Logo
0 800 30 11 77
Читати 7 хвилин

Клізма перед проктологом: навіщо потрібна і як правильно зробити?

Клізма перед проктологом: навіщо потрібна і як правильно зробити?
Читати 7 хвилин | Створено: 5 липня 2023 | Оновлено: 5 липня 2023 | 78302 78302
1

Що таке клізма?

Клізма — це процедура, яка передує візиту до проктолога. Клізми ставляться для очищення кишківника від калу.

Клізма — введення рідини в пряму кишку через невелику трубку (наконечник), що сприяє випорожненню кишківника. Клізма робиться не тільки перед відвідуванням проктолога, а й під час підготовки до операцій, а також у разі закрепів.

2

Які види клізм бувають?

Виділяють два основних види клізм — очисну і лікувальну. Під час очисних клізм у кишківник вводиться вода, яка за кілька хвилин виходить разом з випорожненнями. Клізма ставиться перед оглядом кишківника, проведенням операцій для лікування геморою.

Користь лікувальних клізм полягає в прискоренні доставки діючих речовин, що входять до складу препаратів, що вводяться, до стінок кишківника. Показання для лікувальних клізм:

  • запор;
  • метеоризм;
  • отруєння;
  • захворювання травного тракту;
  • хвороби серця, судин;
  • інфекційні захворювання;
  • підвищена температура.

Щоб вивести рідину, що скупчилася в тканинах, у просвіт кишківника (у разі набряків), застосовується гіпертонічна клізма. Для посилення очищувального ефекту і зменшення подразнювальної дії процедури завдяки зниженню кислотності вмісту кишківника використовують содову клізму. Будь-яку клізму роблять тільки за призначенням лікаря.

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

3

Навіщо робити клізму перед проктологом?

Клізма перед проктологом (за дві години до прийому) видаляє залишки калу, завдяки чому лікар може оглянути кишківник і виявити ознаки патологій. Аноскопія і ректоскопія (візуальний огляд прямої кишки і анального отвору) проводяться тільки після очищення кишківника від калових мас.

4

Як роблять клізму?

Застосовують готові одноразові клізми (продаються в аптеках) і багаторазові клізми, які вводять спринцівкою і кухлем Есмарха. Постановка клізми:

5

Крок 1. Підготуйтеся до процедури

Крок 1. Підготуйтеся до процедури

Крок 1. Підготуйтеся до процедури

  • ретельно вимийте руки;
  • наповніть ємність злегка теплою водою (температура води для клізми приблизно відповідає температурі тіла);
  • виберіть зручне положення. Клізму можна робити на боці (лягти на лівий бік, підтягнувши праве коліно до грудей), на спині або стоячи на колінах.
6

Крок 2. Поставте клізму

Крок 2. Поставте клізму

Крок 2. Поставте клізму

  • обережно і повільно введіть наконечник ємності в пряму кишку;
  • уникайте надмірних зусиль, щоб уникнути травмування кишківника;
  • стисніть ємність для подачі рідини в пряму кишку. Рекомендований обсяг — 150-300 мл. Немає необхідності вводити всю рідину;
  • при появі відчуття розпирання припиніть вливання.
7

Крок 3. Дочекайтеся дефекації

Крок 3. Дочекайтеся дефекації

Крок 3. Дочекайтеся дефекації

  • залишайтеся у вихідному положенні до появи позивів до дефекації, які зазвичай виникають протягом п'яти хвилин;
  • випорожнення може бути одноразовим або багаторазовим;
  • процедура вважається завершеною після припинення позивів.

Якщо після клізми не виходить кал, можна скористатися гліцериновими свічками. Відсутність калу після повторної клізми може вказувати на наявність захворювань, тому необхідно проконсультуватися з проктологом.

8

Клізми в домашніх умовах

Клізми можна ставити не тільки в медичних установах, а й у домашніх умовах. Перед постановкою клізми дітям і дорослим необхідно переконатися, що дотримано всіх норм стерильності та гігієни. Клізма в домашніх умовах:

  1. Підготувати воду для процедури.
  2. Змастити наконечник груші вазеліном.
  3. Лягти на лівий бік на рушник, притиснувши коліна до грудей.
  4. Обережно вставити насадку в анус.
  5. Повільно ввести вміст.
  6. Залишатися в лежачому положенні до появи позивів.

Для клізми можна використовувати звичайну або солону воду. Сіль підвищує ефективність очищення кишківника, притягуючи молекули води. Сольовий розчин для клізми дорослому готують із розрахунку одна чайна ложка солі на 500 мл води. Для дітей використовують аналогічну пропорцію, але вводять менший об'єм розчину (залежно від ваги дитини).

9

Як зрозуміти, що після клізми все вийшло?

Після клізми має вийти рідина, яка вводилася в кишківник, і калові маси. Клізма викликає одну або кілька дефекацій. Зрозуміти, що після клізми все вийшло, можна завдяки припиненню скорочень (спазмів) кишківника і позивів до дефекації.

10

Чи боляче робити клізму?

Клізма не є болючою процедурою. Дискомфорт може бути пов'язаний із надмірним напруженням м'язів, які необхідно розслабити, або з наявністю захворювань (наприклад, біль — характерний побічний ефект для клізми в разі геморою). Відчуття здуття живота, спазми шлунка та метеоризм є нормальними явищами для клізми, яку можна ставити як дорослим, так і дітям. Якщо під час спроб самостійно робити клізму стає боляче, можна звернутися до медичного закладу.

