Logo
0 800 30 11 77

Цервіцит: що це та як лікувати

Цервіцит: що це та як лікувати
Читати 5 хвилин | Створено: 26 березня 2021 | Оновлено: 26 березня 2021 | 81424 81424
Запальні захворювання органів жіночої репродуктивної системи є одними з найпоширеніших порушень здоров'я, що трапляються в практиці лікаря-гінеколога.

Одним із таких захворювань є цервіцит.

Що таке цервіцит

Цервіцит є запалення шийки матки. Запалення за цервіциту може мати як інфекційну, так і неінфекційну природу.

Інфекційні збудники цервіциту потрапляють в область шийки матки, як правило, висхідним шляхом із піхви, тому цервіцит часто розвивається як ускладнення кольпіту (запалення слизової оболонки піхви). Інфекційний цервіцит викликається бактеріями, вірусами (найчастіше ВПЛ - вірусом папіломи людини), грибками (кандидоз), найпростішими (трихомоніаз). Збудники цервіциту можуть бути представниками:

  • умовно-патогенної мікрофлори піхви (стафілококи, стрептококи, гарднерели);
  • інфекцій, що передаються статевим шляхом (трихомонади, хламідії, уреаплазми, мікоплазми).

Не менш часто трапляється цервицит неінфекційної природи. Причинами неінфекційного цервіциту є:

  • механічне пошкодження слизової оболонки шийки матки та цервікального каналу (за гінекологічних маніпуляцій, використання секс-іграшок, застосування менструальних чаш, песаріїв, внутрішньопіхвових засобів контрацепції);
  • хімічне подразнення епітелію шийки матки (пвнаслідок спринцювання піхви концентрованими кислими розчинами, використання контрацептивних гелів, промивання піхви засобами інтимної гігієни);
  • алергічна реакція (найбільш поширена алергія на латекс, що міститься в презервативах).

Симптоми цервіциту

Цервіцит може протікати як безсимптомно, так і з вираженими проявами. Симптоми цервіциту включають:

  • виділення зі статевих шляхів, які виникають переважно за бактеріального цервіциту (характер виділень залежить від типу збудника);
  • підвищення температури тіла та ознаки інтоксикації (млявість, головний біль, пітливість, зниження апетиту) супроводжують розвиток гнійного цервіциту;
  • кровотеча з піхви (може виникати контактна кровоточивість - виділення крові після дотику до шийки матки, наприклад, під час гінекологічного огляду або статевому акту);
  • дискомфорт під час статевого акту (діаспорян);
  • больові відчуття внизу живота;
  • свербіння в цервікальному каналі (каналі шийки матки).

Залежно від проявів захворювання і тривалості запалення розрізняють гострий і хронічний цервіцит. Інфекційний цервіцит найчастіше є гострим. Хронічний цервіцит зазвичай має неінфекційну природу.

Цервіцит також може виникати під час вагітності. Небезпека цервіциту в період виношування дитини полягає в ризику інфікування навколоплідних вод, настанні передчасних пологів і підвищеному ризику розривів шийки матки під час пологів.

Ознаки хронічного цервіциту

Хронічний цервіцит може протікати з періодичними загостреннями. За тривалого запалення шийки матки може формуватися атрофічний цервіцит (зміни слизової оболонки шийки матки та каналу шийки матки).

Діагностика цервіциту базується на типових проявах і даних огляду шийки матки за допомогою гінекологічних дзеркал і кольпоскопії (огляд піхви та шийки матки за допомогою спеціального інструменту з отриманням зображень слизової оболонки шийки матки).

Чи передається цервіцит статевим шляхом

За незахищених статевих контактів може статися зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), які можуть стати причиною розвитку інфекційного цервіциту. Для профілактики передачі збудників ІПСШ необхідно використовувати бар'єрні методи контрацепції (презервативи) під час статевих контактів з новими партнерами та регулярно (один раз на пів року) проходити профілактичні огляди у гінеколога (жінкам) і уролога (чоловікам).

