Logo
0 800 30 11 77

Хто такий лікар-педіатр і що він лікує?

Хто такий лікар-педіатр і що він лікує?
Читати 6 хвилин | Створено: 23 червня 2022 | Оновлено: 23 червня 2022 | 24527 24527
Відділення педіатрії всебічно охоплює питання здоров'я та розвитку дітей. Лікар-педіатр спеціалізується на профілактиці, діагностиці та лікуванні захворювань різних органів і систем дитини, а також дає рекомендації щодо харчування, організації режиму дня і правильного догляду за дитиною.

Педіатр спостерігає дітей від народження до 18 років. У зв'язку з особливостями кожного віку, дитинство прийнято ділити на вікові періоди:

  • період новонародженості (перші 28 днів життя);
  • грудничковий період (від 29 днів до одного року);
  • ясельний період (від одного до трьох років);
  • дошкільний період (від трьох до шести років);
  • молодший шкільний період (від шести до 12 років);
  • підлітковий період (від 12 до 18 років).

Навіщо відвідувати педіатра з немовлям?

Планові огляди дітей у віці до одного року слід проходити щомісяця. Перший огляд новонародженого педіатром проходить у перші дні після виписки з пологового будинку, як правило, вдома.

На першому році життя дитини відбувається активне зростання, розвиваються основні фізичні та психічні функції (увага, мова, пам'ять), імунна система вперше стикається з факторами навколишнього середовища (мікроорганізмами, алергенами). Гармонійний розвиток малюка першого року життя закладає фундамент здоров'я на все життя. Щомісячні профілактичні огляди грудних дітей проводяться з метою:

  • раннього виявлення порушень здоров'я;
  • контролю за розвитком дитини (набір маси тіла, збільшення зростання, поява нових навичок);
  • надання допомоги батькам в організації догляду за дитиною;
  • грамотного введення прикорму;
  • проведення планової вакцинації.

Профілактичні медогляди також включають відвідування вузьких фахівців. Відповідно до віку чи наявності показань педіатр направляє дитину до дитячого хірурга, ортопеда, офтальмолога, кардіолога.

Чи потрібно відвідувати педіатра з дитиною після одного року?

Поставте своє питання Педіатру
«ОН Клінік»

Регулярним профілактичним оглядам у педіатра підлягають діти до трьох років. На другому році життя показати педіатру дитину, що не має скарг на здоров'я і раніше виявлених порушень здоров'я, слід два рази, на третьому — один.

Позапланово звернутися по допомогу до педіатра слід за виникнення скарг на здоров'я дитини. Записатися до педіатра необхідно, якщо в дитини виникли наступні симптоми:

  • підвищена температура тіла;
  • ознаки застуди (кашель, нежить, біль у горлі);
  • біль в животі, блювота, пронос;
  • висипання на шкірі;
  • рідкісне або часте сечовипускання;
  • зниження апетиту;
  • млявість, стомлюваність, знижений інтерес до гри;
  • відставання в розвитку від вікових норм і однолітків.

Що перевіряє педіатр?

Під час першого огляду в педіатра лікар уважно вивчає історію розвитку дитини, яка включає відомості про стан здоров'я, вакцинацію, перенесення захворювання і придбані навички, а також інформацію про те, як проходили вагітність і пологи. Далі педіатр проводить огляд, який включає:

  • зовнішній огляд шкіри та видимих ​​слизових оболонок (включаючи огляд зіва за допомогою шпателя);
  • перевірку рефлексів та їх відповідності віку дитини;
  • аускультацію (вислуховування) серця і легенів;
  • пальпацію (промацування) живота;
  • вимірювання тиску і насичення крові киснем;
  • спостереження за поведінкою дитини під час огляду.

За підсумками огляду педіатр видає висновок про стан здоров'я дитини, за наявності порушень — ставить діагноз. За потреби можуть бути призначені додаткові лабораторні (аналізи) та інструментальні (рентгенологічні, ультразвукові) обстеження, а також консультації суміжних фахівців.

Планова вакцинація дітей

Вакцинація (щеплення) — це ефективний метод профілактики інфекційних захворювань. Обов'язкова вакцинація дітей в Україні починається з перших днів життя в пологовому будинку і проходить відповідно до календаря дитячих щеплень, включаючи введення вакцин для захисту від наступних інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, кору, краснухи, епідемічного паротиту, коклюшу, дифтерії, правця, поліомієліту і хіб-інфекцій.

Вакцинація від інших інфекційних захворювань (грипу, вітрянки, ротавірусної інфекції, гепатиту А, папіломавірусної і менінгококової інфекцій) проводяться додатково за рекомендацією лікаря і за бажанням батьків. Перед введенням будь-якої вакцини дитину оглядає педіатр і виключає наявність постійних або тимчасових протипоказань до вакцинації. Постійними (довічними) протипоказаннями до вакцинації є імунодефіцитні захворювання, важкі неврологічні розлади та алергічні реакції на компоненти вакцини в минулому. До тимчасових протипоказань до введення вакцин відносять гострі захворювання і загострення хронічних у день звернення.

