Logo
0 800 30 11 77

У дитини глисти: причини, симптоми, лікування та профілактика

У дитини глисти: причини, симптоми, лікування та профілактика
Читати 6 хвилин | Створено: 21 вересня 2023 | Оновлено: 21 вересня 2023 | 53621 53621
Глисти у дітей — досить поширене явище, небезпеку якого часто недооцінюють. Оскільки дитячий організм не завжди здатний самостійно протистояти паразитам, глистова інвазія потребує негайного лікування.

Про те, як розпізнати гельмінтоз у дитини, розповідають дитячі лікарі медичних центрів «ОН Клінік».

Як зрозуміти, чи є у дитини глисти?

Глистова інвазія на ранній стадії часто протікає без симптомів, тому батьки тривалий час можуть не підозрювати про наявність паразитів у дитини. Проте є певні маркери, які мають насторожити батьків.

Основні ознаки глистів у дітей:

  • слабкість, підвищена стомлюваність;
  • неспокійний сон (дитина скрегоче зубами, плаче уві сні, часто прокидається);
  • зміна апетиту (дитина може відмовлятися від їжі або, навпаки, їсти більше, ніж зазвичай);
  • часте та безпричинне підвищення температури до 37 градусів;
  • нудота, блювання, бурчання та здуття живота;
  • розлад стулу (закреп або діарея);
  • виділення фрагментів паразитів із калом.

Гельмінти послаблюють імунну систему, тому дитина може часто хворіти та протягом тривалого часу не одужувати. Також є й інші симптоми глистів у дітей, докладніше про які розповість Валентина Ковальова, дитячий лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Полтава»:

«Симптоматика гельмінтозу може відрізнятись залежно від виду глистів у дітей. Найчастіше в дитячому віці відбувається зараження гостриками, які викликають нічний анальний свербіж, тому дитина може розчісувати собі шкіру в ділянці попи. Кашель та хрипи при глистах у дітей можуть вказувати на зараження аскаридами, оскільки ці паразити мігрують через легені та вражають дрібні бронхи».

Звичайно, перелічені симптоми не є унікальними і можуть також вказувати на ГРВІ, неврологічні порушення та патології ШКТ. Тому для визначення гельмінтозу необхідно записатися прийом до педіатру, а також здати аналізи калу на глисти у дітей.

Чому з'являються глисти у дитини?

Поставте своє питання Дитячому гастроентерологу
«ОН Клінік»

Зараження глистами відбувається орально-фекальним шляхом, тому основною причиною гельмінтозу у дітей є недотримання правил особистої гігієни. Яйця та личинки паразитів оточують дитину всюди, особливо в людних місцях (на дитячому майданчику, у пісочниці, дитячому садку та школі), де найчастіше і відбувається зараження.

Яйця гельмінтів можуть потрапляти в організм дитини з неякісною водою, немитими овочами та фруктами, при вживанні м'яса та риби, які не пройшли достатню термічну обробку. Діти також можуть заразитися глистами при контакті з тваринами.

Глистова інвазія також поширена у молодшому дитячому віці. Зараження відбувається через те, що діти до двох років пізнають світ, пробуючи все «на смак». Тому батькам важливо приділяти увагу чистоті предметів, які оточують малюка.

Як позбутися глистів у дитини в домашніх умовах?

Лікування глистів у дітей має відбуватися під наглядом лікаря. Лікувати глистову інвазію може педіатр, дитячий гастроентеролог або інфекціоніст. Щоб підтвердити зараження паразитами, лікар може призначити аналізи на глисти:

  • аналіз крові на антитіла;
  • зішкріб на ентеробіоз;
  • аналіз калу на яйця глистів.

За результатами лабораторних досліджень лікар зможе визначити вид глистової інвазії та призначити, чим лікувати глисти у дітей. Зазвичай лікування глистів включає прийом протигельмінтних препаратів, а також сорбентів, що сприяють виведенню паразитів, та пробіотиків для нормалізації мікрофлори ШКТ. При алергії на глистів у дітей, яка зазвичай проявляється у вигляді висипу на шкірі, лікар може призначити антигістамінні препарати системної та місцевої дії.

Лікування глистів у дітей у домашніх умовах засобами народної медицини не має доведеної ефективності. Ба більше, деякі народні засоби (наприклад, глистогінна клізма з часником і льоном) можуть викликати побічні ефекти та посилити анальний свербіж. Тому рекомендуємо не займатися самолікуванням, а вчасно звертатися до лікаря.

Як заспокоїти свербіж при глистах у дитини?

Нічний свербіж при глистах у дітей пов'язаний з постійним рухом самки гострика в прямій кишці та її виходом на поверхню шкіри для відкладання яєць. Симптом не лише заважає дитині спокійно спати, а й небезпечний приєднанням вторинної інфекції, оскільки діти можуть розчісувати шкіру навколо анального отвору до ран.

Як зняти свербіж навколо ануса при глистах у дітей, розповість Наталія Овчаренко, лікар-педіатр медичного центру «ОН Клінік Миколаїв»:

«Повністю позбутися анального свербіння при глистах у дитини можна лише в результаті лікування глистової інвазії, проте батькам під силу зменшити прояв симптому та полегшити стан малюка. Для цього необхідно вранці та ввечері, а також після кожного походу до туалету підмивати дитину теплою водою. Також рекомендую використовувати спідню білизну з натуральних матеріалів, щоб уникнути додаткового подразнення шкіри. Варто проконсультуватися з педіатром щодо можливості застосування місцевих засобів, які допоможуть зняти свербіж при глистах».

Як проводити профілактику глистів у дітей?

