Logo
0 800 30 11 77
Читати 12 хвилин

Які хвороби передаються під час сексу та як їх уникнути?

Які хвороби передаються під час сексу та як їх уникнути?
Читати 12 хвилин | Створено: 23 грудня 2019 | Оновлено: 2 жовтня 2023 | 53945 53945
1. Що таке захворювання, які передаються статевим шляхом (ЗПСШ)? 2. Які захворювання передаються під час сексу? 3. Які симптоми захворювань, що передаються статевим шляхом? 4. Коли виникають перші симптоми венеричних захворювань? 5. Чи можуть ЗПСШ протікати безсимптомно? 6. Які види сексу сприяють зараженню ЗПСШ? 7. Чи можна заразитися ЗПСШ без статевого акту? 8. Чи передаються ЗПСШ при переливанні крові? 9. Чи можна захворіти на ЗПСШ після відвідування сауни та басейну? 10. Чи можна інфікуватися ЗПСШ через туалетне сидіння? 11. Чи можна інфікуватися ЗПСШ у косметологічних та манікюрних кабінетах, тату салонах? 12. Які аналізи потрібно здавати, щоб виявити ЗПСШ? 13. Що входить до комплексного аналізу на ЗПСШ? 14. Як часто потрібно здавати аналізи на ЗПСШ? 15. Який лікар діагностує та лікує ЗПСШ? 16. Як лікувати хвороби, що передаються статевим шляхом? 17. Чи допомагає використання розчинів антисептиків захиститися від ЗПСШ? 18. Чи можуть ЗПСШ пройти без лікування? 19. Чи можна запобігти інфікуванню ЗПСШ після незахищеного сексу? 20. Що робити, якщо порвався презерватив? 21. Які ускладнення викликають захворювання, що передаються статевим шляхом? 22. Що таке безпечний секс? 23. Як захистити себе від захворювань, що передаються під час сексу?
1

Що таке захворювання, які передаються статевим шляхом (ЗПСШ)?

Захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ) – це група інфекційних хвороб, які передаються під час незахищеного сексуального контакту між інфікованою та здоровою людиною. Інфікування ЗПСШ може відбуватися під час вагінального, анального та орального сексу, при контакті зі шкірою, через кров і слину.

2

Які захворювання передаються під час сексу?

На сьогоднішній день відомо понад 30 венеричних захворювань, серед яких чотири невиліковні: гепатит В, віруси папіломи людини (ВПЛ), імунодефіциту людини (ВІЛ) та простого герпесу. Список ЗПСШ:

  • бактеріальні (хламідіоз, сифіліс, гонорея);
  • вірусні (ВПЛ, ВІЛ, вірус герпесу, гепатити В і С);
  • грибкові (кандидоз);
  • паразитарні (трихомоніаз, лобкові воші).

Також виділяють умовно-патогенні бактерії (уреаплазми, мікоплазми та гарднерели), які присутні у нормальній мікрофлорі у невеликій кількості та не викликають симптомів ЗПСШ у жінок і чоловіків при міцному імунітеті. Вони вимагають лікування тільки у разі ослаблення імунної системи, через яке кількість бактерій збільшується, викликаючи свербіж і печіння у піхві.

Поставте своє питання Гінекологу
«ОН Клінік»

3

Які симптоми захворювань, що передаються статевим шляхом?

ЗПСШ у чоловіків вражають уретру, яєчка та їх придатки, передміхурову залозу, у жінок – піхву та вульву, шийку матки, матку, сечовивідні шляхи. Можливі симптоми ЗПСШ:

  • дискомфорт та болючість у зоні геніталій під час статевих актів;
  • набряк слизових оболонок зовнішніх статевих органів;
  • свербіж, печіння та поколювання геніталій;
  • міжменструальні кровотечі;
  • кров'яні виділення під час або після сексу;
  • збільшення та болючість лімфатичних вузлів (особливо пахових);
  • поява наростів (бородавок, папілом, кондилом) у зоні геніталій;
  • утруднене або часте сечовипускання.