Огляд дитини перед дитячим садком і школою

Профілактичні огляди дітей ясельного та дошкільного віку проводять перед надходженням дітей до дитячого садка і школи. Початковий період відвідування дитячих колективів (дитячого садка, школи, гуртків) пов'язаний з періодом адаптації. У цей час діти звикають до нового оточення, контактують з раніше невідомою мікрофлорою, відчувають стрес від зміни режиму дня, а тому стають більш схильними до розвитку захворювань.

Медогляд дитини перед вступом до дошкільного закладу і школи включає не тільки огляд педіатра, але також аналізи та консультації вузьких фахівців. За підсумками медогляду видається довідка.

Виклик дитячого лікаря додому

Виклик педіатра додому дозволяє провести повноцінну консультацію дитячого лікаря в звичних для дитини домашніх умовах. Огляд педіатра вдома дозволяє уникнути необхідності привозити маленьку або хвору дитину в медичний центр. Слід знати, що домашня консультація педіатра за інформативністю не поступається прийому в медичному центрі. За виклику додому лікар привозить з собою необхідні інструменти, проводить фізикальний огляд, призначає обстеження і лікування.

Важливо пам'ятати, що захворювання у дітей не підлягають самолікуванню. За наявності скарг на здоров'я дитини, а також за виникнення питань про догляд за дитиною слід своєчасно звернутися по допомогу до педіатра.

Педіатрія в Дитячому відділенні «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)

Хто такий лікар-педіатр і що він лікує? - Санжаревська Тетяна Олегівна
Санжаревська Тетяна Олегівна
Дитяче відділеня «ОН Клінік Харків» (м. Палац Спорту)
пр. Героїв Харкова, 257
м. Палац Спорту
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 18:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00

Популярні питання

1. Що перевіряє педіатр в 1 місяць?

Під час огляду педіатр вимірює зріст, вагу та обхват голови дитини для оцінки її фізичного розвитку і порівняння показників із нормою. Лікар проводить огляд, включно з перевіркою шкіри, очей, вух, рота, серця, легенів, живота та інших органів, щоб виявити можливі аномалії або проблеми.

Також педіатр перевіряє наявність і нормальність рефлексів (наприклад, рефлексу Моро, асиметричного тонічного шийного рефлексу). Лікар може запропонувати щеплення, які рекомендовані в зазначеному віці згідно з графіком імунізації.

2. Як часто відвідувати педіатра після 2 років?

Після досягнення віку двох років рекомендується регулярно відвідувати педіатра для забезпечення належного медичного спостереження та підтримки здоров'я дитини. Важливість регулярних відвідувань педіатра може варіюватися залежно від загального стану здоров'я дитини, її особистого анамнезу, особливостей розвитку та наявності хронічних захворювань. Ситуації, коли необхідна консультація педіатра:

  • регулярні перевірки здоров'я. Дитині потрібно відвідувати педіатра для оцінювання її фізичного розвитку, перевірки зору та слуху, контролю зросту та ваги, а також оцінки розвитку психомоторних навичок;
  • вакцинація. Педіатр стежитиме за графіком вакцинації дитини та коригуватиме його за потреби;
  • лікування хвороб. У разі погіршення самопочуття педіатр здійснюватиме діагностику, підбиратиме лікування і стежитиме за відновленням здоров'я дитини.

Педіатр також може давати рекомендації щодо здорового способу життя, харчування, фізичної активності, безпеки дитини. За відсутності скарг рекомендується відвідувати педіатра раз на рік.

3. У чому різниця між терапевтом і педіатром?

Терапевт лікар загальної практики, що спеціалізується на діагностиці, лікуванні та профілактиці захворювань у дорослих пацієнтів. Педіатр лікує дітей від народження до юнацького віку (до 18 років).

4. Навіщо йти до педіатра перед басейном?

Консультація педіатра перед походом у басейн необхідна для оцінки загального стану здоров'я та визначення можливості відвідування спортивної секції. Також педіатр розповість про профілактичні заходи і правила, пов'язані з безпечним для здоров'я відвідуванням басейну. У разі наявності в дитини алергії, хронічних захворювань педіатр надасть рекомендації та інструкції з управління ними під час заняття в спортивній секції.

5. Які довідки видає педіатр?

