Logo
0 800 30 11 77

Що таке КТ (комп'ютерна томографія) та що вона показує?

Що таке КТ (комп'ютерна томографія) та що вона показує?
Читати 13 хвилин | Створено: 19 березня 2024 | Оновлено: 19 березня 2024 | 1136 1136
Комп'ютерна томографія (КТ) — це діагностична процедура, що дозволяє виявити патологічні зміни внутрішніх органів та систем. При КТ лікар може дослідити будову органу у 2D або 3D-графіці.

Що таке комп'ютерна томографія?

Комп'ютерна томографія — це метод інструментальної діагностики, у якому пошарово досліджуються структури необхідних органів та систем. В основі КТ лежить рентгенівське випромінювання. Дослідження проводиться за допомогою спеціального апарату — комп'ютерного томографа, що складається зі столу, пульта та сканера.

Комп'ютерний томограф сканує та фіксує досліджувану область у різних площинах. Потім серія рентгенівських пошарових знімків обробляється комп'ютерною програмою для створення тривимірних моделей анатомічних структур і виведення зображення на екран монітора.

Навіщо призначається КТ?

Поставте своє питання Рентгенологу
«ОН Клінік»

Комп'ютерна томографія проводиться за направленням лікаря (наприклад, гастроентеролога, невролога, травматолога, онколога) за наявності показань. Перед томографією лікар збере анамнез, проведе фізикальний огляд (щоб уникнути протипоказань) і призначить необхідну зону КТ-дослідження.

КТ дозволяє виявити ушкодження кісток, структурні зміни внутрішніх органів, новоутворення, порушення кровообігу. Показання для комп'ютерної томографії:

  • черепно-мозкова травма;

  • захворювання серцево-судинної системи (перикардит, гіпертонія, кардіоміопатія, вади серця, гіпотонія, інсульт, атеросклероз, аневризм);

  • дегенеративно-дистрофічні зміни та травми хребетного стовпа (протрузії та грижі міжхребцевих дисків, остеохондроз, остеопороз, радикуліт);

  • запалення шлунково-кишкового тракту (що супроводжується болем у шлунку, нудотою та блюванням, розладами дефекації);

  • патології органів грудної порожнини (пневмонія, туберкульоз, астма, абсцес легені);

  • ушкодження та захворювання суглобів (бурсит, тендиніт, артроз);

  • захворювання сечовивідних шляхів (ниркова недостатність, сечокам'яна хвороба, звуження ниркових артерій та інші дефекти органів сечовивідної системи);

  • травми лицевого скелета (ураження кісток основи черепа, приносових пазух, скроневих кісток, щелепи, зубів);

  • кишкова непрохідність (супроводжується болем у кишечнику та розладами травлення).

КТ-дослідження призначається при підозрі на пухлину будь-якої локалізації для виявлення її розмірів, оцінки ступеня патологічного процесу, визначення наявності метастазування в інші органи та лімфатичні вузли. Також комп'ютерна томографія використовується при біопсії (взятті зразка тканини новоутворення для гістопатологічного дослідження).

Як відбувається процедура комп'ютерної томографії?

Процедура комп'ютерної томографії проходить швидко (займає 10-30 хвилин залежно від досліджуваної області) і викликає неприємних і хворобливих відчуттів. Перед дослідженням необхідно зняти металеві предмети (наприклад, прикраси, годинник, ремінь), відкласти всі особисті речі (гаджети, ключі), роззутися та лягти на спеціальний стіл, який автоматично засувається всередину апарату.

Під час сканування людині необхідно нерухомо лежати і за потреби (на прохання лікаря) затримувати дихання на кілька секунд. У деяких випадках при КТ може використовуватися седація (наприклад, дітям, людям з неврологічними захворюваннями, при яких важко лежати в одному положенні без руху).

При КТ із контрастуванням препарат вводиться внутрішньовенно безпосередньо перед обстеженням. Результати досліджень (знімки, запис на електронному носії, розшифрування рентгенолога) будуть готові через 30-60 хвилин, вони віддаються на руки або передаються лікарю.

Що показує комп'ютерна томографія?

Комп'ютерна томографія дозволяє візуалізувати внутрішні органи, кістки, суглоби, судини та лімфатичні вузли. КТ показує:

  • структурні аномалії органів (гіпоплазію, фіброз, некроз тканин);

  • пухлини, кісти, метастази;

  • конкременти в нирках, сечовому міхурі, жовчному міхурі та жовчовивідних протоках;

  • сторонні тіла в органах та м'яких тканинах;

  • переломи кісток, розтягнення зв'язок, захворювання суглобів та сухожиль (артроз, бурсит, тендиніт, флегмони, абсцеси);

  • дегенеративно-дистрофічні зміни у хребетному стовпі (остеопороз, остеохондроз, грижі, протрузії).