Методи лікування цервіциту

Лікування інфекційного цервіциту медикаментозне і полягає в призначенні антибактеріальних препаратів. Для правильного підбору антибіотика для лікування цервіциту проводять аналіз мазка на мікрофлору піхви та її чутливість до препаратів.

Лікування статевого партнера за цервіциту потрібно, якщо причиною запалення є інфекція, що передається статевим шляхом (хламідіоз, уреаплазмоз, мікоплазмоз, трихомоніаз). Прогноз для одужання за інфекційного цервіциту сприятливий завдяки наявності ефективних методів лікування цього захворювання.

За алергії на латекс слід виключити використання латексовмісних засобів, а також пройти обстеження у лікаря-алерголога. Для профілактики хімічного і механічного пошкодження шийки матки необхідно проводити спринцювання, введення препаратів у піхву та підбирати засоби контрацепції за призначенням лікаря-гінеколога.

Наслідки цервіциту

Наслідки цервіциту розвиваються, якщо вчасно не вилікувати запалення в шийці матки. Ускладнення після цервіциту можуть включати:

  • висхідне поширення інфекції на жіночі статеві органи малого таза з розвитком ендометриту (запалення слизової оболонки матки), сальпінгіту (запалення маткових труб) і оофоріту (запалення яєчників);
  • хронічні зміни слизової оболонки шийки матки (дисплазії, ерозії), за яких підвищується ризик розвитку раку шийки матки;
  • за хронічного активного цервіциту може розвинутися безпліддя або ускладнення під час виношування плода і пологів.

Для профілактики ускладнень цервіциту необхідно вчасно звертатися до гінеколога за появи симптомів захворювання і регулярно (один раз на 6 місяців) проходити профілактичний гінекологічний огляд.

Гінекологія в ОН Клінік Суми

Цервіцит: що це та як лікувати - Ліщінська Тетяна Вілховна
Ліщінська Тетяна Вілховна
ОН Клінік Суми
вул. Харківська, 23
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:00
Сб: 8:00 - 17:00
Нд: 8:00 - 14:00

Популярні питання

1. Як цервіцит впливає на зачаття?

Нелікований цервіцит часто призводить до проблем із зачаттям. Бактеріальна інфекція поширюється по висхідному шляху від шийки матки до її слизової оболонки і фалопієвих (маткових) труб. Розвиваються запальні захворювання органів малого таза. Їх результатом є спайки у фалопієвих трубах і матці, що перешкоджають виходу яйцеклітини під час овуляції та закріпленню ембріона на стінці матки.

2. Скільки часу лікується цервіцит?

Гострий бактеріальний цервіцит лікується протягом семи днів (за хронічної стадії терапія може тривати довше). Якщо причиною захворювання стала інфекція, що передається статевим шляхом, партнер теж повинен пройти лікування. Навіть після закінчення терапії і зникнення симптомів цервіциту протягом семи днів потрібно утримуватися від сексуальних контактів.

3. Чи можна вилікувати цервіцит народними засобами?

Лікувати цервіцит народним засобами не можна, так як вони не тільки не мають доведеної клінічної ефективності, але і можуть погіршити перебіг захворювання і призвести до розвитку ускладнень. У більшості випадків цервіцит викликаний бактеріальною інфекцією, тому застосовується медикаментозна терапія. Гінеколог призначає антибактеріальні препарати після визначення чутливості патогенних мікроорганізмів до них.