Хламідіоз і гонорея можуть викликати запалення слизової оболонки сечостатевих шляхів і сечового міхура. Запалення при ЗПСШ може викликати симптоми, характерні для циститу (наприклад, біль при сечовипусканні, дискомфорт внизу живота).

У жінок при венеричних хворобах можуть з'являтися вагінальні виділення з неприємним запахом. При молочниці (кандидозі) виникають білі, густі виділення сирної консистенції, при бактеріальних інфекціях (наприклад, хламідіозі) – жовті або зелені виділення. З появою зазначених симптомів жінкам необхідна консультація гінеколога.

Ознаки ЗПСШ у чоловіків можуть включати передчасну або хворобливу еякуляцію, висипання коричневого або червоного кольору, пухирі на статевому члені або навколо заднього проходу. При венеричних захворюваннях у чоловіків також можуть з'явитись виділення з уретри білого, прозорого, зеленого та жовтого кольорів.

Залежно від типу статевих захворювань у пацієнта можуть виникати інші симптоми: діарея, біль у тілі, підвищена температура, озноб, біль у задньому проході, що посилюється при дефекації. Гепатит може спричинити пожовтіння шкіри та білків очей, втрату ваги, хламідіоз – прозорі або жовті виділення з очей, підвищену чутливість до світла, сльозотечу, відчуття «піску» в очах, біль у горлі.

4

Коли виникають перші симптоми венеричних захворювань?

ЗПСШ проявляються після закінчення інкубаційного періоду (часу, що минув від моменту зараження до появи перших симптомів венеричних захворювань).

Інкубаційні періоди ЗПСШ

геніальний та оральний герпес

2-12 днів

трихомоніаз

5-28 днів

цитомегаловірус

3-12 тижнів

гонорея

1-14 днів

хламідіоз

7-21 день

гепатит А

15-50 днів

гепатит В

8-22 тижні

гепатит С

2-26 тижнів

вірус імунодефіциту людини

2-4 тижні

вірус папіломи людини

30 днів-10 років

сифіліс

21 день-20 років

Незважаючи на наявність інкубаційного періоду, у багатьох жінок і чоловіків інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), протікають безсимптомно. З появою ознак ЗПСШ чоловікам потрібно звернутися до уролога, а жінкам – до гінеколога.

5

Чи можуть ЗПСШ протікати безсимптомно?

ЗПСШ можуть протікати безсимптомно або мати неяскраво виражені симптоми, а також ознаки, що проявляються лише під час або після статевих актів. Статеві інфекції, які можуть протікати безсимптомно:

  • вірус папіломи людини;
  • генітальний герпес;
  • сифіліс, хламідіоз і гонорея;
  • вірус імунодефіциту людини.

Безсимптомний перебіг венерологічних захворювань у жінок і чоловіків може бути пов'язаний з особливостями функціонування імунної системи. Для своєчасного виявлення статевих інфекцій рекомендується регулярно (не менше, ніж один раз на рік) здавати тести на ЗПСШ за умови незахищених контактів з новими статевими партнерами.

6

Які види сексу сприяють зараженню ЗПСШ?

Інфікуватися статевою інфекцією можна за будь-якого типу сексу, незалежно від типу проникнення. Види статевих актів, що сприяють зараженню ЗПСШ:

  • вагінальний секс із проникненням (введення статевого члена у піхву). Інфікування можливе навіть у разі неповного введення пеніса або за відсутності еякуляції;
  • анальний секс із проникненням (введення пеніса в задній прохід партнера). Ризик інфікування вищий через можливість пошкодження слизової оболонки ануса (через її тонкість) і проникнення бактерій;
  • оральний секс (мінет, кунілінгус та анілінгус). Бактерії можуть бути присутніми в спермі, вагінальних виділеннях і крові. Ризик інфікування при оральному сексі підвищується за наявності порізів, ран чи виразок у ротовій порожнині, на губах, у зоні геніталій, промежини чи ануса;
  • фінгерінг (стимуляція клітора, піхви, члену або заднього проходу пальцями). Ризик інфікування невисокий, проте підвищується за наявності ран і порізів на шкірі.