Основним способом профілактики гельмінтозу є дотримання правил особистої гігієни. Щоб уникнути зараження паразитами, важливо навчити дитину ретельно мити руки після прогулянки, походу в туалет, перед їжею, а також регулярно підмивати анальну зону та статеві органи. Профілактика глистів у дітей також включає:

  • вживання лише очищеної води;
  • ретельне миття продуктів перед вживанням;
  • достатню термічну обробку риби та м'яса;
  • догляд та своєчасне обрізання нігтів;
  • регулярну зміну спідньої білизни.

Якщо дитина постійно контактує з домашнім улюбленцем, необхідно регулярно показувати тварину ветеринару та проводити протиглистові заходи не рідше, ніж раз на три місяці.

Запобігти гельмінтозу у дітей не завжди можливо, проте завдання батьків — привчити дитину до простих правил особистої гігієни. Якщо ж у малюка таки з'явилися симптоми глистів, важливо своєчасно звернутися до лікаря для лікування глистової інвазії.

Профілактика глистів у дітей

Профілактика глистів у дітей

Дитяча гастроентерологія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

У дитини глисти: причини, симптоми, лікування та профілактика - Кузьминська Маргарита Романівна
Кузьминська Маргарита Романівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Стаття відображає точку зору автора. Вона не претендує на всебічність висвітлення теми, про яку йдеться. Точка зору редакції «Блогу ОН Клінік» може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність наведеної інформації.
У дитини глисти: причини, симптоми, лікування та профілактика
Дитячий лікар-гастроентеролог, ендоскопіст. Вища кваліфікаційна категорія.
У дитини глисти: причини, симптоми, лікування та профілактика
Дитячий лікар-гастроентеролог. Вища кваліфікаційна категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Юлія 2 місяці тому
Вітаю, у мене був тільки тупий біль у животі та температура трохи вище 37 градусів. Я була впевнена, що у мене звичайний передменструальний синдром, як зазвичай, поки не побачила в калі невеликих черв'яків. Скажіть, які глисти виходять з калом у людини? Чи можна не лікувати глистну інвазію, а просто почекати, поки всі паразити вийдуть під час дефекації?
Відповісти
Добрий день, по досягненню кінця свого життєвого циклу з калом можуть виходити гострики та аскариди, які з кишечника переміщуються до заднього проходу для відкладання яєць. Почекати, поки всі глисти вийдуть із калом, не можна, оскільки частина паразитів може залишатися в організмі, вражаючи внутрішні органи людини. Також постійно з'являтимуться нові глисти з відкладених на шкірі заднього проходу яєць.
Наталя 2 місяці тому
Доброго дня, через висип червоного кольору на шкірі, великі лімфатичні вузли в ділянці паху, сухий кашель і болі в животі (особливо на голодний шлунок) я записала доньку до педіатра. Лікар направила на аналізи, за результатами яких було поставлено діагноз — глисти. Що робити в домашніх умовах, якщо в дитини глисти в попі? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Вітаю, якщо у дитини виявлено глисти в задньому проході, в домашніх умовах потрібно приймати препарати, призначені лікарем. Також важливо дотримуватися суворих заходів гігієнічності, регулярно мити руки, мінімум двічі на день купати дитину, міняти постільну білизну. Неправильне або несвоєчасне лікування глистів може призвести до ускладнень (наприклад, хронічної інфекції, подразнення шкіри в ділянці заднього проходу, затримки в розвитку дитини).
Ганна 2 місяці тому
Вітаю, дитина постійно тягне руки до рота на вулиці, і як цілком закономірний підсумок — глисти. Упевнена, що причина в них, оскільки в дитини немає апетиту, нудота і болі в животі, а в калі — невеликі черв'ячки. Підкажіть, чи ефективні сиропи від глистів для дітей?
Відповісти
Добрий день, для виведення глистів у дітей можуть призначатися сиропи, суспензії, таблетки (залежно від віку дитини і типу паразитів). Лікування глистів у дітей також включає дотримання суворих заходів гігієнічності, прання спідньої та постільної білизни, запобігання повторному зараженню за допомогою уважного дотримання санітарних правил.
Ніна 3 місяці тому
Добрий вечір, близько тижня у мене були болі в животі, підвищена температура, свербіж шкіри та збільшені лімфовузли. Я не надавала цьому особливого значення, бо була впевнена, що отруїлася ролами напередодні. Однак сьогодні вранці відчула ворушіння в задньому проході й зрозуміла, що це глисти. У мене глисти виходять із заднього проходу — що робити? І чому так відбувається?
Відповісти
Вітаю, дорослі особини глистів (наприклад, гострики) часто виходять із заднього проходу, щоб відкласти яйця навколо анальної ділянки. У разі відчуття ворушіння або виявлення глистів після дефекації в ділянці заднього проходу важливо уникати тертя або надмірного тиску, щоб знизити ризик розповсюдження яєць і ураження шкірних покривів. Для лікування глистових інвазій потрібно звернутися до сімейного лікаря або інфектолога.
Каріна 3 місяці тому
Добрий день, у сина (7 років) озноб, лихоманка, висип на шкірі, сухий кашель, проте на респіраторну інфекцію чи алергічну реакцію не схоже. Оскільки в кількох дітей у дитячому садочку знайшли глисти, то я переживаю, що вони можуть бути й у моєї дитини. Скажіть, який вигляд мають яйця глистів у калі в дитини?
Відповісти
Здрастуйте, яйця глистів у калі у дитини зазвичай виглядають як маленькі білі або жовтуваті зерна, подібні до піску. Їх може бути видно неозброєним оком, оскільки вони мають розмір близько 0,1-0,3 см. Однак яйця глистів можна помилково прийняти за частини неперетравлених харчових продуктів (наприклад, насіння або зерна).
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн