою.
Катерина 9 місяців тому
Добрий день. Розкажіть, будь ласка, які хімічні властивості має силікон і чому його так часто застосовують у косметології?
Відповісти
Добрий день. Силікон має високу термостійкість, водонепроникність, нетоксичність. Низька теплопровідність силікону дає змогу використовувати його у виробництві засобів для термозахисту. Також силікон подовжує термін дії косметичних засобів і покращує їхню структуру та консистенцію.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!