Педіатр може видавати різні види довідок залежно від конкретної ситуації та потреб пацієнта. Довідки можуть бути пов'язані зі станом здоров'я дитини (для дитячого садка, школи, спортивних секцій, дитячого табору), вакцинацією (для вступу в навчальні заклади або поїздки за кордон), спортивними заходами.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Хто такий лікар-педіатр і що він лікує?
Лікар педіатр. Вища категорія.
Хто такий лікар-педіатр і що він лікує?
Лікар-педіатр. Перша категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Лариса 7 місяців тому
Доброго дня, чим відрізняється лікар неонатолог від педіатра? До якого лікаря потрібно вести дитину трьох місяців? Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий день, неонатолог спеціалізується на турботі про новонароджених, володіє глибокими знаннями і досвідом у сфері медичного догляду за недоношеними, передчасно народженими і дітьми з вродженими патологіями. Педіатр спеціалізується на дитячому здоров'ї загалом і охоплює ширший віковий діапазон від новонароджених до підлітків. Дитину трьох місяців потрібно вести до педіатра.
Ольга 8 місяців тому
Добрий день, моєму синові три роки, раніше ми ходили до педіатра майже щомісяця. Сина нічого не турбувало, але я переживала, що ми можемо чогось не помітити. Розкажіть, чи можна не ходити до педіатра щомісяця?
Відповісти
Здрастуйте, регулярні відвідування педіатра щомісяця важливі в перші роки життя дитини для моніторингу її росту, розвитку і загального здоров'я. Однак, коли дитина перебуває в хорошому стані і немає проблем здоров'я, педіатр може рекомендувати більш рідкісні відвідування, наприклад, кожні два або три місяці.
Мілана 9 місяців тому
Доброго дня, моєму малюкові скоро буде один місяць. Після виписки з пологового будинку нам сказали, що наступний огляд має бути через місяць. Тому я до вас із таким запитанням: що потрібно запитати в педіатра в перший місяць?
Відповісти
Добрий день, у перший місяць життя дитини важливо обговорити з педіатром питання, пов'язані з харчуванням, сном, фізичним розвитком. Також важливо дізнатися про план вакцинацій для дитини, уточнити, коли і які щеплення слід зробити.
Михайло 10 місяців тому
Добрий вечір, раніше я думала, що педіатр - це лікар, у якого спостерігаються всі дітки від народження до повноліття. Але нещодавно прочитала в Інтернеті про інтегративного педіатра і трохи заплуталася. Що означає інтегративний педіатр? Чим він відрізняється від звичайного?
Відповісти
Здрастуйте, інтегративний педіатр - це лікар, який практикує підхід до здоров'я, що об'єднує конвенціональну медицину та комплементарні або альтернативні методи лікування. Він враховує фізичне, емоційне, соціальне та навколишнє оточення дитини, прагне до голістичного підходу та індивідуалізованого лікування, застосовуючи як традиційні методи медицини, так і додаткові підходи, як-от нутриціологія, масаж, тощо.
Христина 10 місяців тому
Доброго дня, для чого ходять до педіатра, якщо дитину нічого не турбує? Чи потрібно ходити до лікаря і як часто? Дитині п'ять років.
Відповісти
Добрий день, регулярні відвідування педіатра важливі навіть у разі, коли дитину нічого не турбує. Лікар проводить огляд і оцінює розвиток дитини, виявляє потенційні проблеми здоров'я або розвитку, надає рекомендації щодо профілактики хвороб. Зазвичай рекомендується проводити регулярні огляди, як мінімум раз на рік.
Марія 10 місяців тому
Добрий день, раніше дитина була на обліку в педіатра в державній клініці, але потім ми вирішили перейти в приватний центр. Розкажіть, що потрібно взяти з собою на перший прийом до педіатра?
Відповісти
Здрастуйте, на перший прийом до педіатра корисно взяти з собою медичну карту дитини, її карту вакцинації, а також результати попередніх медичних обстежень і аналізів, якщо вони проводилися. Також важливо бути готовим відповісти на запитання про медичну та сімейну історію дитини, її харчування, сон.
Тетяна 10 місяців тому
Здрастуйте, що робить педіатр на медогляді, якщо дитині три роки? Що дивиться і на які захворювання перевіряє? Йдеться про профілактичний огляд для дитячого садка.
Відповісти
Добрий день, на медогляді педіатр проводить загальний огляд дитини, вимірює її зріст, вагу та обхват голови, оцінює розвиток і функції органів. Він перевіряє загальний стан здоров'я, зір і слух, слухає серце і легені. Також лікар може провести оцінку розвитку мовлення, моторики, соціально-емоційного розвитку.
Любов 10 місяців тому
Добрий день, у дитини кашель, нежить і температура 37 градусів, ми думаємо, що це застуда і хочемо звернутися до лікаря. Скажіть, чи можна з температурою йти до педіатра? Чи нам потрібно звертатися до іншого лікаря, наприклад, до дитячого інфекціоніста? Дякую.
Відповісти
Добрий день, за появи у дитини ознак застуди потрібно звертатися до педіатра. Лікар огляне і підбере лікування, за необхідності направить на консультацію до іншого фахівця.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!