Logo
0 800 30 11 77

Що таке анальна бахромка і як її позбутися?

Що таке анальна бахромка і як її позбутися?
Читати 4 хвилини | Створено: 7 жовтня 2022 | Оновлено: 20 жовтня 2022 | 45256 45256
Періанальна складка є м'яким горбком на шкірі в області ануса, який легко промацується під час гігієнічних процедур. Для своєчасної діагностики та лікування анальної бахромки важливо звернутися до проктолога.

Що таке анальна бахромка?

Анальна бахромка (періанальна складка) - це шкірне утворення у вигляді складки, що утворюється навколо анального отвору. Анальна бахромка завдає дискомфорту людині, також у разі травмування може викликати запалення, біль та кровотечу.

Симптоми анальної бахромки

Поставте своє питання Проктологу
«ОН Клінік»

Розмір наросту біля заднього проходу може досягати 5-15 мм. Симптоми анальної бахромки:

  • свербіж та печіння в задньому проході;
  • болючі відчуття під час дефекації;
  • кровоточивість із заднього проходу;
  • подразнення слизової оболонки в області анального отвору.

За перших ознак анальної бахромки необхідна консультація проктолога, оскільки тільки лікар зможе відрізнити її від інших новоутворень, наприклад папіломи або кондиломи, які здатні переродитися в злоякісну пухлину. Крім того, періанальна бахромка великих розмірів може легко травмуватися (при гігієнічних процедурах, нижньою білизною або при заняттях спортом), що небезпечно інфікуванням та розвитком ускладнень: проктиту, парапроктиту, гнійних процесів, виразок та ерозій.

Причини анальної бахромки

Анальна бахромка виникає внаслідок травмування слизової оболонки ануса або внаслідок інших проктологічних захворювань.

Причини бахромки заднього проходу

Причини бахромки заднього проходу

Причини періанальної складки:

  • геморой або тромбоз гемороїдальних вен (гемороїдальна бахромка);
  • анальна тріщина (без лікування анальної фісури може виникнути шкірний наріст);
  • хронічна діарея (подразнення шкіри навколо заднього проходу призводить до зміни тканин);
  • постійні запори (надто тверді калові маси травмують анус і призводять до утворення наростів);
  • важкі фізичні навантаження (шкіра навколо ануса розтягується та запалюється);
  • ускладнені пологи з розривами (внаслідок перенапруги м'язів тазу).

До факторів, які провокують виникнення анальної бахромки, можна віднести ожиріння, оскільки при надмірній вазі створюється додаткове навантаження на м'язи тазу. Крім того, поява наросту на задньому проході можуть спровокувати інші приховані захворювання, наприклад, порушення в роботі шлунково-кишкового тракту.

Лазерне видалення анальної бахромки

Лікування анальної бахромки може проводитись методом її повного висічення за допомогою лазера. Перед проведенням процедури видалення періанальної складки проктолог призначить діагностичні процедури - ректоскопію та аноскопію, щоб обстежити слизову оболонку прямої кишки.

У ході лазерного видалення бахромки в задньому проході не зачіпаються прилеглі здорові тканини слизової оболонки ануса, процедура є атравматичною, не залишає шрамів і рубців. Після операції важливо дотримуватися всіх вказівок лікаря до повного загоєння (близько 2-3 тижнів).

Радіохвильове висічення анальної бахромки

Видалення анальної бахромки повністю без рецидиву проводиться за допомогою радіохвильового апарату, який спрямованим пучком високочастотних хвиль січе шкірний наріст, не торкаючись при цьому здорових тканин слизової оболонки ануса. Малоінвазивна операція проводиться під місцевою анестезією, яка не вимагає госпіталізації.

Висічення періанальної складки радіохвильовим методом повністю виключає кровотечу та інфікування, оскільки під час процедури кровоносні судини відразу запаюються. Також виключені набряки, шрами та рубці. Після радіохвильового методу видалення анальної бахромки можна повертатися до звичного життя через 1-2 години.

Реабілітація та ускладнення після видалення бахромки

Після видалення анальної бахромки за допомогою малоінвазивної операції (лазерним або радіохвильовим методом) реабілітація становить 2-3 тижні, за умови дотримання всіх призначень лікаря (проктолог може призначити загоювальні, протизапальні та знеболювальні препарати для місцевого застосування). Також після видалення шкірної складки радіохвилями або лазером ускладнення зведено до мінімуму, оскільки виключено інфікування та кровотечу. Безконтактний розріз тканин не залишає рубців і шрамів.

Проктологія в ОН Клінік Черкаси

Що таке анальна бахромка і як її позбутися? - Федоткін Вадим Борисович
Федоткін Вадим Борисович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Що не можна робити після видалення бахромки?