Також заразитися ЗПСШ можна при контакті з інфікованими фекаліями (наприклад, при недостатній очистці кишечника перед анальним сексом). Через контакт із фекаліями під час статевого акту можна інфікуватися гепатитом А.

7

Чи можна заразитися ЗПСШ без статевого акту?

Венеричні захворювання передаються через різні біологічні рідини (наприклад, сперму, виділення з піхви, слину, кров). Способи інфікування ЗПСШ без статевого акту:

  • контакт зі шкірою (герпес, ВПЛ). Інфікування відбувається при дотику до бородавок, папілом, гострих кондилом, виразок, а також при контакті з рідиною з пухирів;
  • плацента (сифіліс, ВІЛ). Передача інфекції під час вагітності відбувається через плаценту (орган, що поєднує жінку та плід);
  • пологи (гонорея, хламідіоз, гепатит В). При проходженні через родові шляхи дитина контактує з активними інфекційними осередками (висипом, виразками, пухирями) в зоні статевих органів матері;
  • грудне вигодовування (ВІЛ). Передача вірусу при грудному вигодовуванні відбувається через вміст патогенних мікроорганізмів у молоці. Годувати грудьми при герпесі, сифілісі, трихомоніазі, гонореї можна за умови дотримання рекомендацій лікаря (наприклад, при лікуванні антибактеріальними препаратами);
  • кров (наприклад, гепатити В та С). Інфікування можливе при переливанні або здачі крові, лікуванні зубів, використанні спільних голок, при попаданні зараженої крові на рани та порізи;
  • слина (герпес, цитомегаловірус). Передача бактерій і вірусів відбувається при поцілунках або у разі наявності виразок і пухирів у роті, із яких патогенні мікроорганізми проникають у слину.

При контакті з одягом, рушниками чи постільною білизною інфікованої людини можуть передаватися лобкові воші. Також передача ЗПСШ можлива при недостатньому очищенні секс-іграшок перед використанням відразу після інфікованого партнера.

8

Чи передаються ЗПСШ при переливанні крові?

ЗПСШ можуть передаватися під час переливання крові при використанні неперевіреної крові донора або застосуванні шприців повторно. Заразитися через кров можна ВІЛ, гепатитами В і С, сифілісом.

9

Чи можна захворіти на ЗПСШ після відвідування сауни та басейну?

Заразитися ІПСШ при відвідуванні басейнів та сауни за умови відсутності статевого акту у зазначених місцях практично неможливо. Патогенні мікроорганізми, що викликають венеричні захворювання, у великій концентрації містяться в біологічних рідинах людини, при попаданні у воду або на поверхні (ванни, лави) практично відразу гинуть. Також у басейнах використовується хлор для знезараження води, у саунах – засоби дезінсекції, що зменшує ризик інфікування до мінімуму.

10

Чи можна інфікуватися ЗПСШ через туалетне сидіння?

Дослідження показують, що заразитися венеричними захворюваннями через випадковий контакт із побутовими предметами (туалетними сидіннями, дверними ручками, столовими приладами) неможливо. Відсутність ризику інфікування пов'язана з нездатністю бактерій і вірусів виживати поза організмом людини.

11

Чи можна інфікуватися ЗПСШ у косметологічних та манікюрних кабінетах, тату салонах?

Ймовірність інфікування ЗПСШ під час косметологічних процедур, манікюру та нанесення татуювань мінімальна. При правильній обробці інструментів за допомогою засобів дезінфікування передача вірусу або бактерій практично неможлива.

12

Які аналізи потрібно здавати, щоб виявити ЗПСШ?

