Logo
0 800 30 11 77

Чому болить шлунок та як його лікувати?

Чому болить шлунок та як його лікувати?
Читати 5 хвилин | Створено: 25 травня 2023 | Оновлено: 25 травня 2023 | 105169 105169
Біль у шлунку — стан, знайомий практично кожній дорослій людині. Щоправда, не кожен може розпізнати шлункові болі та, тим більше, самостійно визначити їх причину.

Проте болі шлунка можуть бути спричинені як невинними станами, так і серйозними патологіями ШКТ.

Як розпізнати біль шлунка

Біль у животі може мати різну природу та вказувати не лише на проблеми зі шлунком, але й з іншими органами черевної порожнини. Як зрозуміти, що болить саме шлунок, розповість Тетяна Шканд, лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Харків»:

«Шлунок – це орган, який відповідає за перетравлення їжі. Він має J-подібну форму та анатомічно розташований у верхньому лівому квадранті живота. При проблемах зі шлунком біль найчастіше локалізується у лівому боці в підребер'ї, також дискомфорт може виникати ближче до сонячного сплетіння».

Однак з появою хворобливих відчуттів не потрібно ставити собі діагноз самостійно, орієнтуючись лише на локалізацію болю. Необхідно проконсультуватися з гастроентерологом, який зможе поставити точний діагноз і призначити коректне лікування.

Причини болю в шлунку

Поставте своє питання Гастроентерологу
«ОН Клінік»

Шлункові болі слабкої та середньої інтенсивності можуть бути викликані порівняно безпечними станами, які не вказують на наявність будь-яких захворювань. До таких факторів, що викликають болючість у шлунку, належать:

  • нерегулярний і неправильний режим харчування — їжа «на бігу» та «всухом'ятку», а також надмірне споживання жирної або гострої їжі;
  • попадання зайвого повітря в шлунок — часто трапляється у людей, які зловживають жувальними гумками;
  • переїдання — разове переїдання викликає дискомфорт і почуття переповненості шлунка, а регулярне споживання зайвої їжі може призвести до порушення вироблення шлункових ферментів.

Також викликати біль в області шлунка може інтенсивне фізичне навантаження. У такому разі хворобливі відчуття виникають у м'язах, але через подібну локалізацію їх можна сплутати зі шлунковими болями.

Крім тимчасових станів, спричинити біль можуть захворювання шлунка. Про патологічні причини, через які може боліти шлунок, розповість Галина Баранник, лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Суми»:

«Біль і дискомфорт у шлунку можуть вказувати на гастрит, гастроезофагеальний рефлюкс, виразкову хворобу, гастроентерит, а також диспепсію (нетравлення) шлунка. Ниючі болі в шлунку виникають внаслідок зараження бактеріями. Голодні болі у шлунку вказують на виразку шлунка або верхнього відділу дванадцятипалої кишки. Якщо ж болить шлунок після їди, це може бути ознакою хвороби Крона».

Діагностика та лікування болю в шлунку

Усі захворювання шлунка можуть завдавати сильного дискомфорту, а деякі з них — ще й переходити в хронічну форму, тому за появи хворобливості в лівому боці та підребер'ї потрібно обов'язково проконсультуватися з лікарем і пройти обстеження. Діагностика при болю у шлунку може включати:

  • аналіз крові на гелікобактер;
  • гастроскопію;
  • УЗД органів черевної порожнини.

За результатами обстеження гастроентеролог зможе визначити причину болю та призначити лікування. Залежно від діагнозу лікування може включати прийом антибіотиків (за наявності бактерій гелікобактер пілорі), препаратів для регуляції кислотоутворення, сорбентів, пробіотиків і ферментів. Якщо дискомфорт викликаний тимчасовим станом, то гастроентеролог дасть рекомендації щодо профілактики.

Дієта за болю в шлунку

При будь-яких захворюваннях ШКТ дуже важливо дотримуватися дієти, яка допоможе зняти болючість та спазми, а також прискорить відновлення. Про те, які продукти не можна їсти під час болю в шлунку, розповість Надія Голєва, лікар-гастроентеролог медичного центру «ОН Клінік Чернігів»:

«Дієта при шлункових болях може відрізнятися залежно від їх причини. Загальні рекомендації включають відмову від жирної, смаженої, гострої їжі, виключення з раціону солінь та копченостей, хлібобулочних виробів та солодощів. Також необхідна повна відмова від алкоголю. Їсти потрібно невеликими порціями 4-6 разів на день, щоб уникнути перевантаження ШКТ. Раціон повинен містити продукти, багаті на пробіотики (кефір, натуральний йогурт, квашену капусту), а також овочеві або кісткові бульйони».

Профілактика болю у шлунку

Якщо вас турбують шлункові болі через тимчасові стани, то уникнути їх допоможе нормалізація режиму харчування. Зібрали для вас основні поради щодо профілактики болю в шлунку в домашніх умовах:

  • дотримуйтесь регулярного дробового харчування без пропусків прийомів їжі;
  • випивайте щоденну норму води (не менше, ніж 2 літри);
  • відмовтеся від перекусів на бігу та їжі «всухом'ятку»;
  • ретельно пережовуйте їжу;
  • уникайте переїдання.

