Logo
0 800 30 11 77

Уретрит у чоловіків і жінок: види, симптоми та лікування

Уретрит у чоловіків і жінок: види, симптоми та лікування
Читати 8 хвилин | Створено: 21 лютого 2023 | Оновлено: 29 березня 2023 | 45728 45728
З уретритом щороку стикається близько 150 мільйонів людей у світі. На діагностиці, лікуванні та профілактиці уретриту спеціалізується уролог.

Що таке уретрит?

Уретрит — це захворювання нижнього відділу сечовивідних шляхів, що спричиняє набряк, подразнення і запалення уретри. Уретрит може мати інфекційну (розвиватися через потрапляння в уретру бактерій, вірусів, грибків) або неінфекційну (виникати через механічне ушкодження сечовипускального каналу) природу.

Види та причини уретриту

Зазвичай до розвитку уретриту призводить бактеріальна інфекція, яка вражає сечовипускальний канал.

Види та причини уретриту

Грибковий уретрит

До кандидозного уретриту призводить розмноження грибка Кандида, який викликає молочницю

Бактеріальний уретрит

Подразнення і набряк уретри виникає через хламідії, трихомонад, мікоплазми, уреаплазми

Вірусний уретрит

Розвивається на тлі аденовірусної, цитомегаловірусної або герпесвірусної інфекції, вірусу папіломи людини

Найпоширенішим є гонорейний уретрит, спричинений бактерією гонококк, інкубаційний період (час від інфікування до появи перших симптомів) становить від двох до п'яти днів. Рідкісними причинами уретриту є гемофільна паличка та менінгококи, які передаються під час орального статевого контакту з виділеннями з дихальних шляхів.

Симптоми уретриту

Здебільшого запалення сечоводу та уретри протікає безсимптомно або має слабко виражені ознаки.

Симптоми уретриту

Симптоми уретриту

Можливі симптоми уретриту:

  • печіння і біль під час сечовипускання;
  • свербіж і дискомфорт у ділянці уретри;
  • часті та термінові позиви до сечовипускання;
  • болючість під час і після статевого контакту;
  • утруднений початок сечовипускання;
  • тягнучі болі в ділянці таза.

Інфекційний уретрит може супроводжуватися підвищеною температурою, ознобом, загальною слабкістю і втомою. При появі ознак запалення уретри необхідна консультація уролога.

Уретрит у жінок

Уретрит у жінок часто супроводжується цервіцитом (запаленням шийки матки), який проявляється кровотечами після статевого контакту і між менструаціями. Симптоми уретриту в жінок:

  • біль у ділянці таза та нижній частині живота;
  • свербіж зовнішніх статевих органів;
  • відчуття переповненого сечового міхура;
  • подразнення вульви та піхви.

Кандидозний уретрит у жінок проявляється густими білими виділеннями сирнистої консистенції. У разі запалення уретри, викликаного ІПСШ, у жінок можуть з'являтися жовті або зелені рясні виділення з неприємним запахом.

Неінфекційний уретрит у жінок може виникнути на тлі неправильно підібраних засобів для інтимної гігієни (наприклад, таких, що містять алергени або ненатуральні компоненти), носіння тісної спідньої білизни або травми уретри. Під час клімаксу уретрит розвивається через нестачу гормону естрогену, через який тканини уретри і сечового міхура стають тоншими, сухішими і запалюються.

За відсутності лікування інфекція з уретри може поширитися на органи малого таза. Можливі наслідки уретриту в жінок:

  • запалення матки (ендометрит);
  • захворювання зовнішніх статевих органів (вульвовагініт);
  • запалення маткових труб і яєчників (сальпінгоофорит);
  • ураження залоз піхви (бартолініт).

Уретрит у жінок також може спричинити безпліддя, оскільки ураження репродуктивних органів може стати причиною утворення рубців або атрофії. Для попередження ускладнень за появи симптомів уретриту необхідна консультація уролога.

Уретрит у чоловіків

Уретрит у чоловіків супроводжується виділеннями зі статевого члена, колір яких варіюється залежно від типу бактерії. За гонококового уретриту виникають рясні гнійні виділення, за хламідійного — водянисті та слизові, за аденовірусного — мізерні серозні. Інші симптоми уретриту в чоловіків:

  • запалення голівки статевого члена (баланіт) або крайньої плоті (постит);
  • болісна еякуляція;
  • домішки крові в спермі або сечі;
  • поколювання і печіння в пенісі;
  • збільшені лімфатичні вузли в паху;
  • набряк і набухання статевого члена.