Тип аналізу визначається лікарем залежно від ознак захворювання у пацієнта. Можливі аналізи на ЗПСШ:

  • тестування сечі. Пацієнт приносить зразок урини, зібраний вранці, до лабораторії або медичного центру, дослідження урини може призначатися для діагностики гонореї та трихомоніазу;
  • вивчення крові. ПЛР для діагностики ЗПСШ передбачає забір крові з вени, застосовується при підозрі на герпес, ранню стадію сифілісу, ВІЛ;
  • мазок. Зразки виділень беруться з піхви або шийки матки у жінок, з уретри або статевого члена у чоловіків, мазок може призначатися при герпесі, гонореї, ВПЛ і хламідіозі;
  • люмбальна пункція. Передбачає забір спинного мозку за допомогою введення тонкої голки між двома хребцями. Призначається на пізній стадії сифілісу або за підозри на ураження герпесом головного чи спинного мозку.

Жінкам напередодні здачі мазка та аналізу сечі рекомендується відмовитися від використання вагінальних засобів (наприклад, кремів) і спринцювання через ризик зміни мікрофлори та викривлення результатів. Перед люмбальною пункцією може знадобитися випорожнити сечовий міхур.

Також можна зробити експрес-тест на ЗПСШ, який передбачає прокол пальця та нанесення краплі крові на смужку, мазок із порожнини рота або збір зразка сечі. Можливість застосування домашнього тесту рекомендується обговорити з лікарем, оскільки потрібно знати тип біологічної рідини, у якій можна виявити збудник.

13

Що входить до комплексного аналізу на ЗПСШ?

Комплексний аналіз передбачає здачу крові на 12 видів статевих інфекцій. Перевагою тесту є можливість перевірки крові одночасно на різні ЗПСШ, недоліком – неможливість виявити інфекції, що діагностуються лише за допомогою мазка.

14

Як часто потрібно здавати аналізи на ЗПСШ?

З профілактичною метою здавати аналізи на ЗПСШ необхідно щорічно, навіть після кожного незахищеного статевого акту з новим партнером. Також рекомендується пройти тестування на венеричні інфекції перед першим сексом із партнером для виключення ІПСШ.

15

Який лікар діагностує та лікує ЗПСШ?

Для діагностики та лікування ЗПСШ у чоловіків необхідна консультація уролога, у жінок – гінеколога. Лікар проаналізує скарги, проведе фізичний огляд, візьме мазки або направить на лабораторні дослідження.

Лікар може допомогти підібрати захист від венеричних захворювань залежно від типу сексу, якому віддає перевагу пацієнт. Гінеколог також може порекомендувати засоби контрацепції для жінки, вибір яких залежатиме від віку та репродуктивних планів.

16

Як лікувати хвороби, що передаються статевим шляхом?

Курс терапії підбирається лікарем (гінекологом або урологом) залежно від типу інфекції та результатів антибіотикограми (тесту, що дозволяє виявити відповідний вид антибіотика для лікування). Способи лікування ЗПСШ у жінок і чоловіків:

  • антибактеріальні препарати. Антибіотики при ЗПСШ можуть застосовуватися разово (наприклад, при гонореї, сифілісі та хламідіозі) або протягом одного-двох тижнів;
  • противірусні засоби. Призначаються для запобігання загостренню герпесу та контролю ВІЛ-інфекції.

Під час лікування не рекомендується вступати у статеві контакти. Секс до одужання може призвести до інфікування партнера або повторного зараження.

17

Чи допомагає використання розчинів антисептиків захиститися від ЗПСШ?

Дослідження показують, що використання антисептичних розчинів для полоскання порожнини рота після орального сексу знижує концентрацію патогенних бактерій. Однак усі проведені дослідження мали невелику вибірку (кількість учасників), тому ефективність антисептиків для захисту від ЗПСШ не є науково доведеною.

18

Чи можуть ЗПСШ пройти без лікування?

