Logo
0 800 30 11 77

ПЛР – ефективний метод діагностики в лікуванні ЗПСШ

ПЛР – ефективний метод діагностики в лікуванні ЗПСШ
Читати 6 хвилин | Створено: 15 жовтня 2019 | Оновлено: 30 червня 2023 | 12923 12923
Кожного дня більше одного мільйона людей інфікується захворюваннями, що передаються статевим шляхом. Ці хвороби вражають чоловіків та вагітних жінок, що призводить до мертвонародження. Крім того, ЗПСШ підвищують ризик захворіти на рак шийки матки та ВІЛ втричі.

Щоб своєчасно вилікувати захворювання, що передаються статевим шляхом та попередити їх ускладнення, використовується сучасний метод діагностики – полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР).

Кожна бактерія та вірус має ДНК або РНК – молекули, за допомогою яких вони передають генетичну інформацію та діляться. Коли людина інфікується, в її організмі починають розмножуватись віруси та бактерії – в тканинах збільшується кількість молекул РНК та ДНК. Суть полімеразної ланцюгової реакції – виявити ці молекули інфекцій в крові, слині, спермі, виділеннях зі статевих органів та всьому біологічному матеріалі людини, який може містити генетичну інформацію бактерій та вірусів.

Головне досягнення розробників полімеразної ланцюгової реакції в тому, що за допомогою методу можна створювати копії певного фрагменту ДНК інфекції та збільшувати його вміст в пробі в декілька разів. Це означає, навіть якщо в маленькій краплі крові є одна молекула ДНК вірусу або бактерії, вже можна виявити тип інфекції та встановити діагноз.Тобто головна мета полімеразної ланцюгової реакції – отримати якомога більше однакових дволанцюгових шматочків ДНК з однаковою довжиною. Для цього проводять від 20 до 30 циклів реакції. 

Полімеразна ланцюгова реакція має переваги:

  • універсальність: ПЛР виявляє генетичний матеріал інфекцій там, де неефективні інші методи дослідження;
  • висока специфічність: полімеразна ланцюгова реакція формує унікальну послідовність нуклеотидів, яка характерна тільки для конкретного типу вірусу та бактерії, тобто результат дослідження неможливо сплутати з іншими схожими інфекціями;
  • швидкість: процес дослідження з моменту взяття біологічного матеріалу до отримання результатів триває 1–2 дні;
  • можливість виявити інфекцію не тільки на стадії симптомів, а й в інкубаційний період, так як ПЛР виявляє збудник, а не реакцію організму.

Які інфекції можна діагностувати?

За допомогою полімеразної ланцюгової реакції можна виявити наступні захворювання, що передаються статевим шляхом:

  • хламідіоз;
  • гонорея;
  • мікоплазмоз та уреаплазмоз;
  • герпес;
  • гарднерельоз;
  • трихомоніаз.

Крім статевих інфекцій, ПЛР діагностика виявляє туберкульоз, ВІЛ, кандидоз, гепатит, мононуклеоз, лістеріоз, цитомегаловірус, вірус папіломи людини, кліщовий енцефаліт та багато інших.

Як проводиться ПЛР дослідження

Поставте своє питання Терапевту
«ОН Клінік»

Діагностика за допомогою полімеразної ланцюгової реакції проводиться у декілька етапів:

  1. Забір матеріалу. Він проводиться у процедурному кабінеті. Забір робиться у пробірку за допомогою стерильних інструментів. Приймається біологічний матеріал людини: зіскоб слизистої оболонки уретри або цервікального каналу, сеча, мокрота, кров, сироватка, слина, сік простати або сперма.
  2. Зберігання та транспортування матеріалу. Зразок зберігається у холодильнику не більше однієї доби. Транспортування відбувається у термоконтейнерах або термосах.
  3. Виділення ДНК зі зразка. Для кожного біологічного матеріалу це різний метод. Наприклад, якщо це зіскоб слизової оболонки, то проводиться метод твердофазної сорбції (підготовка та аналіз біологічного матеріалу за допомогою сорбентів). 
  4. Проведення полімеразної ланцюгової реакції. Деяка кількість біологічного зразка переноситься у центрифугу з додаванням спеціальних речовин для створення копій ДНК.
  5. Отримання результатів. Спеціаліст роздивляється в отриманий зразок після ланцюгової полімеразної реакції за допомогою ультрафіолетового випромінювання та оцінює результат.
  6. Інтерпретація результатів дослідження. Результат ПЛР дослідження може бути позитивним або негативним. Якщо позитивний – в організмі людини є слід інфекції.