Іноді, щоб уникнути шлункового болю, достатньо дотримуватись режиму харчування. Однак при сильному або часто повторюваному болю в шлунку не можна займатися самолікуванням, а краще відразу звернутися до гастроентеролога.

Гастроентерологія в ОН Клінік Одеса (Таїрова)

Чому болить шлунок та як його лікувати? - Коваленко Софія Русланівна
Коваленко Софія Русланівна
ОН Клінік Одеса (Таїрова)
вул. Корольова, 33б
Таїрова
Графік роботи:
Пн - Пт: 9:00 - 19:00
Сб: 9:00 - 17:00
Нд: 9:00 - 14:00
Рейтинг статті:
4 з 5 на основі 4 оцінок
Чому болить шлунок та як його лікувати?
Лікар-гастоентеролог.
Чому болить шлунок та як його лікувати?
Лікар-гастроентеролог. Вища категорія.

Інші статті на тему

Схожі статті:

Коментарі

Дар'я 4 місяці тому
Добрий вечір, я перебуваю в замішанні, допоможіть розібратися: печіння в шлунку, але не печія (я знаю, як відчувається печія, а тут зовсім інші відчуття). Що може бути причиною печіння в шлунку?
Відповісти
Вітаю, печіння в шлунку може бути зумовлене гастритом, виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки, рефлюксом кислоти, харчовою непереносимістю, безконтрольним прийомом лікарських препаратів. Наприклад, під час рефлюксу кислота зі шлунка повертається в стравохід, що може подразнювати слизову оболонку стравоходу і викликати відчуття печіння. Це відбувається через неправильну роботу сфінктера між стравоходом і шлунком, який зазвичай має запобігати зворотному руху вмісту шлунка в стравохід.
Владислав 5 місяців тому
Вітаю, мені здається, що в мене гастрит, тому що я постійно їм шкідливу їжу (снеки, смажені продукти, гамбургери). Де болить шлунок у разі гастриту? Які ще симптоми, крім больового синдрому, можуть вказувати на запалення слизової шлунка?
Відповісти
Добрий день, за гастриту біль зазвичай локалізується у верхній частині живота, під грудиною, може поширюватися на ділянку грудей і спини. Інші симптоми гастриту можуть включати печію, відчуття переповнення після їжі, нудоту, блювоту і зміни в апетиті. Крім того, гастрит може спричинити відчуття дискомфорту і тиску в епігастральній ділянці живота.
Валентина 5 місяців тому
Добрий день, близько місяця тому в мене з'явився гострий біль у шлунку, відрижка з кислим присмаком у роті, неприємний запах із ротової порожнини, печія і здуття живота. Підкажіть, що робити, які є народні засоби від болю в шлунку? Чи безпечне застосування таких методів?
Відповісти
Добрий день, народні засоби небезпечні, для підбору курсу терапії необхідна консультація гастроентеролога. Невилікуваний біль у шлунку може призвести до серйозних ускладнень, включно з виразками, перфорацією стінки шлунка або кишківника, внутрішніми кровотечами, інфекціями та розвитком злоякісного новоутворення.
Віталій 5 місяців тому
Вітаю, раніше в мене не було захворювань шлунково-кишкового тракту (знаю, оскільки щороку здаю аналізи крові, калу та сечі, роблю УЗД органів черевної порожнини). Однак близько чотирьох днів тому в мене з'явився тупий біль у шлунку, який має тимчасовий характер (приблизно годину-дві на день). Чому може виникати біль у шлунку, що віддає в спину?
Відповісти
Добрий день, біль у шлунку, що віддає в спину, може бути спричинений виразковою хворобою, за якої виразки утворюються на слизовій оболонці шлунка. Також біль може бути пов'язаний з панкреатитом, порушенням функції печінки або жовчного міхура. Для визначення причини необхідна консультація гастроентеролога.
Ірина 5 місяців тому
Добрий день, у мене після вживання їжі починається біль в стравоході та шлунку, а також останні три тижні є регулярні закрепи, нудота та печія з гірким присмаком. Підкажіть, що робити в домашніх умовах, якщо болить шлунок? Що може бути причиною?
Відповісти
Вітаю, біль у шлунку може бути спричинений харчовим отруєнням, сильним стресом, інфекціями, виразковою хворобою, гастритом або синдромом подразненого кишечника. Лікувати біль у домашніх умовах неефективно і небезпечно, оскільки важливо визначити причину больового синдрому. Для постановки діагнозу і підбору курсу терапії потрібно звернутися до гастроентеролога.
Записатись на прийом
Заповніть форму, і ми зв'яжемося з Вами у найближчий час
Натискаючи на кнопку Відправити Ви даєте згоду на обробку даних, та погоджуєтеся з умовами угоди
Перевищено ліміт запитів. Спробуйте через 5 хв.

Не пропустіть оновлення від нас!

Обмінюємо email на корисну інформацію про ваше здоров’я. Нас читають понад 100 000 користувачів щомісяця. Приєднуйтесь і ви!
Підписуйтесь на наші соцмережі та вигравайте 1000 грн у березні!