ЗПСШ не можуть пройти без лікування, оскільки при інфікуванні бактеріями, вірусами та паразитами потрібен медикаментозний курс терапії. Статева інфекція може перейти в латентну (приховану) стадію через придушення зростання патогенних мікроорганізмів імунною системою або мутацію вірусу, що призводить до тимчасового зникнення симптомів.

19

Чи можна запобігти інфікуванню ЗПСШ після незахищеного сексу?

Зменшити ризик інфікування після незахищеного сексу допоможе сечовипускання. При статевому акті з ВІЛ-позитивним партнером без бар'єрної контрацепції людині також може бути показана посткоїтальна профілактика, яка передбачає прийом противірусних препаратів (зазвичай впродовж 72 годин після сексу).

Дослідження підтверджують, що застосування антибіотиків відразу після незахищеного сексу з партнером, інфікованим бактеріальною статевою інфекцією, допомагає знизити ризик зараження. Однак деякі вчені стурбовані ймовірністю розвитку стійкості до антибіотиків у людей, які використовують зазначений вид профілактики на постійній основі.

20

Що робити, якщо порвався презерватив?

При розриві презервативу під час сексу слід припинити статевий акт. Відразу після сексу потрібно помочитися, щоб зменшити ризик проникнення бактерій через уретру. Прийняття душу або ванни після статевого акту не допоможе запобігти інфікуванню.

За потреби жінкам потрібно звернутися до гінеколога для отримання рецепту на екстрену контрацепцію. Зазвичай прийняти таблетку рекомендується відразу після сексу, але не пізніше, ніж через 120 годин після незахищеного статевого акту (точний час прийому може відрізнятись залежно від виду препарату).

21

Які ускладнення викликають захворювання, що передаються статевим шляхом?

ЗПСШ у жінок можуть викликати запальні захворювання малого таза (вульвіт, бартолініт, кольпіт, цервіцит). Інші ускладнення ЗПСШ:

  • хронічний біль у зоні таза;
  • запалення очей (кон'юнктивіт);
  • захворювання серця;
  • артрит (запалення суглобів);
  • безпліддя у чоловіків і жінок;
  • рак шийки матки чи прямої кишки.

При вагітності статеві інфекції підвищують ризик передчасних пологів, патологій плода, мертвонародження, низької ваги дитини при народженні, а також розвитку інфекцій матки після пологів. При передачі ЗПСШ під час вагітності чи пологів у дітей можуть розвинутись інфекції очей, сліпота, глухота, пошкодження або запалення головного мозку, порушення координації, хронічні захворювання печінки.

22

Що таке безпечний секс?

Безпечним вважається секс, під час якого використовуються бар'єрні засоби захисту від венеричних захворювань. Для людей, які мають позитивний ВІЛ-статус, потрібно регулярно приймати противірусні препарати та використовувати презервативи для запобігання передачі вірусу партнеру.

23

Як захистити себе від захворювань, що передаються під час сексу?

Захистити себе від ЗПСШ допоможуть бар'єрні методи контрацепції, які включають чоловічі та жіночі презервативи. Інші способи профілактики венеричних хвороб:

  • кофердами (латексна серветка). Може використовуватися при кунілінгусі та анілінгусі для запобігання інфікуванню;
  • латексні рукавички Застосовуються при фінгерінгу для зниження ризику попадання бактерій через рани та порізи на шкірі.

Надійним методом захисту від деяких ЗПСШ є вакцинація. Зробити щеплення можна від вірусу папіломи людини, гепатитів А та В. Дослідження підтверджують, що обрізання допомагає знизити ризик інфікування чоловіка ВІЛ-інфекцією на 60%, а також запобігти поширенню ВПЛ та генітального герпесу. Перед першим сексом з новим партнером можна здати аналізи на ЗПСШ разом, щоб бути впевненими у безпеці статевих актів.