Дискомфорт в уретрі у чоловіків також може бути викликаний венеричними захворюваннями, циститом, захворюваннями простати. Для встановлення діагнозу і підбору курсу терапії при появі свербежу, печіння або болю в пенісі необхідно проконсультуватися з урологом.

У разі неправильного або несвоєчасного лікування гострий уретрит може перейти в хронічну форму. Інші ускладнення уретриту в чоловіків:

  • запалення передміхурової залози (простатит);
  • доброякісна гіперплазія простати;
  • стриктура (звуження) уретри;
  • запалення яєчок і придатків (епідидимоорхіт);
  • поширення інфекції на сечовий міхур або нирки;
  • порушення статевої функції або безпліддя.

У рідкісних випадках гонорейний уретрит може призвести до скупчення гною (абсцесу) навколо сечовипускального каналу. Абсцес спричиняє випинання стінки уретри та підвищує ризик прориву шкіри й утворення аномального отвору (уретрального свища).

Уретрит у дітей та підлітків

У дітей розвиток уретриту пов'язують із бактеріальними інфекціями, синдромом дисфункціональної елімінації (патологією, що характеризується нетриманням калу та сечі) та імунологічними станами (наприклад, синдромом Рейтера). Хімічний уретрит зазвичай спричинений милом або гелем для душу (через подразнення слизової оболонки уретри).

Запалення сечовипускального каналу спричиняє різі та печіння під час сечовипускання, біль у ділянці калитки та попереку, а також гематурію (домішки крові в сечі). Для лікування уретриту в дітей зазвичай застосовують стероїди, які можуть прийматися перорально або вводитися в уретру шляхом інстиляцій (через сечовий катетер).

Неспецифічний уретрит

Неспецифічний уретрит — запалення уретри, спричинене інфекцією, відмінною від гонореї або хламідіозу. До розвитку негонококового уретриту можуть призвести бактерії, віруси або грибки, а також механічне подразнення уретри або надмірне здавлювання статевого члена.

Хронічний уретрит

Хронічний уретрит діагностують у разі невиліковності протягом щонайменше шести тижнів. Характеризується періодами загострення (симптоми є яскраво вираженими) і ремісії (набряк і подразнення зовнішніх геніталій зберігаються, біль під час сечовипускання може бути відсутнім).

Чим лікувати уретрит у чоловіків і жінок?

Перед початком лікування уретриту в жінок і чоловіків уролог збирає анамнез і аналізує скарги пацієнта. Діагностика запалення уретри:

  • огляд зовнішніх геніталій на предмет набряку, почервоніння або подразнення;
  • загальний аналіз сечі;
  • дослідження мазка з уретри (у чоловіків) і піхви (у жінок) на ЗПСШ.

Курс лікування уретриту підбирають залежно від типу інфекції, він може включати прийом антибактеріальних, противірусних або протигрибкових препаратів. Для лікування уретриту в чоловіків також можуть бути призначені знеболювальні препарати для зняття больового синдрому. Для запобігання повторному інфікуванню та зараженню партнера необхідно утриматися від статевих контактів до повного одужання.

Профілактика уретриту

Запобігти запаленню уретри допоможе використання презервативів під час статевих контактів із новими партнерами. Профілактика уретриту:

  • регулярне тестування на ЗПСШ (періодичність визначає уролог у чоловіків і гінеколог у жінок);
  • відмова від засобів інтимної гігієни з агресивними хімічними складовими;
  • обмеження тиску на уретру (наприклад, їзди на велосипеді).

Важливо уникати інтенсивних фрикцій під час статевих контактів і мастурбації для запобігання пошкодженням слизової оболонки та запалення уретри. Мінімізувати ризик запалення сечовипускального каналу допоможе своєчасне лікування інших захворювань сечостатевої системи (наприклад, циститу).

Урологія в ОН Клінік Черкаси

Уретрит у чоловіків і жінок: види, симптоми та лікування - Тичук В'ячеслав Петрович
Тичук В'ячеслав Петрович
ОН Клінік Черкаси
вул. Чехова, 43
Графік роботи:
Пн - Пт: 8:00 - 20:00;
Сб: 8:00 - 18:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Як прибрати печіння в уретрі?