Підготовка до ПЛР-тесту залежить від біологічного матеріалу, що досліджується. Наприклад, перед здаванням крові потрібно відмовитися від їжі мінімум за 4-6 годин до аналізу.

Які існують альтернативи ПЛР аналізу в діагностуванні ЗППП

Альтернативи ПЛР аналізу у діагностиці ЗПСШ

Діагностика ЗПСШ

Процес дослідження

Вірусологічні методи

Вірус титрується (визначення кількості вірусів у розчині) до певної кількості та вирощується у лабораторних умовах.

Мікроскопія мазка

Виявляється запальний процес в органах малого тазу та оцінити зміни клітинного складу.

Культуральний метод (посів)

Дозволяє виростити культуру мікроорганізмів у живильних середовищах, оцінюючи її величину, форму, колір та консистенцію.

Виявлення антитіл у крові

Виявляємо, чи є у сироватці крові антитіла. Якщо результат позитивний, то крові є антитіла, і отже, організм інфікований.

Для вашої зручності ми надаємо нашу таблицю у вигляді ілюстрації. Ви можете зберегти її або надіслати знайомим за потреби.

Альтернативні варіанти ПЛР аналізу в діагностиці ЗПСШ

Альтернативні варіанти ПЛР аналізу в діагностиці ЗПСШ

Полімеразна ланцюгова реакція – не єдиний метод, за допомогою якого можна виявити патологічні процеси та збудник захворювань, що передаються статевим шляхом. Існують аналоги:

  • вірусологічні методи. За їх допомогою виділяється вірус із хворих людей. Після чого вірус титрується (визначення кількості вірусів у розчині) до певної кількості та вирощується в лабораторних умовах;
  • мікроскопія мазка. За допомогою нього можна виявити запальний процес в органах малого тазу та оцінити зміни клітинного складу;
  • культуральний метод (посів). Цей метод дозволяє виростити культуру мікроорганізмів в поживних середовищах. В результаті певну культуру бактерій виявляють, оцінюючи її величину, форму, колір та консистенцію.  
  • виявлення антигенів до збудника, наприклад, імуноферментний аналіз або прямий імунофлюоресцентний метод. Ці методи виявляють збудник захворювання;
  • виявлення антитіл в крові. Інфекція, що потрапляє в організм людини, є антигеном. У відповідь на потрапляння антигена імунна система виробляє захисні білкові речовини – антитіла. Результат дослідження базується на тому, чи є в сироватці крові антитіла. Якщо результат позитивний, то в крові є антитіла – організм інфікований.

Як правило, пацієнту призначається декілька різних методів дослідження захворювань, що передаються статевим шляхом, так як кожен метод має вірогідність похибки. Тому діагноз встановлюється на основі результатів двох або більше лабораторних аналізів. Тим не менше, полімеразна ланцюгова реакція – один з найбільш ефективних методів дослідження, який дозволяє виявити збудник захворювань, що передаються статевим шляхом. Це високоточний та високочутливий інструмент, який виявляє генетичний матеріал інфекції за декілька днів. 

Терапія в ОН Клінік Полтава

ПЛР – ефективний метод діагностики в лікуванні ЗПСШ - Третякова Леся Олександрівна
Третякова Леся Олександрівна
ОН Клінік Полтава
проспект Віталія Грицаєнка (пр. Першотравневий), 18-А
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 19:30
Сб - Нд: 9:00 - 17:00
Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 3 оцінок
ПЛР – ефективний метод діагностики в лікуванні ЗПСШ
Лікар-терапевт. Вища категорія.
ПЛР – ефективний метод діагностики в лікуванні ЗПСШ
Стаття перевірена: Ступар Наталія Миколаївна
Сімейний лікар. Вища категорія.

Схожі статті:

Коментарі

Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!