Гінекологія в ОН Клінік Полтава

Які хвороби передаються під час сексу та як їх уникнути? - Петрова Наталія Василівна
Петрова Наталія Василівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 4 оцінок
Які хвороби передаються під час сексу та як їх уникнути?
Лікар акушер-гінеколог.
Які хвороби передаються під час сексу та як їх уникнути?
Лікар-гінеколог. Друга категорія.

Схожі статті:

Коментарі

- 4 місяці тому
Вітаю, спринцювання не є ефективним способом захисту від ЗПСШ. Введення піхвових рідин може змінити природний баланс мікроорганізмів у піхві та підвищити ризик інфекцій.
Відповісти
Олександра 4 місяці тому
Доброго дня, а чи захищає спринцювання від ЗПСШ? Чи воно може тільки нашкодити? Завчасно дякую за відповідь.
Відповісти
Христина 5 місяців тому
Вітаю, ми з моїм молодим чоловіком не захищалися та попередньо не проходили тестування на венеричні захворювання. Після другого сексу у мене на шкірі з'явилися плями червоного кольору. При яких ЗПСШ з'являється висип на тілі?
Відповісти
Доброго дня, висип на тілі може бути симптомом різних ЗПСШ, включаючи сифіліс, герпес і ВПЛ. При сифілісі висип зазвичай починається в місці первинної інфекції та може поширюватися по тілу, при генітальному герпесі з'являються шишки, пухирці та виразки. У разі ВПЛ висипка може проявитися у вигляді генітальних бородавок на зовнішніх статевих органах.
Ганна 6 місяців тому
Доброго вечора, я читала про неспецифічні ознаки венеричних захворювань, тому маю до вас питання: які ЗПСШ викликають діарею? І чому статева інфекція може впливати на кишечник таким чином?
Відповісти
Доброго вечора, деякі ЗПСШ (наприклад, хламідіоз і гонорея) можуть викликати пронос. Вплив на кишечник зумовлений поширенням інфекції зі статевих органів на пряму кишку, що викликає запалення та подразнення кишечника. Статева інфекція може також вплинути на кишечник через системну дію на організм внаслідок впливу на імунну систему та запальні реакції, що також може призвести до появи діареї.
Ірина 6 місяців тому
Вітаю, я не дуже люблю лікарів, але підозрюю, що у мене статева інфекція (після сексу почастішало сечовипускання, з'явилися свербіж і печіння в піхві, а також дивні плями між стегнами). Розкажіть, як лікувати статеві інфекції в домашніх умовах за допомогою народних методів?
Відповісти
Доброго дня, лікування ЗПСШ народними засобами є неефективним і небезпечним, оскільки венеричні захворювання викликані бактеріями та вірусами, для видалення яких потрібні спеціалізовані антибіотики чи противірусні препарати. Народні засоби не можуть знищити патогени статевих інфекцій і не забезпечують надійного лікування, їх використання може призвести до погіршення стану й ускладнень, а також до інфікування партнера.
Ольга 6 місяців тому
Доброго дня, я чула, що лікування ЗПСШ антибіотиками може тривати більше тижня, а я хотіла б уникнути тривалого негативного впливу на мікрофлору кишечника. Скажіть, чи можливе лікування венеричних захворювань однією таблеткою?
Відповісти
Добрий день, лікування венеричних захворювань однією таблеткою можливе, проте курс терапії варіюється залежно від виду ЗПСШ. При гонореї, сифілісі та хламідіозі можна прийняти одну таблетку, при ВІЛ – потрібне більш тривале лікування.
Сергій 6 місяців тому
Доброго дня, наскільки я розумію, презервативи можуть захистити від статевих інфекцій, які передаються через сперму або вагінальні виділення. Але я хотів би уточнити, від яких інфекцій не захищає презерватив?
Відповісти
Доброго дня, презерватив не забезпечує повний захист від вірусів папіломи людини, герпесу, імунодефіциту людини. Відсутність захисту пов'язана з можливістю передачі інфекції через контакт з ураженими ділянками шкіри чи слизовими оболонками, які не завжди покриваються презервативом.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!