Прибрати печіння в уретрі допоможе уролог після визначення причини за допомогою огляду та аналізів сечі. Для лікування печіння і зняття запалення сечовипускального каналу можуть бути призначені протизапальні та антибактеріальні препарати.

2. Що таке уретра?

Уретра — це порожниста трубка, яка починається від сечового міхура і закінчується зовнішнім отвором сечовипускального каналу. Функція уретри полягає у виведенні сечі та виділенні еякулянта у чоловіків.

3. Як визначити: цистит чи уретрит?

Визначити цистит чи уретрит зможе уролог після збору анамнезу, аналізу скарг пацієнта і направлення на лабораторні дослідження. Через схожу симптоматику (болісне і часте сечовипускання, печіння в уретрі, виділення з піхви або статевого члена, біль під час сексу) самостійно відрізнити запалення сечового міхура від уретриту неможливо.

4. Уретрит — як передається?

Уретрит передається під час незахищеного вагінального, анального або орального статевого контакту, якщо причиною запалення уретри стала статева інфекція. Неінфекційні форми уретриту не заразні й не передаються під час сексу або тісного контакту.

5. Як лікувати уретрит у домашніх умовах?

Лікувати уретрит у чоловіків у домашніх умовах можна за допомогою пероральних антибіотиків, призначених лікарем. Лікування уретриту в жінок народними засобами небезпечне, може призвести до розвитку ускладнень (циститу, запальних захворювань органів малого таза). Лікування уретриту содою неефективне, оскільки для знищення патогенних бактерій необхідні лікарські препарати.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Уретрит у чоловіків і жінок: види, симптоми та лікування
Лікар-уролог.
Уретрит у чоловіків і жінок: види, симптоми та лікування
Стаття перевірена: Залозний Андрій Сергійович
Лікар-уролог.

Поставте своє питання Урологу
«ОН Клінік»

Схожі статті:

Коментарі

Олена 1 рік тому
Здрастуйте, після сексу з'явилося часте сечовипускання і болі, коли хочу по-маленькому. Чи може уретрит виникнути після сексу?
Відповісти
Добрий день, уретрит може розвинутися після статевого контакту в разі передачі партнером венеричного захворювання. Однак описані вами симптоми також можуть свідчити про посткоїтальний цистит — запалення сечового міхура після сексу (через травмування уретри, потрапляння бактерій, порушення мікрофлори піхви).
Інна 1 рік тому
Добрий день, три тижні тому в мене діагностували трихомоніаз під час профілактичного огляду, я вже закінчувала лікування, коли в мене з'явився біль під час сечовипускання. Пішла до лікаря і виявилося, що це уретрит. Як лікують трихомонадний уретрит?
Відповісти
Доброго дня, оскільки трихомонада є патогенною бактерією, то для лікування трихомонадного уретриту лікар підбирає курс антибактеріальної терапії. Тривалість лікування зазвичай не перевищує одного-двох тижнів.
Світлана 1 рік тому
Добрий вечір. А який найкращий антибіотик у разі уретриту? Хочеться вилікуватися за кілька днів, але не можу знайти в інтернеті засіб, який допоможе. Заздалегідь дякую.
Відповісти
Добрий вечір, антибіотики підбирає уролог після визначення причини стану і вираженості запального процесу. Самостійний вибір лікарських препаратів може призвести до прогресування патології.
Софія 1 рік тому
Здрастуйте, я прочитала, що підмивання ромашкою допоможе зняти свербіж у піхві й позбутися уретриту. Чи правда це? Чи допомагає ромашка за уретриту, спричиненого хламідіями?
Відповісти
Добрий день, лікування уретриту виключно ромашкою неефективне. У разі хламідійного уретриту лікарем підбираються антибактеріальні препарати. Однак лікар додатково може призначити підмивання ромашкою або іншими травами для зняття свербежу і печіння.
Володимир 1 рік тому
Добрий день, у мене тиждень тому почалися різі під час сечовипускання і біль під час еякуляції. Я пішов до уролога і дізнався, що це уретрит. Скажіть, який найефективніший засіб від уретриту?
Відповісти
Здрастуйте, ефективність засобу залежить від форми (гостра або хронічна) і збудника (наприклад, гонокок, трихомонада, уреаплазма) захворювання, вираженості запального процесу і наявності ускладнень. Курс терапії підбирає уролог після визначення причини хвороби.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!