Рейтинг статті:
3 з 5 на основі 3 оцінок
Цервіцит: що це та як лікувати
Лікар акушер-гінеколог. Перша категорія.
Цервіцит: що це та як лікувати
Лікар-гінеколог. Вища категорія.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Людмила 10 місяців тому
Добрий день, я лікуюся від цервіциту вже три місяці. Оскільки звернулася пізно, то він встиг перейти в хронічну форму. Я проходжу лікування, але нещодавно дізналася, що вагітна. Буду рада, якщо відповісте: як впливає хронічний цервіцит на вагітність?
Відповісти
Добрий день, хронічний цервіцит може негативно впливати на вагітність, оскільки він може спричинити зміни в шийці матки і порушити її функції. У деяких випадках це може призвести до передчасного відшарування плаценти, передчасних пологів або низької ваги новонародженого.
Олена 11 місяців тому
Добрий вечір, у мене виявили бактеріальний цервіцит. Я боюся інфікувати статевого партнера, оскільки ми не захищаємося. Підкажіть, якщо цервіцит, чи можна заразити партнера? Якщо так, то чим це загрожує чоловікові?
Відповісти
Добрий вечір, цервіцит не є венеричним захворюванням, але його виникнення може бути пов'язане з наявністю інфекції, що передається статевим шляхом, такої як хламідіоз, гонорея або мікоплазмоз. Тому, якщо у жінки виявлено цервіцит, її партнеру може знадобитися обстеження і лікування, щоб запобігти повторному зараженню.
Аліна 1 рік тому
Доброго дня, у мене міжменструальні кровотечі, болі внизу живота і сильний свербіж геніталій. Після обстеження я дізналася, що це цервіцит. Що таке гнійний цервіцит? Це запалення шийки матки, за якого накопичується гній?
Відповісти
Добрий день, гнійний цервіцит - це запальне захворювання шийки матки, яке супроводжується утворенням гною в тканинах шийки матки. Зазвичай спричиняється бактеріальною інфекцією і може проявлятися такими симптомами, як болі внизу живота, виділення з піхви, підвищена температура і дискомфорт під час статевого контакту.
Катерина 1 рік тому
Добрий вечір, лімфоцитарний цервіцит - що це? Звучить страшніше, ніж просто запалення шийки матки.
Відповісти
Доброго дня, лімфоцитарний цервіцит - це запальне захворювання шийки матки, спричинене проникненням лімфоцитів у тканини шийки матки. Може бути пов'язаний з інфекційними захворюваннями, такими як хламідіоз або герпес, а також із порушенням імунної системи.
Ольга 1 рік тому
Доброго дня, у мене цервіцит, поки що лікар призначить медикаментозне лікування, але сказав, що в разі його неефективності буде підібрано інший метод лікування. Розкажіть, чи потрібно припікати цервіцит? Якщо так, то як проводиться припікання?
Відповісти
Добрий день, рішення про необхідність припікання цервіциту ухвалює лікар, виходячи із симптомів і вираженості запального процесу. Припікання шийки матки проводиться за допомогою електрокоагуляції або лазерної коагуляції.
Марина 1 рік тому
Добрий вечір, чи можна побачити цервіцит на УЗД? Чи для діагностики запалення шийки матки потрібні інші види обстежень, наприклад, мазок або аналізи крові?
Відповісти
Добрий вечір, цервіцит, який викликаний зміною гормонального балансу, зазвичай не видно на ультразвуковому дослідженні. Бактеріальний цервіцит, спричинений інфекцією, може супроводжуватися змінами в структурі шийки матки, такими як потовщення, збільшення розмірів тощо. На УЗД такі зміни можуть бути помітні.
Ірина 1 рік тому
Здрастуйте, звернулася до лікаря через біль під час вагінального сексу, кровотечу з піхви і дивні жовтуваті виділення. Після огляду та аналізів лікар діагностував бактеріальний цервіцит. Яка бактерія викликає цервіцит?
Відповісти
Добрий день, цервіцит може бути викликаний різними бактеріальними інфекціями. Найчастіше цервіцит спричиняють бактерії, такі як хламідії, гонококи, мікоплазми, уреаплазми та інші бактерії, що передаються статевим шляхом. Також іноді атрофічний цервіцит може бути спричинений грибками, вірусами та іншими мікроорганізмами.
Анна 1 рік тому
Здрастуйте, пішла до гінеколога на профілактичний огляд, без скарг і попередніх хвороб в історії. І отримала дивний діагноз. Допоможіть розібратися. Що таке атрофічний цервіцит?
Відповісти
Добрий день, атрофічний цервіцит - це запальне захворювання шийки матки, за якого слизова оболонка шийки матки втрачає свою нормальну товщину і стає тоншою, а також зменшується кількість секреторних клітин. Призводить до сухості піхви, свербіння, печіння і болю під час статевого акту в жінок.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!