КТ застосовується для ангіографії головного мозку — оцінки його кровопостачання. Томографія вказує стан судин (їх деформацію, тромбози, стенози, аневризми).

Види комп'ютерної томографії

Залежно від мети діагностики та деталізації тканин органів розрізняють КТ із контрастом і без нього. Також комп'ютерну томографію поділяють по області, що досліджується. Види КТ-досліджень :

  • КТ головного мозку (проводиться виявлення патологій в оболонках головного мозку);

  • КТ черевної порожнини (обстеження органів черевної порожнини та заочеревинного простору);

  • КТ грудної клітки (дозволяє виявити зміни в серці, бронхах та легенях);

  • КТ пазух носа (діагностика викривлення носової перегородки, синуситу, поліпів носової порожнини);

  • КТ малого тазу (дозволяє оцінити стан нирок, сечоводів, сечового міхура, виявити запалення, конкременти, новоутворення);

  • КТ хребта (дослідження шийного, поперекового та грудного відділів хребетного стовпа);

  • КТ суглобів (проводиться для діагностики травм сухожилля, дегенеративних захворювань суглобів).

Також можна зробити КТ м'яких тканин при набряках, гематомах, травмах (порізах, ударах), флегмонах та абсцесах. КТ м'яких тканин шиї є методом діагностики патологій щитовидної залози.

Нативне КТ-дослідження

Нативне КТ-дослідження - це комп'ютерна томографія, яка проводиться без контрастного посилення (без внутрішньовенного або преорального введення рентгеноконтрастної речовини). Комп'ютерна томографія без розмаїття показана при травмах кісток і зв'язок, вона дозволяє виявити перелом, тріщину, крововилив у м'яких тканинах. На томограмі видно дегенеративно-дистрофічні зміни хребців.

Нативне КТ-дослідження лікар може призначити виявлення патологій органів сечівнику, травної чи дихальної системи. Комп'ютерна томографія дозволяє визначити розміри, контури, форму органів та патологічні зміни в них. Для детальнішого дослідження структури органів прокуратури та систем, і навіть виявлених новоутворень потрібно запровадження контрастного речовини.

Болюсне (контрастне) КТ-дослідження

Болюсне КТ-дослідження - це комп'ютерна томографія, за якої застосовується ефект контрастування (підсвічування) патологічно змінених ділянок тканин органів та систем. Болюсне КТ передбачає внутрішньовенне введення контрастної речовини (на основі йоду або сульфату барію) за допомогою насоса-інжектора з встановленими швидкістю та часом подачі препарату.

КТ з контрастом дозволяє візуалізувати та відрізнити нормальні та патологічні структури органів, тому показано для діагностики доброякісних та злоякісних новоутворень будь-якої локалізації, а також пошуку метастазів (окремих вогнищ ракової пухлини). Контрастування застосовується для дослідження кровоносної системи, оскільки підсвічує кровоносні судини, що допомагає виявити їх можливі закупорки, звуження та пошкодження.

Комп'ютерна томографія голови

Комп'ютерна томографія голови проводиться за призначенням лікаря (наприклад, невролога, травматолога, онколога). КТ голови з контрастом дає змогу виявити різні патології: інсульт, пухлину, інфаркт головного мозку, наявність тромбів, менінгіт. Показання до КТ голови:

  • травма голови (для виявлення пошкоджень мозку, крововиливу або струсу);

  • головний біль, запаморочення, періодичні непритомності;

  • порушення зору;

  • зниження концентрації уваги та пам'яті.

Комп'ютерна томографія голови включає обстеження кісток черепа, скроневих та лицьових кісток, придаткових пазух носа, скронево-нижньощелепних суглобів, щелеп. Також дослідження може призначити отоларинголог при гаймориті , викривленні носової перегородки, новоутворення в носоглотці та гнійному отіті.

Комп'ютерна томографія черевної порожнини

Комп'ютерна томографія черевної порожнини показана при патологіях органів шлунково-кишкового тракту (гепатит, цироз печінки, кісти, панкреатит, підозра на пухлини травного тракту, абсцеси). КТ черевної порожнини дозволяє візуалізувати такі органи:

  • печінка;

  • шлунок;

  • підшлункову залозу;

  • жовчний міхур;

  • селезінку;

  • нирки та надниркові залози.