Після видалення бахромки необхідно утриматися від фізичних навантажень та відвідування саун, лазень, басейнів протягом кількох тижнів. Також варто скоригувати свій раціон: відмовитися від кислої, солоної, гострої, жирної та твердої їжі, віддавати перевагу супам та відвареним овочам.

2. Як довго загоюється рана після видалення бахромки?

За допомогою малоінвазивних методів видалення анальної бахромки післяопераційна рана гоїться через 2-3 тижні. У післяопераційний період видалення анальної бахромки важливо дотримуватись всіх призначень проктолога (обережно проводити гігієнічні процедури, відмовитися від гарячих ванн, не використовувати жорсткий туалетний папір, також лікар може призначити препарати місцевого застосування для загоєння рани).

3. Як прибрати бахромки в домашніх умовах?

Анальні бахромки вимагають обов'язкового видалення, оскільки вони погіршують якість життя: ускладнюють догляд за областю ануса, приносять дискомфорт, викликаючи свербіж та запалення навколо заднього проходу. Прибрати бахромки в домашніх умовах неможливо, крім того, спроби вилікувати їх самостійно можуть призвести до небезпечних ускладнень: інфікування або гнійного процесу.

4. Як відрізнити бахромку від геморою?

Анальна бахромка та геморой абсолютно різні патології. Геморой характеризується утворенням в анусі судинних вузлів із гемороїдальних вен, а анальна бахромка – це складка зі шкіри. Зовнішній геморой на ранній стадії проявляється у вигляді шишки зовні заднього проходу, тому на дотик легко сплутати з періанальною складкою. Щоб відрізнити геморой від анальної бахромки, необхідно звернутися до проктолога за консультацією.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке анальна бахромка і як її позбутися?
Лікар хірург-проктолог. Перша категорія.
Що таке анальна бахромка і як її позбутися?
Стаття перевірена: Жура Олег Валентинович
Лікар-проктолог, хірург. Перша категорія по проктології.

Схожі статті:

Коментарі

Т 2 тижні тому
Після видалення бахромки лазером на вигляд ніби зрізали кусок шкіри і все відкрито дуже стало. Це все затягнеться?
Відповісти
Доброго дня. Після видалення бахромки лазером може виникнути подібний вид шкіри. Зазвичай такі рани загоюються самостійно з часом. Важливо дотримуватися рекомендацій лікаря і правильно доглядати за ділянкою операції. Це включає дотримання правил гігієни, можливе застосування антисептичних засобів, які призначив лікар, та уникнення травмування чи надмірного тиску на цю ділянку. Якщо ви маєте запитання або стурбовані станом рани, рекомендуємо звернутися до проктолога.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня! Як ходити до туалету після видалення бахромки?
Відповісти
Перші кілька днів після видалення анальної бахромки випорожнення кишечника можуть проходити з болючими відчуттями. Щоб зменшити болючість при дефекації, необхідно скоригувати раціон: відмовитися від важкої та твердої їжі, пити достатню кількість води. Також потрібно відмовитись від використання туалетного паперу, після туалету обробляти рану антисептичним препаратом.
Інна 1 рік тому
Добрий день! Чи обов'язково видаляти анальну бахромку?
Відповісти
Добрий день! Видалення анальної торочки бажано, щоб запобігти її запаленню і занесенню інфекції. Видалити періанальну складку можна малоінвазивним способом, без рецидивів і ускладнень.
Анна 1 рік тому
Здрастуйте! Хотіла б видалити анальну бахромку апаратом сургітрон. Скажіть, як довго триває період реабілітації, чи бувають ускладнення?
Відповісти
Добрый день! Видалення анальної бахромки за допомогою радіохвильового апарату Сургітрон є малоінвазивною операцією, під час якої здійснюється нетравматичне розсічення тканин і не зачіпаються здорові прилеглі тканини. Радіохвильовий метод не залишає шрамів і рубців, кровотеча повністю виключена, оскільки судини під час операції коагулюються, всі ускладнення зведені до мінімуму. Період реабілітації відсутній, після процедури видалення анальної бахромки можна повертатися до звичного способу життя через 1-2 години. Можна ознайомитися з відгуками на видалення бахромок.
Олександр 1 рік тому
Доброго дня! Відчуваю наріст в області заднього проходу, також бачу сліди крові на туалетному папері. Що це може бути?
Відповісти
Добридень! Наявність наросту в області ануса та його кровоточивість може вказувати на розвиток проктологічного захворювання: геморою, анальної фісури, періанальної складки або поява новоутворень (папілом та кондилом). Вам необхідно звернутися до проктолога за консультацією щодо діагностики наросту.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!