11

Чи можна йти до проктолога без клізми?

Якщо прийом проктолога не включає аноскопію або ректоскопію, перед плановим візитом до лікаря не обов'язково очищати кишківник за допомогою клізми. В інших випадках клізма є необхідним етапом підготовки до огляду у проктолога. Очисну клізму можна приготувати самостійно або використовувати готові міні клізми.

12

Кому не можна робити клізму?

У разі закрепів зі шлунковими спазмами, нудотою або блювотою анальні клізми можна робити тільки за погодженням із лікарем. Протипоказання для клізми:

  • болі в животі, що виникають із невідомої причини;
  • запальні захворювання кишківника (хвороба Крона, виразковий коліт);
  • кишкова непрохідність;
  • шлунково-кишкові кровотечі;
  • синдром подразненого кишківника;
  • печінкова, ниркова недостатність;
  • захворювання серця (наприклад, аритмія, ішемічна хвороба серця);
  • тяжкі форми нейтропенії (зниження кількості нейтрофілів, які являють собою різновид білих кров'яних клітин);
  • проходження курсу хіміотерапії;
  • ослаблена імунна система.

Також не можна робити клізму після перенесеної операції на кишківнику. Не слід ставити більше однієї клізми на добу. 

13

Побічні ефекти після клізми

Одноразові та багаторазові клізми можуть спричиняти ректальний дискомфорт, кровотечі, алергію (кропив'янку, утруднене дихання, набряк обличчя, губ, язика або горла). Інші побічні ефекти після клізми:

  • судоми, спазми, здуття живота;
  • діарея;
  • нудота, блювання;
  • розрив прямої кишки;
  • інфекційні захворювання.

Ще одним побічним ефектом після клізми є зміна електролітного балансу (може спричинити ускладнення хвороб нирок і серця). Також можуть з'явитися симптоми зневоднення — спрага, запаморочення, зниження обсягу вироблюваної сечі.

14

Як очистити кишківник від калу без клізми?

Щоб очистити кишківник від калу без клізми, за узгодженням із лікарем можна використовувати проносні препарати. Способи очищення кишківника від калу за допомогою дієти:

  • збільшення обсягу споживання води. Підвищення вмісту вологи в калових масах сприяє легшому проходженню калу через кишківник. Слід вживати щонайменше шість-вісім склянок води на добу;
  • горіхи, цільнозернові продукти, крупи, фрукти, овочі, висівки. За рахунок вмісту клітковини збільшують об'єм випорожнень і підвищують частоту дефекацій. Для пом'якшення випорожнень і підтримання нормальної роботи кишківника необхідно щодня вживати 25-30 грамів клітковини;
  • кисломолочні продукти (збільшують концентрацію бактерій, що сприяють виведенню калу з товстого кишківника, запобігають газоутворенню, виникненню інфекційних захворювань).

Необхідно намагатися спорожняти кишківник в один і той самий час щодня, наприклад, протягом 15-45 хвилин після сніданку (вживання їжі стимулює рух калових мас по кишківнику). Не слід ігнорувати позиви до дефекації через ризик виникнення закрепів. Для забезпечення нормальної перистальтики кишківника рекомендується підтримувати високий рівень фізичної активності.

Проктологія в ОН Клінік Одеса

Клізма перед проктологом: навіщо потрібна і як правильно зробити? - Двоєнкін Іван Віталійович
Двоєнкін Іван Віталійович
ОН Клінік Одеса
вул. Мала Арнаутська, 56
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:30 - 19:30
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Клізма перед проктологом: навіщо потрібна і як правильно зробити?
Лікар-проктолог, хірург.
Клізма перед проктологом: навіщо потрібна і як правильно зробити?
Стаття перевірена: Круц Сергій Миколайович
Лікар-проктолог, хірург. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Ольга 9 місяців тому
Доброго дня, чому не можна робити клізму дистильованою водою?
Відповісти
Добрий день. Припущення про небезпеку введення дистильованої води в кишківник є помилковим. Якщо процедура проводиться під контролем лікаря, допускається використання дистильованої води для клізми.
Олена 9 місяців тому
Добрий день. Скажіть, чому мене нудить від клізми?
Відповісти
Добрий день. Нудота є одним із симптомів, які можуть виникати в разі переповнення кишківника. Введена рідина порушує нормальне травлення, рух їжі по шлунково-кишковому тракту сповільнюється або зупиняється, що викликає нудоту. У разі погіршення самопочуття після клізми бажано звернутися до медичного фахівця.
Жанна 9 місяців тому
Добрий день. Як визначити, що краще — клізма чи свічки?
Відповісти
Добрий день. Якщо необхідно підготуватися до огляду або операції, краще використовувати клізму, яка більш ефективно очищає кишківник порівняно зі свічками. У разі закрепів після попередньої консультації проктолога можна використовувати як клізми, так і свічки.
Ірина 9 місяців тому
Доброго дня. Можна уточнити, скільки води вливають під час клізми?
Відповісти
Добрий день. Для очищення кишківника за допомогою клізми в домашніх умовах можна вливати до 300 мл води. Об'єм води (або розчину), що вводиться в медичних установах під контролем лікаря, становить до 15-25 мл на кожен кілограм ваги.
Максим 9 місяців тому
Добрий вечір. Підкажіть, як дезінфікувати кухоль Есмарха?
Відповісти
Добрий день. Кухоль і наконечник промивають гарячою водою з додаванням харчової соди або перекису водню. Потім виконують повторне промивання чистою гарячою водою.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!