Комп'ютерна томографія черевної порожнини показує розміри та структурні аномалії органів, внутрішні кровотечі, новоутворення та метастази. КТ з контрастом дозволяє оцінити кровопостачання органів та стан судин та лімфатичних вузлів.

Комп'ютерна томографія щелепи

Комп'ютерна томографія щелепи дозволяє досліджувати щелепні структури (кістки, канали, пазухи, суглоби, зв'язки, зуби). КТ щелепи призначається за таких показань:

  • деформації щелепи (піднебінні ущелини, дистопія, остеодисплазія, ретенція);

  • травмах (переломах або вивихах) скронево-нижньощелепних суглобів;

  • абсцесах, остеомах, свищах;

  • патологіях верхньощелепних пазух, слинної залози;

Дентальна комп'ютерна томографія проводиться перед протезуванням та імплантацією, при підозрі на наявність кістозних та пухлинних утворень. КТ зубів проводиться для діагностики карієсу та прихованих запальних процесів у зубних порожнинах.

Комп'ютерна томографія грудної клітки

Комп'ютерна томографія грудної клітки показує структурні зміни легень, бронхів, серця, стравоходу та трахеї. За допомогою КТ проводять дослідження легеневої артерії та грудної аорти. Дослідження дозволяє виявити пухлини, осередки запалення, фіброз тканин, аневризми.

До якого лікаря звернутися для проведення КТ?

Певний вид комп'ютерної томографії призначає лікар з огляду на скарги людини, результати інших досліджень (наприклад, УЗД, гастроскопії, колоноскопії) та лабораторних аналізів. На КТ може направити будь-який лікар вузької спеціалізації: гастроентеролог, невролог, ендокринолог, пульмонолог, уролог, хірург.

Як підготуватись до комп'ютерної томографії?

Потрібно заздалегідь записатися на КТ досліджуваної області організму за направленням лікаря. Готуватися до нативного КТ голови, грудної клітки та опорно-рухового апарату не потрібно. Підготовка необхідна перед комп'ютерною томографією органів малого тазу та черевної порожнини. Підготовка до КТ черевної порожнини включає:

  • відмова від їжі та води за шість-вісім годин до дослідження;

  • вилучення з раціону продуктів харчування, що викликають підвищене газоутворення (наприклад, бобових, здоби, капусти, газованих та алкогольних напоїв), за добу до процедури;

  • очищення кишечника за допомогою препаратів, призначених лікарем, ввечері напередодні дослідження (за потреби).

Перед обстеженням необхідно за дві-три години відмовитись від куріння, оскільки воно звужує судини, що може спотворити результати дослідження. Перед КТ органів малого тазу потрібно наповнити сечовий міхур, для чого необхідно випити не менше одного літра чистої негазованої води та не мочитися.

Підготовка до КТ з контрастом

Комп'ютерна томографія з введенням контрастної речовини має низку протипоказань, тому перед її проведенням необхідна консультація та огляд лікаря. Підготовка до КТ з контрастом включає:

  • здавання аналізу крові на креатинін напередодні дослідження (термін дійсності аналізу — 30 днів);

  • виключення прийом твердої їжі за чотири години до діагностики;

  • необхідність випити один-півтора літрів чистої негазованої води, в день проведення КТ.

Аналіз на креатинін необхідний оцінки роботи нирок. Також важливо попередити лікаря про наявність хронічних захворювань і препарати (наприклад, бета-адреноблокаторів, засобів, що впливають на згортання крові, протизапальних).

Підготовка до нативного КТ-дослідження

Нативне КТ-дослідження не потребує підготовки (за винятком обстеження органів черевної порожнини та малого тазу). Комп'ютерна томографія черевної порожнини проводиться строго натще (слід відмовитися від їжі та води мінімум за чотири-п'ять годин до дослідження). Також важливо не курити за дві-три години. За добу до діагностики потрібно дотримуватися деяких обмежень у їжі: відмовитися від алкоголю та продуктів, що викликають метеоризм.

Які протипоказання до комп'ютерної томографії?

Нативна КТ має низку протипоказань. Протипоказання до комп'ютерної томографії:

  • неврологічні захворювання з порушенням рухових функцій (під час дослідження необхідно зберігати нерухомість);

  • надмірна вага (маса тіла понад 200 кг);

  • клаустрофобія.

Також КТ не проводиться при вагітності та в період лактації через вплив радіації при рентгенівському опроміненні. Комп'ютерна томографія не рекомендована при тяжкому стані здоров'я.

Перед комп'ютерною томографією з контрастуванням необхідно проконсультуватися з лікарем, який визначить абсолютні та відносні протипоказання до дослідження. Протипоказання до КТ із контрастом:

  • наявність алергії на контрастний препарат (переважно на йод);

  • порушення функцій нирок (ниркова недостатність);

  • цукровий діабет;

  • захворювання щитовидної залози (гіпертиреоз)

Протипоказанням до комп'ютерної томографії з контрастуванням можуть бути тяжкі захворювання печінки (наприклад, цироз). Дослідження не рекомендоване дітям до трьох років та людям похилого віку через високі дози радіації.

Комп'ютерна томографія в ОН Клінік Дніпро

Що таке КТ (комп'ютерна томографія) та що вона показує? - Біла Наталія Сергіївна
Біла Наталія Сергіївна
ОН Клінік Дніпро
пр. Д. Яворницького, 107а
Графік роботи:
Пн - Сб: 8:00 - 20:00;
Нд: 9:00 - 15:00

Популярні питання

1. Чим відрізняється МРТ від КТ?

Основні відмінності досліджень обумовлені різницею в принципі дії томографів (при КТ використовується рентгенівське випромінювання, при МРТ вплив електромагнітного поля ). Обидва види діагностики дають пошарову 3D-візуалізацію тканин та органів.

Лікар призначає певне обстеження з огляду на симптоматику. КТ інформативна на дослідження кісткової тканини, лімфовузлів, судин, щільних новоутворень. МРТ доцільна для дослідження м'яких тканин, рідинних структур (наприклад, абсцесів, гематом, судинних утворень).

2. Чи можуть бути ускладнення після КТ з контрастом?

З урахуванням усіх протипоказань КТ з контрастом не викликає ускладнень. Контрастна речовина не становить небезпеки для людського організму і тільки в окремих випадках може спричинити побічні ефекти.

Після КТ з контрастом протягом наступних 24 годин слід вживати велику кількість води для швидкого виведення речовини з організму.

3. Чим відрізняється УЗД від комп'ютерної томографії?

УЗД та КТ відрізняються принципом дії: для візуалізації внутрішніх органів та систем при УЗД використовуються ультразвукові хвилі , при КТ – рентгенівське випромінювання. Комп'ютерна томографія має більш детальну візуалізацію (здатна виявити дрібні аномальні зміни), крім того, за її допомогою можна досліджувати кісткову систему.

4. Що показує комп'ютерна томографія мозку?

КТ мозку дозволяє отримати об'ємне зображення органу з можливістю пошарового дослідження. Комп'ютерна томографія показує черепні кістки, зміни у структурі та стан судин мозку (інсульт, крововилив), новоутворення (кісти, пухлина) та запальні процеси.

5. Як часто можна робити комп'ютерну томографію?

Комп'ютерна томографія надає променеве навантаження на організм, тому оптимальний проміжок між сеансами в середньому 4-12 тижнів. Лікар призначає КТ, оцінюючи ризики та користь у кожному конкретному випадку.

Рейтинг статті:
5 з 5 на основі 1 оцінки
Що таке КТ (комп'ютерна томографія) та що вона показує?
Лікар-рентгенолог. Вища категорія.
Що таке КТ (комп'ютерна томографія) та що вона показує?
Стаття перевірена: Василенко Анна Вікторівна
Лікар-рентгенолог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Марія 4 тижні тому
Добридень. Чи можна дітям робити комп'ютерну томографію?
Відповісти
Добридень. Проводити КТ дітям не рекомендовано. Зробити комп'ютерну томографію дитині можна лише за абсолютних показаннях за призначенням лікаря, якщо інші методи діагностики неинформативны.
Наталія 1 місяць тому
Вітаю. Чи можна робити флюорографію після комп'ютерної томографії?
Відповісти
Вітаю. Проводити флюорографію та комп'ютерну томографію в один день не рекомендується через можливість отримати високу дозу рентгенівського опромінення. КТ грудної клітки є інформативним методом діагностики, після якого немає необхідності робити флюорографію. В інших випадках (при дослідженні різних частин тіла) щодо можливості проходження двох обстежень один за одним необхідно проконсультуватися з лікарем.
Ольга 1 місяць тому
Добридень! Що не можна робити після комп'ютерної томографії?
Відповісти
Добридень. При комп'ютерній томографії використовується рентгенівське випромінювання, але його дози впливають на стан здоров'я. Після КТ спосіб життя та харчування жодним чином не змінюються. Після КТ з контрастуванням рекомендується дотримуватися водного балансу (випивати не менше півтори-двох літрів води на добу) для швидкого виведення контрастної речовини з організму.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!